HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#461 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 26. 14:54

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 15:28

Canon A40-nel fotóztunk egyik éjjel, kipróbálásképpen. Én inkább csak kísérőként voltam jelen, és "te majd mondod, hogy mit állítsak" szerepet kaptam. :) Általában meglepően jók lettek a képek, de volt egy problémánk. A távolt, mesterséges fénnyel megvilágított tárgyakra nem tudott jól fókuszálni a gép. Igen, kevés volt a fény, de az LCD-n teljesen élesnek látszott, aztán méréskor ott is elúszott az egész téma, a kép pedig használhatatlan lett (nem bemozdulás, fókuszhiba). Exponálás után újra éles volt a kép az LCD-n. Mitől van ez, mit tehetek, hogy jobb legyen az eredmény?

Mivel gondolom ezen a gépen nincs manuális fókusz, amivel végtelenre tudnád állítani a fókusz, így keresni kell egy jobban fókuszálható, kb. hasonló távolságban lévő dolgot, amire ráfókuszálsz, félig benyomva az exponáló gombot és utána ráviszed a keresőt a fénykézendő tárgyra. Igaz, így lehet, hogy alulexponált lesz, ha a másik dolog túl fényes volt. Bár valószínűleg ismered ezt a trükköt, mást nem tudok hirtelen javasolni.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#462 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 14:54

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 15:48

Én erre nem lennék olyan büszke.  :)

Mármint a 3 e-mail címre?

#463 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 26. 14:58

Idézet: Picassu - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 15:54

Mármint a 3 e-mail címre?

Elnézést kérek. Félreértettem, úgy olvastam elsőre, mintha háromszor regisztráltál volna. Mégegyszer elnézést.  ;)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#464 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 05. 26. 20:55

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. máj. 26., csütörtök - 15:28

Canon A40-nel fotóztunk egyik éjjel, kipróbálásképpen. Én inkább csak kísérőként voltam jelen, és "te majd mondod, hogy mit állítsak" szerepet kaptam. :) Általában meglepően jók lettek a képek, de volt egy problémánk. A távolt, mesterséges fénnyel megvilágított tárgyakra nem tudott jól fókuszálni a gép. Igen, kevés volt a fény, de az LCD-n teljesen élesnek látszott, aztán méréskor ott is elúszott az egész téma, a kép pedig használhatatlan lett (nem bemozdulás, fókuszhiba). Exponálás után újra éles volt a kép az LCD-n. Mitől van ez, mit tehetek, hogy jobb legyen az eredmény?

Éjszaka távoli rosszul megvilágított témára semilyen AF nem tud állítani. Ezért van az A70 -ben manuál méterállítás pld. Hozzáértő tervezők ilyenkor azt csinálják hogy ha nem tud beállítani az AF akkor automatikusan végtelenre állít, de ez kevés gépnél van így. Másik gépeknél teljesen bizonytalan hol áll meg a lencse de legtöbbször közelreállít. Az expozició pedig megtörténik. Ha nincs benyomva a gomb azért éles az LCD-n a kép mert akkor alaphelyzetben, végtelenen áll a lencse.

#465 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 05. 27. 07:22

A fókuszlockos trükköt ismertem, mégsem próbáltam! :omg: Az alulexponálást manuális módban tudom korrigálni, úgyhogy jó lehet. Este próbálkozok, köszönöm. Hogy ez milyen egyszerű!
Ha mégsem jönne össze, nincs trükk, amivel mégis végtelenre állíthatom a fókuszt? A totál sötét területen mért AF nem jött be.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#466 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 07:57

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 8:22

A fókuszlockos trükköt ismertem, mégsem próbáltam! :omg: Az alulexponálást manuális módban tudom korrigálni, úgyhogy jó lehet. Este próbálkozok, köszönöm. Hogy ez milyen egyszerű!
Ha mégsem jönne össze, nincs trükk, amivel mégis végtelenre állíthatom a fókuszt? A totál sötét területen mért AF nem jött be.

Még egy kis segítség. A gép akkor nem tudott fókuszt állítani, amikor villogtatja az optikai kereső mellett valamelyik ledet. Ilyenkor mindenképpen fókuszálj újra mert tuti homályos lesz a kép.

Másk, hogy többek tapasztalata szerint a manuális fókuszt valamiért sosem szabad teljesen a végtelenre állítani, hanem egy, vagy két egységnyivel visszább tőle (nálam is igaz az a80-al), akkor lesz éles a végtelen. Ez nem tudom miért van, de ez jellemző mind az analóg mind a digitális gépekre.
My photos

#467 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 09:22

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 8:22

Hát, végülis van mégegy trükk. A neten egy számoló progival kiszámítod a használt blendéhez és fókusztávolsághoz (az adott zoomértékhez tartozó fókusztávolsághoz) a hiperfokális távolságot, majd mivel a gépeden nincs manuális fókusz, így keresel egy ennek a távolságnak szinte pontosan megfelelő tárgyat, amire rá tudsz fókuszálni és rá is fókuszálsz. Ezután ettől a távolságtól a végtelenig minden éles lesz (elvileg), viszont nem tudom, hogy a valóságban ez tényleg mennyire működik vagy hogy mennyire kell pontosan eltalálni a MF-hez azt a távolságot, ami a hiperfokálishoz szükséges. Még nem próbáltam ilyet, úgyhogy csak elméleti szinten tudom javasolni.
Itt van a számoló: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

#468 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 05. 27. 09:58

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 10:22

Hát, végülis van mégegy trükk. A neten egy számoló progival kiszámítod a használt blendéhez és fókusztávolsághoz (az adott zoomértékhez tartozó fókusztávolsághoz) a hiperfokális távolságot, majd mivel a gépeden nincs manuális fókusz, így keresel egy ennek a távolságnak szinte pontosan megfelelő tárgyat, amire rá tudsz fókuszálni és rá is fókuszálsz. Ezután ettől a távolságtól a végtelenig minden éles lesz (elvileg), viszont nem tudom, hogy a valóságban ez tényleg mennyire működik vagy hogy mennyire kell pontosan eltalálni a MF-hez azt a távolságot, ami a hiperfokálishoz szükséges. Még nem próbáltam ilyet, úgyhogy csak elméleti szinten tudom javasolni.
Itt van a számoló: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Ez érdekesen hangzik.
A fókuszhossz 5.4mm (táblázatból), a blende (éjszakáról lévén szó) f/14.3. 41cm jött ki. Jól értem tehát, ha szép kontrasztos tárgyat találok, belövöm 41 centiről (ilyen közelre még az AF segédfénye is segít), fókuszlock, képkomponálás, exponálás, és elvileg éles lesz a kép 41-\inf határok között? Leesne az állam. Világosban is ki fogom próbálni, pontosan kimérve mindent.
Az oldalt és környékét olvasva nem sikerült rájönnöm, hogy mi a "Circle of confusion". Elmondaná valaki?

#469 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 10:03

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 8:57

Ez nem tudom miért van, de ez jellemző mind az analóg mind a digitális gépekre.

Furán hangzik, a digitális gépeknél tényleg így működne? Én analóg Nikon Fe10 és F80as gépeket használok, ott ilyen problémával nem találkoztam.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#470 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 10:20

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 10:58

Ez érdekesen hangzik.
A fókuszhossz 5.4mm (táblázatból), a blende (éjszakáról lévén szó) f/14.3. 41cm jött ki. Jól értem tehát, ha szép kontrasztos tárgyat találok, belövöm 41 centiről (ilyen közelre még az AF segédfénye is segít), fókuszlock, képkomponálás, exponálás, és elvileg éles lesz a kép 41-\inf határok között? Leesne az állam. Világosban is ki fogom próbálni, pontosan kimérve mindent.
Az oldalt és környékét olvasva nem sikerült rájönnöm, hogy mi a "Circle of confusion". Elmondaná valaki?

Nem tudom, de mondom, még nem próbáltam. :) Viszont úgy láttam, hogy gépednél 5.4 mm-hez a legszűkebb az f/8.
Sajnos a Circle of confusion-re sem tudok választ adni, de ha rákeresel a neten, biztos van valami okosság.

Szerk.: itt találtam a gépedhez néhány dolgot: http://www.valsphoto.../Canon_A40.html

Szerkesztette: bbence 2005. 05. 27. 10:23 -kor

#471 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 10:20

Idézet: Boba - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 11:03

Furán hangzik, a digitális gépeknél tényleg így működne? Én analóg Nikon Fe10 és F80as gépeket használok, ott ilyen problémával nem találkoztam.

Én a digitálisról tudok tudok nyilatkozni és ott nekem szebb a kép, ha a végtelenről visszább veszem. Analógról ezt egy ismerősöm mondta, hogy ott is szebb szokott lenni a két ha kicsit visszább veszi. A teljesnél sem életlen a kép, de így szebb. Mindenesetre érdekes, mert azt gondolná az ember, hogy a végtelen az a végtelen és nem a végtelen minusz egy kicsi.  :D
My photos

#472 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 05. 27. 11:03

Idézet: bbence - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 11:20

Szerk.: itt találtam a gépedhez néhány dolgot: http://www.valsphoto.../Canon_A40.html

Még alig olvastam bele, de mi mást is mondhatnék:  :respect:
Én ezt, vagy hasonlóan nakam való írást nem találtam. Köszönöm.

#473 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 05. 27. 11:13

"A gép akkor nem tudott fókuszt állítani, amikor villogtatja az optikai kereső mellett valamelyik ledet."

N azért láttam már hogy folyamatosan világított a led és mégis életlen lett a kép. Tükrös analóg gépnél ha az optikát élesre állítod az biztos éles lesz!

#474 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 05. 27. 14:58

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 11:20

Én a digitálisról tudok tudok nyilatkozni és ott nekem szebb a kép, ha a végtelenről visszább veszem. Analógról ezt egy ismerősöm mondta, hogy ott is szebb szokott lenni a két ha kicsit visszább veszi. A teljesnél sem életlen a kép, de így szebb. Mindenesetre érdekes, mert azt gondolná az ember, hogy a végtelen az a végtelen és nem a végtelen minusz egy kicsi.  :D

" A teljesnél sem életlen a kép, de így szebb"

Semelyik objektív sem tudja a teljes színtartományt egy síkban élesen kirajzolni. Ezt hívják színi eltérésnek, (kromatikus aberráció). Próbálják a tervezők minél jobban korrigálni de teljesen nem lehet. Vannak jobban korrigált és gyengébb optikák. Lehet hogy az a szín amit le akartál fényképezni nem a végtelennél képződött hanem közelebb ezért látod jobbnak ha visszább állítod az objektívet. Az analóg tükrösöknek jobban korrigált az obijuk, nem véletlen hogy a digitekhez is használják őket.

#475 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 05. 27. 16:05

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. máj. 25., szerda - 10:56

http://index.hu/info/phall25/
pénteken megint ingyenes napot tartanak

Innen ez pont olyan, mint a múltkori, most se tudok bejutni. :think: :( :(
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#476 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 27. 16:29

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 10:58

Itt találsz róla infot, bár elég bonyolult.

#477 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 29. 16:26

Kép
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#478 Felhasználó inaktív   galileo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 29. 19:28

kézremegés vizsgálat
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#479 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 05. 30. 08:57

"kézremegés vizsgálat"

Jégen ültél? Vagy bikán? De a bika nem remeg ilyen gyorsan!

Szerkesztette: ottokar 2005. 05. 30. 08:58 -kor

#480 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 30. 11:02

Idézet: galileo - Dátum: 2005. máj. 29., vasárnap - 18:28

kézremegés vizsgálat

Mennyi ideig volt nyitva a rekesz?

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +