HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 21. 01:27

Veriakilis!
Nem értem ezt a vizalat szívom ki metódus lényegét-értelmét. Miért a vizet kell kiszívni? Egyszerűen kevesebb vizet teszel bele. A vákum a lényeg!
Ha a csöben forralom a vizett 100 fokon, felette telítet gőz alakul ki és ekkor lezárom a csövet. Ebben az esetben 30 fokon mekkora lesz a nyomás?

#222 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 08:03

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 0:27

Veriakilis!
Nem értem ezt a vizalat szívom ki metódus lényegét-értelmét. Miért a vizet kell kiszívni? Egyszerűen kevesebb vizet teszel bele. A vákum a lényeg!
Ha a csöben forralom a vizett 100 fokon, felette telítet gőz alakul ki és ekkor lezárom a csövet. Ebben az esetben 30 fokon mekkora lesz a nyomás?

eccccceru fizika. a vizet jobban lehet szivattyuzni mint a levegot.

#223 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 10:33

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 2:27

Veriakilis!

Igen, a vizet jobban lehet szivattyúzni, mint a levegőt.
És még egy fontos dolog: igy garantáltan levegőmentes lesz a cső!

Azonkívűl a másik ok, az hogy a visszacsapó szelep jobban zár (tömít), ha mindkét oldalán viz van.
Több fecskendő vizet kell kiszivatni (az elején a cső tele van vizzel!) a fecskendővel a csőből, ezért többször le kell venni a visszacsapó szelep mögül a fecskendőt (vissza kell tolni), -ez idő alatt a visszacsapó szelep zárja a vákuumot. Ha a visszacsapó szelep mindkét oldalán viz van, akkor jól zár, de ha az egyik felén (pont a külsőn) levegő van, akkor nem olyan jól. Legalábbis az a visszacsapó, amit szintén egy pumpa tömlőjéből vettem ki a gyorscsatlakozóval együtt.
A harmadik, és talán leg lényegesebb ok:
nekem a cső végét egy sima autógumi szelep zárja le, - erre csatlekozik a pumpa tömlőről leszedett gyorscsatlakozó, mögötte a visszacsapó szelep, majd a fecskendő.
Amikor leveszem a gyorscsatlakozót a szelepről, akkor egy pillanatra nyitva van a szelep.
Szerintem az alatt a rövid idő alatt, amig nyitva van a szelep jobb, ha viz alatt van, mert a viz nehezebben megy át a szelepen, - nehezebben - mint a levegő, és épp ezért kevesebb is.
Szóval kevésbé csökkenti a vákkumot a kevés visszafolyó viz, mint ha valamival több levegőt szívna vissza.
Ráadásul ha annyival több vizet szivatok ki a fecskendővel, mint amennyit kb visszaszív a cső a csatlakozó levételekor, akkor pont a megfelelő mennyiségű viz marad a csőben.

Mondjuk, ha vékonyabb lesz a cső, és sima (fogóval) összeszorítással, majd forrasztással zárja la valaki, akkor az utolsó ok értelmetlenné válik.

Veriakilis

#224 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 10:35

Idézet: aurum - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 9:03

eccccceru fizika. a vizet jobban lehet szivattyuzni mint a levegot.

Nem Te írtad még jó régen a Prohardware heatpipe fórumába a forralásos módszert a vákuumra?
Ott is Aurum néven.

#225 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 10:55

Erre gondoltam:
www.prohardware.hu

#226 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 11:02

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 20:27

Kiszámítottam a forráspontot 30 fokra.Durva közelítéssel 1/10 légköri nyomást kell létrehozni,ez már necces fecskendővel és társaival...
Hank

Ezt szintén a prohardware hp fórumából való:

'ngabor2:
Forráspontcsökkentőnek épp elég a vákuum. Labor ökölszabály, hogy ha a nyomás a felére csökken, akkor a forrpont 15 fokot csökken. Tehát
1 bar: 100 °C
0,5 bar: 85 °C
0,25 bar: 60°C
0,125 bar: 45°C,
0,0625 bar: 30 °C, és ez már elég tisztességes hűtés, bár még bőven lehet ezalá menni. Legalábbis nyomásban, szobahőmérsékleten kb. 10 mbar a víz tenziója, tehát 0,01bar az ''elvi'' határ.'

#227 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 13:46

Szerintetek hogyan lesz nagyobb vákuum a csőben (szobahőmérsékleten), akkor ha tele van vizzel, és a csőből annyi vizet szivatok ki a fecskendővel, hogy mondjuk 8ml viz marad benne?
Akkor, ha a cső és a viz 1C fokos, vagy akkor ha 40C fokos?

#228 Felhasználó inaktív   balazsbela 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 21. 14:27

Hali!

Sztem a hőtágulás lehetne rá befolyással, ha jelentős lenne ekkora deltaT-nél, szal pl. 1°C-nál kisebb a térfogat, mint üzemi hőmérsékleten, de nem számottevő ez. Illetve mégis: lefagy a kezed  :)

Mi lenne, ha a cső térfogatánál nagyobb fecskendőt szereznél be a víz kiszívásához, így nem kellene többször csatlakoztatni, hanem kiszívsz egyszerre pontosan amennyit kell.
Üdv

#229 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 14:35

Tök mindegy,hőtágulás fog belejátszani.Jobb ha malegebb  folyadék,mert ha hideg vizet szívsz ki,működési hőfokon túl magas lehet a folyadék szintje.
Felvilágosított a klímás ismerős a forrasztásból.Régóta használok lágyforrasztást,de nem tudtam hogy kismértékben porózus a forrasztás minősége.Magyarán ereszt,és pár hónap után a vákuum tovaszáll :D
Szóval kísérletnek jó a lágyforrasztás,de végleges csőnél kötelező a keményforrasztás.Ipari ezüstel és gázlángal kell forrasztani.

Hank

#230 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 15:08

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 15:35

Felvilágosított a klímás ismerős a forrasztásból.Régóta használok lágyforrasztást,de nem tudtam hogy kismértékben porózus a forrasztás minősége.Magyarán ereszt,és pár hónap után a vákuum tovaszáll :D

Ezt jó tudni!
Van egy barátom, aki bármit megheggeszt nekem , - vasat, rezet rézzel ezüstel, alumíniumot, ingyen.

Írtam feljebb egy kérdést, hogy nem értem, miért nem elég a fecskendős vákuum.
Szerinted?

#231 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 15:19

Fecskendős vákuummal nagyon nehéz igazán jó vákuumot csinálni,mert a tömítések folyadékra lettek tervezve,nem gázra.Ebből következik hogy ha folyadékot szívunk,akkor az jól tudjuk szívni,és a csőben maradó légritka gázokkal nincsenek gondok.Ha a szelep ereszt,akkor max vizet tud visszaszívni,nem levegőt...
A többit szerintem megérted,nem kell magyarázni.
Veriakilis kolléga,te pesti gyerek vagy? ;) Mert ha igen,lehet hogy viszem a csöveimet hozzád :D
Ismerősödnek van vákuumpumpája?
Nagy macera lenne egy intézetvezető tanárral egyeztetni,hogy garázdálkodhassak a laborjukban. :rolleyes:
Hank

#232 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 15:23

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 16:19

Veriakilis kolléga,te pesti gyerek vagy? ;) Mert ha igen,lehet hogy viszem a csöveimet hozzád :D
Ismerősödnek van vákuumpumpája?
Nagy macera lenne egy intézetvezető tanárral egyeztetni,hogy garázdálkodhassak a laborjukban. :rolleyes:
Hank

Móri vagyok.
De néha járok Pesten.
Azt a boltot is meg akarom majd nézni, amit Te mondtál: BronzkerBt.
Sajnos vákuumpumpája nincs.

#233 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 15:24

A belső porózus szerkezetre kellene valamit kitalálni.

A google-val találtam már olyat is, hogy réz vatta...

#234 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 17:08

Egyérdekes link:
http://www.kardoslab...utescsovek.html

A fűtéscső belseje is légüres, majdnem olyan, mint a vákuumos cső. Ezúttal azonban nem a hőszigetelés, hanem sokkal inkább a belül lévő folyadék halmazállapotának megváltoztatása a cél. A fűtéscső belsejében ugyanis kis mennyiségű tiszta víz és egy kis speciális adalékanyag található. Tengerszint magasságban a víz 100 °C-on forr, de egy hegy tetején a forráshőmérséklet 100 °C alatt van. Ez a légnyomáskülönbségnek tudható be.

A fűtéscső belsejében ugyanis kis mennyiségű tiszta víz és egy kis speciális adalékanyag található.

Mi lehet az 'egy kis speciális adalékanyag'?
Talán csak nem a viz forráspontja csökken tőle egy kicsit?
Nem ért valki a kémiához?

#235 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 17:31

Most már meg van a magyarázat a fémes hangra:

A csőben lévő víz szobahőmérsékleten kis labdává formálódik, mint ahogy a higany, amikor szobahőmérsékleten lapos felületre öntik. Ha megrázunk egy fűtéscsövet, hallhatjuk, ahogy a vízlabda csörög benne. Habár ez csak víz, mégis úgy hangzik, mintha egy darab fém csörögne belül.

Először azt hittem, hogy a szelep csörög, - a vákuum rángatja vissza, és közben meg is szökik.
Érdekes, hogy a viznek olyan hangja van, mintha egy fémdarab ütközne a cső falának! :D

#236 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 20:13

Ez annyira jó:
'Ennek a magyarázatnak az alapján nagyon egyszerűnek tűnhet egy fűtéscső. Egy üreges rézcső, egy kis vízzel a belsejében, amiből a levegőt kiszippantották. Jól hangzik, de mindehhez több mint húszféle gyártási folyamatra és szigorú minőségellenőrzésre van szükség.'

Tényleg egyszerű! :D
20 féle folyamat nélkül is el lehet készíteni házilag!

Szerintem direkt nem készítenek olcsó passzív hűtést heatpipeokkal!
Mi lenne a ventillátorgyárakkal?
Azonkívűl pofátlanul drágán adják a hp-ket.
Nagy tömegben olcsó lehet az előállítása.
Ami max. a legtöbbe kerülhet, az a kapilláris réteg a cső belső felén.

#237 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 20:13

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 15:35

Tök mindegy,hőtágulás fog belejátszani.Jobb ha malegebb  folyadék,mert ha hideg vizet szívsz ki,működési hőfokon túl magas lehet a folyadék szintje.
Szóval kísérletnek jó a lágyforrasztás,de végleges csőnél kötelező a keményforrasztás.Ipari ezüstel és gázlángal kell forrasztani.

Hank

Csak vigyázz, nehogy ellforrjon a vized a nagy hő hatására! :)

#238 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 20:15

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 18:08

Egyérdekes link:
http://www.kardoslab...utescsovek.html

A fűtéscső belseje is légüres, majdnem olyan, mint a vákuumos cső. Ezúttal azonban nem a hőszigetelés, hanem sokkal inkább a belül lévő folyadék halmazállapotának megváltoztatása a cél. A fűtéscső belsejében ugyanis kis mennyiségű tiszta víz és egy kis speciális adalékanyag található. Tengerszint magasságban a víz 100 °C-on forr, de egy hegy tetején a forráshőmérséklet 100 °C alatt van. Ez a légnyomáskülönbségnek tudható be.

A fűtéscső belsejében ugyanis kis mennyiségű tiszta víz és egy kis speciális adalékanyag található.

Mi lehet az 'egy kis speciális adalékanyag'?
Talán csak nem a viz forráspontja csökken tőle egy kicsit?
Nem ért valki a kémiához?

pl alkohol is csökkenti a forr. pontot, vagyis minden olyan anyag, ami nek alapból 100 fok alatt van a forrpontja.

#239 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 21:02

Idézet: Bali® - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 21:15

pl alkohol is csökkenti a forr. pontot, vagyis minden olyan anyag, ami nek alapból 100 fok alatt van a forrpontja.

Nem hinném, hogy van értelme az alkohol víz keverékének, mert először az alkohol párolog el és csak utána a viz. Mivel csak elegyről van szó az alkotó részek fizikai tulajdonsága változatlan marad.

#240 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 13:32

Nem érdemes vele próbálkozni!Megpróbáltam vagy 5*-ör alkohollal a pipe-ot és soha nem akart működni.
Vízzel többször sikerült reprodukálnom a csövet.Maradék alkohol a csőben ami elkeveredett a friss vízzel,úgy lerontotta a forrást hogy nem akaróztott sehogy működni.Magyarán még rosszabb is lesz a cső működése alkohol keverékkel.
A csőben lévő vizet fagyasztva tartom,mikor forrasztom a cső végét,ezért nem lesz gond vele(legalább is hidegen tartom). :D
Hank

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.