HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1661 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 29. 09:08

Ime 2 kép Karácsonyról

Kép

Kép

#1662 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 30. 15:26

Akkor ragozzuk tovább a zuzmarát!  :D

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1663 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 12. 31. 08:36

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2005. dec. 30., péntek - 15:26

Akkor ragozzuk tovább a zuzmarát!  :D

Valószínűleg ez csak személyes ízlés kérdése, de én eltévedek ezen a képen, a tekintetem ide-oda vándorol. Úgy gondolom ezt az okozza, hogy (tudot alatt) a napos oldalon keresek látnivalót, de a pontos fókuszban lévő nagyobb terület épp az árnyékos oldalon van.
De ez is (mint a fotókhoz fűzött legtöbb megjegyzésem akár itt akár más oldalakon) csak szőrszálhasogatás; tetszik a fotó, ezért "kell" valamit keresnem rajta. ;)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1664 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 08:59

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 9:36

Valószínűleg ez csak személyes ízlés kérdése, de én eltévedek ezen a képen, a tekintetem ide-oda vándorol. Úgy gondolom ezt az okozza, hogy (tudot alatt) a napos oldalon keresek látnivalót, de a pontos fókuszban lévő nagyobb terület épp az árnyékos oldalon van.
De ez is (mint a fotókhoz fűzött legtöbb megjegyzésem akár itt akár más oldalakon) csak szőrszálhasogatás; tetszik a fotó, ezért "kell" valamit keresnem rajta. ;)

Egyáltalán nem szőrszálhasogatás - tökéletesen igazad van! (Sajnos... ;) ) Legközelebb remélem már ilyesmikre is kiterjed a figyelmem!
Itt már talán egy picivel jobban sikerült a beállítás:

Kép

Szerkesztette: Polikarpov 2005. 12. 31. 09:14 -kor

flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1665 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 10:27

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 9:59

Egyáltalán nem szőrszálhasogatás - tökéletesen igazad van! (Sajnos... ;) ) Legközelebb remélem már ilyesmikre is kiterjed a figyelmem!
Itt már talán egy picivel jobban sikerült a beállítás:

Kép

Elnézést, most én leszek szőrszálhasogató:
a kép közepétől fokozatosan sötétül a kép, ami középre irányítja a figyelmet, pedig pont ott nincs fókuszban a kép.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1666 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 11:34

Lenne egy kérsésem.
Miért van szükség kisebb rekesznyílásra és lassabb zársebi, amikor ott van a nagy rekesznyílás és gyors zársebesség. Az utóbbival még gyors dolgokat is le lehet kapni. Nem értem. Meg még a lassabb zársebességnél állvány is kell.
Világosítsatok fel léci. :respect:
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1667 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 12. 31. 11:42

Idézet: Melorin - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 11:34

Lenne egy kérsésem.
Miért van szükség kisebb rekesznyílásra és lassabb zársebi, amikor ott van a nagy rekesznyílás és gyors zársebesség. Az utóbbival még gyors dolgokat is le lehet kapni. Nem értem. Meg még a lassabb zársebességnél állvány is kell.

Ha nem éppen a mozgó tárgyak elmosása a cél (ld. üres aluljáró nappal vagy tüzijáték), akkor a fények szépségét tudom megemlíteni: lerekeszelve csillagszerű fényeket kapsz. (Itt tanultam, ez úton is köszönöm, saen.)

szerk: kihagytam egy igen fontos dolgot: mélységélesség. Minél szélesebb rekesz (kis f-stop), annál kisebb mélységélesség. És persze fordítva.

Szerkesztette: gazdi 2005. 12. 31. 11:45 -kor

#1668 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:14

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 12:42

szerk: kihagytam egy igen fontos dolgot: mélységélesség. Minél szélesebb rekesz (kis f-stop), annál kisebb mélységélesség. És persze fordítva.

Ez nem igazán igaz a kompakt gépekre, csak tükörreflexesekre, ugyanis a kompaktoknál a nagyon nagy és a nagyon nagyon nagy mélységélesség között tudsz elsősorban választani és gyakorlatilag olyan, mintha nem is változtatnád.

#1669 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:22

Idézet: Melorin - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 12:34

Lenne egy kérsésem.

Pld ha tájképet készítesz akkor élesnek kell lenni az előtérnek a középtérnek és a háttérnek is . Ekkor kell szűkíteni a rekeszt hogy ezt elérd. Ha makrófelvételt készítesz a lencse tulajdonsága hogy nagyon kicsi lesz a mélységélesség, ekkor is a rekesszel lehet növelni azt. Látszik hogy még nem láttál objektíven levő mélységélességtáblázatot mert akkor megértenéd.

Azért ha kompaktoknál az AF 2-3m-re állít a háttér érezhetően életlen lesz.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 31. 12:28 -kor

#1670 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:23

Jövő héttől már én is beszállok képekkel a most tervezett Kodak C330-as digit géppel!  :cool:  :respect:

Szerkesztette: bepe_79 2005. 12. 31. 12:23 -kor

#1671 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:24

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 12:22

Látszik hogy még nem láttál objektíven levő mélységélességtáblázatot mert akkor megértenéd.

Az biztos hogy nem láttam még.
Most akkor a nagy mélységélesség az, hogy mind a közeli, mind a távoli dolgok élesek?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1672 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:30

Idézet: Melorin - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 11:24

Az biztos hogy nem láttam még.
Most akkor a nagy mélységélesség az, hogy mind a közeli, mind a távoli dolgok élesek?

Igen.

#1673 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:30

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 12:42

Ha nem éppen a mozgó tárgyak elmosása a cél (ld. üres aluljáró nappal vagy tüzijáték), akkor a fények szépségét tudom megemlíteni: lerekeszelve csillagszerű fényeket kapsz. (Itt tanultam, ez úton is köszönöm, saen.)

Fényforrásnál más lesz a csillag alakja és ágainak száma a rekesztől függően. Különösen akkor jön ez ki szépen ha soklamellás ún. írisz blende van a gépen.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 31. 12:37 -kor

#1674 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 12. 31. 12:48

Idézet: saen - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 12:14

Ez nem igazán igaz a kompakt gépekre, csak tükörreflexesekre, ugyanis a kompaktoknál a nagyon nagy és a nagyon nagyon nagy mélységélesség között tudsz elsősorban választani és gyakorlatilag olyan, mintha nem is változtatnád.

No igen, az első dSLR-használat után megváltoznak az igények. ;)
Jelenleg S1is-sel (ami nem egy makro gép, külön makro-mód sincs rajta) így néz ki a különbség (eredeti képek a linkek mögött):

f/8.0:
Kép

f/2.8:
Kép

#1675 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 14:46

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 12:48

Jelenleg S1is-sel (ami nem egy makro gép, külön makro-mód sincs rajta)

Egyáltalán mit csinál a makro mód? Mi változik meg az alap működéshez képest?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1676 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 12. 31. 15:04

Idézet: Melorin - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 14:46

Gondolom az AF próbálja a fókusztartomány rövidebb oldalán élesre állni, rekeszt lehető legnagyobbra nyitni. Ezeket csináltam kézzel a fenti kettő közül az alsó képnél. Talán egyebeket is beállít még, nem tudom. Gyakorlati szempontból: mindent elkövet, hogy minimális legyen a mélységélesség, ezzel a célzott területre vezetve a fotót néző tekintetet, minden mást elmosva/homályosítva.

Szerkesztette: gazdi 2005. 12. 31. 15:06 -kor

#1677 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 31. 15:05

Idézet: Melorin - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 15:46

A makró módnál kis közel levő tárgyakat lehet lefényképezni olyan nagyságban (pld egy katicabogarat) hogy arról jó kép készülhessen. A makró mód beállítása kompaktoknál erre rendezi át a lencserendszert. A tükrösöknél ez másképp megy ott van direkt makró vagy makróra állítható objektív. Úgy mondják hogy a kihúzatot, a leképezési arányt növeli meg. A tárgyat nagyobbra rajzolja az érzékelőre.

#1678 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 31. 15:20

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 16:04

Gondolom az AF próbálja a fókusztartomány rövidebb oldalán élesre állni, rekeszt lehető legnagyobbra nyitni. Ezeket csináltam kézzel a fenti kettő közül az alsó képnél. Talán egyebeket is beállít még, nem tudom. Gyakorlati szempontból: mindent elkövet, hogy minimális legyen a mélységélesség, ezzel a célzott területre vezetve a fotót néző tekintetet, minden mást elmosva/homályosítva.

Ezek csak feltételezések és egyik sem jó. A makró mód átrendezi az optika belsejében a lencséket, hogy közelfelvétel és nagyobb leképezés legyen lehetséges.

#1679 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 31. 15:26

gépe válogatja
az Oly8080-nál pl semmi hasonló átállítás nem történik, egyszerűen csak az autófokusz az egészen közeli tartományokkal próbálkozik először

#1680 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 31. 15:37

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 16:26

gépe válogatja
az Oly8080-nál pl semmi hasonló átállítás nem történik, egyszerűen csak az autófokusz az egészen közeli tartományokkal próbálkozik először

Az optika belsejében állít át a gép lencséket ahhoz hogy a leképezési arány megváltozzon. Ez minden kompaktzoomnál így van. Olyan nincs hogy nem rendezi át a lencséket mert akkor nem lehetne makrófelvételt csinálni. A kihúzatot kell megnövelni, az pedig lencsék elmozdítása nélkül nem lehetséges.

Az Oly 8080-nál nincs makró mód bekapcsolás?

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 31. 15:51 -kor

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.