HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#881 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 22. 09:12

Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 21., csütörtök - 13:56

Na akkor osztom az észt  :D

Elsőnek is lenne egy kérdésem:barkácsoltál valaha is komolyabban?Mert ez sajnos nem olyan,mint amennyire egyszerűnek tűnik.Ha nem rendelkezel alapvető szerszámokkal,mint pl álványos fúrógép,satu,fűrészek,reszelők,gázlángos disznyóperzselő ;),akkor gatyád ráfog menni ha mindezt megakarnád venni.Saccra min 35e amit felsoroltam.
Maga a cső alapanyaga kb 3000HUF + a forraszpálca 500HUF és a folyósítószer 2000HUF.
Alu kilója 1200HUF rézé duplája.Bordának ilyet vettem:
Kép
ez 11000 kemény magyar forintba került  :),de ha meglátom valaki gépében a mod tech hallon,akkor annak se foga,se ép gépe nem marad  :reklamacio: szóval most a bordára kizárólagos jogot teszek!  :mad: 

Nem esett szó a mellékes dolgokról,kapilláris anyag a pipe belsejében lehet több féle.Előszeretettel használunk koax kábelharisnyát,ez bőven megfelel.Tölteléknek én acetont használok,nincs annyi gond vele mint a vízzel.
Leírom röviden hogy hogyan csinálom én a pipe-ot.Viszont tessék végigolvasni a topikot,mert biztosan kifelejtek valamit,nem olyan borzasztóan hosszó még.

Méretre levágod a LÁGY rézcsövet,kimosod hogy fémtiszta legyen.Levágod a kábelharisnát a cső hosszának megfelelően és belehúzod a rézcsőbe.Elszorítod a cső egyik felét és KEMÉNYFORRASZTÁSSAL lezárod.Feltöltöd vízzel\acetonnal a csövet,nem teli!!!Rádugsz egy vákuumkészítésre alkamas eszközt pl fecskendő,és kiszívod a levegőt amennyire tudod.Én ekkor letesztelem és kiderül jó működik-e.Belelógatom a meleg vízbe,ha gyorsan átmelegszik jó ha nem újra kell csinálni a vákuumot.
Ha jó akkor a csőbe elötte beforrasztott kapilláris csövet elszorítod,majd újra keményforrasztod.
Kb ennyi,de sok buktatója van,ezért kell elolvasni a topikot,mert erre a hibákra találsz megoldásokat itt.

Ha tisztázódott benned mi hogyan merre írd le és megmondjuk jól gondoltad-e.

Tisztázzunk valamit.Akkor van értelme belefogni pipegyártásba ha boltban nem megvehető hosszúságot akarsz.Pl én egy full heatpipe-os házat építek,oda kell 300mm hossz is.Ha csak az anyagárat nézed több mint 5e,ebből vehetsz egy jobbfajta léghűtőt pl ALCOMP.És akkor nem beszéltünk a bordák,blokkok áráról semmit.Szóval ez nem kétfilléres mulatság,persze ha szeretsz barkácsolni szivesen segítünk,mondjuk én amúgy is.

Hank

Hmm, a kommersz kereskedelmi hűtőbordákat 'copyrightolod' sajátnak? :D

Gondoltatok arra, hogy 15-ös fűtéscsőhöz lehet kapni zárókupakot? Az aljára jó lenne, nem? Korrektebb felületet ad, mint a nyomorgatás.

#882 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 22. 09:36

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 5:56

És az a sray veszi ki a Zoxigént?  :Đ

Végül is, igen! :D

ha belegondolsz, olyan mint a forralásos módszer, csak tökéletes eredményt ad.

Egy könnyen párolgó gázról van szó. Ahogy belenyomod a löttyöt, az felforr és minden levegőt ki fog szorítani a csőből. Szobahőmérséketen meg bőven fog neked gáz keletkezni...

Mikor lezárod, nem lesz más benne, mint a "mosógáz", aminek gőz- és folyadékfázisa egyensúlyban van.

Sőt, ha megerőszakolom a gondolatmenetet, pongyolán fogalmazva azt is mondhatnám, hogy tekintve, hogy a vákuum azért kell nekünk, hogy a folyadékaink alacsonyabb hőmérsékleten párologjanak, itt nincs is szükség vákumra, mert ez a lötty gyönyörűen elforr már 20C-on.

#883 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 22. 09:46

Idézet: Lityi - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 10:36

Végül is, igen! :D

ha belegondolsz, olyan mint a forralásos módszer, csak tökéletes eredményt ad.

stimmel.

Nagyon komoly hőmennyiséget von el párolgáskor.
(Egyszer rácsöppentettem egyet egy pókra a fejrefordított sprayból. Azonnali fagyhalál... -ah, bolondos gyermekkor! :) )

#884 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 22. 10:03

akkor ilyen kell nekem. valaki tud ilyet?
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#885 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 22. 10:45

Conrad?

#886 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 22. 12:10

Üdv mindekinek!
Kis helyesbítést tennék a kirohanásomra.Csak illusztrálni szerettem volna hogy kitérek béketürésemből ha pont ugyan ezt a bordát látnám a versenyen.Mindenki megveheti,haszálhatja ezellen nincs is bajom,Veriakilis kolléga is ezt vette meg.Csak a majomkodást nem szeretem.Van ezen kívül számos aluborda profil,ha már nagyon ilyet akar valaki,ne ezt a tipust vegye és mutassa be a versenyen.
Szóval magának bárki bármit megvehet támogatom is,és segítek benne,csak versenyre ne ezzel a tipussal állítson be.
Részemről lezárom a témát!

Hűtősprét nagyon jól ismerem,kb -45 fokig lemegy a hűtendő közeg ha elég folyadék van hozzá.
Elképzelve nagyon jól kitudnánk vele szorítani a levgőt.És mi több ideális lenne vizes pipe-ok készítéséhez.Megfagyna a víz,radikálisan lecsökkenne a párolgása,pontosan tudnánk mennyi víz maratd a csőben.Nagy előny lenne,hiszen ha minden jól megy elég erős vákuumot csinálunk és elforrna a víz fele ha folyékony maradna.
Kellene kis elővákuum,mert 1-ik felén nyitott csőbe elég nehéz belepaszírozni a folyadékot.Ha van egy kis vákuum,egyből beszippantja majd a hűtőfolyadékot.

Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 07. 22. 12:19 -kor

#887 Felhasználó inaktív   khiraly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 20:26

<offtopik>
Elnezest az offtopikert, de itt eleg sokan barkacsoltok.

En egy olyan lakatost keresek (Bp es kornyeke), aki tudna nekem kb. 2meter hosszu negyzetacelt forrasztani.
Ill. uzletet, ha lehet ilyet keszen venni.

Szobamba szeretnek keresztbe ket ilyen rudat egyenkent 150kg teherbirassal.
(falra rogzitest 4 csavarral oldanam meg, a vegere biztosan lehet ilyen csonkot kapni. Igazsag szerint nalunk a garderobe-ban ilyen van (csak cso, es nem negyszogletes), de fogalmam sincs hol lehet ilyen kapni.)
</offtopik>
Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna.

#888 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 21:57

Amit keresel Metaloglobus Rt,csak keress rá ezen a néven!
Heggesztés inkább ami szóba jöhet szerintem.
Hank

#889 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 22:07

Idézet: khiraly - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 19:26

<offtopik>
Elnezest az offtopikert, de itt eleg sokan barkacsoltok.

En egy olyan lakatost keresek (Bp es kornyeke), aki tudna nekem kb. 2meter hosszu negyzetacelt forrasztani.
Ill. uzletet, ha lehet ilyet keszen venni.

Szobamba szeretnek keresztbe ket ilyen rudat egyenkent 150kg teherbirassal.
(falra rogzitest 4 csavarral oldanam meg, a vegere biztosan lehet ilyen csonkot kapni. Igazsag szerint nalunk a garderobe-ban ilyen van (csak cso, es nem negyszogletes), de fogalmam sincs hol lehet ilyen kapni.)
</offtopik>

Vaskereskedés,Tüzép,stb... GOOGLE.
Négyzetacél helyett zártszelvény ajánlott,2 mm-es falvastagságú,jobb a tartása.És hegesztesd,mert ha forrasztatni akarod ,furcsán fognak rád nézni :smoker:

"Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna."

Hmmm,hmm...  :D

A pipékhez visszatérve,az a fajta aceton amivel itt páran rendelkeznek,mindenféle  műanyagot megeszik? (FESTO cső,fecskendő)
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#890 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 23. 22:13

Idézet: Lityi - Dátum: 2005. júl. 22., péntek - 8:36

Egy könnyen párolgó gázról van szó. Ahogy belenyomod a löttyöt, az felforr és minden levegőt ki fog szorítani a csőből. Szobahőmérséketen meg bőven fog neked gáz keletkezni...

ÉS hol fogja kiszorítani a levegőt?

Úgy gondolom légmentes záródásnak kell lennie a cső és a flakon csőre(?) között ahogy a képeket elnéztem....
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#891 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 24. 16:35

Idézet: knifemaster - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 23:07

A pipékhez visszatérve,az a fajta aceton amivel itt páran rendelkeznek,mindenféle  műanyagot megeszik? (FESTO cső,fecskendő)

Az aceton a Polipropilént (PP), Polietilént (PE), Polietilén-teraftalátot (PET), Poliamidot (PA-Festo cső)  nem bántja, a Polikarbonátot (PC) és az ABS-t oldja, duzzasztja.

Az injekciós fecskendő (és az aceton göngyölege) általában PP-ből, vagy PE-ből készül.

#892 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 25. 19:34

Idézet: knifemaster - Dátum: 2005. júl. 23., szombat - 21:13

ÉS hol fogja kiszorítani a levegőt?

Úgy gondolom légmentes záródásnak kell lennie a cső és a flakon csőre(?) között ahogy a képeket elnéztem....

Szerintem meg nem is baj, ha van benne levegő. Bár, ahogy babelfish mondja, az elején nem csinál légmentes záródást (ha jól olvastam)

#893 Felhasználó inaktív   halaloszto 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 26. 16:01

Idézet: Lityi - Dátum: 2005. júl. 25., hétfő - 20:34

Szerintem meg nem is baj, ha van benne levegő.

Sajnos regen vizsgaztam mar fizikabol, meg ugytunt hogy nem vagytok vevok a tudomanyos ertekezesekre. De fel kell hivjam a figyelmedet ra, hogy a heatpipe elvenek lenyege, hogy ne legyen a hutokozegen kivul semmilyen anyag a csoben! Lehetoleg egy molekulanyi sem! Szerintem a vizes pipe-jaitok is azert indulnak 30-40 fokrol, mert marad benne minden egyeb gaz. Pl a viz amit beletesztek az desztviz? Egy alap viz rengeteg oldott gazt tartalmaz, a vakuumban az pl azonnal kioldodik belole es elrontja a pipeot. Ha meg nem volt, akkor meg kellene probalni desztvizet (gyogyszertar, nem ioncserelt viz) kiforralni, (felmelegited forrasig, ettol az oldott gazok joresze tavozik. utanna hamar elhasznalod hogy a levegobol ne oldodjon bele sok) es ugy beletolteni.

vajk

#894 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 26. 19:19

Üdv Halaloszto!
Ezer felé szaladok mostanság,de kb tömören és röviden ez az én álláspontom is.Sajnos a primitív módszereink nem teszik lehetővé hogy nagyvákuumot hozzunk létre.Nézegettem a légkondi boltokban kapható gépeket,de azok több 100e HUF-tól indulnak.Víz esetén sokkal nagyobb vákuumra van szükség a magas forráspont miatt,ezért tértem át acetonra  :smoker:
Még a topik elején kitértem a desztvíz légtelenítésére,pont a maradék oldott gázok miatt,de nem sokan foglalkoztak vele.Mivel a víz nekem nem hozott használható eredményeket,ezért áttértem acetonra,itt nincs ilyen gond... :cool:
Próbálj te is gyártani,holnap végre lesz elég időm 5db 150mm-es pájpot összerakni.  ;)
Hank

#895 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 27. 10:27

Na. Elővadásztam a pinyóból a vákuumszivattyút, talán most majd egy kis időm is lesz.
Az eddigi protókhoz képest az enyémen az lesz a különbség, hogy az alja sima lesz (keményforrasztott kupak) és a tetején lesz nagyobb átmérőjű kondenzátor... Meglátjuk.

#896 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 27. 16:23

off
én meg most autót tuningolok, oda megy el a pénz...

#897 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 07. 27. 23:49

nem próbálkozott vki több hp egymáshozszerelésével, mer géptan órálkról rémlik vmi desztillálós kazán amiben pont úgy vannak, hogy középen nagy, és körbe egyre kisebbek, aztán közepén jobben áramlik a cucc, mint kívül, nemtom most hogy mi a neve lusta vok kikeresni mer 48 oraja nem aludtam azt egesz nap robotoltam :( majd holnap talan tok mondani nevet is, de vmi nagyon alap cucc

#898 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 28. 08:14

én is több csövet gondoltam tervezni a cpu blokk belsejébe. legalább 3 vagy 4-et széndékoztam egymás mellé szerelni (ha erre gondolsz)

#899 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 28. 22:14

jah kb, de majd vmi tervrajzot kuldok, hogy pontosan mire is, ha lesz idom, egyenlore elfoglalt vok ilyennel szorakozni, az a lenyeg viszont, hogy desztillaciot igy oldjak meg iparban hogy tobb cso van egymas mellett, nemtom mer, mer mar elittam az agyam, de utananezek ahogy tudok :)

#900 Felhasználó inaktív   inf3rno 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 02. 14:17

na megnéztem a cuccot, és nem igazán erre a célra találták ki :) az a neve hogy Robert bepárló de azt gőzzel fűtik stb, szal alkalmatlan... csak rémlett vmi hogy abban több cső megy..

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.