HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1731 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:31

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 11:18

egy korszerű kompakthoz képest már nem!

a DSLR gépek késlekedése (a mechanikus tükörfelcsapás miatt) jellemzően 1 tized mp körüli, míg a kompakt gépeknél ha nem is nulla, de könnyen lehet teljesen elhanyagolható (pár ezred mp)
nem elhanyagolható az EVF késése, ami azonban kb egy tükörfelcsapásnyi idő = tehát ebben már ma is kb ugyanott tud lenni egy korszerű kompakt, mint egy tükörreflexes!
(sőt, az is lehetséges, ami tisztán optikával elképzelhetetlen: a múltba visszamenni! azaz a fókuszálás után, a félig lenyomásra már elkezd folyamatosan lőni a gép, majd a végleges lenyomáskor egy korábbit tárol el - tökéletes megoldás, ha egy adott esemény, mondjuk a majom vízbeugrására kell várni)

a fókuszálás természetesen más téma, a kontrasztérzékelés mindenképpen lassabb - de remélhetőleg az új Oly gép ezt is kiküszöböli

csak idő kérdése, mire a tükrös megoldások eltűnnek az átlagos felhasználásra szánt gépekből
de ez persze még jópár év

Konkrétan leginkább az autofókuszálásra gondoltam, nem volt egyértelmű a "gomb érintése". Így sokszor 1-1.5mp aránylik a tizedmásodperces nagyságrendhez.
Úgy gondolom, hogy ahogy a filmes technika, ugyanúgy a dSLR sem fog eltűnni. Az általános felhasználás pedig itt is egyre inkább tolódik az egyetlen gombot ismerő felhasználók irányába, mint annyi más területen, így ott persze nem lesznek komoly gépek.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1732 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:44

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 12:18

csak idő kérdése, mire a tükrös megoldások eltűnnek az átlagos felhasználásra szánt gépekből
de ez persze még jópár év

Személy szerint nagyon nem szeretném ha ez bekövetkezne. Biztos sokat fog még fejlődni a technológia, de ma mégcsak a közelében sem járnak ez EVF-ek, mint ahol kéne lenni...

#1733 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 11:49

"általános felhasználás" alatt nem az egyszerű gombnyomogatókat értem, hanem bármit, ami nem speciális (teszem azt csillagászati, vagy más teljesen éjszakai fotózás)

az EVF jelenlegi hátrányai mind technikai jellegűek, de azok leküzdhetőek, javíthatóak

az előnyök pedig elképesztőek lehetnek: gondolj pl olyan gépre, ahol a kereső a szemüvegeden van, vezeték nélküli kapcsolattal... és akármilyen vadul hangzik is most ez, SZVSZ nem kell 10 év, h legyen ilyen modell

már elkezdődött vmi, az idén több DSLR kategóriájú gép is várható elektronikus keresővel

a fókuszálás már szintén nem kell, h mp nagyságrendű időkig tartson: jó fényben egy jobb kontrasztérzékelős példány is képes a DSLR-ek pár tizedét megközelíteni, vagy elérni
kevés fényben még nem az igaziak (mellesleg egy olcsóbb DSLR összeállítás sem, még ha jobb is persze), de ott is csak javulás várható
és persze attól, h nem tükörreflexes, optikai keresőt használ egy gép, még nem muszáj kontrasztérzékelős AF-et használnia (kíváncsi vagyok a pár hét múlva bejelentett Oly-ra)

#1734 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:39

Én nem azt mondom, hogy a távoli jövőben nem képzelhető el hogy jók legyenek ezek a cuccok, viszont ez nem megy egyik napról a másikra. A jelenlegi EVF-ek rosszul láthatóak napfényben, lassú a frissítésük és pl kis dolgok nem látszanak rajtuk, manuál fókuszt el lehet majd felejteni, stb. A problémát meg ott látom, hogy az átállás meg lassan fog végbemenni és lesz egy olyan időszak amikor csak olyat lehet majd kapni ami már EVF-es, de még szar. Asszem részemről biztos "betankolok" néhány hagyományos gépből mikor veszélyeztetve érzem az elérhetőségüket és jó sokáig optikai keresőt fogok használni. Személy szerint nagyon szeretem őket, és nem hiányzik az elektromos változat, még az általad említett extra dolgok sem...

#1735 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:45

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 12:39

Én nem azt mondom, hogy a távoli jövőben nem képzelhető el hogy jók legyenek ezek a cuccok, viszont ez nem megy egyik napról a másikra. A jelenlegi EVF-ek rosszul láthatóak napfényben, lassú a frissítésük és pl kis dolgok nem látszanak rajtuk, manuál fókuszt el lehet majd felejteni, stb. A problémát meg ott látom, hogy az átállás meg lassan fog végbemenni és lesz egy olyan időszak amikor csak olyat lehet majd kapni ami már EVF-es, de még szar. Asszem részemről biztos "betankolok" néhány hagyományos gépből mikor veszélyeztetve érzem az elérhetőségüket és jó sokáig optikai keresőt fogok használni. Személy szerint nagyon szeretem őket, és nem hiányzik az elektromos változat, még az általad említett extra dolgok sem...

Egyetértek. Egy hasonlattal élve: inkább egy olyan házat választok, amin igazi ablakon át tudok kinézni, mint egy olyant, ahol az ablakok helyén csúcsminőségű monitorok közvetítik a kinti látványt.
Minden hasonlat sántít, de valahogy így viszonyulok az EVF-hez, akár a jövőbeli "tökéleteshez" is.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1736 Felhasználó inaktív   *EX* 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:45

Kép
gubitibi

#1737 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:58

persze, valóban nem az egyik napról a másikra fognak megjelenni kifogástalan EVF-ek

de azt se felejtsük, h évekkel ezelőtti fejlesztésként a Minolta A2 is VGA fölbontást adott, ami már mindenképpen "használható" kategória (belépő DSLR-ekre sem a nagy és világos keresők jellemzőek, dpreview fórumokon lehet is olyan panaszokat olvasni, h az "előző A2-m EVF-e jobban használható volt") - és nyilván nincs itt megállás, annál csak jobbak lesznek a jövőbeli típusok! (megjegyzendő, ha ez egyik idén várható ilyen modellt pont a Minoltával közösen fejleszti a Sony)

EVF mellett óriási előny az, h tetszés szerint bármi kirakható rá (élő hisztogram!), rögtön figyelmeztethet a beégésveszélyes részekre, és nagyon jó közelítéssel tudja azt mutatni, amilyen a végső kép lesz, egy hibás színegyensúly is azonnal látható, még a fölvétel készítése előtt (optikai keresős gépen jó esetben a felvétel után - de ott sem feltétlenül, hiszen a képernyő valóban nem mindig jól látható, míg az EVF-ek ezért többnyire jól árnyékoltak a külső fények ellen)

a legfontosabb szempont számomra azonban a kihajható képernyő, ezért nagyon izgat milyen lesz az új Oly

#1738 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 12:59

Idézet: *EX* - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:45

Jól néz ki, de mi ez???  :D  :think:

Szerkesztette: Picassu 2006. 01. 03. 13:01 -kor

#1739 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:07

Idézet

EVF mellett óriási előny az, h tetszés szerint bármi kirakható rá (élő hisztogram!)

Totál nem fontos szerintem, aki komoly gépet vesz az tanuljon meg fényt mérni, nekem a legritkább esetben kell újralőnöm már egy képet és mesze nem vagyok még fotózásilag ott ahol szeretnék. Ha véletlenül meg valami mellé megy akkor gyorsan újralövöm, nem nagy gond. Ha meg akcióról van szó, akkor előtte lehet néhány próbalövést csinálni, végülis ingyen van.

Idézet

a legfontosabb szempont számomra azonban a kihajható képernyő, ezért nagyon izgat milyen lesz az új Oly

Nekem meg egy szögkereső beszerzése megoldaná az ilyen irányú igényeimet. Tudom a kettő nem ugyanaz, de sok előnyét elveszti a kihajtás már így is.

A mai DSLR-ek előnye pedig pont ott van, hogy nagyon kevés a késleltetésük, jól lehet velük akciót fotózni. Berakni még egy késleltető dolgot a folyamatba nem igazán szerencsés, így is előre kell tippelnem jégkorongfotózásnál, hogy mi fog történni, csak így lehet jó képet készíteni, hiszen még a meglévő szinte 0 shutter lag is hosszú.

#1740 Felhasználó inaktív   *EX* 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:09

Idézet: Picassu - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:59

Jól néz ki, de mi ez???  :D  :think:

Sajnos nem tudom a nevén nevezni, egy fának a termése.
gubitibi

#1741 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:19

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:45

Egyetértek. Egy hasonlattal élve: inkább egy olyan házat választok, amin igazi ablakon át tudok kinézni, mint egy olyant, ahol az ablakok helyén csúcsminőségű monitorok közvetítik a kinti látványt.
Minden hasonlat sántít, de valahogy így viszonyulok az EVF-hez, akár a jövőbeli "tökéleteshez" is.

Azért a kinti látványt a prizmás-tükrösnél is közvetíti valami csak a tulajdonságához mérten jobb szintben mint az EVF. De az EVF meg mégis jobb bármelyik átnézeti keresőnél melyben nem is azt látod ami a képre kerül.

#1742 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:27

Idézet

Totál nem fontos szerintem, aki komoly gépet vesz az tanuljon meg fényt mérni, nekem a legritkább esetben kell újralőnöm már egy képet és mesze nem vagyok még fotózásilag ott ahol szeretnék. Ha véletlenül meg valami mellé megy akkor gyorsan újralövöm, nem nagy gond. Ha meg akcióról van szó, akkor előtte lehet néhány próbalövést csinálni, végülis ingyen van.

sajnos egyik gépnek sem tökéletes a fénymérése, vagy az automata fehéregyensúlya és mindenképpen jobb az ilyet előre látni
szép dolog a "valóságot látni" a keresőben - de a kamera nem azt fogja rögzíteni, hanem annak egy általa technikai szempontok szerint módosított leképezesét! nem igazán szól semmi az ellen, h mindezt előre lehessen látni és a kamera rögtön a saját verzióját mutassa

Idézet

A mai DSLR-ek előnye pedig pont ott van, hogy nagyon kevés a késleltetésük, jól lehet velük akciót fotózni. Berakni még egy késleltető dolgot a folyamatba nem igazán szerencsés

nem további késleltetés, éppen fordítva: az EVF-el mellett használt elektronikus zár pont arra jó, h megszűnjön a tükörreflexesek mindenképp meglévő (az a "szinte 0" valójában 1 tized mp alá nemigen csökkenthető) tükörfölcsapási ideje!
az EVF saját késlekedése is csökkenőben, már most a tükörfölcsapás tartományában van - és ez csak tovább csökkenthet, míg a mechanikus mozgatás nem...

az AF módja pedig nem szükségszerűen kapcsolódik a kereső működéshez, az lehet EVF mellett is egy gyors, fázisdetektáló rendszer

#1743 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:02

Idézet

sajnos egyik gépnek sem tökéletes a fénymérése, vagy az automata fehéregyensúlya és mindenképpen jobb az ilyet előre látni

Tökéletes fénymérés sosem lesz, a gép nem fogja tudni mindig kitalálni, hogy mit szeretnél. Vagy ahogy John Shaw mondja, akkor helyes egy expozíció, ha a kép olyan lesz, mint amilyennek szeretnéd. Egy adott témára pedig több helyes expo is van, így nem lehetséges olyat csinálni, ami minden helyzetben azt választja amit szeretnél. Ezért fontos, hogy értsd hogyan működik az adott gép fénymérése és mikor hogyan kell módosítani rajta.
Fehéregyensúly mérésében tényleg van még mit fejlődni, de ez meg fog történni, ráadásul itt is meg lehet tanulni, hogy milyen fényviszonyok mellett mekkora Kelvin kell körülbelül, egyedül a kevert fényeknél lehet gond.

Idézet

nem igazán szól semmi az ellen, h mindezt előre lehessen látni és a kamera rögtön a saját verzióját mutassa

Ezt meg lehet oldani EVF nélkül is, szóval még mindig semmi nem szól az EVF mellett...

Idézet

(az a "szinte 0" valójában 1 tized mp alá nemigen csökkenthető)

Nikonnál jelenleg 37millisecond a legjobb shutter lag, szóval az adatod nem állja meg a helyét...

#1744 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:31

D70-et használsz, nem? annak 1 tized fölött van a tükörfölcsapása - mint az összes többi elérhető tükrös gépnek is: a csúcsminőségű finommechanika sosem lesz könnyen megfizethető, szemben az egyre olcsóbb, és gyorsabb elektronikával

ráadásul csak puffer kérdése, és a CCD jele folyamatosan tárolható is, így annak sincs akadálya, h a gombnyomás előtti kép kerüljön tárolásra (ha jól emlékszem, volt is már ilyen modell)

igazából fordított a kérdés: ha már most tökéletesen használható EVF-ek lennének elterjedve, és nem lett volna SLR korszak, akadna-e olyan cég, amelyik tükrös megoldással próbálkozna? pár speciális fölhasználást leszámítva aligha...
csak jelenlegi, technikai akadályok miatt nincs még másként, de tényleg csak idő kérdése az egész

#1745 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:33

"még mindig semmi nem szól az EVF mellett..."

Az miért nem szól az EVF mellett hogy látni lehet hogy mi fog a képre kerülni élességben és képkivágásban is. Nehezen szoktam meg hogy az egyik gépem tárolja  a zoom állást kikapcsolás után és 15cm-ről nem lehetett élesre állítani a zoom állása miatt de ezt az EVF-ben látni lehetett míg az optikai keresőben nem. A parallaxis eltérésről nem is beszélve.

#1746 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:37

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 16:33

"még mindig semmi nem szól az EVF mellett..."

Az miért nem szól az EVF mellett hogy látni lehet hogy mi fog a képre kerülni élességben és képkivágásban is. Nehezen szoktam meg hogy az egyik gépem tárolja  a zoom állást kikapcsolás után és 15cm-ről nem lehetett élesre állítani a zoom állása miatt de ezt az EVF-ben látni lehetett míg az optikai keresőben nem. A parallaxis eltérésről nem is beszélve.

DSLR-ekről van szó, szóval nem értem miről beszélsz...

#1747 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:40

A mostani evf-ek nagyon gyíkok, ha élességről van szó, és az expozíciót se lehet rajtuk teljesen megítélni - de majd meglátjuk, mit hoz a jövő, nem vagyok én semmi rossznak az elrontója... egyelőre sehol nincsenek egy jó kis mattüvegen azonnal kivetülő, valós színű képhez. Az automata fehéregyensúly meg elmehet, ahova akar, ezért van a raw :cool: Az expókésés meg valóban nem lesz rossz ettől, mindazonáltal nem látom, hogy az olcsóbb kompaktok gyártói igazából törnék magukat, hogy javítsanak rajta...
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#1748 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:42

Idézet

D70-et használsz, nem? annak 1 tized fölött van a tükörfölcsapása - mint az összes többi elérhető tükrös gépnek is: a csúcsminőségű finommechanika sosem lesz könnyen megfizethető, szemben az egyre olcsóbb, és gyorsabb elektronikával

Emlékeim szerint 80ms körül van (nem 100%), biztosan jóval gyorsabb, mint a hasonló kategóriás filmes Nikon váznak.

Idézet

csak jelenlegi, technikai akadályok miatt nincs még másként, de tényleg csak idő kérdése az egész

Ezt nem is vittatam, viszont továbbra is tartom, hogy nem örülök neki, mert szerintem, ismétlem szerintem jobb a másik. Persze ez a véleményem változhat ha gyökeres változások lesznek ezen a téren.

Szerkesztette: saen 2006. 01. 03. 15:46 -kor

#1749 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:46

Idézet: alvaro - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 16:40

A mostani evf-ek nagyon gyíkok, ha élességről van szó, és az expozíciót se lehet rajtuk teljesen megítélni - de majd meglátjuk, mit hoz a jövő, nem vagyok én semmi rossznak az elrontója... egyelőre sehol nincsenek egy jó kis mattüvegen azonnal kivetülő, valós színű képhez. Az automata fehéregyensúly meg elmehet, ahova akar, ezért van a raw :cool: Az expókésés meg valóban nem lesz rossz ettől, mindazonáltal nem látom, hogy az olcsóbb kompaktok gyártói igazából törnék magukat, hogy javítsanak rajta...

Hát azért én 3-4 éve láttam olyan gépet ami a gomb lenyomása után 2-4 másodperc múlva exponált most meg már legtöbbje 1-2 tizeden belül van jóval.

#1750 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:52

majd meglátjuk, mit hoz a jövő (már akár az idén!), persze
én mindenesetre bizakodó vagyok  :)

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86