HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 29. 18:46

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. ápr. 29., péntek - 19:36

Mi van, ha a betöltöd a szükséges mennyiségű vizet megfagyasztod, majd ezután csinálsz vákumot ekkor a víz nem tud forrni, a szublimáció pedig talán nem veszélyes.

PMiki

Hogy mi van akkor?
Az hogy ez egy jó ötlet. :up:

#302 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 29. 19:04

Ez jó megoldás.
Viszont én máskét akarom megoldani.
De ezzel adtál egy jó plussz ötletet ez én megoldásomhoz.

Én 20-30mm-es réz tömböket akarok kifúrni, mégpedig úgy, hogy a csövek két vége ezekbe a kifúrt tömbökbe csatlakozik.
Az egyik oldalon átmenő furatok lesznek, a másik oldalon nem átmenők.
Az átmenő furat másik végére egy-egy  rövid rézcső csonk lesz forrasztva, - itt lehet bele vízet tölteni, és ide csatlakozik majd a vákuumszivattyú (minden cső külön önnállo légterű!). Ha bent a víz, és a vákuum, akkor ahogy Hank írta, elszorítom a csövek végeit, és leforrasztom.
A hőleadó rész természetesen jóval hosszabb (és valószínűleg szélesebb is ) lesz, mint a hőfelvevő oldal.

Ezekbe a furatokba is lehet csatornákat maratni (a tömb furatai).

És itt jön az ötlet, amit tőled vettem: legyenek a furatok nagyobb átmérőjüek (főleg a hőleadó részen), mint a csövek, a tömb-cső csatlakozást pedik egyszerűen egy réz alátét szerű valamivel meg lehet oldani. Leginkább valami kup formájú csap lenne a legjobb, hogy a víz ne 'akadjon' meg.

A leadó blokkok nálam is külön lesznek,- vagy két-két csőre jut egy hőleadó, vagy csövenként egy-egy hőleadó (már ha elfér).

Jók a rajzok!

Veriakilis

#303 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 29. 19:06

Lassan alakíthatunk egy hűtőkkel, heatpipeokkal foglalkozó magyar céget. :D

#304 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 29. 19:10

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. ápr. 29., péntek - 19:30

ööö, akkor tök random értékű lesz a vákum a csőben nálad?
csak akkora vákumot csinálj, hogy 40 foknál forrjon, így nem szív ki semmilyen párát.
(remélem nemsokára már én is tesztelek)

Igen.
Kb akkora vákuum kell bele.
Kikisérletezem.
Nekem eddig a kisérletezés bevált.
Legalábbis egyszerűbb, mint számolgatni. :D

#305 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 29. 19:55

Nézelődve a FischerElecronic oldalán a fent említetthez hasonlatos hűtőbordát keresve azt találtam, hogy egy 150*500*50-es bordától olyan 0.3-0.4 K/W-ra számíthatunk.

Ha azt vesszük, hogy négy ilyen akotja a hűtűfelületet és a HeatPipe-ot tökéletesnek veszzük az elfűtendo teljesítményt pedig 400W-nak (szerintetek ez mennyi) akkor úgy 30-40 fok deltaT-vel lehet számoni.

Ha a fent említett oldalról az SK 160-as bodát nézzük (500*400*83.5) -csak egy kicsivel drágább mint az arany- akkor olyan 0.08 K/W-al lehet számoni ugye ekkor deltaT 32 fok mivel ez kábé az általunk tervezett mérettel egyezik ezért szerintem olyan 30 fok deltaT-vel lesz érdemes számolni. --> 60-70 fokos CPU.

PMiki
Csak a csend elég halk...

#306 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 29. 20:24

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 20:41

Veriakilis kolléga!

Pipekészítés recept pár szóban:

Kiszámolt dessztillált vizet(jobb ha nem ioncserélt) beleöntjük a csőbe és rákötjük a vákuumpumpát.Kiszívjuk kb 1/10 légköri nyomásra a csövet(nem szívja föl a vizet a pumpa!!!!!)

Hank

Miért jobb ha nem ioncserélt?
Jobb a sima deszt. viz?

A hirtelen nyomáscsökkenés hatására felszabaduló vizpárát nem szívja ki a vákuumszivattyú?
Vagy olyan hirtelen szívja ki a levegőt a vákuumszivattyú, hogy mire a vákkum telítődik vizpárával, addigra már elég kicsi a csőben a nyomás?

#307 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 29. 20:44

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 29., péntek - 19:46

Hogy mi van akkor?
Az hogy ez egy jó ötlet. :up:

Nem rossz ötlet!
Sőt, még ha megolvad a jég, akkor kisebb lesz a víz térfogata-->nagyobb vákuum! :)

#308 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 30. 20:49

Itt egy érdekes link lapos, és hajlítható hp-ről:

http://www.frozen-silicon.de/index.html?fs...82193ba050be5be

#309 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 30. 21:01

A haverom mondta, hogy elég egyszerűen lehet vákuumot létrehozni.
Nem kell hozzá más, mint ami szinte mindenkinek van!
Nem találjátok ki mi lehet az! :D

Az autó! :D
Annak is a vákuumpumpája! Az, ami a vákuumos fékrásegítőnek 'termeli a vákuumot.
Lehuzod a csővet, elindítod az autót, ráteszed a hp-re.
Még nem próbáltam, de majd kipróbálom.
Nem tudom, hogy mekkora vákuumot képes létrehozni, de lehet hogy jó lesz.

#310 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 09:16

Az maga a motor, ami a vákumot csinálja, a dugattyúk szívóhatásával.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#311 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 16:44

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 10:16

Az maga a motor, ami a vákumot csinálja, a dugattyúk szívóhatásával.

Külön vákuumpumpa van az autókon, de nem ez a lényeg.
Hanem az, hogy mekkora vákuummot képes előállítani.

#312 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 18:03

Itt van egy-két link, mint ötlet a passzív házi heatpipehoz:

http://silentshop.de...phaseplanes.htm

http://teschke.de/cms/index.php?site=theme...eid=50&artid=78

:offtopic:
Azért van ilyen kevés hozzászólás, mert akadozik a hwsw motor?

#313 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 18:22

Na még egy példa, hogy mekkora bora kell a passzív hűtéshez:

http://teschke.de/cms/index.php?site=theme...rtid=154&page=0

#314 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 02. 19:33

Idézet: Veriakilis Hozzászólás 2005. máj. 2. - Dátum: hétfő - 17:22

Na még egy példa, hogy mekkora bora kell a passzív hűtéshez:

Én azt gondolom, hogy mekkora hütűborda kell a géphez az abból következik, hogy milyen hőfokot akarunk pl.:

A környezeti hőmérséklet legyen 30fok (nyár tulbizosítva) a CPU max 60fok midenfajta veszteségek miatt így a borda kb max 50fok lehet. Tegyük fel 400W-ot akarunk eldisszipálni (még nem volt időm megmérni a gép tényleges fogyasztását ennél biztos nem több)

Ugye ezekbők az adatokból 20K/400W=0,05 K/W-os hőtőborda jön ki ez pedig már többé kevésbé meghatározza a méretét mink korábban írtam kb 500*500*50-80 méretű alu borda.

PMiki

#315 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 11:26

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 16:44

Külön vákuumpumpa van az autókon, de nem ez a lényeg.
Hanem az, hogy mekkora vákuummot képes előállítani.

Ja? Akkor sorry, az enyémen magába a szívócsonkba megy a fékszervó csöve.

#316 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 11:33

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 12:26

Ja? Akkor sorry, az enyémen magába a szívócsonkba megy a fékszervó csöve.

Akkor mindkét fajta létezik. :)
Nézted a linkeket?
Talán meg kéne próbálni acetonnal is.

#317 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 11:40

400W hő szerintem iszonyat sok. Egy Athlon XP 3000+ -os proci olyan 80W körüli hőt termel fullon járatva.

#318 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 12:24

Üdv Mindenkinek!
Sajonos a vizsgaidőszak visszafogja majd a barkácsot,de nyáron készen lesz minden!
400W az horror lenne,ha ennyit akarnék eldisszipálni.
Egy brutal Prescott és egy X850XT páros se tud 250W-nál nagyobbat eldisszipálni.A saját  bordára egy R9700+A643000+ kerül hűtésre a kettő összesen max 110W.Ha a te számításodat veszem alapul akkor 0.18K/W.Így a hejzet egyből jobb.A max hőmérséklet nem is lesz 60 fok.
Nézegettem a gyári megoldásokat. :rolleyes:
40 fok idle,60 fok terhelve :( .Biztos ami biztos beleépítek a házba egy ventiszabályzó áramkört vésztartaléknak.Tudok szerezni légkondi ventilapátot,összebarkácsolom egy jó csapágyazott 8cm-es ventivel és készen lesz az ultrahalk óriásventi  :p .
Hank 

#319 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 19:17

Na ma megpróbáltam HP készíteni, röviden nem sikerült hosszaban nagyon nem sikerült.

Két fajta réz csövem volt  egy 5mm-es és egy 6mm-es külső átmérőjű mind a kettő 1mm falvastagságú így 3mm és 4mm belső átmérőjűek. A 6mm-es merev a z 5mm-es lágy, hajlítható.

A tervem az volt, hogy fogom az egyik végüket satuval összenyomo, majd leforrasztom ez ment is.
A következő lépcső a viz bejutatása lett volna na ez már nem ment, mivel a fecskendős tűvel befecskendezett viz alatt egy légbuborék kelettkezett ami nem engedett be több vizet. Ezt a 6mm cső esetében úgy sikerült orvosolnom, hogy egy vékony rézdrótot dugtam a csőbe ez segített a víz bevezetésében és a levegő kivezetésében ezt a csövet sikerült akár tele is töltenem az 5mm csőbe még ezzel a módszerrel sem sikerült pár csepp víznél többet bevezetne. (Ez persze csak a legvégén derült ki.)

Ezutá az volt a tevem, hogy rádugom a vákumszivattyúra és miközben az müködik és lecsőkkenti a műnyomást a csőben a cső vége előtt a satuval ősszeszorítom a csövet majd pedig a biztonság kedvéért leforrasztom. Na itt kezdődőtt a másdoik probléma, még a cső végénél kb 5-6mm-ert tökéletessen össze birtam szorítani a satuval addig a satu teljes pofa széleségében kb 25mm persze nem és nem is zárt semennyire. Ezután azt próbáltam, hogy egy harapofodó éleit leköszörültem így kb 2mm széleségben bírtam összenyomni a réz csövet de az sem mőködött még akkor sem ha egy 2kg-s kalapáccsal segítettem az akciót (orosz módszer :D ).
Első ránézésre jó volt de miközben kipróbáltam a HP-t hallottam hogy ereszt ez a 6mm-es cső esztében volt így az 5mm esetében lehet, hogy sikerült de abban pedig nem igazán kolt víz. Így 2 nulra vesztettem.

Van valakinek valami hsználható ötlete, hogy lehetne vákum alatt a csövet úgy elszorítani, hogy megtartsa a vákumot?
A hűtők kompreszorának feltöltésénél ezt valahaogy megoldják mivel ott nem látok csapot csak 2-3 összenyomást, ha van valakinek hűtő szerelő ismerőse az kérdezze már meg, hogy hogy kell.

A következő kétréseim lennének:

- Kinek sikerült HP-t csinálnia eddig és milyem módszerrel?
- Milyen vastagságút milyen volt a legvékonyabb?

Gondolkodtam a csőben lévő víz mennyiségével kapcslatban szerintem minimum annyinak kell lennie, hogy ha a maradék térben már telített vizgőz van akkor is maradjon még folyékony víz ami el tud forni ha ennél több van az nem baj persze ne legyen tele a cső theát szerintem csak egy minimális mennyiség van talán a cső térfogatának 1/4-1/5-e jó lenne mi a vélemény?

A disszipációval kapcsolatban:

Én mindent passzívan akarok hűteni semmi ventillátor!!
Ekkor legrosszabb estben minden a gép által felvett W-ot le kell adni a hütőbordának már próbáltam megmérni a gépem által felvett teljesítményt de a kölcsönkért lakatfogó méréstartománya tul nayg volt min 3A így nem sikerült, ha valaki megmérte kérem ossza meg az eredményeket.

Én ventiszabályzó helyett max egy olyan áramkört tudok elképzelni ami magátol lelövi a gépet ha tul meleg ezt persze inteligens módom mint pl. egy UPS.

PMiki

#320 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 03. 19:58

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 3., kedd - 20:17

Két fajta réz csövem volt  egy 5mm-es és egy 6mm-es külső átmérőjű mind a kettő 1mm falvastagságú így 3mm és 4mm belső átmérőjűek. A 6mm-es merev a z 5mm-es lágy, hajlítható.

A tervem az volt, hogy fogom az egyik végüket satuval összenyomo, majd leforrasztom ez ment is.

Na itt kezdődőtt a másdoik probléma, még a cső végénél kb 5-6mm-ert tökéletessen össze birtam szorítani a satuval addig a satu teljes pofa széleségében kb 25mm persze nem és nem is zárt semennyire. Ezután azt próbáltam, hogy egy harapofodó éleit leköszörültem így kb 2mm széleségben bírtam összenyomni a réz csövet de az sem mőködött még akkor sem ha egy 2kg-s kalapáccsal segítettem az akciót (orosz módszer :D ).

Van valakinek valami hsználható ötlete, hogy lehetne vákum alatt a csövet úgy elszorítani, hogy megtartsa a vákumot?

A következő kétréseim lennének:

- Kinek sikerült HP-t csinálnia eddig és milyem módszerrel?
- Milyen vastagságút milyen volt a legvékonyabb?

Gondolkodtam a csőben lévő víz mennyiségével kapcslatban szerintem minimum annyinak kell lennie, hogy ha a maradék térben már telített vizgőz van akkor is maradjon még folyékony víz ami el tud forni ha ennél több van az nem baj persze ne legyen tele a cső theát szerintem csak egy minimális mennyiség van talán a cső térfogatának 1/4-1/5-e jó lenne mi a vélemény?

A disszipációval kapcsolatban:

Én mindent passzívan akarok hűteni semmi ventillátor!!
Ekkor legrosszabb estben minden a gép által felvett W-ot le kell adni a hütőbordának már próbáltam megmérni a gépem által felvett teljesítményt de a kölcsönkért lakatfogó méréstartománya tul nayg volt min 3A így nem sikerült, ha valaki megmérte kérem ossza meg az eredményeket.

Én ventiszabályzó helyett max egy olyan áramkört tudok elképzelni ami magátol lelövi a gépet ha tul meleg ezt persze inteligens módom mint pl. egy UPS.

PMiki

Énnekem van egy kívül 10mm, belülül 8mm-es házi hp-m, ami működik.
ennek az egyik végét satuval összenyomtam, és leforrasztottam, a másik végébe pedig egy autó gumi szelepet szorítottam, és forrasztottan.
Az egészet teletöltöttem deszt. vízzel, majd a víz nagy részét egy sima fecskendővel eltávolítottam.
Nagyon jól vezeti a hőt, - csak működhetne alacsonyabb hőmérsékleten is.
Valószínüleg a 30-40C fokos működéshez nagyobb vákuum kell.
Nem mértem, de kb. olyan 40-45 c fok fölött kezdi szállítani a hőt.
Ezt abból gondolom, hogy még elviseli a kezem azt a hőmérsékletet amin már működik a hp.
Ha langyos vízbe rakom a hp-t, akkor is működik, csak rosszabb hatásfokkal.

Nem értem, hogy miért nem tudtat összeszorítani a vörösréz csövet.
Szerintem ehez csak egy jó nagy satu kell!

Van egy 17mm átmérőjü, és 400mm hosszú hp-m is, ennek a belsejében végig sodrott rézdrotok futnak (a cső két végén kívűl le vannak forrasztva).
A cső mindkét végét egy réz lemez zárja le (szintén leforrasztva) .
Az egyik oldalra beforrasztottam egy autó gumi szelepet (feltöltés, és vákuum).
Ez is hasonló tartományban működik, mint a kisebb hp.

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.