HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1501 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 02. 12:57

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. febr. 10., vasárnap - 23:15

Én mostanában nem foglalkoztam pipe-al... :( most nem volt rá időm, más dolgok mennek, de majd lassan lesz végre megint időm, és végre helyem is .... :)  A munkahengered milyen?

Bocs, hogy csak most válaszolok.
Egyész pontosan egy haveromnak van, pneumatikus munkahenger.

Elkészült végre a gépem hűtése.

A gépnek lesz egy saját domain-al rendelkező külön oldala, képekkel, leírással, tesztekkel.

Mindenféle ventillátor nélkül veri a gépem a PH legutóbbi processzorhűtő tesztjében szereplő legjobb hűtőket a legnagyobb fordulaton is...

Miután nemrég vettem Scythe Quiet Drive-ot (3,5"-osat), és egy 2,5"-os Samsung laptop HDD-t, amit beleszereltem a Scythe dobozba, most az FSP-ZEN passzív táppal felvértezve semmiféle hangja nincs a gépemnek.

0 db ventillátorral is hűvös marad minden alkatrész feltett oldallappal is...

Hamarosan linkelem az oldalt is.

Veriakilis

#1502 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 02. 13:23

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. márc. 2., vasárnap - 12:57

Elkészült végre a gépem hűtése.

A gépnek lesz egy saját domain-al rendelkező külön oldala, képekkel, leírással, tesztekkel.

Kiváncsian várom!!!!!!!!  :D

#1503 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 20:42

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. márc. 2., vasárnap - 14:23

Már megrendelés alatt áll egy külön domain csak a heatpipe-os gépemnek...
Lehet, hogy fórumot is felrakok majd az oldalra.

Készítettem egy 1,5 m hosszú 15mm-es külső (13-as belső) átmérőjű acetonos heatpip-ot.
30 ml acetonnal.

Az egészet lehőszigeteltem újságpapírral, miközben kiforraltam belőle némi aceton gőzt.
Szóval a forralásos módszerrel készült a csőben a 'vákuum', akarom mondani az alacsony nyomás.

Normál körülmények között nyagyon jól működik,- ami azt jelenti, hogy forró vízbe mártva az 1.5 m-es cső túloldala is átmelegszik kb 10-15 másodperc alatt.
Langyos vízben is hallani, hogy forr benne az aceton...

Csak a havat nem olvasztja eléggé...
Levertem a földbe egy 15mm-es átmérőjű 1.5 m hosszú köracélt, és a helyére tettem a heatpip-ot.
1 cm-es körben olvad csak el a hó a cső körül...
Ez elég gyenge eredmény kapubejáró fűtéshez...

Valamit változtatnom kéne...
Tán hosszabb heatpipe kéne, vagy esetleg alacsonyabb nyomás a heatpipe-ban.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2008. 03. 25. 20:43 -kor

#1504 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 25. 21:20

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 20:42

1 cm-es körben olvad csak el a hó a cső körül...
Ez elég gyenge eredmény kapubejáró fűtéshez...

Valamit változtatnom kéne...
Tán hosszabb heatpipe kéne, vagy esetleg alacsonyabb nyomás a heatpipe-ban.

Szeva!

A heatpipe-oddal semmi gond!! Gratula hozzá! Ha 1 cm-re olvad a hó körülötte, akkor a pipe fullosan jol műxik, de többet magától nem is fog olvadni, mert a hó nagyon jó hőszigetelő!!! Két dolgot lehet csinálni: vagy megoldod, hogy a pipe által felhozott meleg valahogy vertikálisan is szétterüljön (pl. egy alulapot teszel le, amihez csatlakoztatod a pipe-ot, vagy pl. egy pipe hálózatot helyezel el a föld síkjában  stb ... ) ezek mind nehezen kivitelezhető dolgok, de másképp nemigen lehet megoldani .... ugynis a talaj is, és a hó is igen jó hőszigetelők, ami miatt a felhozott meleget nagyon hatékonyan kell szétszórnod ... illetve érdemes lenne valóban valami combosabb pipe-al megpróbálni (értsd: vastagabb, több acetonnal), hogy nagyobb hőmennyiséget tudjon szállítani ... vagy sok kicsivel, de az körülményesebb! :)

Illetve én kipróbálnám még, hogy ha leszigeteled a csőnek a felső 1 méterét, kivéve a legvégét, ami  atalaj legfelső szintjén van, akkor mennyit javul, mert igy a lent felvett meleget folymatosan adja le felfelé haladva a felsőbb, hűvösebb rétegeknek, és gyakorlatilag igy a csöved körül levő pár centis földköpenyt fűtöd , nem pedig csak a talaj legfelső pl. 10 cm-ét!!!

Szerkesztette: durkonorbi 2008. 03. 25. 21:24 -kor

#1505 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 21:27

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 22:20

Szeva!

A heatpipe-oddal semmi gond!! Gratula hozzá! Ha 1 cm-re olvad a hó körülötte, akkor a pipe fullosan jol műxik, de többet magától nem is fog olvadni, mert a hó nagyon jó hőszigetelő!!! Két dolgot lehet csinálni: vagy megoldod, hogy a pipe által felhozott meleg valahogy vertikálisan is szétterüljön (pl. egy alulapot teszel le, amihez csatlakoztatod a pipe-ot, vagy pl. egy pipe hálózatot helyezel el a föld síkjában  stb ... ) ezek mind nehezen kivitelezhető dolgok, de másképp nemigen lehet megoldani .... ugynis a talaj is, és a hó is igen jó hőszigetelők, ami miatt a felhozott meleget nagyon hatékonyan kell szétszórnod ... illetve érdemes lenne valóban valami combosabb pipe-al megpróbálni (értsd: vastagabb, több acetonnal), hogy nagyobb hőmennyiséget tudjon szállítani ... vagy sok kicsivel, de az körülményesebb! :)

Illetve én kipróbálnám még, hogy ha leszigeteled a csőnek a felső 1 méterét, kivéve a legvégét, ami  atalaj legfelső szintjén van, akkor mennyit javul, mert igy a lent felvett meleget folymatosan adja le felfelé haladva a felsőbb, hűvösebb rétegeknek, és gyakorlatilag igy a csöved körül levő pár centis földköpenyt fűtöd , nem pedig csak a talaj legfelső pl. 10 cm-ét!!!

Üdv!

Köszönöm!

'Illetve én kipróbálnám még, hogy ha leszigeteled a csőnek a felső 1 méterét'

A cső hőszigetelésére én is gondoltam, ez jó ötlet.

Egyébként elég jól sikerült ez a nagy heatpipe, mert dunsztos üvegben az alig langyos vízbe rakva is jól hallhatóan forrt benne az aceton...

Forró vízbe mártva is 10-20 másodperc alatt átforrósodott gyakorlatilag a másfél méteres cső végig.

Ráadásul,- ami általában jelzi, hogy a heatpipe jó lett - ami acetonnal még nem sikerült, csak vízzel:
megrázva fémes csörgő hangot ad benne az aceton.
Gondolom olyan kicsi a surlódás, a 'belső-légköri' ellenállás benne, hogy gyorsabban esik le benne a folyékony aceton.

Kár, hogy a havas kísérletekre 8-9 hónapot várni kell.
Már nem lesz hó...

Veriakilis

#1506 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 05. 21:30

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. márc. 25., kedd - 22:20

Szeva!

Nagyjából kész a gépem oldala, csak a domaint, és a társzolgáltatást nem vettem még meg hozzá.
Pár képet kell még készítenem.
Ultrawebes, és Extrás tárhelyre nincs szívem feltenni az oldalt a passzív heatpipe-os hűtésű gépről, ahhoz túl jó...
Már tényleg csak kis türelmet kérek az érdeklődőktől.

Veriakilis

#1507 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 06. 06:11

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. ápr. 5., szombat - 21:30

Nagyjából kész a gépem oldala....

ok, türelmesen - és nagyon - várom már a koncepciót!! :)  Biztos sirály lett!!!

#1508 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 11. 08:59

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. ápr. 6., vasárnap - 7:11

ok, türelmesen - és nagyon - várom már a koncepciót!! :)  Biztos sirály lett!!!

Kép a talakhőt felhozó 1.5 m-es heatpipe-ról.

HAMAROSAN

:)

Szerkesztette: Veriakilis 2008. 04. 11. 09:08 -kor

#1509 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 25. 19:16

Na mizujs? Hogy állsz az oldallal? :) Én most építek egy majdnem passzív htpc -t .. :) egy 25W-os max. fogyasztású 3000+-os mobil sempron lesz egy microatx-es alaplapban, passzív nagy bordával, mellette egy sapphire HD3450 -es passzív videokari - hogy ne a procit egye a videolejátszás :)  ... microatx-es alaplapon ... ha mindent sikerül jól megcsinálni, csak a tápban hagyom meg a ventit (nincs hangja) ... igy csak a hdd fog hallatszani ... :) mindez egy alacsony, szép fekete IBM intellistation M pro minőségi fekvőházban!

Szerkesztette: durkonorbi 2008. 04. 25. 19:17 -kor

#1510 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 29. 19:46

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. ápr. 25., péntek - 20:16

Na mizujs? Hogy állsz az oldallal? :)

Az oldal kész, domaint, és tár-helyet még mindig nem vettem.
Jelenleg partner-programokat-oldalakat, reklám-bannerreket keresek.
A gép frankón némán hűti az alkatrészeket,- most, hogy nem megy már mellette a radiátor (szobafűtés), jó 4-5 C fokkal alacsonyabb minden hőmérséklet.

Viszont van egy peltier elemem, amiről egyenlőre nem tudom, hogy mekkora teljesítményű,- hűtőtáskából való...
Azon gondolkozom, hogy közbe kéne iktatni a processzor, és a heatpipe blokk közé.
De előbb le akarom mérni az áramfelvételét 12V-on,- akkor kiderül, hogy alkalmas-e a processzor továbbhűtésére.

Veriakilis

#1511 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 13. 17:48

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. márc. 2., vasárnap - 14:23

HEATPIPE PROJEKT

Szóval akkor itt a gép, és az oldal linkje.
Remélem tetszeni fog mindenkinek.

Minden kérdésre megpróbálok válaszolni a lehetőségeimhez képest.

A gépben egyenlőre a Conrad heatpipe-jai vannak,- 4 db 30*8mm-es heatpipe.
De ha lesz egy kis időm, akkor veszek átmérő 8-as vörösréz csövet (lehetőleg krómozottat), és készítek 4 db acetonos házi heatpipe-ot.
Csak ne kéne újra pasztázni, és aztán letisztítani a blokkokat...

VGA heatpipe-os hűtése is tervben van,- bár akkor már egy komolyabb VGA kártyát rakok a hűtés alá.

Veriakilis

#1512 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 10:30

Pár kép a heatpipe -os hűtésről:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

0 dBA-s HEATPIPE Projekt

#1513 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 13:29

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 10:30

Pár kép a heatpipe -os hűtésről...

Ahogy írtam már: Nagyszerű lett!!!!  :respect: :respect: 

A hálós megoldáson gondolkodtál?  :D

#1514 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 18:54

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 14:29

Ahogy írtam már: Nagyszerű lett!!!!  :respect: :respect: 

Igen, csak még nem volt időm megnézni  a veszprémi boltban, amit mondtál.

#1515 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 04. 19:59

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 18:54

Igen, csak még nem volt időm megnézni  a veszprémi boltban, amit mondtál.

Szevasztok!
Csak azt nem értem, miért jön napok óta minden nap értesítés a témakövetés keretén belül e fórumról, amikor két napja semmi változás nincs, veriakilis szólt hozzá utoljára a veszprémi bolttal kapcsolatban. Utálom az ilyen tolakodó szemétségeket... Pedig jó a topic, miattatok, de az ilyen helyeket ott szoktam hagyni, mert szerintem aki arcátlan (a honlap üzemeltetőjére gondolok), az bármilyen egyéb aljasságra is képes...
Üdv. kontras

#1516 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 05. 11:10

Idézet: kontras - Dátum: 2008. jún. 4., szerda - 20:59

Szevasztok!
Csak azt nem értem, miért jön napok óta minden nap értesítés a témakövetés keretén belül e fórumról, amikor két napja semmi változás nincs, veriakilis szólt hozzá utoljára a veszprémi bolttal kapcsolatban. Utálom az ilyen tolakodó szemétségeket... Pedig jó a topic, miattatok, de az ilyen helyeket ott szoktam hagyni, mert szerintem aki arcátlan (a honlap üzemeltetőjére gondolok), az bármilyen egyéb aljasságra is képes...
Üdv. kontras

:offtopic: Nekem ki van szedve az értesítő (nincs bepipálva a beállításoknál),- időnként megnézem a topikot, hogy írt-e valaki.
Nem lehet, hogy csak valami technikai hiba?
Direkt küldi vajon?

#1517 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 08. 16:27

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2008. jún. 5., csütörtök - 11:10

:offtopic: Nekem ki van szedve az értesítő (nincs bepipálva a beállításoknál),- időnként megnézem a topikot, hogy írt-e valaki.
Nem lehet, hogy csak valami technikai hiba?
Direkt küldi vajon?

Kösz szépen, én is kiszedtem az értesítendő témák közül, és azóta nem jön.
Szépek a munkáid a fényképeken.
A hóolvasztáshoz sokkal mélyebbre kellene szerintem lemenni, min. 6m-es hp-csövek kellenének, vagy inkább 12 m-esek, és persze a fölső 2-3 m-t hőszigetelni kell. És akkor még mindig ott a kérdés, hogyan lehet "kikapcsolni" a hőcsövet, hogy olyankor, ha még vagy már nincs hó (mert pl. ő elolvasztotta), ne fogyassza a föld mélyéből az ott található hőmennyiséget a felszín melegítése.
A rácsos ötletet jónak tartom a hő felszínnel való közlésésre és elosztására.
Kérdeznék valamit: amikor már kivákuumoztam a csövet, valahogyan be kellene tölteni a munkaközeget, pl. vizet, acetont, vagy pl. ezek keverékét, vagy etilént vagy akármit. Ehhez gondolom, spéci szelep kellene, amelyik (láttam ilyent a neten, oldalsó kis csap,) amelyiken be lehet engedni a közeget, úgy, hogy közben megmarad a vákuum a csőben.
Itt akadtam el, és emiatt belekezdtem egy napkövető tükör készítésébe, amellyel már majdnem kész vagyok, a végső összefésülés van hátra, bár efféle tipikus "gyártmányfejlesztés"-nél sosem tudni, mit kell még tenni, hogy a végén működjön a prototípus...
Szóval ilyen oldalcsappal rendelkező szelepet vajon hol lehet kapni? vagy Ti hogyan teszitek bele a közeget?
Előre is köszönöm a segítséget!

#1518 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 08. 16:30

Idézet: kontras - Dátum: 2008. jún. 8., vasárnap - 16:27

Kösz szépen, én is kiszedtem az értesítendő témák közül, és azóta nem jön.
Szépek a munkáid a fényképeken.
A hóolvasztáshoz sokkal mélyebbre kellene szerintem lemenni, min. 6m-es hp-csövek kellenének, vagy inkább 12 m-esek, és persze a fölső 2-3 m-t hőszigetelni kell. És akkor még mindig ott a kérdés, hogyan lehet "kikapcsolni" a hőcsövet, hogy olyankor, ha még vagy már nincs hó (mert pl. ő elolvasztotta), ne fogyassza a föld mélyéből az ott található hőmennyiséget a felszín melegítése.
A rácsos ötletet jónak tartom a hő felszínnel való közlésésre és elosztására.
Kérdeznék valamit: amikor már kivákuumoztam a csövet, valahogyan be kellene tölteni a munkaközeget, pl. vizet, acetont, vagy pl. ezek keverékét, vagy etilént vagy akármit. Ehhez gondolom, spéci szelep kellene, amelyik (láttam ilyent a neten, oldalsó kis csap,) amelyiken be lehet engedni a közeget, úgy, hogy közben megmarad a vákuum a csőben.
Itt akadtam el, és emiatt belekezdtem egy napkövető tükör készítésébe, amellyel már majdnem kész vagyok, a végső összefésülés van hátra, bár efféle tipikus "gyártmányfejlesztés"-nél sosem tudni, mit kell még tenni, hogy a végén működjön a prototípus...
Szóval ilyen oldalcsappal rendelkező szelepet vajon hol lehet kapni? vagy Ti hogyan teszitek bele a közeget?
Előre is köszönöm a segítséget!

Persze, gondolom, két külön szeleppel is símán meg lehet oldani a dolgot, nem is tudom, miért tettem fel az ezek szerint hülye kérdésemet...

#1519 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 28. 09:52

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 14:29

Ahogy írtam már: Nagyszerű lett!!!!  :respect:   :respect: 

Nem nagyon megy a topik...
A régiek már nem írogatnak, újak meg nincsenek... :confused:

#1520 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 10. 28. 15:20

Jól néz ki :-) . Hőmérsékletügyileg mi a helyzet, mennyire meleg az éccaki híd például? Én is gondolkoztam egy időben ilyesmi megfejtésen, hogy kb. ilyen úton kivezetni oldalra a hőt, bordázatra. Aztán hagytam :D . A mostani netezős vasban van egy venti, 12 centis, ami kb. 3-4V-ról megy, a 160G-s notivinyó hangosabb ennél, de nekem ez is elég halk most. Egy laptop alaplapja, Celeron M-mel. Ami kihallatszik, idle állapotban valami zenélő tekercs :D .
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.