HeatPipe és rejtelmei Hp házilag!
Elküldve: 2005. 07. 16. 10:41
Házam tervei 99%-ban megvannak és elkezdődött a gyártása,ezért ez sok időt elvon a pipekisérletektől.
Orbano kollégának jövő héten legyártok 5 db 150mm hosszú csövet,erről képi beszámoló is lesz.
Kitaláltam számunkra ideális kapilláris réteget,hatás minősége megegyező a fémhabokéval.
Nem lövöm le a poént,mert van egy nehezen beszerezhető adalék hozzá.
Hank
Elküldve: 2005. 07. 19. 08:22
Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 16., szombat - 11:41
Hank
Ha neked jo hogy nehezen beszerezheto, akkor ok. Ha esetleg kivancsi vagy hogy mas tud-e konnyu beszerzesi forrast, akkor megis aruld el.
vajk
Elküldve: 2005. 07. 19. 08:30
Maga az alapanyag megvásárolható és mindenki számára könnyen elérhető,elárulom vörösrézről van szó.
Csak ahogy benne van a csőben az az érdekes,nem tudom hogy lehet e kapni olyan formában a vörösrezet ahogy szeretném.Magam is előtudnám állítani,csak nagyon sziszi-fuszi munka,megőszülnék mire készen van egy adag...
Szóval körbejárom a témát...
Hank
Elküldve: 2005. 07. 19. 19:56
Elküldve: 2005. 07. 19. 21:02
Jahh elég durva szemű por kellene,kb 0.1mm-es.
Harisnya megfogná hogy ne kerüljön a gáztérbe,és kiszorítaná a cső falához.
Erre gondoltam.
Csiszológéppel csinálnám,de ha lehet kapni rézport az is jó lenne.
Hank
Elküldve: 2005. 07. 20. 18:43
Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 19., kedd - 20:02
Akkor reszeld/csiszold le inkább, mert az enyém olyan, mint a liszt!
De az ötlet jó! Kíváncsi vagyok! Én most leginkább egy ipari vákuumszivattyút járok körbe, hátha kitalálok vmi finom megoldást arra, hogy viszonylag egyszerűen hozhassak vele létre erős vákumot. Egyenlőre elég macerásnak látszik.
Elküldve: 2005. 07. 20. 19:44
Próbának jó lenne a lisztfinomságú is pipe-ba.
PÜ-ben megírod az elérhetőségedet?
Hank
Szerkesztette: Hank 2005. 07. 20. 19:48 -kor
Elküldve: 2005. 07. 21. 04:29
nos ki tudja elmagyarázni nekem, hogy tudok összedobni házilag egy heatpipeot? :o
hank? :D
a lényeg az, hogy van egy nagyon gagyi 1.7as procim, azt szeretném felhúzni, hogy ne 50-60 fpsem legyen egy játékban, hanem 76.. meg kártyán is húznék.. nem kell túl sokat, csak a hűtés elég xar, aztán gondoltam kipróbálnám ezt a hétpájp dolgot, ha segítene vki..
de télleg :D
Elküldve: 2005. 07. 21. 07:04
hát ha így sültgalamb formában várod a megoldást minden utánaolvasás nélkül, akkor ez így neked szerintem nem fog menni.
a szar hűtésből feleannyi ráfordítással mint a heatpipe kerülne, fasza léghűtést is kapsz. a másik feléből meg kijön egy jobb videókártya is.
szerintem.
egyébként az a szabály, hogy plusz 1 mm-es csőátmérő plusz 10 fps-nek felel meg a játékban, én is ezért használok 6-os csövet, mert az plusz 60 fps
de most jó kedvem van, elmondom mit kell csinálnod: veszel réz csövet boltban. egyik végét lezárod, töltesz bele vizet, másik végén kiszívod a levegőt, majd lezárod azt a végét is.
aztán veszel még alu vagy réz blokkot, ebbe fúrsz lyukat, és beleteszed a réz csövet, majd felfogatod a processzorhűtőd helyére. aztán meghajlítod a csövet, kidugod egy lyukon a ház hátulján, és oda pedig teszel egy irdatlan nagy hűtőbordát, amit szintén boltban megkapsz párezerért. ezzel kész.
Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 07. 21. 07:12 -kor
Elküldve: 2005. 07. 21. 12:56
Elsőnek is lenne egy kérdésem:barkácsoltál valaha is komolyabban?Mert ez sajnos nem olyan,mint amennyire egyszerűnek tűnik.Ha nem rendelkezel alapvető szerszámokkal,mint pl álványos fúrógép,satu,fűrészek,reszelők,gázlángos disznyóperzselő
Maga a cső alapanyaga kb 3000HUF + a forraszpálca 500HUF és a folyósítószer 2000HUF.
Alu kilója 1200HUF rézé duplája.Bordának ilyet vettem:

ez 11000 kemény magyar forintba került
Nem esett szó a mellékes dolgokról,kapilláris anyag a pipe belsejében lehet több féle.Előszeretettel használunk koax kábelharisnyát,ez bőven megfelel.Tölteléknek én acetont használok,nincs annyi gond vele mint a vízzel.
Leírom röviden hogy hogyan csinálom én a pipe-ot.Viszont tessék végigolvasni a topikot,mert biztosan kifelejtek valamit,nem olyan borzasztóan hosszó még.
Méretre levágod a LÁGY rézcsövet,kimosod hogy fémtiszta legyen.Levágod a kábelharisnát a cső hosszának megfelelően és belehúzod a rézcsőbe.Elszorítod a cső egyik felét és KEMÉNYFORRASZTÁSSAL lezárod.Feltöltöd vízzel\acetonnal a csövet,nem teli!!!Rádugsz egy vákuumkészítésre alkamas eszközt pl fecskendő,és kiszívod a levegőt amennyire tudod.Én ekkor letesztelem és kiderül jó működik-e.Belelógatom a meleg vízbe,ha gyorsan átmelegszik jó ha nem újra kell csinálni a vákuumot.
Ha jó akkor a csőbe elötte beforrasztott kapilláris csövet elszorítod,majd újra keményforrasztod.
Kb ennyi,de sok buktatója van,ezért kell elolvasni a topikot,mert erre a hibákra találsz megoldásokat itt.
Ha tisztázódott benned mi hogyan merre írd le és megmondjuk jól gondoltad-e.
Tisztázzunk valamit.Akkor van értelme belefogni pipegyártásba ha boltban nem megvehető hosszúságot akarsz.Pl én egy full heatpipe-os házat építek,oda kell 300mm hossz is.Ha csak az anyagárat nézed több mint 5e,ebből vehetsz egy jobbfajta léghűtőt pl ALCOMP.És akkor nem beszéltünk a bordák,blokkok áráról semmit.Szóval ez nem kétfilléres mulatság,persze ha szeretsz barkácsolni szivesen segítünk,mondjuk én amúgy is.
Hank
Elküldve: 2005. 07. 21. 17:14
http://silencer.s58....heatpipe03.html
Elküldve: 2005. 07. 21. 18:47
barkacsolni szeretek, egyedül az nem tiszta, hogy ha vakuum van a csoben, akkor hogy zarom le ugy, hogy beszokjon kozben a levego?, mer nem hiszem, hogy beengednek a nasahoz tesztelni az urruhajukat :D
ossze kell nyomni, vagy hogyan?
na asszem ideje elolvasnom a topicot is ^^
Elküldve: 2005. 07. 21. 20:25
Ha azt akarod hogy vákuum készítés után is megmaradjon marha egyszerű módja van.
Kiszívod a levegőt a félig lezárt csőből,rajta marad a tubus.Megnézed jó-e,ha jó egy csípőfogóval a kapilláris rézcsövet elszorítod több helyen.Ez már zártá teszi a csövet,csak lekell ezt is forrasztani.
Érted?
Na ennyi az egész...
Hank
Elküldve: 2005. 07. 21. 20:41
Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 21., csütörtök - 12:56
Olyan finoman es lenyegretoroen fogalmaztal, hogy ki kell emelnem. Szivleljetek meg a leirtakat!!!
Elküldve: 2005. 07. 21. 20:53
(na meg a másik, hogy én is erre a fogós cuccra gondoltam...)
Elküldve: 2005. 07. 21. 20:55
Elküldve: 2005. 07. 21. 23:42
Idézet: knifemaster - Dátum: 2005. júl. 21., csütörtök - 16:14
Pedig úgy látom, mosógázt tesz bele egyszerű "sűrített levegős" portkifújó spraxből.
Ajánlom az oldalt babelfish-sel átnézni.
Elküldve: 2005. 07. 22. 06:56
Idézet: knifemaster - Dátum: 2005. júl. 21., csütörtök - 17:14
És az a sray veszi ki a Zoxigént? :Đ
Amúgy azt a lépést leszámítva, ahogy behúzza a csőbe a harisnyát én is így csinálnám.

Súgó
A téma zárva.