HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#941 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 22. 18:17

Idézet: stol - Dátum: 2005. aug. 21., vasárnap - 21:34

Érdekelne az ötlet, hogy a butánnal töltött pipe-ot mivel, s hogyan forasztjátok le.

ööö..... én pl. sehogy! :)

#942 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 22. 19:56

Üdv,kicsit írok pár sort  ;) !
Butános töltésű pipe-ot keményorrasztással lehet lezárni,természetesen elötte elszorítod a csövet.
Acetonos pipe-om többször eresztett mikor forrasztottam,kis lángal  "mécses" szerűen égett,nem robbant visza,stb.Mivel kis pipe-okkal dolgozunk nagyon kicsi esély van rá hogy felrobbanjunk.
Szeptember elején legyártom a csöveket a házhoz,képek és infók dokumentálva lesznek.
Hank

#943 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 23. 21:12

Idézet: Hank - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 19:56

Üdv,kicsit írok pár sort  ;) !
Butános töltésű pipe-ot keményorrasztással lehet lezárni,természetesen elötte elszorítod a csövet.
Acetonos pipe-om többször eresztett mikor forrasztottam,kis lángal  "mécses" szerűen égett,nem robbant visza,stb.Mivel kis pipe-okkal dolgozunk nagyon kicsi esély van rá hogy felrobbanjunk.
Szeptember elején legyártom a csöveket a házhoz,képek és infók dokumentálva lesznek.
Hank

Mi miatt eresztett? Nem volt tökéletes a szorítás ?
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#944 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 23. 21:14

Üdv!
Igen,ilyen egyszerű oka volt,3 helyen elszorítotam a kapilláris csövet,de egyik se volt tökéletes.Gyakorlattal kiküszöbölhető ez a probléma.
Hank

#945 Felhasználó inaktív   TREBRON82 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 26. 12:09

Helló Mindenkinek!

Végre elkészültem némi szemléltető anyaggal...

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Nem nagyon fogom magyarázni, inkább kérdéseket várok. Néhány apróságot azért kommentálok.

A talp és a csövezet között lévő átmérőkülönbség miatt egy apró "gáz-rekesz" alakulhat ki, ami annyiban sajnálatos, hogy lehetséges emiatt a szerkezet hangadása-->"bugyogás"-->mivel a nyomás biztosan ki akar majd egyenlítődni a pipe teljes térfogatában. Ezt hivatott megelőzni/megszüntetni az a kis rézcső amit oda forrasztanék. Az eltömődés miatt, tehát hogy folyadék frakció kerül bele és emiatt "prüszkölni" fog nem izgulok, mert közel van elhelyezve a talphoz, ahonnan a hő áramlik és mivel hozzá lesz hegesztve a csőfalhoz, ezért abban gáz nem tud majd kondenzálódni, épp ezért nem szükséges feltöltéskor odafigyelnem, hogy folyt-e bele bután, mert üzem közben kitisztul.

Gondolkodom a teljes pipe hőszigetelésén, ez azért ragadt meg a fejemben, hogy a hő ne tudjon már a csőfalakon távozni, hanem minden hő a lamelláknál távozzon, tehát csak ott legyen kondenzáció, ezzel talán hűvösebb klíma lesz a gépházban, nem utolsó sorban, ha passzívan használom majd a pipe-ot akkor a nagyobb hőmérséklet különbség talán jobb levegő áramlást, ezzel jobb hűtést tesz lehetővé.

A lamellákat illetően újabb ötletem támadt. Úgy tudjátok elképzelni, hogy egy rézcsövet (esetemben 22 mm átmérőjűt) 5 mm-enként "beirdalok" és ezekbe a vágatokba sülyesztem bele a rézlemezeket, ezzel a kondenzációs felületet nagyban megnövelhetném, nem lenne szükség két szál csőre. A dolog egyetlen hátulütője, hogy a forrasztási helyek nem lennének olyan nagyon nyomás állók, mert csak mm-nyi felületek érintkeznének, ezt a problémát közbetétekkel tudnám megoldani, 2-3-4 mm vastagságig, ami , feltételezem, már elegendő jópár bár nyomás ellen.

A vágatokba helyezett rézlemezek kiképzése sem lenne mindegy, mivel ha egyenesen tenném bele, lehet, hogy "csöpögne", mint a víz az egyenes felületekről lefelé. Ezt megakadályozandó enyhe görbületet kell belevágni a rézlemezbe, ezzel ugyan csökkenne a kondenzációs felület, de lehet, hogy akkor egy problémával kevesebb.
A másik megoldás erre, ha a rézlemezeket úgy alakítom ki, hogy hegyesek legyenek, így biztosan középen "csöppennének" le a bután cseppecskék és ezt csak egy kapilláris réteggel kellene csak összegyűjteni és visszavezetni a processzor maghoz. (lesz majd szemléltető arról is)

Kapilláris réteg amugy nálam sodrott rézvezeték lesz, kör átmérő vagy lapos, olyan lesz amilyen megtetszik.

Most hirtelen ennyit, le kell lépnem. BYE

TREBRON

Szerkesztette: TREBRON82 2005. 08. 26. 12:12 -kor

#946 Felhasználó inaktív   TREBRON82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 12:11

A lamellás megoldás majd így fog kinézni, de még nem töltöm föl.
A mai nap folyamán fenn lesz az ötlet...

Kép

Szerkesztette: TREBRON82 2005. 08. 26. 12:14 -kor

#947 Felhasználó inaktív   TREBRON82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 19:47

Re All!

Valószínű, hogy maradok az egy-szál-cső-beirdalva-beforrasztva-lamellánként megoldásnál, mert még mindig egyszerűbb mint lyukat fúrni minden egyes lamellába, sőt, darabonként 2 lyukat  :doom:  és aztán azokat a helyükre forrasztani.

A beirdalás közbetétjeit pedig nem kell előre felforrasztani (csak rögzíteni), ugyanis mikor a helyükre kerülnek a rézlemezek a folyasztószer meghozza hatását és a forraszanyag befolyik mindenhová és  mindent-mindennel összeköt.

A butánnal való töltés egyre szimpatikusabb számomra, többek közt azért mert könnyen lehet belőle utánpótlást szerezni, ha netán valami kísérletezés miatt elfogyna. És amúgy is mínusz fokos bután folyadékkal dolgozunk, jön a tél, nem hinném, hogy bármi robbanás veszély állna fenn, a töltést meg amúgy is a telken a műhely előtt csinálnám, szal attól sem félek, hogy holtan esek össze, mert megfulladok :burr: .

Szelepesre szeretném, de ha nagyon jól működik és semmi gond nincs vele, akkor lehet hogy átszerelem/átforrasztom és lezárom élete végéig.

TREBRON

#948 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 05:34

Idézet: TREBRON82 - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 13:11

Én nem értem sem a hagymahéj szerűen elrendezett csöveket, sem az ék hegyén lévő rézdrót elvet. Kifejtenéd bővebben? Köszi.

#949 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 05. 06:54

Én azt hiszem értem, de kicsit bonyolult megoldani. Akkor inkább már két csövet használnék.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#950 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 26. 14:00

:up:

#951 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 29. 19:00

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. szept. 26., hétfő - 15:00

:up:

Mostanában lapos egy kicsit a topik.
Próbált már valaki házi-heatpipeal procit hűteni?

#952 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 29. 19:30

Viszont, elég jóáron van aSINI Kft.-nél, hűtőközeg....

Kép

#953 Felhasználó inaktív   djadji 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 09. 30. 07:58

Idézet: stol - Dátum: 2005. szept. 29., csütörtök - 20:30

Viszont, elég jóáron van aSINI Kft.-nél, hűtőközeg....

Kép

Srácok. Elolvastama  fórumot de nem egészen értem a heatpipe lényegét. Valaki dobjon meg legyenszives egy linkkel ahol le van írva hogy mi is az alapja ennek. Kösz!

#954 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 30. 08:59

Egy gyári heatpipe hűtő mennyire bírja a melegítést?
Nagyon sok hűtőnem a csövek 2 rézlap közé vannak csavarozva. Kibírná ha összeforrasztanám?

#955 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 01. 08:43

Régóta nem írtam ide,de nyomon követtem minden lépést. :)
Hosszú monológbot írhatnék,de többet ér ez a kép minden szónál:
Kép
Pipe így működik,csak annyit teszek hozzá hogy a csőben víz van és 1/15 légköri nyomás,hogy 30 fok környékén forrjon a víz.Azért szükséges ez,hogy a forrásból adódó hatalmas hőelvonás ne 100 fokon kövekezzen be hanem 30-40 fokon.
Remélem kielégítő választ adtam.

Liptonak azt tudom mondani hogy próbálja meg úgy a forrasztást hogy ne alul legyen amit forrasztani akar hanem felül.Így nem működik a pipe és nem lesz gond hogy túlnyomással.
Hank

#956 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 13:54

Idézet: Hank - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 9:43

Liptonak azt tudom mondani hogy próbálja meg úgy a forrasztást hogy ne alul legyen amit forrasztani akar hanem felül.Így nem működik a pipe és nem lesz gond hogy túlnyomással.
Hank

Sok hűtőnél vannak lefelé induló csövek, ahol a cső magasabb pontját melegíti a proci.,kkor ezek nem működnek rendesen?

#957 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 18:07

Ahogy mondod, nem működnek rendesen. Hűt úgy is, de nem a leghatékonyabb. A legjobb, ha alul van a pont amit melegítesz, és felül amit hűtesz, hogy a folyadék ami elpárolog, visszafolyjon.

#958 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 18:12

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 19:07

Ahogy mondod, nem működnek rendesen. Hűt úgy is, de nem a leghatékonyabb. A legjobb, ha alul van a pont amit melegítesz, és felül amit hűtesz, hogy a folyadék ami elpárolog, visszafolyjon.

Hát ez alapján a hűtők legalább 90%-a nem megy rendesen, vagy csak a csövek egy része működik hatékonyan.
Mi van az olyan hűtőkkel amikben U alakú csövek vannak? Ott egyik cső se optimális akkor. Pl a TT Big Typhoonban is a hatból csak 3 cső megy rendesen? Elgondolkodtató.

#959 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 07:40

Bezony. Ezen problémát oldja meg némiképp a kapilláris felület, ami felfelé is szívja a nedvességet.

#960 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 07:47

Megnéztem a Big Typhoon-t. Pontosan úgy van ahogy mondod. Egy fekvő házban (alaplap vizszintesen) működne ez 100% hatékonysággal. Így is működik 3 cső teljesen, a másik 3 pedig a kapillárisok által valamennyire.

Akkor működik 100%-ban álló házban is, ha a töltöttsége a csőnek olyan, hogy a folyadék csak a kapillárisokban van (de ezt nem tudhatjuk, hogy mennyi van benne).

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 10. 03. 07:47 -kor

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »