HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1801 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 24. 08:56

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 24., péntek - 8:33

Pedig nincs benne semmi misztikum. A gyáriak is ugyanezek, csak az profin néznek ki.
Az a lényeg, hogy ésszel kell csinálni, és az sem gond ha ért hozzá némileg az ember, nomeg némi szervíz tapasztalat sem árt. (Itt nem arra gondolok, hogy kiszedek egy kártyát, egy másikat berakok, meg feltelepítek egy oprendszert. Sőt az sem sokat segít, ha valaki jól tud programozni, filmet, programot leszedni.... :think: )
Először ki kell választani azt a típust, amit remélhetően egyszerűen át lehet alakítani. Utána óvatosan ki kell szedni a bordát, meg kell alkotni az újat, rá kell pakolni a kiszedett alkatrészeket, összerakni, és mehet..  :D  :cool:  :p

Na akkor ma szétszedem a TT tápomat... :D  :D  :D

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1802 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 24. 12:39

Akár... :D  :D
De azért előtte szerezz be egy másikat, legalább ideiglenesen.
Mielőtt komolyan belevágsz, szedd szét a tápot amit át akarsz alakítani, és alaposan nézd meg a belső felépítését. Ha a bordákon felülről is vannak alkatrészek (vendégpanel) az erősen rontja az átalakítás lehetőségét. Itt nem a ventivezérlésre gondoltam, hanem valami hasonlóra: Kép!!És még egy.. Ez is egy csúnya vendégpaneles...
Mielőtt ténylegesen nekiállnál az sem árt, ha fejben már át tudtad alakítani, tehát amikor nekiállsz szétberhelni, már tudod hogy mit is akarsz vele csinálni.
Ha elfogadsz egy jótanácsot, szerezz valahonnan egy lepukkantat, és próbáld azon elképzelni az átalakítást.

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 24. 12:49 -kor

#1803 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 24. 14:06

Sajnos ma csak ennyire tellett.
Kép 1; Kép 2; Kép 3.
Hiába az összevont Sándor - József - Gábor nap erős visszatartó erővel rendelkezik... :D  :beer: :party:  :kocc:  :reszeg:

#1804 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 22:23

Üdv Mindenkinek!

Rég jártam erre! /kicsit szégyelem is magam/

Mintegy 10-12 perce kapcsoltam ki a pumpát. A régiek még talán emlékeznek rá, hogy minden vizes a rendszeremben. Ezt azért merem tenni ilyen bátran, mert lányom már eljátszotta ezt, akkor kb fél órát ment keringés nélkül. Egy kis szünet az irkáklásban...  20 perc a proci 46 az alaplap 48 fokos. Legalábis az AIBooster ezt mutatja. Akárhány fokot mutat 20 percig vígan ment igaz csak neteztem és feltelepítettem az AIBooster-t.
Biztos vagyok benne, hogy valamilyen keringés így is volt a rendszerben, igaz az én vizes cuccom 15 mm-s!!

#1805 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 22:32

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 24., péntek - 15:06

Sajnos ma csak ennyire tellett.
Kép 1; Kép 2; Kép 3.

Sándor örömmel látom hogy milyen aktív vagy! /elolvastam a lemaradásomat!/

A kérdésem az lenne miért kellett 4 darab cső egy bordára. Nekem kettővel is tökéletesen megy, gondolom emlékezel még a vizes tápomra. Ha nem lent a linken vagy ITT megtalálod.

#1806 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 22:42

Idézet: DrHIL - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 23:32

Sándor örömmel látom hogy milyen aktív vagy! /elolvastam a lemaradásomat!/

A kérdésem az lenne miért kellett 4 darab cső egy bordára. Nekem kettővel is tökéletesen megy, gondolom emlékezel még a vizes tápomra. Ha nem lent a linken vagy ITT megtalálod.

Lehet, h ezért fejlövést kapok :D...
De úgy nem lehet megoldani, hogy körbevezeted? Beviszed a csövet az egyik oldalon, megkerülöd vele a hűtendő részt, és ahol a másik ilyen duplacsöves blokk lenne, ott kijössz vele. Kicsit melegebb lenne a víz mire odaér, mivel már korábban vett fel hőt, de nem hiszem, h az olyan nagy meleget jelentene. és kicsit egyszerűbb kivitelezni is, hisz' csak egy kanyart kéne venni 1 (esetleg 2) csővel, és közre fogni azokat ugyanígy 1-1 rézlappal.

Vagy ez túl nagy hülyeség?
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1807 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 22:47

Adept!

Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy miként vált be az egy rézcsővel készített winyó hűtésed. Mert szerintem ha az OK akkor valószínű a tápba is elég egy rézcső egy bordára. Láttam már ilyen megoldást.

Még egy kérdés, hogy oldottad meg a wincsinél a csavar kérdését?

#1808 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 22:53

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 23:42

Itt nem hiszem hogy bárki is bármiért fejlövést kapna, nem lenne igazságos...

Nézd meg a rendszerem...

#1809 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 23:25

Rám jött a szófosás... bocs de rég jártam itt...

A tápegység ciripelésének behatárolására van egy jó módszerem: ha van egy fonendoszkópod azzal könnyű megkeresni. Lehúzód a végéről a tölcsért és közelítve, illetve ráhelyezve az alkatrészekre könnyen meg lehet találni a zajongót. Nekem az előző tápomban egy kondi sivított kegyetlen ocsmány hangon. Nem volt túl hangos, csak nagyon kellemetlen. Fonendoszkóp híján egy gumicső is megteszi, az egyik végét a füledbe másikkal meg keresgethetsz. Legfeljebb nem lesz sztereó ;)

Szerkesztette: DrHIL 2006. 03. 26. 23:44 -kor

#1810 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 05:42

Idézet: DrHIL - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 22:32

A kérdésem az lenne miért kellett 4 darab cső egy bordára. Nekem kettővel is tökéletesen megy, gondolom emlékezel még a vizes tápomra.

Üdv!
Valóban régen jártál erre!

Igen emlékezem.. :D A négy cső azért kellett, mert az 1 vastag nem fért volna be az alkatrészek közé. Ha megnézed a képeket, a bal oldali borda (ami a vezetékek mellett van) így is éppen hogy csak befér a régi helyére. Ha meglapítok egy vastagabb csövet, azzak leszükítem a keresztmetszetet is, ami szintén rossz ómen. Tehát az 1db 10-es helytt 2db 8-as lett bépítve, ami a keresztmetszetet tekintve ugyanaz, míg az aktív hőleadő felületet nézve több mint a duplája.... :D

Remélem kielégítő voltam... :p

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 27. 06:14 -kor

#1811 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 06:11

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 22:42

De úgy nem lehet megoldani, hogy körbevezeted? Beviszed a csövet az egyik oldalon, megkerülöd vele a hűtendő részt, és ahol a másik ilyen duplacsöves blokk lenne, ott kijössz vele. Kicsit melegebb lenne a víz mire odaér, mivel már korábban vett fel hőt, de nem hiszem, h az olyan nagy meleget jelentene. és kicsit egyszerűbb kivitelezni is, hisz' csak egy kanyart kéne venni 1 (esetleg 2) csővel, és közre fogni azokat ugyanígy 1-1 rézlappal.

Vagy ez túl nagy hülyeség?

Fejlövést? Miért??  :D Ha kérdezel, (akármit is) azért itt nem szúrtak még le senkit. Max ha olyasni után tudakolódsz, amit már 1000+1 szer kitárgyalt a fórum.... :D

Akkor a csövezésről: A gond az, hogy az előző tápommal ellentétben itt van pár alkatrész, ami elektronikus kapcsolatgban ban a bordával. (a bordák nincsenek teljesen elválasztva az elektronikától) Mivel nem áltam neki leáramkörözni a cuccost, ezért úgy döntöttem, hogy egymástól, és a háztól is elszigetelten rakom fel a bordákat. Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy a víz ellenállása, ami a bordák között lesz nem fog túl nagy gondot okozni. De ez pár napon belül úgyis kiderül... :confused:  :confused:  :D

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 27. 06:19 -kor

#1812 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 11:13

Idézet: DrHIL - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 23:47

Adept!

Tőled azt szeretném megkérdezni, hogy miként vált be az egy rézcsővel készített winyó hűtésed. Mert szerintem ha az OK akkor valószínű a tápba is elég egy rézcső egy bordára. Láttam már ilyen megoldást.

Még egy kérdés, hogy oldottad meg a wincsinél a csavar kérdését?

Nagyon bevált, nem is gondoltam volna, pedig több buktató is volt...

Először is, menetfúróval átküldtem, hogy jok legynek a metrikus csavarok. Kiderült hogy ezt nem kellett volna, mert most meg lötyögnek benne a csavarok. Egyszerüen be kellett volna küldeni erővel az ujat...
Igy körbegumiztam az egészet és az szoritja oda... :cool:  :cool:
Ha nekiállsz vegyél mértes metrikus csavarokat és zuzd bele keményen. Fateron szerint be is lehett volna ragasztani a menetbe... Mindegy...

Aztán rájöttem hogy a 3ből 2 vincsimnek nem egyenes az oldalfala, hanem inkább trapéz, tehát van benne egy törés. Igy ha odaszoritom az oldalához a blokkot, akkor a tetejénél van egy kb 2mmes hézag és billeg a blokk... De bepaztáztam bővibe és ráfogattam a gumival... Féltem hogy mi lesz ebből mert igy csak fele felületen viszi majd a hőt, elég lesz-e?

De elég lett...

Most 35fok körül van mindhárom vinya. Régen egy 8cm venti fujt rájuk közvetlenül, akkor bőven 40 fölött voltak...

Szkeptikus voltam, de abszolut sikeres volt a project. :cool:

Csatolt fájl:

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1813 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 15:54

A mai nap történési:
Sikerült az összes alkatrészt felcsavarozni a bordákra, és beforrasztani őket a helyükre.  :D
Biztos ami biztos alapon, nekiálltam felderíteni, hogy mit és hova kötöttek a Chiftecesek, azokon a bordákon. Gyak a szekunder oldali borda simán le van kötve a testre. Ezzel nem is lett volna semmi gond. A gáz a primer oldali bordával lett volna, ugyanis a pihent agyúak a bordát egy zavarszűrő elemen keresztül a tápkondi negatív lábához kötötték. Még jó hogy átnéztem, mert az első bekapcsoláskor ha pont úgy van bedugva a ~230V, akkor akár -300V is lehet azon a szerencsétlen lábon, és a bordán.  :think: :confused:
Szerintem nem kell sokat ecsetelnem mi történik, ha az egyik borda testen, a másik meg -300V -on van, a kettő között meg szigetelés helyett vígan csobog a lé. Még jó hogy nem itthon próbáltam élesben.  :confused:  :confused:
Gyógyításként kiszedtem a zavarszűrő elemeket, a házon keresztül meg majd megkapja a testet, tehát remélhetőleg így már nem lesz gond.... Ha ezt előbb észreveszem, az egész belét máshogy csinálom. De ez van...  :think:
Remélem holnap sikerül beröccenteni a cuccost...  :Đ

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 27. 16:00 -kor

#1814 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 16:08

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 12:13

Először is, menetfúróval átküldtem, hogy jok legynek a metrikus csavarok. Kiderült hogy ezt nem kellett volna, mert most meg lötyögnek benne a csavarok. Egyszerüen be kellett volna küldeni erővel az ujat...
Igy körbegumiztam az egészet és az szoritja oda... :cool:  :cool:
Ha nekiállsz vegyél mértes metrikus csavarokat és zuzd bele keményen. Fateron szerint be is lehett volna ragasztani a menetbe... Mindegy...

Aztán rájöttem hogy a 3ből 2 vincsimnek nem egyenes az oldalfala, hanem inkább trapéz, tehát van benne egy törés. Igy ha odaszoritom az oldalához a blokkot, akkor a tetejénél van egy kb 2mmes hézag és billeg a blokk... De bepaztáztam bővibe és ráfogattam a gumival... Féltem hogy mi lesz ebből mert igy csak fele felületen viszi majd a hőt, elég lesz-e?

De elég lett...

Most 35fok körül van mindhárom vinya. Régen egy 8cm venti fujt rájuk közvetlenül, akkor bőven 40 fölött voltak...

Szkeptikus voltam, de abszolut sikeres volt a project. :cool:

Én ilyenre gondoltam a Táp-nál is.
Nem olyasmire, ami pl DrHill-nek van...
U-alakú cső bemegy jobb oldalon és kijön balon (a hát lap jobb és bal felén)... megkerülve a hűtendő részt.
Könnyebb mint vagdosni és hegesztgetni, nem?
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1815 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:32

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 12:13

Bocs de a rövid csavarra volt egy egyszerűbb ötletem. Talán látszik is a képeimen. Egy 6-s (vagy 8-s) fóróval melynek a végét egyszerűen merőlegesen leköszörültem, bemélyítettem a csavart, így nem kell hosszab csavar!!!

Másik dolog a billegő winyó hűtes! Nekem sem passzolt a winyó oldalára a borda. vettem egy nagy levegőt... befogta a satuba egy jó nagy reszelőt és a winyó oldalát rátéve ovatosan huzogatni kezdtem a winyót rajta. Azér nem fordítva, mert így a reszelék nem hullott a winyóba. A winyó anyaga elég puha aluminium így az egész 1-2 percig tartott. Szerintem semmilyen veszéllyel nem jár a dolog, csak a garanciának lőttek.
Egyébként tetszik a 180 fokos réz cső rögzítése műanyag csövekkel!!!

Csatolt fájl:

Szerkesztette: DrHIL 2006. 03. 27. 18:51 -kor

#1816 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:34

ez meg ha látszik rajta a csavar 'fészke'

Csatolt fájl:

#1817 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:47

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 16:54

A gáz a primer oldali bordával lett volna, ugyanis a pihent agyúak a bordát egy zavarszűrő elemen keresztül a tápkondi negatív lábához kötötték.

Sándor! ha jól emlékszem a tápkondi negativ lába össze van kötve a földel!?
Véleményem szerint egy idő után a hűtésünk vize nagyon jó vezetővé válik!!!
És még egy vélemény de szerintem  inkáb a fenti miatt kötelező dolog!!!!! a bordákat LE KELL kötni a földre a tápban!!! Ha véletlenül áthúz a FET szigetelése.... életvédelmi szempont!!!
Ez nem kioktatás akart lenni, mert úgy látom Te többet értesz az elektronikához!

#1818 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 19:33

Tudnátok valami olcsó, nagyon praktikus ötlettel szolgálni radiátorra? Mindenképp passzív kellene.
Lehet nagy (már ha a 40×40-50cm, azaz egy gép oldalának mérete annak számít). Első sorban egy Presscottot (de már E0-ás) és a lap NB-ét kéne elbírnia. Nem lenne baj, ha esztétikus lenne :) de NEM fő szempont. Ha bírja, még rákötném a későbbiekben a VGA-t is. Memóriát, HDD-t nem tervezem, esetleg még  a tápot (de azt nem szívesen baxtatnám).
Gondolkoztam 1.0-es Suzuki Hűtő radiátorján, Lada fűtő radiján, Audik oljahűtőjét és gázkazánok hőcserélőjét is javasolták.
A leghatékonyabb és legolcsóbb kéne. Szeretek barkácsolni, tehát egy olyan megoldás lenne a legjobb, amit nekem kéne összeeszkábálni, nem kezdenék sírni.
Viszont mindenképp egyoldalas lenne (jobb oldalán), nem akarok mind2re, és nem szeretném körbefogni a házat csövekkel. DrHIL, félre ne érts, eszméletlenül tetszik a radi ötleted, csak nem tudnám (illetve nem is szeretném) itt megvalósítani. Nyitható, rácsos baloldalt képzeltem neki...
Ha 2 radi a megoldás, az is tetszene... pl egy 40×20as a CPUnak és egy ugyanekkora a hídnak. Nem tudom mi az a minimális méret, amire biztos szükségem lenne ennél a rendszernél (persze annál biztos h nagyobb kéne, nem akarom alulméretezni).
VGA-ra jó a Heat-pipe? Vagy mindenképp vizesítsem? Semmit nem tuningolnék, azt szeretném ha nagyon halk lenne.
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1819 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:48

Na csináltam egy szivattyúleállitos probát...
Nagyon lassan ment fel a hő és az inkább a videokari volt...
Van elég idő...

#1820 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 21:52

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 20:33

DrHIL, félre ne érts, eszméletlenül tetszik a radi ötleted, csak nem tudnám (illetve nem is szeretném) itt megvalósítani. Nyitható, rácsos baloldalt képzeltem neki...

Igen azon a csöves megoldáson sokat kéne még finomítai...

Volt egy srác aki maga csinált radit vörösréz csövekből és lemezből. Nagyon baró volt, de megszünt az oldala vagy elköltözött. Valaki tudja hova? A táp vizesítés alapötleteim is tőle vannak. Örök hála.

Brian63-nak. Közben megtaláltam a nevét.

Szerkesztette: DrHIL 2006. 03. 27. 22:23 -kor

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.