HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 12. 19:48

Nem biztos,hogy okosat szólok az utögetésre beindulhoz. Létezik olyan jelenség, hogy túlhűtött viz. Lassa lehűtöm a vizet - 3-4 fokra vagy még hidegebbre, anélkül hogy megfagyna. Megpöckölöm a palackot és az egész hirtelen megfagy. Szédületesen erdekes jelenség. Nekem télen a garázsba tartott ásvnyviz produkálta ezt.  Lehet, hogy igaz ez a jelenség a forrásra is?

Aceton patikából nem működik? Valaki próbálta?

HP lezárása: egy 2-3 mm-s rézcsövecskét forrasztani a HP végére és ezt utána már könyebb lezárni, leforrasztani. Így van a hűtőgépeken is. Nézzétek meg ott a hátulján.

Van egy nagyon alacsony hőmérsékleten felforró anyag a clorethyl. Sportolók ezt használják 'fagyasztó sprayként. TŰZVESZÉLYES anyag!!!!!!!!! ROBBANÁST is okozhat! Nyilt lánggal tuti nem lehet lezárni, mert felrobban.

Szerkesztette: DrHIL 2005. 05. 12. 19:49 -kor

#442 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:01

Idézet: DrHIL Hozzászólás 2005. máj. 12. - Dátum: csütörtök - 18:48

Nem biztos,hogy okosat szólok az utögetésre beindulhoz. Létezik olyan jelenség, hogy túlhűtött viz. Lassa lehűtöm a vizet - 3-4 fokra vagy még hidegebbre, anélkül hogy megfagyna. Megpöckölöm a palackot és az egész hirtelen megfagy. Szédületesen erdekes jelenség. Nekem télen a garázsba tartott ásvnyviz produkálta ezt.  Lehet, hogy igaz ez a jelenség a forrásra is?

Aceton patikából nem működik? Valaki próbálta?

HP lezárása: egy 2-3 mm-s rézcsövecskét forrasztani a HP végére és ezt utána már könyebb lezárni, leforrasztani. Így van a hűtőgépeken is. Nézzétek meg ott a hátulján.

Van egy nagyon alacsony hőmérsékleten felforró anyag a clorethyl. Sportolók ezt használják 'fagyasztó sprayként. TŰZVESZÉLYES anyag!!!!!!!!! ROBBANÁST is okozhat! Nyilt lánggal tuti nem lehet lezárni, mert felrobban.

Bróbáltam az oldalát is ütögetni de akkor nem történt semmí csak ha lefele ütöttom tehát szerintem ez azétr kellet, hogy az aceton leérjen a cső aljára. A kicsapódás csiazont valószínüleg azért volt mert sokszor melegítettem és hütöttem le gyor segymásutánban ráadásul nem függölegesen hanem vízszintesen függöleges tárolás utánn nem találkoztam a jelenséggel.

Ezt a clorethyl-t hol lehet kapni?

PMiki
Csak a csend elég halk...

#443 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:08

Rézcső végének beforrasztására azt találtam ki, hogy beforrasztjuk az egyik végét a csőnek, ezután beletöltjük a vizet, bedugjuk a másik végét egy dugóval, amiben van a szelep is, és kiszedjük a felesleges vizet (forralás v. fecskendő). Ezután a dugó előtt egy kicsivel összenyomjuk 2 helyen, és a dugót kivéve leforrasztjuk.

PMiki: nézz utána, már párszor leírtam a forralásos módszer lényegét.
Ha utána nem értesz valamit, akor majd válaszolok.
..... Na szerencséd van, mert elmentettem a leírásomat:

"Na akkor mégegyszer leírom a folyamatot lépésről lépésre! Remélem nem fogjátok minden héten megkérdezni! :)

Fogunk egy kémcsövet - megtöltjük vízzel - egy szilpolasztdarabból dugót faragunk, aminek a vége vastagabb legyen, mint amit bedugunk a kémcsőbe, mert ha nem, akkor a vákuum beszívja a dugót teljesen (szeretem a sziloplasztot, mert jól illszekedik a felülethez, mégha nagyon recés is lett a széle) - átszurjuk tűvel, meg valami vastagabb dologgal - belerakjuk a szelepet, úgy hogy kifele engedjen (javaslom, hogy olyan szelepet használjatok amiben kis golyó van, vagy mi, mert azt szájjal megfújva is szinte ellenállás nélkül lehet fújni, a kerékpárszelephez meg kb 3 bár nyomás kell) - bedugjuk a kémcső végébe a dugót, hogy ne legyen benne levegő - elkezdjük forralni -  amikor elkezd forrni, akkor először csak csöpög a szelepnél a víz, majd spriccel, vigyázni kell vele, mert le is forrázhat valakit és az nem kellemes! Azt is figyelni kell, hogy nem nyomja-e ki a dugót a hirtelen nyomás!! (egyszer csak azt vettem észre, hogy valami homályos dolog van a vállamnál, s mint kiderült, a dugó mellett spriccelt a forró víz!!! Még szerencse, hogy nem ért szabad bőrfelületet. Akkor már fogtam a dugót, mert már tudtam, hogy ki fog esni.) - Aztán addig engedjük kifolyni a vizet, ameddig kell. De vigyázni kell, mert ha elkezd forrni, akkor sok víz megy ki egyszerre, még ha el is vesszük a láng fölül. Majd kitapasztaljátok, ha megcsináljátok. Ja a melegítés gáztűzhely felett történt."

#444 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:10

Megtaláltam az anyagot amivel kiválthatjuk a kapillárist.
Litze huzalnak hívják és marha vékony rézszálakból szövik össze harisnyaszerű vezetékké.
Bronzkerbe elballagok,mert láttam náluk ilyen vezetéket.
Acetont sajna nem kapsz sehol,mert vegyszerkönyvel lehet elvileg vásárolni.
Megkérdeztem a forrásomat és elvileg tud még szerezni.
Kb kalkuláljátok ki mennyi kell és megkérdem tud e annyit szerezni.Max 1 liter jöhet szóba összesen.

PMiki,te lágyforrasztással zártad le a cső végét?Mert ettől ereszthet a cső és ezért szökik föl a működési hőfok.A forrás leállása nekem sűrűn előjött mikor üvegpipe-ot csináltam.Beragadt egy nagy vákuumbuborék a forralás és a fölötte lévő folyadék közé,ezért egy jó ideig nem csinált semmit.Mivel a vákuum pocsék hővezető megállt a hőszállítás is.Utögetésre beindult újra(ismerős).Ha a forralási felület porózus volt,pici apró buborékok képződtek,nem dugult be és érezhetően jól szállította a hőt.

Emlékszem mikor elkezdtem firtatni a Vizes topikban a pipe-ot.Elküldtek finoman a sunyiba  és megnyitottok ezt a fórumot.Nem sok reményt adtak rá,elég elolvasni az első oldalakat,de megérte.
Akar még valaki rendelni méreg drága gyári heatpipe-ot??  :D
Végén még elmegyünk a  Kreatív Klubba és hülyét csinálunk magunkból :p elég oda Ordasi kolléga is ...
Egy mentsége van a fickónak,hogy sok emberrel megismertette a vízhűtést,de a dumái hát...

Hank

#445 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:22

Igen lágy forrasztással de mai próba igen jól müködött nem eresztett egész addig még az aceton meg nem ette a felhsznlt kis darab müa tömlőt.

Acetont szerintem mügyantásoktól lehet szerezni nekem is onnan van ők liter számra használják mivel a meg nem kötött mügyantát csak azzal tudják lemosni.

PMiki

#446 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 20:42

Köszönöm szépen Bali® most leesett értem.

Egy kérdésem lenne hol lehet ilyen szelepet venni és hogy hívják?

PMiki

#447 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 21:41

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 21:42

Köszönöm szépen Bali® most leesett értem.

Egy kérdésem lenne hol lehet ilyen szelepet venni és hogy hívják?

PMiki

Szívesen! :)

Ezt a szelepet apám vette aszem kerékpárboltban, de megpróbálhatod autós boltban is.
Talán golyósszelep a neve? :think:

#448 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 07:30

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 19:15

:offtopic: Valaki elmagyarázhatná már nekem, hogy kell forralással HP-t készíteni mert nem értem, ha lehet ne csak a módját hanem azt is, hogy az miért müködik úgy szeretem emegéetreni a dolgokat. :offtopic:

PMiki

Erre van egy egyszerű magyarázatom:

A forralásos módszer esetés, - de ahogy én készítettem eddig úgy is (fecskendővel távolítom el a felesleges vízet, előtte teljesen tele van a hp) - a vákuum, vagyis az alacsony nyomású vízpára NEM TARTALMAZ LEVEGŐT!
Amíg úgy, ahogy Te készíted a hp-t, - a vákkumszivattyú a levegő nagy részét távolítja el - a vízpárában VAN LEVEGŐ is!

Szerintem ez a magyarázat arra, hogy miért működik a forralással, és a fecskendővel készített hp 40-50 C foktól.

Nem mindegy, hogy van-e levegő a rendszerben.
Az ugyanis a meleg hatására jobban megnöveli a nyomást, ami ugye leállíthatja a forrást és intenzív párolgást.

Próbáld ki a fecskendős módszert víz alatt, vagy a forralásos módszert!
Meglátod a különybséget.

Veriakilis

#449 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 07:31

Veriakilis, küldtem PÜ-t
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#450 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 14:35

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 13., péntek - 8:31

Veriakilis, küldtem PÜ-t

Csak most néztem meg.

A fehérvári metalloglobusnál csak 10mm vastag réz tömb van jelenleg.
Az sajnos kevés a 10mm-es csőhőz.
Legalább 15-20m-es kellene.
A Budapesti mór utcai boltban van ilyen, és hűtőbordáik is vannak.

#451 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 19:08

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 19:15

Szerintem az acetonos isrány a nyerő.
Ha a forralásos módszerrel sikerült 30 fokon müködő (engedjétek meg nekem hogy kételjedjek, de ha már 50 fokon müködi akkor is király és sokkal jobb mint az én 65 fokosom NEM KÖTÖZKÖDNI AKARTAM) akkor aceton forralásával 10 fokon müködöt kell tudnunk készíteni.
:offtopic: Valaki elmagyarázhatná már nekem, hogy kell forralással HP-t készíteni mert nem értem, ha lehet ne csak a módját hanem azt is, hogy az miért müködik úgy szeretem emegéetreni a dolgokat. :offtopic:

PMiki

Próbáld ki a fecskendős módszert, és meglátod, hogy milyen egyszerűen el lehet érni az 50C fokon működő hp-t.
Már 36 C fokon is forr benne a víz, csak akkor még nem szállítja intenzíven a hőt.
(kipróbáltam egy fecskendővel, mert abban látni)

Az intenzív hőszállítás 40-45 C foktól kezdődik.
50 C fokon pár másodperc alatt átmelegszik az egés cső!

Nem kell hozzá csak egy orvosi fecskendő, egy pumpából kiszedett visszacsapó szelep, és a hp végén egy autógumi szelep, meg egy pumpa-gyorscsatlakozó.
Ez az egész pár 100 Ft.

Nézd meg a topik 7. oldalán a 4. hozzászólásban látható képet.

Ezzel az egyszerű szerkezettel simán bármikor készítek olyan hp-t, ami 40-45 C foktól működik.
50 C fokon pedig iszónyú jól szállítja a hőt.

Az már más kérdés, hogy ón helyett ezüstel kéne forrasztani, és akor nem szállna el belőle egy idő után a vákuum.

#452 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 19:33

Közben végiggondolva azt, hogy itt nem a levegőt ritkitjuk meg hanem vizet távolítunk el valószínöleg így tényleg jo HP készíthatő főleg víz segítségével ami igen tetsző dolog.

Nekem csak az a bajom, hogy hogy biztosítható az, hogy azonos paraméterő HP-t készíts.

De holnap megpróblom.

PMiki

#453 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 20:01

Hali

Na ma végre elkészítettem a rézcsöves HP-mat!!  :)
Nagyon tetszik, hogy olyan, mintha egy darad fémgolyó lenne benne! Amikor megrázom össze vissza kocog! Már ezért érdemes volt megcsinálni! :D
Méretei:
~55cm hosszú
15/13-as rézcső
~75cm3 térfogatú (75ml)
~20cm3 térfogatú víz van benne

Eredmények: ha belemártom 60 fokos vízbe, egyből elkezd forrni és a cső szinte ugrál a kezemben! Van hangja is rendesen! Mintha a zománc pattogna le az edényről, olyan a hangja.
Még 36-38 fokon is volt némi kis aktivitás, de nem számottevően.

És forralással készült. Elég sokáig kellett melegíteni. A víz sima csapvíz, előtte felforraltam, hogy az oldott oxigén kimenjen belőle. A cső fala olyan, amilyen volt, vagyis sima.

#454 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 20:21

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 13., péntek - 20:33

Nekem csak az a bajom, hogy hogy biztosítható az, hogy azonos paraméterő HP-t készíts.

De holnap megpróblom.

PMiki

Erre az a megoldás, hogy a fecskendő be van skálázva, így pontosan tudod szabályozni, hogy mennyi (ml) víz maradjon a csőben.

Ha az egész műveletet függőleges cső mellett végzed, akkor a fecskendő csak vízet távolítja el a csőből, mivel a vákuum, akarom mondani az alacsony nyomású vízpára ugyanúgy felszáll a cső felső részébe, mint a levegő.

Elvileg, és szerintem gyakorlatilag is el lehet érni azt, hogy a csőben csak alacsony nyomású vízpára maradjon (adott hőmérsékleten persze).

Nemsokára hoznak nekem 20ml-es fecskendőt (eddig csak 10ml-es volt).

Ha kipróbálod a fecskendős módszert, akkor légyszíves mérd már meg, hogy így milyen nyomást lehet elérni.
Próbáld ki különböző mennyiségű vízzel, és mérd meg a nyomást is!
Pontosabban folyamatosan látod a nyomás csökkenését! Nem?
Rajzolhatnál valami diagramot, hogy ha X% víz van az Y ml-es csőben, akkor hogyan alakul a nyomás az X fügvényében (X folyamotosan csökken). De ez jó ml-ben is: 70ml-es cső, és a víz 60-50-40-30-20 ml. Eközben mennyi a nyomás?
Ez tanulságos ábra lenne!

Lehet, hogy már régen nem az alacsony nyomás előállítása a probléma, hanem a kapilláris réteg hiánya.

A prohardware-n szétvágtak flexel egy Coolink Bear hp-s hűtőt, és leírták nekem emailben, hogy egy négyzet mm-es felület mennyi vízet vesz fel.
Már nem emlékszem potosan, de elég sokat.
Olyan sokat, hogy a csőben nem is volt víz, csak a kapilláris rétegben.
Szóval a kapilláris rétegben volt kb 10-20 ml víz!

Lehet, hogy ha lenne egy gyári jó minőségű hp-nk, és levágnánk a cső végét, majd a fecskendős módszerrel újratöltenénk, akkor ugyanolyan jól működne, mint eredetileg.
Esetleg meg próbálok szerezni egy eltört hp-t, és kipróbálom. :D

Veriakilis

#455 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 20:29

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. máj. 13., péntek - 21:01

Hali

Na ma végre elkészítettem a rézcsöves HP-mat!!  :)
Nagyon tetszik, hogy olyan, mintha egy darad fémgolyó lenne benne! Amikor megrázom össze vissza kocog! Már ezért érdemes volt megcsinálni! :D
Méretei:
~55cm hosszú
15/13-as rézcső
~75cm3 térfogatú (75ml)
~20cm3 térfogatú víz van benne

Eredmények: ha belemártom 60 fokos vízbe, egyből elkezd forrni és a cső szinte ugrál a kezemben! Van hangja is rendesen! Mintha a zománc pattogna le az edényről, olyan a hangja.
Még 36-38 fokon is volt némi kis aktivitás, de nem számottevően.

És forralással készült. Elég sokáig kellett melegíteni. A víz sima csapvíz, előtte felforraltam, hogy az oldott oxigén kimenjen belőle. A cső fala olyan, amilyen volt, vagyis sima.

Nekem is hasonló paraméterekkel működik a hp-m.
Mondjuk nekem már 40-45C fok környékén is rendesen működik.
50 C fokon nem tudom sokáig tartani, olyan jól vezeti a hőt...

Ezek szerint ugyanazt az eredményt lehet elérni a forralós, és a fecskendős módszerrel.

Szerintem a kapilláris réteggel kellene foglalkoznuk.

Én kipróbáltam (ugyanakkora méretű csövek) a kontroll kedvéért egy sima falu csővel, és azzal, amelyiknek a belső falára végig sodrott rézdrótokat forrasztottam.

Jobban vezeti a hőt az amelyikben a rézdrótok vannak!

Szerintem azért jobb a fenti két módszer a vákuumszivattyús  megoldásnál, mert így nem marad levegő a rendszerben!
Akármilyen kis vákuumot is csinál a vákuumszivattyú, valaminnyi levegő mindig marad acsőben.
Ezért lehet az, hogy magasabb hőmérsékleten működik csak.

#456 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 23:02

Ezt nem értem, hogyan veszel ki vizet egy zárt térből. A folyadékok se nem összenyomhatóak, se nem tágíthatóak. Akkor hogyan?
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#457 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 08:24

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 14., szombat - 0:02

Ezt nem értem, hogyan veszel ki vizet egy zárt térből. A folyadékok se nem összenyomhatóak, se nem tágíthatóak. Akkor hogyan?

Nem is fog tágulni a víz, csak forr és párolog.
Addig forr, illetve párolog, amíg a vízkivétel miatt keletkező üres teret, vagyis a vákuumot vízpárával nem telíti.
A vízen kívűli térben telített vízgőz keletkezik.

Ezért is írtam, hogy a kapilláris réteggel kéne feglalkoznunk, mert szerintem az alacsony nyomás előállításán túljutottunk.

#458 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 09:20

Valaki akinek van a közelben négyjegyű fügvénytáblája beírhatná a víz és az aceton nyomás-forráspont adatait. Előre is köszi.

PMiki

#459 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 10:39

Olyan táblázat nincs, amiben a kért feltétel teljesülne, csak vízre van, de az is csak szűk határon belül mozog (87991Pa-114655Pa-ig 96,1-103,5°C) szóval ezzel nem megyünk semmire.

Aceton forr pontja: 56,5°C
Forráshője: 525, a vízé: 2256 kJ/kg

#460 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 12:29

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 14., szombat - 10:20

PMiki

Sikerült kipróbálni a fent leirtakat?

Téma megosztása:

• (78 Oldal)