HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1741 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:19

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 13:45

Egyetértek. Egy hasonlattal élve: inkább egy olyan házat választok, amin igazi ablakon át tudok kinézni, mint egy olyant, ahol az ablakok helyén csúcsminőségű monitorok közvetítik a kinti látványt.
Minden hasonlat sántít, de valahogy így viszonyulok az EVF-hez, akár a jövőbeli "tökéleteshez" is.

Azért a kinti látványt a prizmás-tükrösnél is közvetíti valami csak a tulajdonságához mérten jobb szintben mint az EVF. De az EVF meg mégis jobb bármelyik átnézeti keresőnél melyben nem is azt látod ami a képre kerül.

#1742 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 03. 13:27

Idézet

Totál nem fontos szerintem, aki komoly gépet vesz az tanuljon meg fényt mérni, nekem a legritkább esetben kell újralőnöm már egy képet és mesze nem vagyok még fotózásilag ott ahol szeretnék. Ha véletlenül meg valami mellé megy akkor gyorsan újralövöm, nem nagy gond. Ha meg akcióról van szó, akkor előtte lehet néhány próbalövést csinálni, végülis ingyen van.

sajnos egyik gépnek sem tökéletes a fénymérése, vagy az automata fehéregyensúlya és mindenképpen jobb az ilyet előre látni
szép dolog a "valóságot látni" a keresőben - de a kamera nem azt fogja rögzíteni, hanem annak egy általa technikai szempontok szerint módosított leképezesét! nem igazán szól semmi az ellen, h mindezt előre lehessen látni és a kamera rögtön a saját verzióját mutassa

Idézet

A mai DSLR-ek előnye pedig pont ott van, hogy nagyon kevés a késleltetésük, jól lehet velük akciót fotózni. Berakni még egy késleltető dolgot a folyamatba nem igazán szerencsés

nem további késleltetés, éppen fordítva: az EVF-el mellett használt elektronikus zár pont arra jó, h megszűnjön a tükörreflexesek mindenképp meglévő (az a "szinte 0" valójában 1 tized mp alá nemigen csökkenthető) tükörfölcsapási ideje!
az EVF saját késlekedése is csökkenőben, már most a tükörfölcsapás tartományában van - és ez csak tovább csökkenthet, míg a mechanikus mozgatás nem...

az AF módja pedig nem szükségszerűen kapcsolódik a kereső működéshez, az lehet EVF mellett is egy gyors, fázisdetektáló rendszer

#1743 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:02

Idézet

sajnos egyik gépnek sem tökéletes a fénymérése, vagy az automata fehéregyensúlya és mindenképpen jobb az ilyet előre látni

Tökéletes fénymérés sosem lesz, a gép nem fogja tudni mindig kitalálni, hogy mit szeretnél. Vagy ahogy John Shaw mondja, akkor helyes egy expozíció, ha a kép olyan lesz, mint amilyennek szeretnéd. Egy adott témára pedig több helyes expo is van, így nem lehetséges olyat csinálni, ami minden helyzetben azt választja amit szeretnél. Ezért fontos, hogy értsd hogyan működik az adott gép fénymérése és mikor hogyan kell módosítani rajta.
Fehéregyensúly mérésében tényleg van még mit fejlődni, de ez meg fog történni, ráadásul itt is meg lehet tanulni, hogy milyen fényviszonyok mellett mekkora Kelvin kell körülbelül, egyedül a kevert fényeknél lehet gond.

Idézet

nem igazán szól semmi az ellen, h mindezt előre lehessen látni és a kamera rögtön a saját verzióját mutassa

Ezt meg lehet oldani EVF nélkül is, szóval még mindig semmi nem szól az EVF mellett...

Idézet

(az a "szinte 0" valójában 1 tized mp alá nemigen csökkenthető)

Nikonnál jelenleg 37millisecond a legjobb shutter lag, szóval az adatod nem állja meg a helyét...

#1744 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:31

D70-et használsz, nem? annak 1 tized fölött van a tükörfölcsapása - mint az összes többi elérhető tükrös gépnek is: a csúcsminőségű finommechanika sosem lesz könnyen megfizethető, szemben az egyre olcsóbb, és gyorsabb elektronikával

ráadásul csak puffer kérdése, és a CCD jele folyamatosan tárolható is, így annak sincs akadálya, h a gombnyomás előtti kép kerüljön tárolásra (ha jól emlékszem, volt is már ilyen modell)

igazából fordított a kérdés: ha már most tökéletesen használható EVF-ek lennének elterjedve, és nem lett volna SLR korszak, akadna-e olyan cég, amelyik tükrös megoldással próbálkozna? pár speciális fölhasználást leszámítva aligha...
csak jelenlegi, technikai akadályok miatt nincs még másként, de tényleg csak idő kérdése az egész

#1745 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:33

"még mindig semmi nem szól az EVF mellett..."

Az miért nem szól az EVF mellett hogy látni lehet hogy mi fog a képre kerülni élességben és képkivágásban is. Nehezen szoktam meg hogy az egyik gépem tárolja  a zoom állást kikapcsolás után és 15cm-ről nem lehetett élesre állítani a zoom állása miatt de ezt az EVF-ben látni lehetett míg az optikai keresőben nem. A parallaxis eltérésről nem is beszélve.

#1746 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:37

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 16:33

"még mindig semmi nem szól az EVF mellett..."

Az miért nem szól az EVF mellett hogy látni lehet hogy mi fog a képre kerülni élességben és képkivágásban is. Nehezen szoktam meg hogy az egyik gépem tárolja  a zoom állást kikapcsolás után és 15cm-ről nem lehetett élesre állítani a zoom állása miatt de ezt az EVF-ben látni lehetett míg az optikai keresőben nem. A parallaxis eltérésről nem is beszélve.

DSLR-ekről van szó, szóval nem értem miről beszélsz...

#1747 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:40

A mostani evf-ek nagyon gyíkok, ha élességről van szó, és az expozíciót se lehet rajtuk teljesen megítélni - de majd meglátjuk, mit hoz a jövő, nem vagyok én semmi rossznak az elrontója... egyelőre sehol nincsenek egy jó kis mattüvegen azonnal kivetülő, valós színű képhez. Az automata fehéregyensúly meg elmehet, ahova akar, ezért van a raw :cool: Az expókésés meg valóban nem lesz rossz ettől, mindazonáltal nem látom, hogy az olcsóbb kompaktok gyártói igazából törnék magukat, hogy javítsanak rajta...
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#1748 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:42

Idézet

D70-et használsz, nem? annak 1 tized fölött van a tükörfölcsapása - mint az összes többi elérhető tükrös gépnek is: a csúcsminőségű finommechanika sosem lesz könnyen megfizethető, szemben az egyre olcsóbb, és gyorsabb elektronikával

Emlékeim szerint 80ms körül van (nem 100%), biztosan jóval gyorsabb, mint a hasonló kategóriás filmes Nikon váznak.

Idézet

csak jelenlegi, technikai akadályok miatt nincs még másként, de tényleg csak idő kérdése az egész

Ezt nem is vittatam, viszont továbbra is tartom, hogy nem örülök neki, mert szerintem, ismétlem szerintem jobb a másik. Persze ez a véleményem változhat ha gyökeres változások lesznek ezen a téren.

Szerkesztette: saen 2006. 01. 03. 15:46 -kor

#1749 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:46

Idézet: alvaro - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 16:40

A mostani evf-ek nagyon gyíkok, ha élességről van szó, és az expozíciót se lehet rajtuk teljesen megítélni - de majd meglátjuk, mit hoz a jövő, nem vagyok én semmi rossznak az elrontója... egyelőre sehol nincsenek egy jó kis mattüvegen azonnal kivetülő, valós színű képhez. Az automata fehéregyensúly meg elmehet, ahova akar, ezért van a raw :cool: Az expókésés meg valóban nem lesz rossz ettől, mindazonáltal nem látom, hogy az olcsóbb kompaktok gyártói igazából törnék magukat, hogy javítsanak rajta...

Hát azért én 3-4 éve láttam olyan gépet ami a gomb lenyomása után 2-4 másodperc múlva exponált most meg már legtöbbje 1-2 tizeden belül van jóval.

#1750 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 15:52

majd meglátjuk, mit hoz a jövő (már akár az idén!), persze
én mindenesetre bizakodó vagyok  :)

#1751 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 16:01

Canon PowerShot A410-el (3x optikai zoom) ma csináltam őket:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

#1752 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 16:22

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 17:01

Canon PowerShot A410-el (3x optikai zoom) ma csináltam őket:

Hát jól kínzod a gépet a legelején, az első képhez eléggé nagy dinamika kellene, ami a dslr-eknek van inkább. Kiégett a kép teteje.
A 2.nál meg nem az érmére fókuszáltál, asszem.
Nehogy letörjön most az én kritikám, kattints csak nyugodtan, meglátod, egyre jobb képek jönnek majd ;)
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1753 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 16:51

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 17:22

Hát jól kínzod a gépet a legelején, az első képhez eléggé nagy dinamika kellene, ami a dslr-eknek van inkább.

Ekkora DSLR-eknek sincs...

#1754 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 17:10

Ha érdekel vkit részeletesebben, van egy oldal, ahol elmagyarázzák a polárszűrők működését, mire jók és miért.

http://dpfwiw.com/polarizer.htm

A linket a dpreviewon kaptam vkitől.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1755 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:17

Valaki tudja, mit jelenthet ez a két fajta fókusz-beállítás a gépemben?:
Single AF
Cont. AF
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1756 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:32

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 21:17

Single AF
Cont. AF

Milyen géped is van? No mindegy, neve alapján szinte biztos, hogy a Single AF azt jelenti, hogy az exponáló gomb félig lenyomásakor az AF csak egyszer áll be, tehát a félig lenyomott gomb mellett lehetőséged van újrakomponálni a témát anélkül, hogy az AF által beállított távolság változna. Ez például akkor jó, ha a középső fókuszponttal fókuszálsz, majd középről elmozgatod a témát anélkül, hogy a gép újrafókuszálna.
A Cont AF pedig azt jelenti, hogy az exponáló gomb félig lenyomásakor, amíg így tartod a gombot, folyamatos fókusz működik, tehát a gép így "észreveszi", ha megváltozik a téma távolsága (mozgó objektum) és utána állítja az élességet.

Szerkesztette: Thrawn 2006. 01. 03. 21:33 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1757 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:32

Ezt kocsiból csináltam 110-es tempónál szélvédőn keresztül.
Link
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1758 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:34

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 22:17

Single AF
Cont. AF

Ha Nikon géped van akkor azt jelenti a Cont, hogy folyamatosan keresi a fókuszt és követi is a témát, ha Single-re állítod akkor ha fókuszáláskor mozdulatlan volt a téma akkor ott marad a fókusz amíg lenyomvatartod a gombot, ha pedig mozgó témára fókuszáltál akkor követi.

#1759 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:39

Első képek az új géppel, nem a művésziség a cél, inkább a gép kitapasztalása(Manual expo). Sajnos a gyári kártyával fényképeztem, így az eredet képek is csak 2MP-s méretben készültek.
Kép

Kép

/szerk.: A második képet sehogy sem tudtam Thumbnailnek linkelni :think:

Szerkesztette: AViD 2006. 01. 03. 21:50 -kor

#1760 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 21:48

Idézet: AViD - Dátum: 2006. jan. 3., kedd - 21:39

Első képek az új géppel, nem a művésziség a cél, inkább a gép kitapasztalása(Manual expo). Sajnos a gyári kártyával fényképeztem, így az eredet képek is csak 2MP-s méretben készültek.

Milyen géppel is? :think:
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89