HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#2281 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 11. 18:52

Idézet: gemini - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 14:27

a radiátor a házon kivül van, az oldalára felfogatva.
akkora, hogy elvileg 9db 12cm venti fér rá.
azt hiszem, ezt lehet passzivnak nevezni, hiszen elég nagy is. 24m cső van benne, 3 sorban.
mégis az a problémám, hogy vagy a cpu blokk nem jó, vagy már harmadjára nem sikerült jól feltennem, vagy tényleg nagyon fűt a sandiego.

Szerintem gond a radival van.Lehet hogy csak nekem tűnik fel,de ez a radi nagyon sűrű lamellás.Egyszerűen megreked a levegő a lemezek között és romlik a hűtés hatásfoka.Ezt a radit kényszerhűtésre tervezték nem passzív üzemre.Ha 3× ritkábban lennének a lamellák már elmondható lenne róla hogy passzív radiátor.Leget hogy elkeserítelek vele de szerintem ettől ilyen rossz a vízhűtésed hatásfoka.
Hankp

#2282 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 20:22

Euro: tudod hogy hogy értettem ne kötekedjé. :Đ

Naja, mondjuk ez evidens. Ha nem tud átszellőzni a radi akkor egy idő után nagyon felmelegszik. Azon gondolkoztam éppen hogy a tripla radi vajon el-e tudja vinni majd a proci+VGA kombómat passzívan úgy hogy a ház tetején van vízszintesen. Majd kipróbálom. :)
AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#2283 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 21:51

Ok.  :lollypop:

Tripla radi alatt amúgy mit értetek? Milyen a szimpla?

#2284 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 22:45

Idézet: <Euro> - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 21:51

Ok.  :lollypop:

Tripla radi alatt amúgy mit értetek? Milyen a szimpla?

Amire 1db venti megy. A triplára 3db. Az is 12cm-s. ;)
AMD Athlon64 X2 4400+ | Gigabyte GA-MA770-DS3 | 2x1GB A-Data DDRII-800MHz | Asus EAH3870 512MB DDR4 | Samsung SP2004C - 200GB | Samsung HD321KJ - 320GB | LG-4163B | Antec PlusView II | Point of View BlackDiamond 500W | Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro Edition | Razer Diamondback

#2285 Felhasználó inaktív   gemini 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 08:51

Idézet: Hank - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 18:52

Szerintem gond a radival van.Lehet hogy csak nekem tűnik fel,de ez a radi nagyon sűrű lamellás.Egyszerűen megreked a levegő a lemezek között és romlik a hűtés hatásfoka.Ezt a radit kényszerhűtésre tervezték nem passzív üzemre.Ha 3× ritkábban lennének a lamellák már elmondható lenne róla hogy passzív radiátor.Leget hogy elkeserítelek vele de szerintem ettől ilyen rossz a vízhűtésed hatásfoka.
Hankp

tudom, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha sikerülne vizszintesen rögzitenem, és nem igy függőlegesen, ahogy most áll (vagyis annyit próbáltam javtani a helyzeten, hogy kicsit ferdén áll, nem tökéletesen függőlegesen) akkor talán jobban megszabadulna a melegtől.
tehetnék rá ventiket, de akkor feleslegesen vettem egy ekkora radit, mert egy dupla is elég lenne.
ötlet, tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy honnan lehetne szerezni egy akkora ventit, ami az egészről, vagy nagyrészéről elvinné a levegőt? (és elfogadható hangja van :D)
amugy az a fura, hogy a vga életében nem volt tán 60 fokos, akkor sem, amikor negyedik órája játszom vele, ráadásul a vga feszültségemelve megy. pedig ezek léghűtéssel simán 80-90 fokosak, tudom, mert amig nem jött meg a vga blokk, addig a gyári levegőhűtésével ment.
szóval biztos valami nem jó a prociblokk körül...
de ha lecserélem (azt cserélni csak egyszerűbb mint a radit - és olcsóbb is) és nem lesz jó, tökönszurom magam.

Euro: az áramlással kapcsolatban - 10/8-as csövek, Eheim Station 600 pumpa. a prociba megy a pumpa után az első cső, a blokk közepén be, a szélén ki. aztán chipset, majd vga. most gondolkodom a hdd beiktatásán (blokk megvan) csak nem tudom, hogy hova, elvileg nem fűt, tehát mehetne a proci elé is, mert attól félek, hogy ha a vga után kötöm, már tul meleg lesz a viz, és nem hűt a blokk hanem fűt. ez elképzelhető? jó lenne valami műszer ami mérné a vizhőmérsékletemet.
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP

Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2

#2286 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 10:02

Abban tudnatok segiteni, hogy mi az a cso amit nehanyan hasznalnak, fem es ugy nez ki mint a zuhanyrozsa csove. :) Lehet-e ilyet kapni, hogy kell feltenni, stb.
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#2287 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 15:07

Idézet: gemini - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 8:51

Euro: az áramlással kapcsolatban - 10/8-as csövek, Eheim Station 600 pumpa. a prociba megy a pumpa után az első cső, a blokk közepén be, a szélén ki. aztán chipset, majd vga. most gondolkodom a hdd beiktatásán (blokk megvan) csak nem tudom, hogy hova, elvileg nem fűt, tehát mehetne a proci elé is, mert attól félek, hogy ha a vga után kötöm, már tul meleg lesz a viz, és nem hűt a blokk hanem fűt. ez elképzelhető? jó lenne valami műszer ami mérné a vizhőmérsékletemet.

Lényegében mindegy, hogy hova teszed a HDD-t.

Nem úgy kell elképzelni a vízhűtést, hogy mondjuk példul 30°C-os hűtőfolyadék elindul a radiátortól, aztán végighaladva a blokkokon felmelegszik 45°-ra, majd a radiátor visszahűti ismét 30-ra. Mivel a folyadék viszonylag gyorsan kering a rendszerben, ezért egy-egy "vizecske-egység" a melegítést és hűtést egymást gyorsan váltakozva kapja. Ezért nagyon kicsi a radiátor be- és kimeneti ágán mért folyadék hőrmésékletének különbsége, mindössze kb. 0,5-1,5 °C. Sőt, ahogyan tellik az idő, ez a különbség egyre kisebb lesz, míg a víz átlaghőmérséklete fokozatosan nagyobb. Végül - optimális esetben - egy adott C°-nál megállapodik az átlaghőmérséklet és a tárgyalt különbség. A rendszer ekkor éri el azt a szintet amikor a blokkok éppen annyit melegítenek a folyadékon amennyit hűt rajta a radiátor.

Neked amúgy valóban sokat mondana, ha le tudnád mérni, hogy hány fokos a víz a rendszeredben. Régebben itt a fórumon írta valaki, hogy pár száz forintból, egyszerű kis hőmérő szenzort lehet készíteni amit USB portról vagy alaplapról lehet működtetni.

Idézet: Sunrise - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 10:02

Abban tudnatok segiteni, hogy mi az a cso amit nehanyan hasznalnak, fem es ugy nez ki mint a zuhanyrozsa csove.  Lehet-e ilyet kapni, hogy kell feltenni, stb.

Szerintem azok sima gégecsövek. Fürdőszoba-felszerelés...

#2288 Felhasználó inaktív   acu 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 16:17

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 20:22

Naja, mondjuk ez evidens. Ha nem tud átszellőzni a radi akkor egy idő után nagyon felmelegszik. Azon gondolkoztam éppen hogy a tripla radi vajon el-e tudja vinni majd a proci+VGA kombómat passzívan úgy hogy a ház tetején van vízszintesen. Majd kipróbálom. :)

nekem a ház tetején van vízszintesen egy Innova Dual radi. túl sűrű a bordázat, huzat nélkül épphogy  elvitte a tuningSempron+X800 kombót. hosszútávon nagyon átmelegedett, hiába vízszintesen van. (+ a ház teteje és a radi közt van kb 2 centi szellőzésnek.)
most egy 5V-n keringő papst venti tökéletes rajta. (nyáron legfeljebb rárakok mégegyet)
8 állat utazik egy kisbuszban. De csak 7 ülés van. A nyolcadik utas, a hal áll.

#2289 Felhasználó inaktív   BIGfoot 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 13. 04:45

Idézet: acu - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 16:17

nekem a ház tetején van vízszintesen egy Innova Dual radi. túl sűrű a bordázat, huzat nélkül épphogy  elvitte a tuningSempron+X800 kombót. hosszútávon nagyon átmelegedett, hiába vízszintesen van. (+ a ház teteje és a radi közt van kb 2 centi szellőzésnek.)
most egy 5V-n keringő papst venti tökéletes rajta. (nyáron legfeljebb rárakok mégegyet)

Aha, akkor ne is számítsak arra hogy venti nélkül elfogdja majd bírni őket. Hát nembaj, végülis a Scythe S-Flex-ek amik rajta vannak elég halkak, főleg hogy le vannak szabályozva teljesen. ;)

#2290 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 13. 10:14

Idézet: gemini - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 8:51

tehetnék rá ventiket, de akkor feleslegesen vettem egy ekkora radit, mert egy dupla is elég lenne...

de ha lecserélem (azt cserélni csak egyszerűbb mint a radit - és olcsóbb is) és nem lesz jó, tökönszurom magam...

most gondolkodom a hdd beiktatásán (blokk megvan)

Teljesen feleslegesen cserélnéd ki bármelyik blokkot is addig, amíg a hőleadód nem hőlead, csak gyűjti a meleget. Annak a radiátornak KELL a légáramlás. Ha nem tszed ki a gangra, vagy a kéménybe, akkor sajnos ventilátorral kell megoldani a légmozgást.

Egyébként marad a tökönszúrás.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#2291 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 14. 23:49

:lama: kérdés: Szeretnék majd egyszer valami AM2-es procit venni, meg egy újabb videókarit. Filóztam, hogy ha már upgradelek, akkor lehet, hogy egy vizes hűtést is be kéne szerezni.
Mondjuk (úgyse lesz ilyenem, de azért.. :)) 3800-as AMD X2 és X1950 GPU.

A kérdés, hogy egy 12cmes hőleadó egy 1000-1500rpm-es ventivel rendesen elbírja ezeket tuning nélkül?

#2292 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 00:04

Idézet: szucsati - Dátum: 2007. jan. 14., vasárnap - 23:49

:lama: kérdés: Szeretnék majd egyszer valami AM2-es procit venni, meg egy újabb videókarit. Filóztam, hogy ha már upgradelek, akkor lehet, hogy egy vizes hűtést is be kéne szerezni.
Mondjuk (úgyse lesz ilyenem, de azért.. :)) 3800-as AMD X2 és X1950 GPU.

A kérdés, hogy egy 12cmes hőleadó egy 1000-1500rpm-es ventivel rendesen elbírja ezeket tuning nélkül?

Szerintem nagyjából igen, -bár nem sokkal lesz jobb hűtés terén mint a gyári levegős hűtés- de halkabb lesz.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#2293 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 00:10

Idézet: Öregszem - Dátum: 2007. jan. 13., szombat - 10:14

Teljesen feleslegesen cserélnéd ki bármelyik blokkot is addig, amíg a hőleadód nem hőlead, csak gyűjti a meleget. Annak a radiátornak KELL a légáramlás. Ha nem tszed ki a gangra, vagy a kéménybe, akkor sajnos ventilátorral kell megoldani a légmozgást.

Egyébként marad a tökönszúrás.

Ha a húzott gpu hűvösebb mitn az athlon, akkor nem a radinál keresendő a gond... tényleg a cpu blokkal lesz ott valami.
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#2294 Felhasználó inaktív   szucsati 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 00:58

Idézet: freeone - Dátum: 2007. jan. 15., hétfő - 0:04

Szerintem nagyjából igen, -bár nem sokkal lesz jobb hűtés terén mint a gyári levegős hűtés- de halkabb lesz.

Hat ez nem tul biztato :). Egyebkent ot neztem ki, hogy belepakolnek valami vizes cuccot:
http://www.easy-mod....ntent_207_2.htm

Eredetileg ugy gondoltam, hogy a tetejere egy tripla radiator mondjuk passzivban, es a cpu, meg a gpu koze betenni hatulra egy egyeset, ahol van neki hely. Csak aztan kiszamoltam.. :). De lehet, meg is ez lesz, ha egyszer tenyleg lesz ra penzem.

Jol szellozik ez a haz, de aggodom, hogy a tul sok luk nagyon kiengedi esetleg bentrol a hangokat (winyo, tap). Vagy ez hulyeseg?
410-es tappal egyutt kb 24e ft, nem is olyan veszes.

#2295 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 15:34

Tripla radi passzívban nem fog menni, nem arra találták ki.

Egyéb hangok: ja, le kéne őket hangszigetelni (hdd-re vannak jó megoldások), ill. a tápba esetleg átkondizás után halkabb venti. A vizes táp nagy macera, nem játék, és ha készen veszed, még méregdrága is.

#2296 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 15. 20:29

Idézet: gemini - Dátum: 2007. jan. 10., szerda - 9:03

jó a passziv hűtés, de sok cuccot nem lehet hosszu távon ráaggatni. nekem 3-4 óra játék után 75 fokra felmelegszik a proci, mert maga a viz is meleg az egész rendszerben.

akkor ott valami massal van gubanc, nekem hasonlo cuccok vannak, de ebben meg az eletben nem volt semmi 50 fok felett, pedig amikor belemerultem mondjuk valamelyik NFS vagy C&C Generals-ba,  neha 8-10 orat is elvoltam vele  :)

#2297 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 13:54

Idézet: gemini - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 9:51

tudom, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha sikerülne vizszintesen rögzitenem, és nem igy függőlegesen, ahogy most áll (vagyis annyit próbáltam javtani a helyzeten, hogy kicsit ferdén áll, nem tökéletesen függőlegesen) akkor talán jobban megszabadulna a melegtől.
tehetnék rá ventiket, de akkor feleslegesen vettem egy ekkora radit, mert egy dupla is elég lenne.
ötlet, tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy honnan lehetne szerezni egy akkora ventit, ami az egészről, vagy nagyrészéről elvinné a levegőt? (és elfogadható hangja van :D)
amugy az a fura, hogy a vga életében nem volt tán 60 fokos, akkor sem, amikor negyedik órája játszom vele, ráadásul a vga feszültségemelve megy. pedig ezek léghűtéssel simán 80-90 fokosak, tudom, mert amig nem jött meg a vga blokk, addig a gyári levegőhűtésével ment.
de ha lecserélem (azt cserélni csak egyszerűbb mint a radit - és olcsóbb is) és nem lesz jó, tökönszurom magam.

Öregszemnek igaza van, viszont jelen esetben nem ez a gáz, ez tuti. Ismerve a Mo-Ra2 képességeit, valamint hogy a gpu hőfoka rendben van, tuti, hogy a proci és prociblokk környékén keresendő a bibi.
Igaz, hogy a Mo-Ra2 egy nagy aktív radi, azonban passzívan is megállja a helyét, csak nem használja ki olyan jól a hatalmas felületet, mint eleve passzív üzemre tervezett társai.
Airplex Evo 1800-as aktív radi, de venti nélkül. 100W esetén ez nem is rossz:Watercool Planet

#2298 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 22:59

Idézet: BIGfoot - Dátum: 2007. jan. 5., péntek - 3:42

Ezt mégis hogy gondoltad? Szobahőmérséklet alá?? :eek:

Most lehet hogy tévedek, de sztem pl. 25fokos szobahőmérsékletű levegővel egy radit nem lehet lehűteni mondjuk 20fokra akkor sem ha nincs benne semmi és főleg akkor nem ha közben folyamatosan megy bele a langyos vizecske. Szal sztem max szobahőmérsékleten tudnád tartani a procit. Nekem még akkor sem ment szobahőmérséklet alá a cuccnak a hőfoka amikor nem tuningoltam és a CnQ levette 1100MHzre 1,1V Vcore-al. Most így tuningolva Idleben stabil 30-32fok szobahőmérséklettől függően és 45-50fok terhelve ugyancsak szobahőmérséklettől függően. Dupla radim van és rajta két Scythe 12cm-s venti min fordulaton és olyan CPU blokkom amit neked is mutatott Sanzi.

Szerk.: meg lehet oldani az UV-s blokkot, ha nem UV-s csövet veszel hanem UV reagens folyadékot raksz a csövekbe és akkor a blokknak egy része is világítani fog ahol van a folyadék a plexi meg sztem szépen elterítené a fényt. :)

Bigfoot

Most tervezek a radimra 2 db 12-es ventit barkácsolni...
Mennyire hangosak ezek alacsony (pl 1000es) fordulaton? Mert csak akkor mennék bele ha nem lesz hangosabb...

És milyen márkát ajánsz? Most a CooLinknek vannak jo kis uj ventijei...

Köszi
Adept

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#2299 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 16. 23:08

Idézet: gemini - Dátum: 2007. jan. 10., szerda - 10:03

egy mo-ra2 nem elég nekem perpill. pedig "csak" egy sandiego-t hűt, meg x1800xt meg ilyesmi. (azok nem kifejezetten fűtenek)
szóval vagy 2 mo-ra (ami elég drága) vagy cape cora de az se olcsó....
jó a passziv hűtés, de sok cuccot nem lehet hosszu távon ráaggatni. nekem 3-4 óra játék után 75 fokra felmelegszik a proci, mert maga a viz is meleg az egész rendszerben.

Nekem CPU-GPU-Chipset-3 HDD blokk (lenti konfig) van bekötve a rendszerbe egy L30as hydorral és egy sima passziv Ladahütővel. Idleben szobahőtől függően 34-37 fok, fullra terhelve (divx tömörgetés, játék) nem megy 49 fok főlé. Ha ráirányitok a hütőre egy sima 8cmes ventit, csak ugy, akkor 44-45 fok a max...

Ennyit simán el kell hogy birjon a hütőd passzivan is. Lehet hogy lassu a keringés...

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#2300 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 17. 00:51

Idézet: Adept - Dátum: 2007. jan. 16., kedd - 23:08

Ennyit simán el kell hogy birjon a hütőd passzivan is. Lehet hogy lassu a keringés...

Akkor sem csak a cpu melegedne. Akár radi, akár keringési gond van, az nem egy ponton jelentkezik! Ez lokális gond kell hogy legyen.

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.