Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 13., péntek - 20:33
Nekem csak az a bajom, hogy hogy biztosítható az, hogy azonos paraméterő HP-t készíts.
De holnap megpróblom.
PMiki
Erre az a megoldás, hogy a fecskendő be van skálázva, így pontosan tudod szabályozni, hogy mennyi (ml) víz maradjon a csőben.
Ha az egész műveletet függőleges cső mellett végzed, akkor a fecskendő csak vízet távolítja el a csőből, mivel a vákuum, akarom mondani az alacsony nyomású vízpára ugyanúgy felszáll a cső felső részébe, mint a levegő.
Elvileg, és szerintem gyakorlatilag is el lehet érni azt, hogy a csőben csak alacsony nyomású vízpára maradjon (adott hőmérsékleten persze).
Nemsokára hoznak nekem 20ml-es fecskendőt (eddig csak 10ml-es volt).
Ha kipróbálod a fecskendős módszert, akkor légyszíves mérd már meg, hogy így milyen nyomást lehet elérni.
Próbáld ki különböző mennyiségű vízzel, és mérd meg a nyomást is!
Pontosabban folyamatosan látod a nyomás csökkenését! Nem?
Rajzolhatnál valami diagramot, hogy ha X% víz van az Y ml-es csőben, akkor hogyan alakul a nyomás az X fügvényében (X folyamotosan csökken). De ez jó ml-ben is: 70ml-es cső, és a víz 60-50-40-30-20 ml. Eközben mennyi a nyomás?
Ez tanulságos ábra lenne!
Lehet, hogy már régen nem az alacsony nyomás előállítása a probléma, hanem a kapilláris réteg hiánya.
A prohardware-n szétvágtak flexel egy Coolink Bear hp-s hűtőt, és leírták nekem emailben, hogy egy négyzet mm-es felület mennyi vízet vesz fel.
Már nem emlékszem potosan, de elég sokat.
Olyan sokat, hogy a csőben nem is volt víz, csak a kapilláris rétegben.
Szóval a kapilláris rétegben volt kb 10-20 ml víz!
Lehet, hogy ha lenne egy gyári jó minőségű hp-nk, és levágnánk a cső végét, majd a fecskendős módszerrel újratöltenénk, akkor ugyanolyan jól működne, mint eredetileg.
Esetleg meg próbálok szerezni egy eltört hp-t, és kipróbálom.
Veriakilis