HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#981 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 18:19

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. okt. 9., vasárnap - 17:28

:think: annak mi értelme? ne legyen rozsdás? :)

Hát nem tudom. :D

#982 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 23. 18:11

Milyen házat ajánlotok, amire fel lehet erősíteni (úgy, hogy normálisan nézzen ki) a 4 darab  500*111mm-es alubordát?
Sok hely kell az alaplap felett, mert oda egy 300*100*20mm-es réz tömb kerül (az alubordák belső oldalára erősítve).
Ebbe mennek majd a heatpipe-ok.
A tápnak (ez is passzív lesz) is el kell valahogy férnie a réz tömbtől.

10, max 15 eFt-ig.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 10. 23. 18:13 -kor

#983 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 24. 07:58

Olyan óriás toronyház, aminek alul kerekei vannak. Egy barátomnak olyanja volt.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#984 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 24. 13:54

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. okt. 24., hétfő - 8:58

Olyan óriás toronyház, aminek alul kerekei vannak. Egy barátomnak olyanja volt.

Valami nagytorony.

#985 Felhasználó inaktív   BadBull 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 25. 21:52

Sziasztok!
Véletlen rátoktaláltam mert érdekel engem is a dolog de csak maga a technika s nem házi megvalósítása :) max 1 év s otthon a nagyátlag drágábban tudná előállítani (ha tudná/ja) mint a nagyüzemi széri abolti ára lesz.
Nem full végigolvastam de engedjátek meg h véleménytnyilvánítsak.
Sztem maga a fémgyapot túl durva. Nem mondom h nem lendítene valamit de inkább csak az esetleges buborékképződést akadályozná. Nem sokkal többlenne a vizfelvevőképessége max a nagyobb felület miatt de a kapillárishatás még igy is messze elmarad a jótól.
Üveggyapot már több vízfelvevő képesség de irtójó hőszigetel :D s nagyon megnőne a cső reakcióképessége ha egyáltalán lehet anak nevezni mivel hamarébb végigszaladna a hő a csövön minthogy a forrás beindulna. Durvára sarkítva indításkor besülne a proci.
Sztem sok terméknél a teljesítményben maga a cső teljesítőképessége dönti el a hűtők versenyét. Nem egy olyan azonos paraméterű csöves hűtöknél a kisebb csöszámú megveri a nagyobbat (2 a 3 -at 3 a 4 et ) pedig elméletileg ugye több felület ......
A mai jól teljesítő csövek szinte mindegyike porozus s csak 1-2% teljesítmény eltérés van helyzetkülönbségből adódóan pl fejjel lefelé. 30 cm es darab 50 fok környékén 1 celsius alatti különbséget produká.
Ezt is figyelembevéve nem kell méregdrága réz borda hanem jó egy nagyobb elületű alu borda is  csak szintén ill. további pipe vel szét kell teríteni a felületén a meleget.
Nagyüzemi mód az tuti maratás. S itt is ezt kéne eröltetni sztem a jobb eredmény elérése céljából. Ha síma maratás amit irtatoknem ad mély porozus felületet akkor kísérletezgetni kell a csö beső falának valamivel történő egyenetlen "bvonásával" kezeléséval amivel elérhető hogy nem az egész felületetn egyszerre kezdődne a felületmarás hanem a felhordott anyag vastagságátók függöen ...... s ez eléggé "megszántott" felületet eredményezne. Lehetne több anyag keveréke a védőrétek ami szép fokozatosan tünne el a rézről s lehet h mire a nehezebben marható anyag eltünnek addig meletta már van egy egymilis juk ahol nem védte semmi csövet.
Nah mára ennyi mert mindjárt elalszom s ezért is bocs ha nem kerekek a mondataim.
Üdv!

ja aztán nehogy megtaláljátok pl. az antianyagot az ürben mert oda lesz a vákum :)

#986 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 26. 11:22

Idézet: BadBull - Dátum: 2005. okt. 25., kedd - 21:52

Sziasztok!

Idézet

max 1 év s otthon a nagyátlag drágábban tudná előállítani (ha tudná/ja) mint a nagyüzemi széri abolti ára lesz.

Ez igaz, de olcsón csak nagy tömegben lehet előállítani, és nekünk nem jó az amit nagy tömegben gyártanak.

Idézet

Nem full végigolvastam de engedjátek meg h véleménytnyilvánítsak.
Az kár

Idézet

Üveggyapot már több vízfelvevő képesség de irtójó hőszigetel :D 
Az üveggyapot önmagában nem hőszigetel, csak a szálai közé záródott levegő. Tehát a levegő szigetel...

Idézet

A mai jól teljesítő csövek ...
melyiket nevezhetjük annak? Amelyiken egy 5000-s fordulatú ventillátor van, vagy amelyiken nincs is ventillátor?

Idézet

...szinte mindegyike porozus s csak 1-2% teljesítmény eltérés van 
Ezt is figyelembevéve nem kell méregdrága réz borda hanem jó egy nagyobb elületű alu borda is  csak szintén ill. további pipe vel szét kell teríteni a felületén a meleget.
Nekünk is ez a célunk, ez is le van írva itt a topicban konkrét árakkal, méretekkel és boltokkal

Idézet

Nagyüzemi mód az tuti maratás. 
Próbáltunk rá módszert találni, egyik se jött be.

Idézet

S itt is ezt kéne eröltetni sztem a jobb eredmény elérése céljából. Ha síma maratás amit irtatoknem ad mély porozus felületet akkor kísérletezgetni kell a csö beső falának valamivel történő egyenetlen "bvonásával" kezeléséval amivel elérhető hogy nem az egész felületetn egyszerre kezdődne a felületmarás hanem a felhordott anyag vastagságátók függöen ...... s ez eléggé "megszántott" felületet eredményezne. Lehetne több anyag keveréke a védőrétek ami szép fokozatosan tünne el a rézről s lehet h mire a nehezebben marható anyag eltünnek addig meletta már van egy egymilis juk ahol nem védte semmi csövet.
és melyik ez az anyag és hogy teszed bele a 4mm-es belső átmérőjű csőbe?
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#987 Felhasználó inaktív   BadBull 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 26. 14:29

én az egy év tekintetében arra gondoltam h pl a passzív hűtés megoldásához nem a pipe előállítása lesz a feladat mivel "filléres" lesz az elmult árakhoz képest s ...... durva példával manapság sem a réz ércből indulunk ki :)
igazadvan az üveggyapot magában nem hőszigetel de akkor ugy fogalmazok hogy nem is nagyonjó hővezető vagyis inkább átlagos az anyagok közt s a fémek többségénél rosszab . nekünk pedig még a fémek közül is válogatni kéne/kell .... Ha jól vezetné a hőt az üveg akkor nem durranna el a pohár pl és ne felejtsd el h a pipe működése közben nem mindig van mindenhol víz benne s ott jó! höszigetelő a gyapot
természetesen a ventilátor nélküli a jól teljesítő (mai passzív pl proc csöves hűtök) Itt forgathatod őke többnyire ....
Azt h hogyan kelenne maratni a neten tuti fönt van !!! csak idő megtalálni
pl említettétek a kristájszerkezet felvitelét a belső falra. ez önmagában tényleg kevés de lehet olyan anyag h ha maratni akarod akkor nem oldja le rögtön s mélyebb porozusokat lehetne kialakítani.

#988 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 17:08

Kis ízelitó a készült szakdogából a hővezető cső működéséről:

Tároló edényben a munka folyadék saját egyensúlyi nyomásán, felszívódva a kapilláris bélésben van Egyik végponton melegítjük csövet, ezáltal a folyadék elforr és kilép a bélés anyagából. Miközben a folyamat lejátszódik a folyadék forrása hőt von el a melegítő felülettől Keletkezett gőz magasabb nyomású lesz és kondenzáló oldal felé halad, majd kicsapódik az alacsonyabb hőmérsékletű felületen. Gőz átadja a tárolt hőjét a csőnek, így tud eljutni a melegítési pontból a végpontig a hő a hővezető csőben.
Kép

Oldal megtkinthető itt: HŐVEZETŐ CSŐ MŰKÖDÉSE

Hank

#989 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 13. 20:36

Csak egy gondolat a vákumszivattyúhoz: diesel autók fékrásegítőjéhez tartozik egy vákumszivattyú (->autóbontó). Ez állítólag kb -0,85 Bar nyomást tud előállítani. Ha kettőt sorba kötünk, akkor kb -0,90 -0,95 Bar (relatív) nyomást lehetne lérni. (elmélet - ki még nem próbáltam) (itt már a víz is bőven forr)

Bár lehet, hogy egyszerűbb, és ugyanilyen hatékony a folyadék forralása. Amikor a teli cső fele elforrott, akkor lezárni a csövet.

#990 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 13. 22:32

Az a véleményem hogy egy igazi vákuumszivattyú jobb lenne erre a célre.Igazi gyártáshoz nem jó ilyen taknyolós módszer,nem lehet ugyanolyan paraméterű csöveket csinálni.Valahogy elkunyerálom a gyakvezető tanártól a vákuumszivattyút...
Hank

#991 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 14. 12:35

Idézet: Hank - Dátum: 2005. nov. 13., vasárnap - 22:32

Az a véleményem hogy egy igazi vákuumszivattyú jobb lenne erre a célre.Igazi gyártáshoz nem jó ilyen taknyolós módszer,nem lehet ugyanolyan paraméterű csöveket csinálni.Valahogy elkunyerálom a gyakvezető tanártól a vákuumszivattyút...
Hank

Hasonló paraméterű csövek eléréséhez rá kell tenni egy manométert (mesebeli lények gyakoriságát méri), és egy nagyobbacska vákuumtartályt (tárolni a semmit). Így a vákuumszivattyúk bizonytalanságát kiküszöbölve a valós nyomást tudod mérni.
Már csak arra kell odafigyelni, hogy kellő mennyiségű folyadék maradjon a csőben -
Alacsony nyomás + 20 fok körüli hőmérséklet  -> felforr a víz a csőben és te meg kiszivattyúzod a gőzt.
Erre megoldás lehet a folyadék fagyasztása, vagy időben abbahagyni a szivattyúzást.
A sorozatgyártáshoz természetesen ipari gépek kellenek - ipari áron. Ezek a házibarkácshoz voltak ötletek.

#992 Felhasználó inaktív   L12 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 16:18

Aki esetleg kompresszoros hűtésben töri a fejét, annak ajánlom figyelmébe a használt hűtőgépeket, ugyanis ezekből olcsón hozzá lehet jutni a szükséges alkatrészekhez.
Legjobb forrás: www.apronet.hu itt a háztartási nagygépek rovat...

#993 Felhasználó inaktív   kisrobert 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 16. 19:38

Idézet: L12 - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 16:18

Aki esetleg kompresszoros hűtésben töri a fejét, annak ajánlom figyelmébe a használt hűtőgépeket, ugyanis ezekből olcsón hozzá lehet jutni a szükséges alkatrészekhez.
Legjobb forrás: www.apronet.hu itt a háztartási nagygépek rovat...

Csak a kompresszoros, hűtőgázas termékekkel óvatosan kell bánni.
Illik utánnanézni a hűtőben lévő gáz veszélyességének mielőtt valaki szétbontja a hűtőkört.

#994 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 20. 18:37

Én belefogok a ház építésbe a következő bordát kívánom felhasználni:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Ha esetleg máskinek is kell akkor megtudnánk venni 1 szálat 6m és nem kéne +10%-ok fizetni a vágásért. Én össze tudom vágni a vívánt méretre. Nekem 2m kell.

Barkácsoló kedvűek ne kiméljenek.

PMiki
Csak a csend elég halk...

#995 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 20. 22:51

A vákumszivattyúval kapcsolatban ,vákum előálltásához e célra szereztem egy pneumatikus munkahengert,+ vákummérő órát.Meglátjuk mit tudok kihozni belőle.(amint lesz rá időm :) )

Aki  nem tudja megoldani a keményforrasztást,vagy tart tőle,annak alternatíva lehet a következő cuccos.Forrasztó paszta 140 fokon dolgozik,egy páka elég hozzá.
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#996 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 21. 18:31

Üdv mindenkinek!
Jó ötlet a pipe-hoz a rézforrasztó,csak az ára...Conrad soha nem volt olcsó  :(
Knifemaster: mennyiért szerezted be a cuccost amit említettél?
PMiki én már megvettem magamnak 2m ebből:
Kép
Hank

#997 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 21. 23:51

Idézet: Hank - Dátum: 2005. nov. 21., hétfő - 18:31

Üdv mindenkinek!
Jó ötlet a pipe-hoz a rézforrasztó,csak az ára...Conrad soha nem volt olcsó  :(
Knifemaster: mennyiért szerezted be a cuccost amit említettél?

A munkahengerért  10 rongyot fizettem + bartel,szóval nem mérvadó.Órát 3 ezresért kaptam,de online láttam 3500-ért.
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#998 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 25. 17:43

Nagyom lapos mostanában a topik.
Nemrég készítettem egy gázcsővel összekötött két fél rézcsőből álló heatpipe-ot.
Vízzel.
Müködött is frankón, csak a melegtől egy idő után behorpadt a gázcső.
Nem tud valaki olyan hajlékony csövet (belső átmérő 10mm), ami bírja a vákumot és a meleget is?

Hogyan lehet megoldani szerintetek azt, hogy a processzoron is, és a nagy passzív alubordákon is felfeküdjön a heatpipe-os blokk?
Mer ugye 6 db (lágy) rézcső köti össze a réz tömböket. 6 db rézcsövet nem biztos, hogy könnyű lesz odahajlítani.

Veriakilis

off
Miért vannak bizonyos szavak kétszeresen aláhúzva a hwsw fórumon zöldel?
ezek a zöld likek meg mindenfélét reklámoznak!
Csak nálam van így, vagy más is tapasztalta?
off

#999 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 14:47

PMiki, nem Te vettél a TTS-nél Thermokek heatpipe-pt?
Azt a lapos fajtát?

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 11. 27. 14:48 -kor

#1000 Felhasználó inaktív   Yany 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 28. 01:29

Idézet: Hank - Dátum: 2005. okt. 3., hétfő - 14:35

Üdv!
Sajnos így van.Dolog hogy papiron minden tökéletes,de mikor valós környezetben teszteljük a gyári pipe-os hűtőket kibuknak a tervezési hibái.
Nem csodálom hogy mai újabb pipe-os hűtők se verik meg a Coolink Bat hűtőjét.
Egy közös munkatér,bika keresztmetszet,nagyon jó kapilláris réteg,óriási felület,stb.
Bármit csinálsz működik a Bat...
Hank

A Prohardver tesztelte, hogy mennyit számít a hőcsövek helyzete, s megállapításuk szerint semmit nem jelent az általuk tesztelt termékekkel. Hogy a Bat-re is reagáljak, az U8-92 kb. úgy teljesít, mint a bat, pedig az is több U alakú és nem egy nagy hőcsővel rendelkezik. Itt miért nem gond?

Ráadásul a Prohardver házban teszteli a hűtőket, tehát a szivacson fekvő alaplap esete kizárt.

Örömmel venném helyreigazító hozzászólásotokat, mert valamit nyilván nem veszek figyelembe, csak nem tudom, hogy mit. :)
Asrock Z68 Extreme3 Gen3 | Intel Core i5 2500K @ 4.5GHz | 2x4 GB Kingston HyperX DDR3-1600/CL9 | ThermalRight Archon 140mm | Cooler Master Real Power M620 | Cooler Master RC-690 KWN1 | 128 GB Samsung 830 / 500 GB Western Digital SE16 | Pioneer 212D DVD | Sapphire Radeon HD7870 @ 1150/5400 | 24" Dell U2412M | Windows 7 Pro x64

Logout.hu blog

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.