HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#321 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 20. 20:01

ok, értem. bocs h nem használtam ékezetet, igyekszem használni őket.
öööööööüüüüüüüüüüóóóóóóóóűűűűűűűőőőőőőőőőőőúúúúúúúúúúéééééééééáááááááááá
:up: tartályra esetleg valami megoldás?  :respect:
ASUS p5b delux C2D E6400 @3,2Ghz G.Skill 2*2G DDR PC8000 EVGA 8800GT OC WD sATAII 400G SAMSUNG 940BF 2ms HP DVD+-RW CREATIVE SB live! 5.1 + SPEEDLINK-medusa 5.1 FSP Zen CM 5539 GENIUS SlimStar RAZER DA+RAZER mantis WATERCOOLING eheim cpu fet nb vga

#322 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 20:17

:respect:  Köszönöm Matyee!

Nem tudom milyen az az inno tartály.

A blokkod milyen belső keresztmetszetű? Mert érdemes lenne a blokk-tartály szakaszon is 10-es csövet használni. Vagy le kell cserélni azt a tartályt, vagy pedig átalakítani, úgy ahogyan írtad. De ennek akkor van csak értelme, ha a blokkod ezáltal nem képez majd szűk keresztmetszetet a rendszerben.

#323 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 21:06

Kép

Ilyenről lenne szó. Köszönöm előre is az ötleteket.  :respect:

Szerkesztette: matyee 2005. 04. 20. 21:07 -kor

ASUS p5b delux C2D E6400 @3,2Ghz G.Skill 2*2G DDR PC8000 EVGA 8800GT OC WD sATAII 400G SAMSUNG 940BF 2ms HP DVD+-RW CREATIVE SB live! 5.1 + SPEEDLINK-medusa 5.1 FSP Zen CM 5539 GENIUS SlimStar RAZER DA+RAZER mantis WATERCOOLING eheim cpu fet nb vga

#324 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 21:16

Idézet: matyee - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 20:15

Vettem egy Inno tartályt, ami az Eheim pumpa szivó részére szerelhető. A gond az, hogy nem Eheim a pumpám. (Időközben eladtam) Hogy lehetne a tartály "kifúrt" lyuk részébe valami csatlakozást tenni (forrasztani illeszteni...) úgy, hogy aztán beköthessem 1 rendszerbe.

Ha menetes furatrol van szo, akkor csupan megfelelo meretu (pl. gyors)csatlakozot kell szerezned, ha nem, akkor elotte vag(at)sz bele menetet.
A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#325 Felhasználó inaktív   T-CAT 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 20. 21:19

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 19:09

Ne szerénykedj T-CAT!

Radiátoroknál miért hatékonyabb (gyorsabb a hőleadás) kisebb keresztmetszetű cső alkalmazásakor? Azért mert gyorsabban áramlik a víz? Mert gyorsabban fog áramlani. Viszont ugyanakkora szakaszon kevesebb ideje is marad az egyes folyadékrészecskéknek, hogy átadják a hőt az azokat vezető (radiátor)csőveknek.
Van itt még valami. Ha egy adott szakaszon kisebb keresztmetszetű csöveket használsz, akkor ott csökkent a hőátadó felület nagysága is. Ez szintén csökkenti a teljesítményt.

Olyan sokat jelentene a szűkebb keresztmetszet által kiváltott áramlási-sebesség növekedésből fakadó teljesítménytöbblet?

Nem szerénykedek, csak próbáltam finoman hozzászólni! ;)

Amire én gondoltam: Kisebb keresztmetszetnél, gyorsabban át tudja adni a hőt, kisebb átmérőjű vízoszlop gyorsabban tud alkalmazkodni a környezete hőmérsékletéhez, mivel relative hoszabb a víz útja. Szóval igazából nem a kereszmetszet számít, hanem hogy milyen hosszú utat tesz meg a folyadék a hűtőközegben.
Ezért hoztam fel példának a cirkó fali vízmelegítőt. Vékony rézcsöveken áramlik keresztül a víz. Gyorsabban fel lehet malegíteni, mint egy vastagabb cső esetében. Nem poénból alkalmazzák ezt így.

Vegyünk két ugyanolyan hosszú réz csövet, az egyik 10mm, a másik 100mm szélsőséges helyzetekben, jobban kijön a különbség, ami különben nem olyan számottevő : A rővidebben gyorsabb a vízáramlás, de kevesebb az átáramló víz mennyisége. A szük keresztmetszeten nem is lehet soha akkora mennyiségű vizet keresztülnyomatni rajta, mint a vastagabb csövön. Az eredmény, hogy a véknyabb csövön fog a hidegebb víz csordogálni.
Ha hatékonyabb lenne a vastagabb cső, akkor a cirkóban is azt használnák.

Vonatkoztassunk el: Ha mondjuk nem lenne víz a csőben , hanem tömör lenne. Melyiket könnyebb felmelegíteni, vagy lehűteni a vastagat, vagy a véknyat??? Mert szerintem a vékonyabbat. Itt ugyanez a szitu.

#326 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 21:56

Ha matyee-t faraszto volt olvasni, akkor T-CAT-et egyenesen tebolyito (Pedig tobbszor is atolvastam, hatha rosszul ertelmezek valamit). Onkenyesen kiragadott, s csak reszben igaz tenyek alapjan meggondolatlan, kovetkezetlen suletlensegeket allitasz. Nem kellene.

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#327 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:00

na.... nálam csak az ékezetek hiányoztak, de igyekszem figyelni rá ezután. menet vágatás jó ötlet, utánnajárok.  kösz :up: amúgy létezik olyan menetméretű gyorscsatlakozó, amit pl. innovatek is használ a cuccaihoz csak 10mm-es csövekhez tervezett méretben? ha esetleg valaki tudja hol lehet ilyet beszerezni, legyen kedves irja meg pü-ben (elkerülve a reklámozás). Előre is köszönöm.  :respect:

Szerkesztette: matyee 2005. 04. 20. 22:07 -kor

#328 Felhasználó inaktív   T-CAT 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:26

Idézet: HookR - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 22:56

Ha matyee-t faraszto volt olvasni, akkor T-CAT-et egyenesen tebolyito (Pedig tobbszor is atolvastam, hatha rosszul ertelmezek valamit). Onkenyesen kiragadott, s csak reszben igaz tenyek alapjan meggondolatlan, kovetkezetlen suletlensegeket allitasz. Nem kellene.

Igazából nem tudom, hogy mi ebben az érthetetlen. Van egy klímával foglalkozó ismerősöm, vele elég sokat beszélgettünk ezekről. Ott van a fickó a témában...

Bocs, ha valakit felbosszantottam, nem volt szándékomban.

#329 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:30

Matyee ne hajlongj annyit, mert reumások lesznek az izületeid.

T-CAT! Valóban jobban át kellene gondolnod amit írtál! Először azt írod, hogy: "Vegyünk két ugyanolyan hosszú réz csövet..." aztán, hogy "...egyik 10mm, a másik 100mm..." Ha ugyanolyan hosszúak, akkor feltételezem, hogy a méretek az átmérőre vonatkoznak. De tovább megyek, ezt írtad: "... A rővidebben gyorsabb a vízáramlás..." Szóval akkor most ugyanolyan hosszúak vagy mégsem???

#330 Felhasználó inaktív   T-CAT 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:39

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 23:30

Matyee ne hajlongj annyit, mert reumások lesznek az izületeid.

T-CAT! Valóban jobban át kellene gondolnod amit írtál! Először azt írod, hogy: "Vegyünk két ugyanolyan hosszú réz csövet..." aztán, hogy "...egyik 10mm, a másik 100mm..." Ha ugyanolyan hosszúak, akkor feltételezem, hogy a méretek az átmérőre vonatkoznak. De tovább megyek, ezt írtad: "... A rővidebben gyorsabb a vízáramlás..." Szóval akkor most ugyanolyan hosszúak vagy mégsem???

:respect:  Jogos!!! Teljesen igazad van.

A 10 és 100mm-t a cső átmérőjére értettem, pontatlan voltam.
Azt, hogy "rövidebb" tényleg csak elírtam. Sajnos nem ellenőriztem le amit írtam.
Természetesen a véknyabbra gondoltam.

sorry, sorry, sorry....  mindenkinek

Szerkesztette: T-CAT 2005. 04. 20. 22:42 -kor

#331 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:45

Idézet: matyee - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 23:00

na.... nálam csak az ékezetek hiányoztak

Nem. Csak azt tettek szova.

Idézet: T-CAT - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 23:26

Van egy klímával foglalkozó ismerősöm, vele elég sokat beszélgettünk ezekről.

Nem eleget.

Idézet

Bocs, ha valakit felbosszantottam, nem volt szándékomban.

Nem bosszantottal fel.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#332 Felhasználó inaktív   matyee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:46

EURO: csakazértis  :respect:

Szerkesztette: matyee 2005. 04. 20. 22:52 -kor

#333 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:56

Idézet: T-CAT - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 22:19

...A szük keresztmetszeten nem is lehet soha akkora mennyiségű vizet keresztülnyomatni rajta, mint a vastagabb csövön....

A pumpa mindig ugyanakkora mennyiségű folyadékot keringet a rendszerben. Függetlenül a csövek keresztmetszetétől. Ez igaz akkor, ha eltekintünk az áramlási ellenállástól.

Vagyis azzal, hogy a csövek keresztmetszetét változtatjuk, úgy változik a folyadékék sebessége. Ha növeljük a keresztmetszetet, csökken a sebesség. Ha csökkentjük a keresztmetszetet, nő a sebesség. De mindig ugyanakkora mennyiségű víz fog áthaladni a cső minden pontján.

#334 Felhasználó inaktív   T-CAT 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 23:15

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 23:56

A pumpa mindig ugyanakkora mennyiségű folyadékot keringet a rendszerben. Függetlenül a csövek keresztmetszetétől. Ez igaz akkor, ha eltekintünk az áramlási ellenállástól.

Vagyis azzal, hogy a csövek keresztmetszetét változtatjuk, úgy változik a folyadékék sebessége. Ha növeljük a keresztmetszetet, csökken a sebesség. Ha csökkentjük a keresztmetszetet, nő a sebesség. De mindig ugyanakkora mennyiségű víz fog áthaladni a cső minden pontján.

"...A szük keresztmetszeten nem is lehet soha akkora mennyiségű vizet keresztülnyomatni rajta, mint a vastagabb csövön.... "
Itt nem egyenletes víznyomásra gondoltan, nem pont a pumpa esetére, csak általánosságban. De túlkomplikáltam.

Különben egyetértek a legutóbbi hozzászólásoddal.
Ez mind OK...

#335 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 01:00

Nagy érdeklődéssel olvastam a fenti vitát! Valóban hajlamosak vagyunk arra hogy elhamarkodott állítások mellett kardoskodjunk. Egy vízhűtéses rendszerben annyi mindentől függ a rendszer hatásfoka, hogy nehéz egyértelműen állítani valamit. Kezdek rájönni, hogy egy a biztos, amikor valamit ki is póbálok! Nekem a radim-L20 pumpa-CPU blokk 15 mm-s ezek után a többi párhuzamosan van kötve 10 átmérökkel és nagyon jól működik! Ennek ellenére hülyeség volna azt mondanom pl csak a 15 mm-s csonkkal rendelkező CPU blokk vagy radi az igazi!
Az első CPU blokkomat sok vékony furattal  terveztem, amiket belülről fel akartam polírozni, hogy a belső ellenállását csökkentsem és ezzel növeljem az áramlási sebességet, valamnit a hatásfokot. Aztán rájöttem, hogy ez úgy hülyeség ahogy van! Pedig piszkosul jó ötletnek tünt.

#336 Felhasználó inaktív   T-CAT 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 16:09

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 2:00

Az első CPU blokkomat sok vékony furattal  terveztem, amiket belülről fel akartam polírozni, hogy a belső ellenállását csökkentsem és ezzel növeljem az áramlási sebességet, valamnit a hatásfokot. Aztán rájöttem, hogy ez úgy hülyeség ahogy van! Pedig piszkosul jó ötletnek tünt.

Ennek szerintem sem lett volna túl sok értelme, ha mégis, akkor minimális különbséggel.

Viszont nekem tetszik ez a párhuzamosan kötött megoldás, amit Nálad láttam.  :up: Bár kell hozzá pumpa rendesen, hogy ne csökkenjen le nagyon az áramlási sebesség.
Az én kis TT pumpám tuti nem lenne már ehhez elég a maga 90 literecskéjével!!! :D

#337 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 20:21

T-CAT!
"Bár kell hozzá pumpa rendesen, hogy ne csökkenjen le nagyon az áramlási sebesség." L20 kiválóan elbirja :respect: mivel nem kell szűk keresztmetszeten átpréselni a folyadékot. Valahol olvastam egy pumpa tesztet és elég jól kijött hogy vizhozam van bőven, az L20-nál csak teljesítmény szerény.

#338 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 19:50

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 2:00

Miből jöttél rá? Miért jobb egy nem polírozottt felület a polírozottnál?

#339 Felhasználó inaktív   Lojá 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 20:45

Idézet: Chosen1 - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 18:50

Miből jöttél rá? Miért jobb egy nem polírozottt felület a polírozottnál?

Jelen példánál maradva:
-sok idő
-szerszám kell hozzá
-hatásfoka talán még romlana a művelt után.
Az uccsó ponthoz annyit, hogy a flületi egynetlnség/érdesség valóban növelia blokk belső ellenállását, viszont növeli a hőátadó felülett is, utóbbi pedig fotosabb több100 litr/h-s pumpák idején. Persz ez csak az én vélményem, nem vagyok a téma Einsteinje.

#340 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 22:00

Idézet: Lojá - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 21:45

Az uccsó ponthoz annyit, hogy a flületi egynetlnség/érdesség valóban növelia blokk belső ellenállását, viszont növeli a hőátadó felülett is, utóbbi pedig fotosabb több100 litr/h-s pumpák idején. Persz ez csak az én vélményem, nem vagyok a téma Einsteinje.

Nem hinném hogy az hasznos felület ami az érdesség miatt van, mivel akkor egy érdes blokk felülete sokszázszorosa lehetne mondjuk mint egy Zalman WB2-nek. Én úgy gondolom nem sokat számít ha érdes, de inkább ront.

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.