HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 11. 19:52

és akkor szinte vákum se kell :)

amúgy mi az hogy -0.95 bar? hogyhogy minusz? nem nulla a legkisebb?
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#402 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 19:53

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 18:21

Az a kérdés hova kellene eljutni?
Vákumszivattyúm van a CNC gépben ezzel csak az a baj hogy ez egy mennyiségi vákumszivattyú és nem képes finom vákum létrehozására de olyan -0.95 bar nyomásig jó vagyok.
Ha megtennéd amit ajánlottál akkor ha lehet egy 6mm-es és egy 8mm-es cső kellene. A végén pedig ha lehetne egy 1/4 colos belső menet (nekem a vákumon 1/4 colos külső menet van).
Ha lehet folytani az esztrák listáját esetleg lehetne rajt egy T elágazás egy 10*1 belső menettel ide tudnám rakni a nyomásmérő órát a tesztelés, fejlesztés fázisában ez igen fontos lenne.

A célom az lenne, hogy megbírjak csinálni én magam egy HP-t de a kisérletezéshez jó lenne ha kapnék töled egy csövet aminek biztos lehetnék a nyomászáróságában előre is  :respect:

Gázlámpával ami a kis campingfözős gázpalackal megy lehet esélyem forrasztani?

Ez a javításhoz használt foraszanagot hivják sil-fos-nak vagy valami hasonlónak hóbagolyéknál kaphattó?

PMiki

ez mind szép és jó
mármint a kívánság listád  :nevet2:
bár nem ép erre gondoltam, de tételezzük fel hogy talán össze tudom hozni a dolgot :D
deeeeeee a cső hosszát még mindíg nem írtad le.
valamit azt sem hogy a 6-8 as méretnél belső vagy külső méretre gondolsz.
majd kérdezném azt is hogy egy 1/4 colos csati rákerül a cső végre, ha levákumoltad,
utána mit csinálsz ?? hogy zárod le hogy a vákum meg is maradjon?
ugyanez a kérdés fenn áll a nyomásmérőnél is .
bár tételezzük fel hogy a mérőórát a csövön hagyod. ok  de azért csak nem a cnc gép mellet akarod a kisérleteidet folytatni :D
nah majd kitalálok valamit, mármint a lehetőségekhez mérten, de a cső hossz akkor is kell.
no és persze csak egyet csinálok :D  döntsd el hogy melyiket méretileg  :)

jaja hóbagolyban kapsz forrasz anyagokat

Szerkesztette: _Y_ 2005. 05. 11. 19:55 -kor

Azok népes táborába tartozom, akik nem tartoznak sehová.

#403 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:20

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 19:44

Aceton helyett inkább a klímások által mosogáznak hívott folyadék kellene nekük állítólag az 30-40 fokon forr.

Ki mit tud róla?

PMiki

igen. az jó ötlet lenne, csak kivonták a forgalomból legjobb tudomásom szerint  :think:
ill a freon 11  az ezer éve nemlétezik tuti
amit utána gyártottak és sokáig kapható is volt, aszem tavaly előtt vonták ki
jelenleg nincs ilyen mosó folyadék, ha jól tudom

#404 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:21

Idézet: _Y_ Hozzászólás 2005. máj. 11. - Dátum: szerda - 18:53

ez mind szép és jó
mármint a kívánság listád
bár nem ép erre gondoltam, de tételezzük fel hogy talán össze tudom hozni a dolgot 
deeeeeee a cső hosszát még mindíg nem írtad le.
valamit azt sem hogy a 6-8 as méretnél belső vagy külső méretre gondolsz.
majd kérdezném azt is hogy egy 1/4 colos csati rákerül a cső végre, ha levákumoltad,
utána mit csinálsz ?? hogy zárod le hogy a vákum meg is maradjon?
ugyanez a kérdés fenn áll a nyomásmérőnél is .
bár tételezzük fel hogy a mérőórát a csövön hagyod. ok  de azért csak nem a cnc gép mellet akarod a kisérleteidet folytatni   
nah majd kitalálok valamit, mármint a lehetőségekhez mérten, de a cső hossz akkor is kell.
no és persze csak egyet csinálok döntsd el hogy melyiket méretileg

jaja hóbagolyban kapsz forrasz anyagokat

Na jó akkor maradjuk a 8mm-es külső átmérőjü lágy rézcsőnél 300mm hossz egy T elágazással az egyik végén a másik leforasztva a T elágazásnál két szelettel ha lehet.........lehet?

Idézet: Gyulavitéz Hozzászólás 2005. máj. 11. - Dátum: szerda - 18:52

amúgy mi az hogy -0.95 bar? hogyhogy minusz? nem nulla a legkisebb?

A normál nyomás 0 a skálán így ehez képest van a -0.95 bar valójában, ha léköri nyomás 1 bar akkor ez 0.05 bar az óra szerint.

PMiki
Csak a csend elég halk...

#405 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:27

szeleppel ????? :)
ok akkor 8x300 mm vég beforraszt másik vég T elágazás két szeleppel

#406 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:29

Igen.

PMiki

#407 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:30

Igen.

PMiki

#408 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:39

PMiki amit írsz az kicsit ellentmondásos a vákuumról.Ha a te számításodat veszem alapul,akkor 0.05 bár vagyis 5000Pa,ez baromira nagy vákuum!!! :think: De ha órát nézzük akkor 0.95bar az meg bakfitty vákuum.Fölmegyek a Kékesre ott is kisebb a nyomás :rolleyes: Elég fura egy mérőóra lehet...
Nem bántásnak szánom amit írok,csak kicsit furcsán mér az óra.Láttam már pár mérőműszert,de ez az egy különlegesen értelmezi a tartományt.
Forrasztáson töröm a fejem,mert az elvileg kapható pasztaként foszforos folyasztóval valami keményforraszanyag.Hogyan hívják?, sil-fos a neve,vagy ez csak tipusnév?
Az eladó megmondja szerintetek a klímaboltban az olvadáspontját a pasztának?
Hank

#409 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:43

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 10:24

Aceton már jó,mert fél báron drasztikusan lecsökken a forráspontja,kb szobahőfok.Viszont van egy nagy hátulütője,hogy nem tudod megvenni símán egy boltban.

Megkérdezhetem hogy tudnak e még szerezni,3dl kb 1500HUF lesz.
A közös rendelés jó ötlet,viszont én még nem szállok bele.Ha majd halott lesz a homemade project,akkor meggondolom.Esélyt látok a műkodő prototipus legyártására,pár héten belül kiderül mire jutottam.

Hank

Engem érdekel az aceton, - szóval én vennék 3dl-t, ha tudsz szerezni!

Én is bízom benne, hogy végül sikeres lesz a házi hp projekt. :D

Viszont van egy kis probléma a házi hp-vel!
Ha nem lesz benne kapilláris anyag (függőleges működés), és a folyadék forrására hagyatkozunk (a kapilláris rétegből való intenzív párolgás helyett), akkor ahogy Te is írtad, és én is tapasztaltam már, a forrásban lévő víznek (de gondolom az acetonnak is) van egy kis hangja!
És ugyebár az egész heatpipe projekt lényege a néma (és passzív) működés.

Vagy az a kevés hang nem fog kihallatszani?
Nem erősítik majd fel a hatalmas bordák?

A proc. hőmérsékletét ráadásul 30-40C fok között kellene tartani!
Én nem nagyon elégednék meg a 40-50C fok körüli eredménnyel, mert a jelenlegi proc. hűtőm (Zalman CNPS7000CU) is ennyit tud kb. ha lekapcsolom a ventillátorát.
Mondjuk a proc. csak egy celeron 2000-es.
Mondjik egy prescottnál már jó lenne a 40-50 C fok.

#410 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 20:57

Idézet: Hank Hozzászólás 2005. máj. 11. - Dátum: szerda - 19:39

PMiki amit írsz az kicsit ellentmondásos a vákuumról.Ha a te számításodat veszem alapul,akkor 0.05 bár vagyis 5000Pa,ez baromira nagy vákuum!!!  De ha órát nézzük akkor 0.95bar az meg bakfitty vákuum.Fölmegyek a Kékesre ott is kisebb a nyomás  Elég fura egy mérőóra lehet...
Nem bántásnak szánom amit írok,csak kicsit furcsán mér az óra.Láttam már pár mérőműszert,de ez az egy különlegesen értelmezi a tartományt.
Forrasztáson töröm a fejem,mert az elvileg kapható pasztaként foszforos folyasztóval valami keményforraszanyag.Hogyan hívják?, sil-fos a neve,vagy ez csak tipusnév?
Az eladó megmondja szerintetek a klímaboltban az olvadáspontját a pasztának?
Hank

Az óra szerint 0.05 bar a vákum ez nem baromira nagy szájjal simán 0.00 bar-ra  feketetem az órát.
Ezen a vákumon a víz még mindig csak 70-90 fokon kezd forrni a csőben miközben a vákum jelentősen csökken aceton estében nyomásab megy át.

PMiki

Szerkesztette: PMiki 2005. 05. 11. 20:58 -kor

#411 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 21:51

Hali
Látom folyik a munka rendesen! :)

Jó lenne, ha már vége lenne az érettséginek és is elkezdhetném a projecktet!! Remélem még idén vége lesz az érettséginek!! :D

Nem próbáltátok még ki a forralásos módszert??? Próbálja már ki valaki rajtam kívül is!!! Léci!!! Szerintem sokkal jobban járnátok!! Nem szenvednétek itt mindenféle veszélyes vegyszerrel.....

Most raktam megint össze a kémcsöves HP-t, hogy megnézzem, hogy most hány fokon forr a víz. És lám: 30 fokon is forr!!!!!!!! Épp most is egy kézzel írok, mert a másik kezemben a HP-m van és forr!!!!! :D
Itt a kép: látszik, hogy kicsapódott a víz, ami ellforrt.

Érdekes, hogy ha a kémcsőt dugóval felfelé tartom, akkor csak magasabb hőfokon forr, vagyis akkor olyat csinál, hogy egy nagyot ugrik az egész. Ha a dugó van lefele, akkor sok kis buborék jön a felszínre, olyan mintha a dugó mellett benne be a levegő.
Aztán lehet, hogy nem is forr, csak a dugó mellett megy be a levegő?? Nem!!! Mert ha víz alá rakom, akkor is ugyanez megy. Gondoltam már arra is, hogy valami kis levegő marad a dugó és a kémcső fala között és az jön elő, de ha egyszer a cső falán megjelenik a vízpára, akkor elvileg forrnia kell.

Van egy kisvideó is a forrásról (176kB): http://free.x3.hu/bali001/hp.3gp
Quick Time Player  kell hozza'

mi a fene.. baj van a billentyuyettel ebben a kis ablakban..

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-15-1115844818.jpg

Szerkesztette: Bali&reg; 2005. 05. 11. 21:53 -kor

#412 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:04

Ha az óra 0-át mutat és csak 70 fokon forr a víz,akkor az tuti nem 0 bar.Eleve 0 bart nem lehet csinálni a másik hogy 70 fokhoz kb fél bárnál több vákuum tartozik.Szerintem nem megbízható annak a műszernek az értéke.Fecskendő tubussal,vagy szájjal eltudtam érni a 65 fokos forráspontot.Ezt bárki elérheti házilag.

Megkérdezem a kapcsolatomat hogy tud-e,és mikor adná ha tud.Írok ha van infó.

Én nem félek annyira a kapillárisok miatt.
Két verzió jöhet szóba nálam.Az egyik hogy belemarok a cső hosszanti irányába vékony csíkokat.Régebben kitárgyaltuk hogyan kell.A másik hogy veszek ónszívó harisnyát és kioldom belőle a gyantát,vagy gyantamenteset használok.Módszer ugyan az,cső végére felforrasztom.
Szerintetek lehet kapni lapított rézcsövet?Mert eszembe jutott egy nagyon jó ötlet.
Úgy néz ki,mint a belinkelt pipe,csak nem annyira vékony(lapos pipe).Fogom a rézcsövet,összepréselem hosszában kb akkorára,hogy 2-3mm rés maradjon belül.Kilapított rézcső belsejének két szélső felére belehúzom az ónszívó harisnyát,majd leforrasztom az egyik felét.Lezárás ugyan az,mint a kerek pipe-nál.
Szerintem a kapilláris hatás megvan  cső szélein,középen tudnak a gőzök távozni,és kicsapódási felszin nagyobb a sűrűn szött harisnya miatt.
Ötletnek milyen???
Hank

#413 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 22:09

Hát nem tudom hogy sikerült forralással elérned a 30 fokot,de jól csináltad az biztos.Sokszor próbáltam,de soha nem sikerült rendesen.Lehet hogy azért próbálkozunk mással,mert jobban reprodukálható,mint próba cseresznye alapon vagy jó vagy nem.
De egy jó visszacsapó szeleppel valóban elérhető a szobahőfok körüli forráspont.
Hank

#414 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 06:50

(storno)

Amúgy gratula a cucchoz. Én tegnap voltam rézcsőért, de pont nem tudtak adni... :(

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 05. 12. 07:37 -kor

#415 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 08:58

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 22:51

Hali
Látom folyik a munka rendesen! :)

Nem próbáltátok még ki a forralásos módszert??? Próbálja már ki valaki rajtam kívül is!!! Léci!!! Szerintem sokkal jobban járnátok!! Nem szenvednétek itt mindenféle veszélyes vegyszerrel.....

Most raktam megint össze a kémcsöves HP-t, hogy megnézzem, hogy most hány fokon forr a víz. És lám: 30 fokon is forr!!!!!!!! Épp most is egy kézzel írok, mert a másik kezemben a HP-m van és forr!!!!! :D
Itt a kép: látszik, hogy kicsapódott a víz, ami ellforrt.

Én ki akarom próbálni, csak mivel forraljam ki belőle a vizet?

Pákával forrasztók, úgyhogy a gázégős (ez a neve?) módszer kilőve.

Azonkívűl nem tudom hogyan oldjam meg a bennmaradó víz kontrollálását! (?)
Rézcsőbe nem látni bele, mint az átlátszó üvegcsőbe...

#416 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 09:05

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 23:09

Hát nem tudom hogy sikerült forralással elérned a 30 fokot,de jól csináltad az biztos.Sokszor próbáltam,de soha nem sikerült rendesen.Lehet hogy azért próbálkozunk mással,mert jobban reprodukálható,mint próba cseresznye alapon vagy jó vagy nem.
De egy jó visszacsapó szeleppel valóban elérhető a szobahőfok körüli forráspont.
Hank

Ez a szóba hőmérséklet körüli forráspont csak akkor működhet, ha a hp felső részét hidegebbre hűti az ember, mint a szoba hőmérséklete, nem?
Szóval, ahhoz, hogy forrjon benne a víz, kell néhány C fok delta T.
Mert különben beáll a kialakult nyagyobb nyomás (persze ez a nagyobb nyomás még mindik kisebb, mint a légköri) miatt az egyensúly.

Kitaláltam egy jónak tűnő dolgoz a kapilláris réteg helyettesítésére:
egyszerűen rá kell heggeszteni egy menetfúrót egy hosszú köracélra, és végigfúrni vele a csövet.
A csavarok menetei között általában ott marad a víz!

#417 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 10:07

Bali!

Megnéztem a videót még párszor. Ez most maga a vízforralás, vagy ez már a teszt, amikor a 30-40 fokot próbálgatod? Mert ha a teszt, akkor ez felvet bennem néhány kérdést.

Mivel mérted le, hogy 30 - 40 fokos az a pohárnyi víz amibe mártod a kémcsövet? Nagyon erősen párás a pohár belső fala. Nekem ennyire nem csapódik ki a pára ha megeresztem a lakótelepi, nem gázbojleres, hanem központi fűtéses forróvizet, ami garantáltan 40 fokos. Szóval kicsit sok ez a pára a pohárban szerintem. Nem lehet, hogy nem jól mér a hőmérőd és mondjuk 80<  fokos az a víz amibe mártogatod? 100 fok alatti vízből nincs ami ennyire kicsapódjon, az nem gőzölög, pláne nem csapódik ki, hogyha a pohár is megközelítőleg átveszi azt a meleget, amilyen víz van benne.

Bocs, hogy itt akadékoskodok, bárcsak már én is itt tartanék. Most megyek mindjárt mégegy boltba rézcsövet nézni.

Menetfúrós ötlet nekem tetszik.

#418 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 10:14

vákum témához: a kocsihoz levő lábpumpa szívó oldalán vajon el tudok érni akkora negatív nyomást, ami nekem kell? Azon még nyomásmérő is van, igaz a pozitív irányba mutat, de ha ledugózom a csövet, akkor a nyomásmérő mutatni fogja a csőben keletkező nyomást. Ha ez nem is ad nekem valós értéket a szívó oldalon, viszonyítási alapként akkor is jó lehet pl az előző mérésekhez képest kisebb ill nagyobb nyomás "adagolására". Szerintetek? Vagy amekkora nyomást nyomok át a másik oldalra, annyit szívok el a szívó oldalról? Vagy hogy van ez?

#419 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 11:34

Hank: Nem rossz ötlet a lapítás, csak az a baj, hogy így jelentősen lecsökken a térfogat, és ha a víz párolog, előbb eléri azt a nyomást amin már nem forr, mert nem cspódik ki gyorsan a pára.
Remélem mindneki érti, hogy mit akartam mondani, mert elég érdekesre sikeredett a megfogalmazás. :)
Én úgy terveztem, hogy a pipe alját összenyomom egy kicsit, hogy rá lehessen tenni a procira, a többi része hengeres maradna.

Ahogy Veriakilis is megmondta, kell egy bizonyos delte T, hogy forrjon.

Veriakilis: Fogod a pipe-ot feltöltöd vízzel teljesen, ezután gáztűzhej felett melegíted. Ha majd elkezd forrni, akkor tartsd lefele a szelepet és egy mérűedényt alá rakva látni fogod, hogy mennyi víz jött ki. Ami nem jött ki, az meg benn mara. :) Fontos, hogy a szelep végig lefele legyen, hogy csak a víz folyon ki. Szerintem nem fog megolvadni a forrasztás, mert a víz forrása miatt max 100 fokos lesz, esetleg egy kicsit több, mert a végén már a gőz tágulása nyomja ki a vizet és az meg lehet több fokos is mint 100.

Gyulavitéz: Ez már a kész pipe működés közben. Csak azt lefelejtettem mondani, hogy a víz 70-80 fokos volt, azért olyan intenzív a forrás és olyan párás a pohár! Boccs! :)
A hőmérő max +-1 fokot tévedhet, mutatós mérő, valami fűtéses cuccből szedtem ki.
30 fokon már csak lassan jöttek a buborékok, de azért csak jöttek. A kezem meg ugye max 36-37 fokos lehet (nem vagyok lázas) és akkor is forrt. :)
Ja az a tekercs ott a videón az a hőmérő érzékelőjéhez van, azon nyomul a gáz, hogy mozgassa a mutatót. :)

Szerkesztette: Bali&reg; 2005. 05. 12. 11:36 -kor

#420 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 12. 11:44

Ezt a pechet, most voltam a helyi Metalloglobusban.
Előtte odatelefonáltam, hogy van e 5-ös rézcső, mondta is a nő, hogy van rengeteg, persze mehetek, 1800-1900 ft/kg (1 méter kb 10-15 dkg). Megyek is, kb 15-20 perc múlva érek ki, mondom, hogy hát akkor kérnék rézcsövet, az előbb telefonáltam..
Faszi megszólal a pult mögül, hogy hát az előbb adta el mind a 19 kilót, és még kevés is volt....

Jövő héten újra próbálkozhatok :(

Van nekik is alu borda, sztem ugyanaz, mint az itt pár oldallal korábban bemutatott, meg réz blokk, bronz blokk, alu blokk, stb.

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.