HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1781 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 22. 23:18

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 23:27

Nagyon köszönöm a választ, vissza fogok olvasni.
Silencer-ről letettem, majd találok valami másik heat-pipe-os kártyát.
Szerintem azt a 12cm-s ventit a tápban (CT 410), még el fogom tudni viselni (amíg ki nem találok vmit arra is), meg egy gyenge kis ventire gondoltam a rácsozott ház oldalára, blokkok fölé. (1900 RPM körül... lényeg, h halk legyen).
Öcsémnek egy 2700+ Tbreden van 2520-as GalacialTech, ami 25dBA-s, egy passzív inno 5500 meg egy 8cm ventis Mercury táp... szinte alig van hangja, bőven megfelelne az nekem is.
(bár az én ventimre 21dBA-t írnak, elnyomja simán az ő gépét... igaz, ott van még a chip meg a VGA is...)

[szerk]
Hát most néztem csak, h van vagy 60 oldal, és ez már a 4. nyitott topic :D
Kicsit sokáig kéne olvasgatnom :(
Így ha nem gond, feltenném a kérdéseimet, és ha egyszerűbb, akkor linkeljetek a válasz környékére... ott akkor elolvasom az összes ehhez kapcsolódó választ.

Egyébként fontos az áramlás sebessége? Van egy optimális, amit esetleg ki kell számítgani minden rendszer esetén külön, vagy minél gyorsabb, annál jobb?
Mert ha lassú, akkor nyilván tovább tartja a meleg vizet a blokkban... de ha túl gyors, akkor meg nem biztos h minden hőt maximálisan le tud adni... nem?
Vagy rosszul gondolom ?  :confused:

Majd mindenki elmondja a maga válaszát... :)

Szerintem az a fontos hogy ne legyen nagy szükülés a rendszerben. Pl ha 10es csőveid vannak, de mondjuk van egy csatid ami 6os, akkor az az egész rendszert kinyirja...
Van egy optimális átmérő, de egy idő után már, nem nyersz a vastagitással. Asszem legtöbben 8-10 belső átmérővel dolgozunk... Az elég szokott lenni...

Talán érdemes lesz a vga-t is bekötnöd a rendszerbe...

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1782 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 23:28

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 0:18

Majd mindenki elmondja a maga válaszát... :)

Szerintem az a fontos hogy ne legyen nagy szükülés a rendszerben. Pl ha 10es csőveid vannak, de mondjuk van egy csatid ami 6os, akkor az az egész rendszert kinyirja...
Van egy optimális átmérő, de egy idő után már, nem nyersz a vastagitással. Asszem legtöbben 8-10 belső átmérővel dolgozunk... Az elég szokott lenni...

Talán érdemes lesz a vga-t is bekötnöd a rendszerbe...

Ha a radiátor elbírja, rákötöm... azon nem múlik. De nem igazán szeretnék plusz bordát. (bár egy 12cm-s még elfér az ODD-k helyén, de nem akarom külön ventivel hűteni).
Annyit azért tudok én is, h a hirtelen nagy szűkítések baromi értelmetlenek... Én spec inkább a szivattyúk vízszállítási teljesítményére gondoltam. De azt majd akkor konkretizálom (csövek méretével együtt, ha végleges lesz az egész, és meg lesz, h milyen radiátor kell és milyen blokkok lesznek).

Nem lehetne javítani a hűtést, ha a blokkokra lamellákat szerelnének? Már ott helyben is sok hőt leadhatna, nem? Vagy nem jelentene észrevehető változást?
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1783 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 03:04

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 20:47

Szegről végről az áramlásmérőről jutott eszembe.

Tudunk arról valamit, hogy ha leáll a pumpa és megáll az áramlás, nagyjából milyen hamar csapodik le a gép hővédelme?
Élt már valaki tul ilyet?

Elméletileg a melegviz a blokkban beindit valami áramlást, nem?

Nálam volt olyan, hogy amíg nem volt kapcsolórelé, addig néha elfelejtettem bekapcsolni a pumpát. Akkor már a windows bootolásakor a bejelentkezőre sem jutott el, hanem dobott egy kékhalált.
Volt olyan is, hogy próbaképpen megnéztem, milyen hamar lövi le a gépet, ha kikapcsolom a pumpát. Proci idle kb. 15-20 mp után már visított az MBM 60 foknál, majd kb. 5-10 másodperccel később kikapcsolt a gép.
Mindezt egy AthlonXP-vel.

Egyébként azért szeretnék áramlásmérőt betenni, mert ha csökken a áramlás, akkor tudhatom, hogy valami gebasz van a rendszerben. Mert pl. adódhat olyan is, hogy "csak" belassúl az áramlás és már az is elég lehet az elégtelen hűtéshez. Így pl. MBM-al figyelve már azelőtt visít, hogy a proci kezdene túlmelegedni. Persze megoldás lehetne, hogy a proci hőfok riasztását veszem alacsonyabbra, de akkor meg minden kisebb hőmérséklet megugrás miatt visítana. A régi lapom pl. néha csinált olyat, hogy egy pillanatra megugrott a hőfok, bár valószínűleg nem valós érték volt.

Hát ezért a bebiztosításért szeretnék összerakni egy áramlás figyelőt.

#1784 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 09:24

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 0:28

Ha a radiátor elbírja, rákötöm... azon nem múlik. De nem igazán szeretnék plusz bordát. (bár egy 12cm-s még elfér az ODD-k helyén, de nem akarom külön ventivel hűteni).
Annyit azért tudok én is, h a hirtelen nagy szűkítések baromi értelmetlenek... Én spec inkább a szivattyúk vízszállítási teljesítményére gondoltam. De azt majd akkor konkretizálom (csövek méretével együtt, ha végleges lesz az egész, és meg lesz, h milyen radiátor kell és milyen blokkok lesznek).

Nem lehetne javítani a hűtést, ha a blokkokra lamellákat szerelnének? Már ott helyben is sok hőt leadhatna, nem? Vagy nem jelentene észrevehető változást?

Nem, mert az is csak a házba fütene be... A vizhütésnek pont ez az egyik gyenge pontja, hogy mivel nincsenek ventik, nincs légáramlás a házban. A lényeg hogy kividd a hőt a házból. A blokkokról ez vizzel történik, az egyéb áramos cuccokról pedig jo esetben a táp venti lehuzza  a hőt, vagy ilyenkor kellenek a plussz szélmalmok... Minimális huzat kell...
Én tegnap néztem. Odaraktam egy öngyujtót a PCI slotokhoz. Ha behuzza a lángot valamennyire akkor van áramlás.

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1785 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 09:28

Idézet: Mumtaz - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 4:04

Nálam volt olyan, hogy amíg nem volt kapcsolórelé, addig néha elfelejtettem bekapcsolni a pumpát. Akkor már a windows bootolásakor a bejelentkezőre sem jutott el, hanem dobott egy kékhalált.
Volt olyan is, hogy próbaképpen megnéztem, milyen hamar lövi le a gépet, ha kikapcsolom a pumpát. Proci idle kb. 15-20 mp után már visított az MBM 60 foknál, majd kb. 5-10 másodperccel később kikapcsolt a gép.
Mindezt egy AthlonXP-vel.

Egyébként azért szeretnék áramlásmérőt betenni, mert ha csökken a áramlás, akkor tudhatom, hogy valami gebasz van a rendszerben. Mert pl. adódhat olyan is, hogy "csak" belassúl az áramlás és már az is elég lehet az elégtelen hűtéshez. Így pl. MBM-al figyelve már azelőtt visít, hogy a proci kezdene túlmelegedni. Persze megoldás lehetne, hogy a proci hőfok riasztását veszem alacsonyabbra, de akkor meg minden kisebb hőmérséklet megugrás miatt visítana. A régi lapom pl. néha csinált olyat, hogy egy pillanatra megugrott a hőfok, bár valószínűleg nem valós érték volt.

Hát ezért a bebiztosításért szeretnék összerakni egy áramlás figyelőt.

Bátor gyárek vagy... :respect:  :respect:  :respect:

Nekem nem szokott kiugrásokat csinálni... Szerintem ha 60fokra belövöd, annyit még nyáron se ér el... És akkor még messze vagy a sérüléstől...

#1786 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 10:27

a pumpa leállitását énis kipróbáltam, kb 1.5-2 másodpercenként kuszott fel a cpu hőmérséklete 1 fokkal, tehát ha leáll az áramlás, van ugy cca 20-30 másodperc a lelövésig. ennyi idő alatt (ha áramlásmérő figyeli az átfolyást, és jelez ha leállt) le lehet hibernálni a rendszert is akár.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#1787 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 10:30

felteszem nektek is a kérdést: az normális dolog, hogy a radi bemenő és kimenő ágon lévő hőmérsékletei között csak 0.7-1 fok eltérés van?

és valahogy sokkal többre számitottam. a víz amugy 30-33 fok körül áll be; de már tervezek egy ujabb radit venni Zollkától :) az eheim 600 pumpa elég egy cpu-vga-chipset-hdd-radiátor kombóhoz, vagy erősitsek azon a vonalon is?...
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#1788 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 12:41

Idézet: kAy - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 10:30

felteszem nektek is a kérdést: az normális dolog, hogy a radi bemenő és kimenő ágon lévő hőmérsékletei között csak 0.7-1 fok eltérés van?

Örülj az alacson külömbségnek! Ez annyit jelent, hogy tökéletes az áramlás a gépben.

Idézet: kAy - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 10:30

és valahogy sokkal többre számitottam. a víz amugy 30-33 fok körül áll be; de már tervezek egy ujabb radit venni Zollkától :) az eheim 600 pumpa elég egy cpu-vga-chipset-hdd-radiátor kombóhoz, vagy erősitsek azon a vonalon is?...

A fenti, alacsony ki és beneti hőfokot tekintve teljesen felesleges a nagyobb pumba.

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 23. 12:42 -kor

#1789 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 13:11

Egy kép csak úgy.... :D Az aktuális állapotról.... :D

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Remélem összejön a dolog.... :D  :D

#1790 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 13:19

ezmiez?

#1791 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 13:37

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 14:11

Egy kép csak úgy.... :D Az aktuális állapotról.... :D

Remélem összejön a dolog.... :D  :D

széééép....
(táphütés lesz, ha jol tévedek)

Szerkesztette: Adept 2006. 03. 23. 13:42 -kor

#1792 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 14:37

Akkor még egy kép, csak hogy könnyebb legyen elképzelni...  :D
A blokkok még nincsenek készen. Még pár apróságot meg kell oldani.
PL: A blokkok mechanikai rögzítése a házhoz, mindez lehetőleg földfüggetlenül...  :think: Ötlet már van, csak meg kellene csinálni.  :cool:
Sajna a hétvégre kizárt hogy elkészül.... :reklamacio:
Ha pénteken nem keverték volna el a nagykernél, már majdnem kész lenne... :reklamacio:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A képek a http://www.kep.tar.h...iaim/50248708#2 címen vannak...  :D

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 23. 15:37 -kor

#1793 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 18:02

Bocsesz!  :omg:  :banghead: Rossz ablakból másoltam a címet!! :banghead:  :banghead:
Ez a nyerő cím: http://www.kep.tar.h...-p20/50248708#2
Na így már menni fog..  :rolleyes:

#1794 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 19:48

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 19:02

Bocsesz!  :omg:  :banghead: Rossz ablakból másoltam a címet!! :banghead:  :banghead:
Ez a nyerő cím: http://www.kep.tar.h...-p20/50248708#2
Na így már menni fog..  :rolleyes:

Hát nem lopod a napot, az tuti... :respect:  :respect:
Ez a vizestáp dolog nekem még tul misztikus... Nem merek nekiállni az ilyen nagyon elektromos alkatrészeknek...:(

#1795 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 21:54

Idézet: Mumtaz - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 3:04

...Hát ezért a bebiztosításért szeretnék összerakni egy áramlás figyelőt.

Szerintem teljesen fölösleges az áramlásfigyelő egy vízhűtő rendszerben. A mai procikat már nem lehet elfüstölni, megvédi őket az alaplap illetve egyéb biztonsági programok amik a hőmérséklet alapján áramtalanítják a gépet.

Az áramlásfigyelő például nem fog neked jelezni, ha valamelyik blokk elmozdul a hűtendő processzorról.

#1796 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 22:02

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 21:54

Az áramlásfigyelő például nem fog neked jelezni, ha valamelyik blokk elmozdul a hűtendő processzorról.

azért nem árt tudni, hogy miért melegszik tul a dolog, pl már akkor mielőtt lekapcsolna a rendszer.

#1797 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 23:17

Idézet: kAy - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 22:02

azért nem árt tudni, hogy miért melegszik tul a dolog, pl már akkor mielőtt lekapcsolna a rendszer.

Nyersz 2 percet. De minek? A gépet a végén úgy is le kell kapcsolni.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen események szoktak előfordulni amik együtt járnak azzal, hogy megszűnik vagy csökken a rendszerben az áramlás:

- a pumpa meghibásodott, nem működik;
- valamelyik tömlő rögzítése elengedett;
- valahol kilyukadt a rendszer => szökik/elfolyik a hűtővíz;
- eldugult a rendszer;

Hirtelen ennyi jutott eszembe. A közös a felsoroltakban, hogy hiába van áramlásmérőd, semmire sem jó.

Csak hasonló esetben látnám hasznát az ilyen szerkezetnek: A gurulós székkel véletlenül rátolatsz a vízhűtés tömlőjére. Na ilyenkor jól jöhet! Feltéve, hogy leszel annyira higgadt, hogy nem nyúlsz egyből a power gomb felé, hanem utánajársz a dolgoknak. Emlékezz, két perced van!

Amúgy...

Ha lenne egy fölösleges áramlásmérőm, bekötném a rendszerembe. Jobb mint a semmi. Főleg ha még világítana is...

#1798 Felhasználó inaktív   Shadowman007 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 23:28

Sziasztok.

Akit esetleg egy házi készítésű vízhűtés érdekel, keressen a linken vagy privibe.
<link>
http://www.videa.hu/main.php?page=play&v=MQ54IAz46OIt1aXZ
Chello??? Az mi??? Az valami ütős hangszer??? ÁÁÁ dehogy inkább szivatós...

#1799 Felhasználó inaktív   Mumtaz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 23:36

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 23:17

Nyersz 2 percet. De minek? A gépet a végén úgy is le kell kapcsolni.

... És ez a 2 perc bőségesen elég arra, hogy a folyamatban lévő, nem mentett, szerkesztés alatt lévő doksijaimat és egyéb fontos cuccokat elmentsem, mielőtt a gép önkényesen kapásból mindent bezárjon és leálljon. Jobb előre jelezni az esetleges hibát, mint akkor megtudni, amikor már bekövetkezik.
Hülye példa, de pl tegyük fel, hogy valami belekerült a rendszerbe és a hőleadó járataiban fokozatosan felgyülemlik. Szép lassan csökken az áramlás és a pumpa s egyre jobban erölködik, bár a proci hűtését még elbírja. Mikor könnyebb kitakarítani a koszt? Amikor még van áramlás, vagy amikor már teljesen eldugult az egész rendszer. Arról nem is beszélve, hogy a pumpának sem tesz jót a túlzott erölködés

A blokk elmozdulása pedig olyan dolog, amire még a léghűtéseknél sem volt megoldás, hiszen ott is forgott a venti, ha elmozdult a borda, de mégsem hűtött. Mégis felszerelték az alaplapokat és ventiket, hogy lehessen mérni a fordulatszámot, hiszen ez azért fontos információkkal bírt szerintem. A vízhűtésnél viszont a víz helyettesíti a ventilátor által keltett fuvallatot és itt mégsem annyira fontos a vízáramlás!? Szerintem pontosan annyira fontos.

Én inkább túlbiztosítanám a cuccot a biztonság kedvéért.

#1800 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 24. 07:33

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 19:48

Hát nem lopod a napot, az tuti... :respect:  :respect:
Ez a vizestáp dolog nekem még tul misztikus... Nem merek nekiállni az ilyen nagyon elektromos alkatrészeknek...:(

Pedig nincs benne semmi misztikum. A gyáriak is ugyanezek, csak az profin néznek ki.
Az a lényeg, hogy ésszel kell csinálni, és az sem gond ha ért hozzá némileg az ember, nomeg némi szervíz tapasztalat sem árt. (Itt nem arra gondolok, hogy kiszedek egy kártyát, egy másikat berakok, meg feltelepítek egy oprendszert. Sőt az sem sokat segít, ha valaki jól tud programozni, filmet, programot leszedni.... :think: )
Először ki kell választani azt a típust, amit remélhetően egyszerűen át lehet alakítani. Utána óvatosan ki kell szedni a bordát, meg kell alkotni az újat, rá kell pakolni a kiszedett alkatrészeket, összerakni, és mehet..  :D  :cool:  :p

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.