Idézet
Ez természetes.
Csak amikor engem anyáztak emiatt a benya vs. dízel topikban.. vagyis nem anyáztak, de megkérdőjeleztek... szóval akkor kellett volna leírnod ezt.
Idézet
de abban nem vagyok biztos hogy azonos teljesítmény mellett mi fogyaszthat többet a nagyobb köbcenti, vagy egy kisebb köbcentis motor feltöltővel...
Azonos teljesítményű atmoszférikus és feltöltött motor közül nagy álltalánosságban a feltöltött eszik kevesebbet.
Oka pedig a jobb töltési fok.
De ezt már kitárgyaltuk szerintem.
Jó példa rá a régi Icarus 260.32/280.32-es buszok...
Ott sem a teljesítmény növelése érdekében tette bele a volán a feltöltőt, hanem a töltési fok javításával csökkentették a fogyasztást....
Parasztosan mondva... visszábbvették a busz motorját ,rányomatták a feltöltőt, azt ott vannak, mintha vissza sem vették volna... ellenben valamivel kevesebbet eszik...
Egy akkora cégnél mint a Kisalföld Volán Rt. pedig mondanom sem kell, hogy a valamivel kevesebbet eszik évente mekkora megtakarítás..
Egyébként a Mercedes a motortzaj miatt hagyta fel a kompresszort.
Legalábbis a hivatalos álláspont ez volt.
Megvan az előnye az alacsony fordulaton (már alapjáraton elérhető nyomás miatt)
Tény, hogy kisebb a hatásfoka....
Az pedig csak ábránd, hogy a turbófeltöltő alapjáraton is tölt... Persze jöhet példa, hogy alacsony nyomású turbó... ja hát alacsony nyomást tölt... Lehet megy valamicske.. és egy amúgy is erős mocin dob még egy kicsit.....
Mert szóval ezek az alacsony töltésű motorok, szerintem inkább egy erős szívómotorok kiegészítve turbócskával, mint igazi feltöltött motorok. De mondjuk nem jelentkeznek náluk oly mértékben a feltöltésböl adódó hártányok.
De az szerintem nem tölt...
Na mindegy.

Súgó
A téma zárva.