HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#581 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 24. 14:17

A szűrőinduktivitás az egyenirányított feszültség szűrésére van hogy ne bolondúljanak meg a rákötött fogyasztók.Nem szeretik a több 10Khz-es zajt a DC-n a kapcstápok az alaplapon.
Általában egy nagyobb feritgyűrű több tíz menettel,így szokott kinézni.Most nem vizes a tápod?
Lehet  hogy veszek egy jó 12cm-es ventit a tápomba és nem szarakodok a passzív átalakítással.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 05. 24. 14:20 -kor

#582 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 14:51

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 14:17

...

Kép

A kep onmagaert beszel, ha errol az alkatreszrol van szo.
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#583 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 15:46

PeppeR!

Igaz hogy nem engem kérdeztél kérdeztél, de szerintem ez a tekercs miatt nem izgatnám magam. Jó vastag réhuzal és a ferrit is elbír egy pár fokot. A ventit én sem szüntettem meg teljesen a vizes tápomban! A két ventit sorosan kötöttem és utána diódával sorbakötve tovább ejtettem a feszkót. Ép hogy csak forog nem sok zajt termel. De átszellőzteti az egész házat is!!!

Láttam egy vad 5letet. egy doboz olajba zárta az ipse a tápot!!!! és az olajat hűti. Ehez nem igen kell venti :D

Szerkesztette: DrHIL 2005. 05. 24. 15:47 -kor

#584 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 16:03

Hank elvileg errol az alkatreszrol beszelt:

Idézet

Általában egy nagyobb feritgyűrű több tíz menettel...

Az olaj nagyon rossz valasztas! A nyaklap egeszen biztos, hogy szetmalik egy ido utan. Valoszinuleg a tobbi alkatresz sem birja.

:offtopic:

Elnezest kell kernem ujbol azoktol, akik informaciora varnak a marokkal kapcsolatban. Egyszeruen keptelen vagyok elerni a beszallitot. Szegyenlem a dolgot!

Szerkesztette: PeppeR 2005. 05. 24. 16:05 -kor

Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#585 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 20:51

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 17:03

Az olaj nagyon rossz valasztas! A nyaklap egeszen biztos, hogy szetmalik egy ido utan. Valoszinuleg a tobbi alkatresz sem birja.

Azért megcsinálták és biztos van olyan olaj ami nem bánt semmit. Végül is ez bevált technika! Alaplapot is fürdetnek olajban! ;)

#586 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 21:17

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 20:51

Azért megcsinálták és biztos van olyan olaj ami nem bánt semmit. Végül is ez bevált technika! Alaplapot is fürdetnek olajban! ;)

Kerdes, hogy mennyi ideig? En kihagynam.
Eleg regen foglalkoztam aramkorokkel, de szerintem az kivitelezhetobb lenne, hogy az egyeniranyito diodakat es a FET-eket a tap oldalahoz "vinni", majd egy kulso, tulmeretezett bordara erositeni oket (pl.: 7-10mm-es talp, fuggoleges lamellak, 140-150*80mm-es alapterulet). Teljesitmenyellenallasokat kicserelni nagyobb teljesitmenyure, esetleg.

Szerkesztette: PeppeR 2005. 05. 24. 21:23 -kor

#587 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 08:17

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 15:17

.Most nem vizes a tápod?
Lehet  hogy veszek egy jó 12cm-es ventit a tápomba és nem szarakodok a passzív átalakítással.
Hank

De a tápom most is vizes.
Ezt a képet csak azért linkeltem be, mert csak ezen látszik rendesen a hálózati zavarszűrőm. :)
A 12 centis venti magában nem elég, mindenképpen illik meghűtteni a kapcsoló és egyenirányító elemeket némi vízzel is. :) :) :)
Kb egy hónapja az egyik boltból lenyultam egy próba erejéig egy halknak (power silence) hirdetett tápot. Nos a végeredmény kiábrándító volt. az akkor még két ventis tápom zajtalanság szempontjából kenterbe verte a közel 20E-s tápot. :) Ez annyit jelent, hogy kevesebb hangja volt a vizes tápnak, mint a hidegen induló gyárinak!!!  :eek:
Viszont a gyári táp beépítése esetén szükségtelen a winyó hűtése, mert simán elnyomja a samó hangját..  :omg:
A 12-es venti beépíte esetén azért illik figyelembe venni a levegő áramlásának az irányát, és hogy az egy ventisre tervezett tápban hova helyezték a melegedő alkatrészeket. Magyarul vigyázni kell, hogy a meváltozott levegő áramlás miatt nehogy megsülenek az alkatrészek.
Ha lesz időm, csinálok pár képet, és felnyomom őket a csatira..

#588 Felhasználó inaktív   Phileps 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 25. 21:23

Ma elkezdetem alkatrészészt gyűjteni első vízízhűtésemhez. :cool:
Első szerzeményem egy ütött-kópott hőcsrélő radiátor :up:
Származási helye: valami kocsiban lehetett valamikor haszos eszköz (talán valami fűtő izé) :)
Itt van egy kép róla na meg a hozzá tartozó ventiről:
Kép
Kép
szerintetek elég lessz egy alap vízhűtéshez? CPU+GPU (AMDXP2000+, ati9550)
a venti még lehet hogy kiszáll a képből, még nem néztem meg milyen hangos...   :think:
ja az a kék izé a képen az egy teljesen átlagos méretű filctoll.
+ bocs a képek miatt de csak teló van kéznél...

Szerkesztette: Phileps 2005. 05. 25. 21:24 -kor

#589 Felhasználó inaktív   bim 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 26. 04:32

Idézet: Phileps - Dátum: 2005. máj. 25., szerda - 22:23

Ma elkezdetem alkatrészészt gyűjteni első vízízhűtésemhez. :cool:
Első szerzeményem egy ütött-kópott hőcsrélő radiátor :up:
Származási helye: valami kocsiban lehetett valamikor haszos eszköz (talán valami fűtő izé) :)
Itt van egy kép róla na meg a hozzá tartozó ventiről:

szerintetek elég lessz egy alap vízhűtéshez? CPU+GPU (AMDXP2000+, ati9550)
a venti még lehet hogy kiszáll a képből, még nem néztem meg milyen hangos...   :think:
ja az a kék izé a képen az egy teljesen átlagos méretű filctoll.
+ bocs a képek miatt de csak teló van kéznél...

ugy nézem lada utastérfütő radi :cool:
elég lesz ventivel támogatva. ;)
de elég durci lesz kimosni belőle a ganyét :D

#590 Felhasználó inaktív   Viperboy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 13:44

Van egy aprócska problémám, amiben remélem tudtok segíteni. Van egy jól összerakott rendszerem, de valami bomlik benne, és ezért vaspor keletkezik. Ezt viszont az Eheim pumpa nem nézi jó szemmel és a mágneshengerje összeszedi, amitől meg kerregni kezd. Hogy lehetne orvosolni a problémát? Rendszert már átmostam többször is. Esetleg valami szűrőt bele lehetne rakni a pumpa elé? Mondjuk 1 benzinszűrőt? Más ötlet? Ti mit szoktatok ilyenkor csinálni?
Config: Epox 9NPA+Ultra, AMD Opteron 144 [Water cooling: Ordasi blokk, Eheim 1048, passzív radi], 2x512 Infineon DDR (2-3-3-5@1T), Seagate ST360015A + Samsung SP0802N, NEC 2500A, Cinergy 200USB TV Tuner, Creative Audigy2 ZS, Creative Gigaworks S750, Zalman 400A-APF

#591 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 14:10

Idézet: Viperboy - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 13:44

...

Meg kell keresni a forrast! Nem tipikus problema.
A radiatorban tudom elkepzelni, hogy van valami, ami magnesezheto anyag. A blokkokat kizarnam. Meg azt nezd meg, hogy a pumpa magnese teljesen ep-e.

Benzinszurobol azt a tipust javaslom, aminek a szurohalo resze is muanyag alapu. A papirszuros nem jo valasztas, mert megdagadnak a szalak bizonyos mertekig.

#592 Felhasználó inaktív   Viperboy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 15:29

Pumpa mágneséből 1 nagyonnagyon pici darabon van letörve 1 kis darab. Eddig hangtalanul ment, csak most átköltözettem a rendszert másik házba, és szét kellett szednem... na itt jött elő a probléma. Valszeg a radiátorban van valami, de azt hogy lehetne kitisztítani?
Config: Epox 9NPA+Ultra, AMD Opteron 144 [Water cooling: Ordasi blokk, Eheim 1048, passzív radi], 2x512 Infineon DDR (2-3-3-5@1T), Seagate ST360015A + Samsung SP0802N, NEC 2500A, Cinergy 200USB TV Tuner, Creative Audigy2 ZS, Creative Gigaworks S750, Zalman 400A-APF

#593 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 16:23

Idézet: Viperboy - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 15:29

...

Ird le a radiatorod tipusat! Gondolom, hogy vorosrez radiatorrol van szo. Elvileg a viz csak a rez feluletekkel lephet kapcsolatba. Elofordulhat, hogy pl. egy csavar belog (topikban mar tortent valakivel ilyen eset). Ezt tuzetesen atvizsgalva ki tudod szurni.

A radiator belso mosasa tortenhet triso + forroviz paros oldataval. Vagy brigeciollal. Ez utobbit nem hasznaltam meg. Feltoltod felig a radiatort a mososzerek valamelyikevel, lezarod a csonkokat, majd elkezded razogatni, finoman utogetni. Ha teletoltod a radiatort, akkor hagyd allni is, felpuhulnak a lerakodott szennyezodesek. En igy szoktam. Sok erdekes dolog kerult mar elo. Darazs, anya, meggy mag, egy forintos.

A pumpad magneserol keszithetnel egy kepet! Elkepzelhetonek tartom, hogy a letort darabot szetmorzsolta a rotor es az vezet felre minket. De ha mielobb bekotsz egy szurot, akkor errol is biztosan meg tudsz gyozodni. Ha a magnespor rakodik le a pumpaban, akkor a beiktatott szuronek tisztanak kell maradnia.

#594 Felhasználó inaktív   Viperboy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 21:53

Ok-ok, holnap beszerzek 1 szűrőt :)

Pumpa rotorja egybve van teljesen, tengely is ép, meg minden, de lesz majd kép is.

Radiátor egy rendes fűtőtest radiátor. Vmi VN márka. Anyagát sajnos nem tudom.

#595 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 22:04

Idézet: Viperboy - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 21:53

...

Ha ontvenyradiator, akkor kerlek ne csodalkozz! Nagyon egyszeru lesz a kovetkezo kerdesem: fogja a magnes?

#596 Felhasználó inaktív   Viperboy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 07:32

Fogja biza :(
Akkor marad a szűrő, ha nem akarok radit cserélni? Ezt kimosni nem lehet, jobb meg nem lesz? (pontosabban, ha kimosom, akkor is ilyen lesz 1 idő után, nem?)

#597 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 08:01

Idézet: Viperboy - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 7:32

Akkor marad a szűrő, ha nem akarok radit cserélni? Ezt kimosni nem lehet, jobb meg nem lesz? (pontosabban, ha kimosom, akkor is ilyen lesz 1 idő után, nem?)

Illene lecserelni egy vorosrez radiatorra! Ha beiktatod a szurot, akkor a lerakodas gond megszunik. Szuro nelkul ne hasznald.

#598 Felhasználó inaktív   ABnormal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 08:02

Idézet: Viperboy - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 8:32

próbálj inkább radit cserélni...,nem jó az a szűrős megoldás -szvsz-

#599 Felhasználó inaktív   Viperboy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 12:31

Idézet: PeppeR - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 9:01

Illene lecserelni egy vorosrez radiatorra! Ha beiktatod a szurot, akkor a lerakodas gond megszunik. Szuro nelkul ne hasznald.

Rendes vorosrez radit hol tudok szerezni? (persze nem ökör áron)

#600 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 13:58

Idézet: Viperboy - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 13:31

Rendes vorosrez radit hol tudok szerezni? (persze nem ökör áron)

bontóban vagy imerőstől mákosan

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.