HWSW Informatikai Kerekasztal: hwsw.hu SETI@home csapat II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

hwsw.hu SETI@home csapat II. reméljük, nem egyedül vagyunk hülyék... Értékeld a témát: -----

#2641 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 04. 11:43

Idézet: Freddy - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 12:21

Az optimalizalt 6800-7000 masodperc, az optimalizalatlan pedig 15000 korul volt. A results-nal meg is tudod nezni.
Windows alatt gyorsabb lenne?

Egy 1666MHz-es Athlon XP 2000+ Windows alatt a Crunch3r féle P3 SSE optimalizált klienssel olyan 5500-6500 sec/wu sebességgel ketyeg. Tehát gyorsabb lenne.

#2642 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 12:21

Idézet: akosf - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 11:35

Gondolom te is tudod hogy a Cruch3r féle még sse optimalizációt is tartalmaz. Ha elárulod hogy milyen a mértékegységben adjam meg az eltérést akkor megpróbálom aszerint lemérni és megadni.

Engem az érdekelne csak, hogy a mérést végző részhez nyúltak-e, mondjuk durva példa: eredmény*1.6. A másik megoldás, hogy csak a számolást optimalizálták az rendelkezésre álló utasítások jobb kihasználásával.
Persze lehet hogy tök hülyeséget írok, mert nem ismerem a kódot hogy működik. :think:

#2643 Felhasználó inaktív   Freddy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 12:32

akosf: ezen a linuxos gepen kimondottan athlonxp-re optimalizalt SSE kliens fut. Ezek szerint gyorsabb lenne rajta a p3-ra optimalizalt :D

#2644 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 12:37

Idézet: Bucy - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 13:21

Engem az érdekelne csak, hogy a mérést végző részhez nyúltak-e, mondjuk durva példa: eredmény*1.6. A másik megoldás, hogy csak a számolást optimalizálták az rendelkezésre álló utasítások jobb kihasználásával.

Kezdelek érteni, az eremény*1.6 bemondásod sokat segített ebben.
Az igazság az hogy a benchmark mérés legtöbb része nagyon "primitív" pl. néhány utasítást ismételget több ezerszer. Ezernyi módja van annak hogy jóval nagyobb eredeményt kapjál, nem kell ahhoz a szorzás.

Egyszerű példa:
Mondjuk egy 1024 elemű sinus/cosinus táblázat számítása. Mondjuk alapvetően minden érték számításához kell egy összeadó (4 órajel) és egy sinus/cosinus számító utasítás (150 órajel).
Ugyanez a táblázat a sin(x+y)=sin(x)cos(y)+sin(y)cos(x); cos(x+y)=cos(x)cos(y)-sin(x)sin(y) képletek felhasználásával bonyolultabb módon is legenerálható. Minden értékhez kell 4 szorzás (16 órajel, de átalpolható) és 2 összeadás/kivonás (4 órajel, de átlapolható).

Látszik a különbség a két eljárás között. Az eredmény ugyanaz, de míg az első kb. 158.000 órajel alatt hajtódik végre, addig a második kevesebb mint 10.000. Vagyis 16-szor gyorsabban.

Ebben nincs semmi "csalás", csak gyorsabb. Ráadásul ennél sokkal "primitívebb" dolgok is szerepelnek a benchmark tesztben.

Szerk.: Hogy van-e benne "szorzás" azt nem tudom, de ha érdekel előáshatok egy mail címet...

Szerkesztette: akosf 2006. 02. 04. 12:49 -kor

#2645 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 12:46

Idézet: Freddy - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 13:32

akosf: ezen a linuxos gepen kimondottan athlonxp-re optimalizalt SSE kliens fut. Ezek szerint gyorsabb lenne rajta a p3-ra optimalizalt :D

Ha a forráskód ugyanaz, akkor az hogy ahtlonxp vagy p3 optimalizált a kód, nem sokat számít. Sokkal fontosabb hogy melyik forráskód a "fejlettebb" illetve hogy milyen fordítóval lett fordíva. Valószínűleg azért lassabb a linuxos kód mert akik azt a fordítót készítették kevesebbet törődtek a sebességgel.

#2646 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 12:57

Idézet: akosf - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 12:37

Ebben nincs semmi "csalás", csak gyorsabb. Ráadásul ennél sokkal "primitívebb" dolgok is szerepelnek a benchmark tesztben.

Nos innentől adva van a feladat a berkeley-s fiúknak, hogy olyan benchmarkot írjanak amit nem lehet tovább optimalizálni. Mondjuk fogják a mostani legjobbat és berakják a következő kiadásba. :)

#2647 Felhasználó inaktív   sibike 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 04. 13:23

Idézet: Bucy - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 12:57

Nos innentől adva van a feladat a berkeley-s fiúknak, hogy olyan benchmarkot írjanak amit nem lehet tovább optimalizálni. Mondjuk fogják a mostani legjobbat és berakják a következő kiadásba. :)

Talán jobb megoldás lenne, ha a project kliense végezné a mérést egy teszt wukival, mivel a gépek teljesitménye projectenként eltérő (más tipusú számitások).

#2648 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 13:31

Idézet: sibike - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 13:23

Talán jobb megoldás lenne, ha a project kliense végezné a mérést egy teszt wukival, mivel a gépek teljesitménye projectenként eltérő (más tipusú számitások).

Akkor nem lenne értelme az összesített pontoknak.

#2649 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 15:16

Olyan kód nincs amit nem lehet tovább optimalizálni, vagy végtelen ideig tartana a fejlesztése. Csak olyan van amit már nagyon nehéz jobbítani, de az még mindig átverhető. Egy járható út az ha nem lenne a kód nyílt forráskódú és valamiféle önellenőrzéssel rendelkezne. Folyamatosan ellenőrizné a programkódot a memóriában, valamint az adatokat is. Úgy mint annak idején a seti classic esetén. Ott kb. percenként ellenőrizte magát is és az adatterületet is a program, és be is jegyezte az ellenőrző összeget az eredményfájlba. Ez azt jelentette hogy a következő percben már az előző ellenörző összeget is mint adatot belekalkulálta a következőbe. Sajnos az ott alkalmazott MD5-ös ciklikus önellenőrzős sem elég az elvetemültek ellen, jómagam is feltörtem azt... de úgy rémlik rajtam kívül senkinek sem volt olyan optimalizált kódja ami közel 30%-kal gyorsabban futott.

Az is igaz hogy ha időnként letöltődne egy-egy referencia wu amivel központilag mérnék a gép sebességét, akkor csak az adott projekten belül lehetne összehasonlítani a gépeket.
De! Mi van ha lenne egy dedikált referencia gép amin minden projekthez megállapítanak egy-egy szorzó értéket. Ebben az esetben ez a gép biztosítaná az összevethetőséget a projektek közt. Itt az egyetlen kiskapu az lenne ha a "mókolt" kliens mindig nagyobb feldolgozási időt jelentene, hiszen evvel nagyobb claimed credit is járna, és vele együtt a már általam felemlített credit többlet.

Mi lenne a megoldás? Felejtsük el az wu feldolgozási időket is! Se benchmark érték, se cpu idő. Na jó, de akkor hogyan lesz más projektekkel is összevethető pontszám? Egyszerű...
Felhasználjuk a fentebb említett referencia gépről származó szorzó értéket (k), valamint megnézzük hogy "hány éves" a host (T) és az idő alatt mennyi érvényes wu-t produkált (N). Ezekből egy egységesített, hostra jellemző teljesítmény értéket lehetne kapni. R=k*N/T

#2650 Felhasználó inaktív   Madárpók 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 04. 15:34

Letöltötem az SSE2 optimalizált kienst Akosf oldaláról és nagyon meglepődtem. :eek: A normál kliens 4 óráig tökölt egy wukival,az optimalizált 1 óra alatt kivégezte.Konfigom:

Intel Pentium 4 2400 Mhz x86,MMX,SSE,SSE2 utasításkészletekkel
Abit BD7II
Intel Brookdale i845E lapkakészlet
512 MB PC2700 DDR SDRAM
NVIDIA GeForce FX5200 128 MB
LG Flatron F700B 17"
C-Media CMI8738/C3DX
Maxtor 6Y060L0 60GB 7200RPM Ultra-ATA/133
LG GCE-8520B CD-RW 52x/24x/52x CD-RW
Toshiba DVD-ROM SD-M1712 16x/48x DVD-ROM
Integrált Realtek RTL8139 családú PCI gyors Ethernet NIC
Agere Win FAX Modem
Canon Pixma IP1500
Windows XP Professional SP2-vel és az összes frissítéssel
DirectX 9.c
Windows Media Player 10

Szerkesztette: Madárpók 2006. 02. 04. 15:35 -kor

#2651 Felhasználó inaktív   sibike 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 11:33

Idézet: akosf - Dátum: 2006. febr. 4., szombat - 15:16

Mi lenne a megoldás? Felejtsük el az wu feldolgozási időket is! Se benchmark érték, se cpu idő. Na jó, de akkor hogyan lesz más projektekkel is összevethető pontszám? Egyszerű...

És ha nem egyforma 'hosszúak' projecten belül a wukik, akkor mit csinálsz?

#2652 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 13:13

Idézet: sibike - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 12:33

És ha nem egyforma 'hosszúak' projecten belül a wukik, akkor mit csinálsz?

Azt valóban nem írtam le hogy a referenciagépen folyamatosan futna a az aktuális központi kliens.

Szerk.: Lehet hogy másra gondoltál. Elmagyaráznád?

Szerk.2: Azt hiszem felfogtam a kérdést. A módszer amit írtam nem alkalmas arra hogy egy wu alapján megmondja egy gép teljesítményét. Az is igaz, hogy másra lett kitalálva.

Szerkesztette: akosf 2006. 02. 05. 13:22 -kor

#2653 Felhasználó inaktív   sibike 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 15:06

Idézet: akosf - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 13:13

Szerk.: Lehet hogy másra gondoltál. Elmagyaráznád?

Arra gondoltam, hogy projecten belül wukik  számitási ideje nem egyforma, tehát egy adott gép egy wukival végez 1,5h alatt, egy másikkal 3h alatt. A te számitási rendszeredben a 2 wu ugyanannyit ér, pedig az egyikkel 2szer annyit molyolt a a gép. Remélem most már világos a mit felvetettem.

Nem tudom, hogy van-e most ilyen project, amiben teljesen véletlenszerű egy wu futási ideje, de nem kellene kizárni azt a lehetőséget sem, hogy legyen ilyen.

#2654 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 15:59

Idézet: sibike - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 16:06

Arra gondoltam, hogy projecten belül wukik  számitási ideje nem egyforma, tehát egy adott gép egy wukival végez 1,5h alatt, egy másikkal 3h alatt. A te számitási rendszeredben a 2 wu ugyanannyit ér, pedig az egyikkel 2szer annyit molyolt a a gép. Remélem most már világos a mit felvetettem.

Nem jól látod a dolgot. :)

Ebben a számítási rendszerben átlagot számolunk és nem azt hogy egyik wuki ennyi pont, másik wuki annyi pont.

#2655 Felhasználó inaktív   sibike 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 16:11

Idézet: akosf - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 15:59

Ebben a számítási rendszerben átlagot számolunk és nem azt hogy egyik wuki ennyi pont, másik wuki annyi pont.

R=k*N/T összefüggés alapján te az eltelt idő alatt számolt wukikat nézed, de nem törödsz, a wuki hosszával, tehát aki rövidebb wukikat kap annak magasabb lesz az R, aki hosszabakat annak alacsonyabb, és "ez igy nem jó" :)

#2656 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 16:41

Idézet: sibike - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 17:11

R=k*N/T összefüggés alapján te az eltelt idő alatt számolt wukikat nézed, de nem törödsz, a wuki hosszával, tehát aki rövidebb wukikat kap annak magasabb lesz az R, aki hosszabakat annak alacsonyabb, és "ez igy nem jó" :)

Tételezzük fel hogy a wukik fele hosszú, a másik fele rövid. Mennyi az esélye már 10 wuki után hogy mind rövid vagy mind hosszú volt? 0,0097%... 20 wuki után? 0,000095%...
Ha felrajzolsz egy eloszlási görbét meglátod hogy nagyon jól az átlag közelében fognak csoportosulni az értékek. Sőt, minél több wukit dolgozol fel, annál jobban. Szóval mégis csak jó...

Szerkesztette: akosf 2006. 02. 05. 16:53 -kor

#2657 Felhasználó inaktív   sibike 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 16:57

:respect:  :respect:  :respect:
Meg vagyok győzve. ;)

Már csak azt találd ki, hogy a jelenlegi rendszerben lévő krediteket hogyan lehet átszámolni az új rendszerbe.

És akkor indulhatunk a boinc-dev fórum/lisárara :D

#2658 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 18:31

Idézet: sibike - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 17:57

Már csak azt találd ki, hogy a jelenlegi rendszerben lévő krediteket hogyan lehet átszámolni az új rendszerbe.

És akkor indulhatunk a boinc-dev fórum/lisárara :D

Szerintem sokkal inkább olyasmit kellene kitalálni mint amit te is felvetettél. Azaz magával a klienssel kellene valamiféle mérést végezni. De gőzöm sincs hogyan. A baj az hogy ha valami a gépeden fut akkor ott lehet csalni, és ha sok gépen fut, akkor előbb-utóbb biztosan akad valaki aki meg is próbálja. :)

A boinc-os üzenőlisták meg nem tudnak tűzbe hozni. Pl. múltkor jeleztem a sztaki listán hogy elég könnyű átverni a kliensprogramot, így könnyen lehet bezsebelni a krediteket, közben meg tönkreteszed a tudományos munkát. Azóta is láttam olyan eredményeket amelyek meglehetősen csalafinták. Persze nem gyógyítottak még semmit a kódon. A PrimeGrid-es csapatnak is jeleztem hogy a ciklusmagban (a fordító hibájából?) az összes osztás felesleges szerepel duplán és kb. 30-40%-kal visszafogja a kliens teljesítményét (így feleslegesen fűtik a bolygót).

#2659 Felhasználó inaktív   Oliver & Jaszka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 12:13

Idézet: Bucy - Dátum: 2006. jan. 18., szerda - 14:08

Erről jut eszembe, nem nagyon szaporodunk a Rosetta csapatban. :)

Már 3-an vagyunk!    :)  :up:

Rosetta csapat
Csatlakozz a SZTAKI Desktop Grid forum.hwsw.hu csapathoz!
Itt talalhatsz infót az ELSŐ MAGYAR BOINC PROJEKT-ről.

#2660 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 12:17

Idézet: Oliver & Jaszka - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 12:13

Már 3-an vagyunk!    :)  :up:

Rosetta csapat

A régiek közül senki nem jött át, nem is jelentkezett, nem tudom kik lehetnek azok és hogy keveredtek a csapatba. Szerintem itt nem olvasnak, tán még a hwsw-re se járnak, stat-okat se nagyon böngészhetnek. :think:

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 131
  • 132
  • 133
  • 134
  • 135
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.