Nézegettem hasonlatos bordák paramétereit és kb 0.5K/W-osak/m vagy alatta.
Ha kiakarod számolni hogy mekkora felület kell hozzá,bajban leszel,mert vagy 3 szakönyvet átbogarásztam és felületre nincs képlet.Nem felületre kapod meg,csak a fönti értékhez hasonló számot.
A katalógusban van egy szép grafikon a hosszra és a K/W értékre.Kiszámoltad mondjuk hogy 0.11K/W kell neked,megnézed a grafikont és látod hogy 3m.Többi már magától érthető.
A számításba pár hőellenállás is beletartozik,de a pipe-unk hőellenállásával nem vagyunk tisztába.Ezt valahogy kikell mérni,mert így nem tudunk pontos bordát kiszámolni.A Metallo-nál kapható bordákat egy magyar cég gyártja,írni kell nekik emilt a borda ügyében és az ominózus grafikont is küldjék el.Biztosan van infójuk róla.
Személyes véleményem hogy 1 pipe-ot használni CPU-ra balga ötlet lenne.Én 6 db 6mm keresztmetszetű pipe-ot haszálok majd.Forralási helyen 60mm hosszon,hideg oldalon 100mm hosszon,így nagy felületen veszi és adja majd le a hőt a pipe.
A hűtőgép egy fordított Carnot gép,nem pipe,ezért ezt kompresszoros hűtésnek hívják,nem heatpipe-nak.
Szobahőmérséklet alá nem tudunk igazán menni heatpipe-al,másikkal igen,de ez a működési külömbség miatt van.Mi csak forralunk,kicsaptunk,majd visszavezetjük a vizet,mozgó alkatrész nélkül.Kompresszoros hűtésben is vannak halmazállapotváltozások,de nem így megy a hűtés.Szóval a régi LEHEL nem jó erre.
Hank
UI: Van egy előérzetem,ha csinálnunk egy használható és jó heatpipe-os házat(hűtést),akkor
elindítunk egy mozgalmat. :o ,mint anno a Vízhűtés rejtelmei-vel Boho
Régen,mikor elkezdtem a vízhűtést,elég hülyén néztek rám.Vizet a gépbe
Ma már szokványos dolog,bár az átlagjúzernek még elég misztikus.
Pár év múlva a pipe-os fűtőerőművek és a VI. HeatPipe és rejtelmei topiknál észrevesszük,hogy kitapostunk egy új utat
Remélem sikerül...
mi is Boho szelleméhez hasonlóan figyeljük majd,ki mit okoskodik és csinál