HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1441 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 09. 12:47

Sziasztok!

Tudom, hogy ez házi HP hűtők topicja, de talán gyári HP hűtő kérdés is elfér itt. :)

Az lenne a kérdésem, ha az aláírásomban látható procira vennék egy Thermalright ULTRA-120-at, akkor az jól hűt-e venti nélkül, csak önmagában? A honlap szerint "recommended" a venti tehát nem feltétlenül szügséges. Én mindenképp ventillátor mentesiteni szertném a procihűtést. Az NB-re rendelek HR-05-öt. Házhűtő venti van a gépben egy szabályozható fordulatszámú Enermax 90mm-es, nagyon halk. Most nincs rá zsé, de később a videokari hűtést is Thermaright HP hűtéssel váltanám ki. Igy csak a táp és a házhűtő venti maradna a gépben, jelentősen csendesedne a gépem.

Kép

Szerkesztette: Brett Shaw 2007. 03. 09. 12:50 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#1442 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 09. 13:03

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2007. márc. 9., péntek - 12:47

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, ha az aláírásomban látható procira vennék egy Thermalright ULTRA-120-at, akkor az jól hűt-e venti nélkül, csak önmagában?

Hi!

Véleményem szerint simán elviszi a 3200+os venicét alapon, az tuti ... hogy huzva is viszi-e, azt nem tudom ... egy lényeges dolog:  a hűtő sűrű bordázatú, vagyis egy éppen csak indulásig leszabályozott 0,0001 decibeles ( :D  )  venti is elképesztően megemeli a hatásfokát .... a passzivan is jól sáró hűtők általában távolabb elhelyezkedő lamellékkal rendelkeznek ....

Az is fontos, hogy a gépedben fekszik vagy áll-e az alaplap.... előbbi esetben uis. a passziv üzem nem ajánlott ezzel a hűtővel mert nem tud távozni a meleg levegő a lamellák közül, hacsak nem komoly szellő dolgozik a házban ... Ha álló házad van akkor már sanszosabb a dolog ....

MIndenestre a hűtőt sok helyen eleve passzív hűtőként reklámozzák .... szal valszeg menne ugy is .. csak lehet forró fejű lenne kicsit .... Egy dolog a tuti: a TESZT!

#1443 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 09. 13:42

Köszi a választ. :up:
A ház álló. Majd meglátjuk, mindenestre nagyon igéretes hűtőnek látszik az Ultra-120. Ha esetleg kell rá még venti, ami 1000-1200-es fordulattal megy, annak a hangja elhanyagolható igy a tuning is maradhat.
NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#1444 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 16:45

Készítettem egy metanolos töltetű heatpipe-ot, ami elég jól működik.
Az alig langyos víz hőmérsékletét is átveszi a heatpipe túloldala 5-10 mp alatt.

Úgy készítettem, ahogy az acetonos heatpipe-okat is:

Raktam a csőbe 4 ml metanolt, és gázon forralt 100 C fokos vízbe merítettem a heatpipe-ot.
Rövid időre kinyitottam a szelepet.

Elég jól sikerült!

Eddig metanolos heatpipe-ot még nem sikerült készíteni, mert az a víz, ami a bojlerből jön nem volt elég ahhoz, hogy felforralja a metanolt.
Jobbnak tűnik a hőszállító képessége az acetonosnál, a működési tartomány alsó határa kb olyan, mint az acetonosé.
Bőven jó lesz ez a processzorra,- azon a hőmérsékleten, amire jelenleg a proci fel tudja melegíteni a leendő heatpipe egyik oldalát (ami most is hűti a processzort), már rendesen szállítja a hőt a metanol.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 03. 12. 16:49 -kor

#1445 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 17. 15:11

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. márc. 6., kedd - 15:11

Hi!

Szerintem ha fel is töltöd vizel, akkor ki lehet szállítni - pár napa latt radiátoron, vagy akár sütőben is .... ki kell próbálni! :)

Igen a keményforrasz rúd rosszabul vezet, de ennek nincs különösebb kelejntősége hiszen a HP-ben a gőz viszi a hőt, nem a fém ...

Üdv!

Nem tudsz feltenni képet a Durkó-féle kapillársiról?

Neked nem lett égett színű a kaplilláris, amikor összeolvasztattad a rézpor-keményforrasz-port?
Mennyire stabil a kapilláris,- nem lehet ledörzsölni a kapillárist a réz lemezről?

#1446 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 11:16

Hahóóóó!

#1447 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 11:55

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 11:16

Hahóóóó!

Hi!

Itt vagyok bocsi, csak nem voltam egy ideig net közelben ....

Képet sajna nem tudok feltenni, de nekem is szürkés szine lett a hevítés után, ez persze nem baj, nem okoz semmi féle problámát a működés szempontjából. Stabilnakolyannyira stabil volt, hogy mikor ki akartam kaparni a csőből, nem sikerült - csavarhúzóval sem ... :)

A metanolt illetően: igen jó választás, azért is ajánlottam annak idején, mert a forráshőja jóval magasabb mint az acetoné, mig a forrpontja közel annyi ... igy jobb! :) Csak kevésbé hozzáférhető és veszélyesebb (házi barkács feltételek közepette) ...

Be is építetted már valahova?

#1448 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 15:20

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 12:55

Hi!

Itt vagyok bocsi, csak nem voltam egy ideig net közelben ....

Képet sajna nem tudok feltenni, de nekem is szürkés szine lett a hevítés után, ez persze nem baj, nem okoz semmi féle problámát a működés szempontjából. Stabilnakolyannyira stabil volt, hogy mikor ki akartam kaparni a csőből, nem sikerült - csavarhúzóval sem ... :)

A metanolt illetően: igen jó választás, azért is ajánlottam annak idején, mert a forráshőja jóval magasabb mint az acetoné, mig a forrpontja közel annyi ... igy jobb! :) Csak kevésbé hozzáférhető és veszélyesebb (házi barkács feltételek közepette) ...

Be is építetted már valahova?

Még nem építettem be.

Leengedtem a lapos heatpipe-ot, amiben fémragyasztó/rézreszelék kapilláris réteg van.
Csak 1 ml víz jött ki belőle,- viszont igen lassan száradt ki belőle a többi víz,- napokig radiátotron volt, és még később is jött ki belőle víz,- gondolom a kapillárisból nem jön ki olyan könnyen a víz egy autó szelepen (kiszedett szeleppel) keresztül.

Ezt akarom most feltölteni metanollal, és megnézni mit tud a metanol, ha van a heatpipe-ban kapilláris is.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 03. 19. 15:29 -kor

#1449 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 14:11

[ OFF ]

Egy picit mással kapcsolatban: nem tudja vki, hol lehet venni - milyen jellegű üzletben - nagyon finom szövésű fémhálót? Nagyon finom, mint egy vékony szövet, vagy ilyesmi kellene, mint pl. egy nejlon harisnya, vagy hasonló ... ???

:offtopic:

Szerkesztette: durkonorbi 2007. 03. 27. 14:11 -kor

#1450 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 09:09

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 15:11

[ OFF ]

Egy picit mással kapcsolatban: nem tudja vki, hol lehet venni - milyen jellegű üzletben - nagyon finom szövésű fémhálót? Nagyon finom, mint egy vékony szövet, vagy ilyesmi kellene, mint pl. egy nejlon harisnya, vagy hasonló ... ???

[off]Herbáriában árulnak különféle vörösréz szöveteket (gyógyításra használják a hő kiegyenlítése miatt, pl. izületi fájdalmakra, húzódásokra, stb...).
De hogy kapsz-e nagyon finom szálút, azt nem tudom.
[/off]

#1451 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 29. 08:02

ok, köszi!  Sajna nekem savállóból kellne, de ugy tünik itt Vp-ben a Metakernél lesz!

Bocs az OFFért ...

#1452 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 10:47

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. márc. 29., csütörtök - 9:02

ok, köszi!  Sajna nekem savállóból kellne, de ugy tünik itt Vp-ben a Metakernél lesz!

Üdv Norbi!

Nem tusz olyan anyagot, ami jó hővezető, de egyben jó hangszigetelő is?

A HDD-met akarom lenémítani.

Veriakilis

#1453 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 06. 15:19

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 10:47

Üdv Norbi!

Nem tusz olyan anyagot, ami jó hővezető, de egyben jó hangszigetelő is?

Hmm .. jó kérdés .... igazából általában ami jó hangszigetelő, az jó hőszigetelő is .. :) kivéve egyes szivacsos szerkezetű  - talán szilikon jellegű - anygokat amiket régen használtak prociknál .... de ez szinte beszerezhetetlen ... nem igazán tudok ilyet mondani, de majd azért gondolkodok ... amugy ha hangos a HDD-d, akkor egy rugalmas felfüggesztés, vagy pl. szilikon alátét/ágy sokat segithet .... persze a tuti egy hangszigetelt dobozba beletenni,  1 blokkal, és vizzel hűteni ... :)

#1454 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 18. 20:35

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. ápr. 6., péntek - 16:19

Hmm .. jó kérdés .... igazából általában ami jó hangszigetelő, az jó hőszigetelő is .. :) kivéve egyes szivacsos szerkezetű  - talán szilikon jellegű - anygokat amiket régen használtak prociknál .... de ez szinte beszerezhetetlen ... nem igazán tudok ilyet mondani, de majd azért gondolkodok ... amugy ha hangos a HDD-d, akkor egy rugalmas felfüggesztés, vagy pl. szilikon alátét/ágy sokat segithet .... persze a tuti egy hangszigetelt dobozba beletenni,  1 blokkal, és vizzel hűteni ... :)

Üdv!

Találtál olyan saválló szövetet, amit kerestél?
Csak nem valami különleges heatpipe-ot akarsz készíteni?

Én most az alaplapom északi hídjának a kiegészítő heatpipe-os hűtésén dolgozom, mert az még nem elég hideg.

Remélem eljutok most már a maróshoz, és felvisszük a kemencében a réz tömbökre a Durkó-féle kapillárist.
Érdekes,- mindig áll egy darabig a projektem, aztán egyszer csak hirtelen sokat haladok előre.
Már csak a kapilláris van hátra, meg a két tömb, és a távtartók összeforrasztása...

Aztán jöhet a feltöltés, és a próba...

Remélem jól szuperál majd!

Veriakilis

#1455 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 18. 21:22

Hi!

Nem, nem HP-hez kellett a szövet ... de találtam. Majd tegyél fel képeket ha kész vagy, kiváncsian várom!!

#1456 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 14:55

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. ápr. 18., szerda - 22:22

Hi!

Nem, nem HP-hez kellett a szövet ... de találtam. Majd tegyél fel képeket ha kész vagy, kiváncsian várom!!

Üdv!

Feltöltöttem az egyik sima belső falu csövet (10mm-es külső átmérő, és 300mm-es hossz.) metanollal.
Sajnos nem mértem a bent maradó metanolt, így aztán nem lett jó...
Legalább is az eddigi próbák alapján.

Viszont arra jó volt a kísérlet, hogy lezártam a heatpipe-ot 'végleg'.
Leforrasztottam a sárgaréz utógumi szelep végét a szelep után sima lágyforrasztással.
Nem tűnt veszélyesnek a lezárás.

A fő darabot lehet, hogy így, vagy esetleg keményforrasztással zárom majd.

Érdekes,- nekem eddig az acetonos töltetű heatpipe-ok jobban működtek, mint a metanolosak. :confused:

Lehet, hogy leolvasztom a lezárást róla, és feltöltöm acetonnal, majd újra leforrasztom.
Akkor így nem fog elszökni az alacsony nyomás a szelepen keresztül.

Érdekes, hogy amíg a vizes töltetű heatpipe-ból hónapok alatt sem, vagy alig-alig szökik el a nyomás, addig az acetonos heatpipe-ból 1-2 nap alatt elillan az alacsony nyomás.

Ezért próbálkozom most a leforrasztással.

Te próbálkoztál mostanában kapilláris falú heatpipe-ot készíteni?

Szerinted gyárilag hogyan készítik a heatpipe-okat?
Először a nyomást csökkentik bennük, aztán beleengednek egy kevés vizet?
Vagy forralással?
A lezárás érdekes lehet, mert a legtöbb gyári heatpipe-nak az egyik vége szemmel láthatóan össze van olvasztva.
Csak azt nem értem, hogy ha olvasztással zárják, akkor hogyan oldják meg, hogy ne szökjön el a víz, a víz-pára, illetve az alacsony nyomás? :confused:

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 04. 21. 14:57 -kor

#1457 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 21. 22:15

Metanolos pipe-ot készíteni még nem próbáltam sőt mostanában igencsak áll a HP project ...

Hogy gyárilag?  Cső egyik vége beforraszt, ipari vákuum, szelepen keresztül víz bele majd présel, és nagyon magas hőm. lánggal olvaszt. Asszem valami ilyesmit olvastam anno ...

#1458 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 04. 15:13

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. ápr. 21., szombat - 23:15

Metanolos pipe-ot készíteni még nem próbáltam sőt mostanában igencsak áll a HP project ...

Hogy gyárilag?  Cső egyik vége beforraszt, ipari vákuum, szelepen keresztül víz bele majd présel, és nagyon magas hőm. lánggal olvaszt. Asszem valami ilyesmit olvastam anno ...

Szia Norbi!

Van nekem egy gyári heatpipe-om!
Egy Technics erősítőből való.
13 mm-es átmérője, és 300mm hosszú heatpipe.
Hallani, hogy valamilyen folyadék lötyög benne,- talán víz. :confused:
Pont olyan fémes hangja van a heatpipe-ben levő folyadéknak, mint az én házi vizes heatpipe-jaimnak.

Azt nem értem, hogy ez a heatpipe vízszintes helyzetben, vagy alig döntve (a fűtött rész valamivel lejjebb, mint a bordával ellátott) jobban működik, mint függőlegesen (lent fűtőm, fent a bordás rész). :confused:

Szerinted miként lehetséges ez?

Mindenütt azt írják a heatpipe-okról, hogy a legjobban függőleges helyzetben szállítják a hőt,- lent a hűtendő alkatrész, és fent vannak a bordák, vagy lamellák, ahol leadja a lent felvett hőt.
Erre ez meg vízszintesen hatékonyabb, mint függőlegesen... :confused:

Veriakilis

#1459 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 06. 18:59

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 15:13

Szerinted miként lehetséges ez?

Hi!

Igazából nincs ötletem, hogy miért van igy ... talán nem is a hőt szállítja jobban, csak gyorsabban átmelegedik ugy .... de velószínűleg a folyamatos hőszállítás jobb lenne függőlegesen ... ill.  egy magyarázat lehet, nem a porozus fala van belül, hanem vagy barázdált vagy más ... nem tudom .... ha sok benne a folyadék, valószínűleg itt nem a "kívánt folyamat" zajlik le mikor vízszintes ... de ezek csak tippek .. nem tudom ... :D

#1460 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 06. 20:19

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. máj. 6., vasárnap - 18:59

Hi!

Igazából nincs ötletem, hogy miért van igy ... talán nem is a hőt szállítja jobban, csak gyorsabban átmelegedik ugy .... de velószínűleg a folyamatos hőszállítás jobb lenne függőlegesen ... ill.  egy magyarázat lehet, nem a porozus fala van belül, hanem vagy barázdált vagy más ... nem tudom .... ha sok benne a folyadék, valószínűleg itt nem a "kívánt folyamat" zajlik le mikor vízszintes ... de ezek csak tippek .. nem tudom ... :D

Vagy nincs is benne kapilláris... :confused:  ;)  :D
Szevasztok
kontras

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75