HWSW Informatikai Kerekasztal: Tuningos Testvéreim! Procim elhalálozott! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tuningos Testvéreim! Procim elhalálozott! Tanulság:Hajtsd a maximumon, de ésszel! Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 22. 18:16

Hát igen.
Nemrég még arról volt szó, hogy kicsit bejáratva jobban megy a proci :) .Bár akik hc tuningrekordokat próbáltak döntögetni/készítgetni; azok tudják, hogy fárad azért a proci. De nem sokat.

P4eknél 1,7 Volt, vagy afölött hajtott példányoknál jelentkezett a Northwood rejtélyes halál szindróma (ha jól eméxem :think:  Northwood Sudden Death Syndrome).

Arra kíváncsi lennék, hogy a feszültség számít, vagy végeredményben csak az hogy mennyire melegszik.
Pl nekem 1,75Von 45°max. 1,75V az már a teteje, de 45°nem vészes.

Szóval melyik a fontosabb? :confused:

Szerkesztette: MC Pite 2005. 03. 22. 18:23 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 03. 22. 18:23

Nem csodálkoznék azon ha a proci 1.75-1.8V-on ment volna és ez ugye extrém hőtermeléssel jár, a foglalat közelében ez nagy hőt jelent és nem kizárt, hogy a feszstabilizátorokat kicsit megmelegítette és így egy picit instabilak lettek a feszek amiket a lap leadott és nem csodálkoznék rajta ha néha ez a fesz kicsit megugrott volna, ekkor történtek a fagyások, restartok és ez szépen lassan kivégezte a procit, majd a proci haldoklás közben elvitt 1-2 lapot magával. Persze az is lehet hogy a táp nem bírta a meleget főleg ha 2 ventis és a procitól szívja a meleget...

#23 Felhasználó inaktív   haspokk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 20:27

Idézet: Oli35 - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 7:33

Én a tápra lennék kíváncsi!

na megjöttem

táp chiftec 420W

nem az volt a hunyó

#24 Felhasználó inaktív   haspokk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 20:30

Idézet: diegho - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 17:23

Nem csodálkoznék azon ha a proci 1.75-1.8V-on ment volna és ez ugye extrém hőtermeléssel jár, a foglalat közelében ez nagy hőt jelent és nem kizárt, hogy a feszstabilizátorokat kicsit megmelegítette és így egy picit instabilak lettek a feszek amiket a lap leadott és nem csodálkoznék rajta ha néha ez a fesz kicsit megugrott volna, ekkor történtek a fagyások, restartok és ez szépen lassan kivégezte a procit, majd a proci haldoklás közben elvitt 1-2 lapot magával. Persze az is lehet hogy a táp nem bírta a meleget főleg ha 2 ventis és a procitól szívja a meleget...

1,775-ön ment, zalman réz hűtéssel, 48-50 fokos alaphőmérsékleten

ez még nem extrém adat

amúgy az msi-n a feszstabok messze vannak és gyárilag hűtőbordával vannak ellátva

szerintem a tartósan megemelt volt és a magas fsb végezte ki

remélem néhányan tanulnak az  esetemből

Szerkesztette: haspokk 2005. 03. 22. 20:42 -kor

#25 Felhasználó inaktív   haspokk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 20:50

Idézet: hekkerbarbi - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 17:04

Nekem is az az eggetlen bajom, hogy ezt a baromságot később azok is szívják akiknek ennél több esze van. Ezekután nem is nagyon csodálkozom a mistralos garihozáálásokon......   :(

marhaság

nem tömeges eset ez

viszont innentől kezdve én is 2* meggondolom, hogy használt procit vegyek -e?

ugyanis mivel gyorsan halt meg, szinte egyik napról a másikra, akár el is adhattam volna előzőleg, anélkül, hogy tudtam volna hogy tönkre fog menni
és képzeld el azt a szerencsétlent aki megvette volna és tegyük fel nem húzza, csak simán járatja
szinte biztos, hogy akkor is rövid idő alatt tönkrement volna
ha meg egyből feltette volna 3200+-ra akkor ő járt volna így

szal mivel nem tudni, hogy milyen körülmények között üzemelt a proci, nagy lutri venni használtat

ezzel nem negatív reklámot akarok éleszteni, hanem csak levezettem a saját esetemet.......

#26 Felhasználó inaktív   MPCRS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:13

Idézet: haspokk - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 20:30

1,775-ön ment

Bejött a tippem...  :D

#27 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 21:36

Idézet: haspokk - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 20:30

1,775-ön ment, zalman réz hűtéssel, 48-50 fokos alaphőmérsékleten

ez még nem extrém adat

amúgy az msi-n a feszstabok messze vannak és gyárilag hűtőbordával vannak ellátva

szerintem a tartósan megemelt volt és a magas fsb végezte ki

remélem néhányan tanulnak az  esetemből

Azért az Idle 50 fok az nem kevés...Főleg ,hogy általában még kevesebbet jeleznek ezek a hőmérők...Az terhelten lehetett akár 70-75 fok is...

Egyébként ezért jó a C&Q, mert ha tuningolod is akkor sem megy folyton gyílkos sebességen...Ez jelentősen növeli az élettartamot is...

Egyébként nálam elég jónak nevezhető hűtés van mindenen de mégsem adok a névleges max. fesznél 5%kal többet...Ezt is csak akkor ha lényegeset lendít a dolgon...Szal ha 10% feletti növekedés várható a feszemeléstől...Egyéb esetben felesleges...

#28 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 22:59

Annyi tunigot nem lehet megérezni :rolleyes: .

Arra nem érlkezett konkrét válasz, hogy vajon a relatíve magas fesz, de jó hűtés az mennyire lehet veszélyes. szerintem ha megvan hűtva nem gáz; de ki tudja. Nekem állandóan 100% a terhelés, UD-zek tudnillik. De sehogy sem mászik fel 45°fölé a víz, pedig 25-27°van a szobában. Ha 20°van a szobában, akkor a proci is lemegy 41-42°re. GPU 470 ha játszok, 330 ha nem (AtiTrayTools).
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#29 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 23:32

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 18:16

P4eknél 1,7 Volt, vagy afölött hajtott példányoknál jelentkezett a Northwood rejtélyes halál szindróma (ha jól eméxem :think:  Northwood Sudden Death Syndrome).

Sudden Northwood Death Syndrome, SNDS. Gugliban milliószám lehet rá találatot kapni, el is magyarázzák szépen, hogy micsoda ez, és mi okozza. Csak halkan mondom: nemcsak a Northwood-okat fenyegeti.
... a trip back in time is all I need ...

#30 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 22. 23:36

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 22:59

Arra nem érlkezett konkrét válasz, hogy vajon a relatíve magas fesz, de jó hűtés az mennyire lehet veszélyes. szerintem ha megvan hűtva nem gáz; de ki tudja. Nekem állandóan 100% a terhelés, UD-zek tudnillik. De sehogy sem mászik fel 45°fölé a víz, pedig 25-27°van a szobában. Ha 20°van a szobában, akkor a proci is lemegy 41-42°re. GPU 470 ha játszok, 330 ha nem (AtiTrayTools).

A relatíve magas fesz okozza az SNDS-t. A magas hőmérséklettől megolvadhatna a chip, ha a hővédelem nem lenne. Illetve magasabb (de a max. üzemi hőmérséklethez képest nem túlságosan magas) hőmérsékleten hibázni fog a proci, és lassabb is lesz.
... a trip back in time is all I need ...

#31 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 01:48

Right!
Viszont amik jellemzően belehaltak (amik meg nem szokták hogy óvatosan ezekkel a procikkal) azok a P4ek voltak. Jobb hűéssel kergettünk TBredeket, Bartonokat 2V környékén, és élnek :) . A P4 érzékenyebb volt; de persze a túl sok fesz mindent kinyírhat.

Jó,jó, de ha a hő nem magas, de a fesz relatív magas? Bár szerintem az én 1,75öm még belefér :think: .

#32 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 01:58

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 1:48

Right!
Viszont amik jellemzően belehaltak (amik meg nem szokták hogy óvatosan ezekkel a procikkal) azok a P4ek voltak. Jobb hűéssel kergettünk TBredeket, Bartonokat 2V környékén, és élnek :) . A P4 érzékenyebb volt; de persze a túl sok fesz mindent kinyírhat.

Jó,jó, de ha a hő nem magas, de a fesz relatív magas? Bár szerintem az én 1,75öm még belefér :think: .

Hűtés is biztosan számít...Ettől független azért szerintem a 90 nanós chipekkel azért nem lesz ez mert annyit fogyasztanak ,hogy előbb sülnek ki a FET-ek a lapokból minthogy a proci behalna :D

#33 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 02:29

Próbálják meg a FET-ek :evil2:
Kapott az órajelgenerátor is bordát, mert az is nyomott hagyott az ujjamon egy kézi hőmérés után.
Kép

Kép

Szerkesztette: MC Pite 2005. 03. 23. 02:31 -kor

#34 Felhasználó inaktív   ReeChee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 08:16

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 3:29

Próbálják meg a FET-ek :evil2:
Kapott az órajelgenerátor is bordát, mert az is nyomott hagyott az ujjamon egy kézi hőmérés után.
Kép

Kép

A bolhás veszett kutya f@szát de jól néz ez ki....  :respect:
Jövőre ha veszek A64-et valami hasonlót szeretnék látni énis a plexin keresztül, úgy meg fogom tépni hogy csak na....
<b>OO = [||] [||] = OO </b>   Kereklámpás BMW M3 Forever!
Mielőtt bármit kérdezel >> <a href='http://www.google.com' target='_blank'>Google</a>      Ha bármi baj van >> Cserélj tápot!
Konfig: X2 5600+, 4096 MB GEIL DDR-II 800, OCZ Vertex 30GB, Asus 8800GT 512MB, Samsung 913N 19" TFT - 8ms
<i><b>Failure is a "Postponed Success"</b></i>

#35 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 08:36

Ez a marhaság. Javítsatok ki, ha tévedek, de az emberek azért húzzák a procit, hogy ne kelljen nagyobb alapórajelű, drágábbat venni. Az eredménye lehet halott lap, halott proci, rengeteg bosszankodás és utánnajárás.
Akkor nem lenne érdemesebb egy eleve nagyobb procit venni +10k Huf-ért, mint kifizetni egy új lapot~15-20k, és egy új procit~15-20k ért?
Én is ráteszek egy kicsit a procira 2500~2800+, de ha csak jelét érzem annak, hogy valami nincs rendjén, akkor vissza alapra. Nekem stabilitás mindenek előtt.
így hamarabb megtalálsz:
MSN: gaborszi@msn.com

#36 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 08:38

Idézet: Syner - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 8:36

Ez a marhaság. Javítsatok ki, ha tévedek, de az emberek azért húzzák a procit, hogy ne kelljen nagyobb alapórajelű, drágábbat venni. Az eredménye lehet halott lap, halott proci, rengeteg bosszankodás és utánnajárás.
Akkor nem lenne érdemesebb egy eleve nagyobb procit venni +10k Huf-ért, mint kifizetni egy új lapot~15-20k, és egy új procit~15-20k ért?
Én is ráteszek egy kicsit a procira 2500~2800+, de ha csak jelét érzem annak, hogy valami nincs rendjén, akkor vissza alapra. Nekem stabilitás mindenek előtt.

Túl kicsi a rizikófaktor ahhoz, hogy ne érje meg.

#37 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 03. 23. 09:03

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 22:59

Kevésbé, mint a kettő együtt, de az is vitathatatlan, hogy felgyorsítja az öregedést a magasabb feszültség, hiszen ugyanazokon a vezetékeken több elektron fog áramolni, ergo nagyobb az anyag terhelése. Itt most néhány ezer atom szélességű vezetékekről beszélünk. Ha belevesszük a gyártástechnológia szórását, akkor elképzelhető, hogy a "gyengébbre" sikerül példányok a magasabb feszültség következtében néhány év alatt elpusztulnak: valahol, valamelyik vezeték megsérül, megszakad, elromlik néhány tranzisztor egy blokkban, nem képes kapcsolni.

#38 Felhasználó inaktív   whiskey 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 16:07

S.N.D.S. es egyeb rovid leirasa

Idézet

Although there is a widely-known theory that processor will never burn if it runs cool, it seems that this time this idean does not work. First of all, microprocessors are very complex and contain loads of separate blocks nowadays; for example, the temperature of FPU can be lower than a temperature of ALU when working in office applications. Secondly, manufacturing technologies are becoming thinner and thinner

Tehat az egyenetlen melegedes miatt a latszolag alacsony homerseklet is lehet gyilkos a procinak.
Es bizony az elektromigracio hatasa a csikszelesseg csokkenesevel no. :(

Idézet

The higher the temperature, the more out of place the atom is, the greater the scattering and the greater the resistivity. Moreover, according to people with knowledge of the matter, electrical voltage influences the atomic vibration even more than the temperature, as a result if you start to increase the voltage,

Ez engem latszik igazolni, tehat a feszey igenis nyirja a vasat homerseklet ide vagy oda.
Szoval ovatosan a feszkoval :oops:.En max 10%-ot adok neki pluszban (a 600-as cerkanal elragadtattam magam az mar +15% volt, de tobbe nem fordul elo  :( ).

Szerkesztette: whiskey 2005. 03. 23. 16:14 -kor

Whiskey

#39 Felhasználó inaktív   MPCRS 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 16:20

Idézet: whiskey - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 16:07

En max 10%-ot adok neki pluszban

:eek:  :eek:  :eek:

SZVSZ az már bőven elég a halálhoz...  :rolleyes:

Én max 2-3%-ot.

Szerkesztette: MPCRS 2005. 03. 23. 16:21 -kor

#40 Felhasználó inaktív   whiskey 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 16:30

Idézet: MPCRS - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 19:20

:eek:  :eek:  :eek:

SZVSZ az már bőven elég a halálhoz...  :rolleyes:

Én max 2-3%-ot.

Tudtommal regi okolszabaly, hogy az IC-k ennyin meg hosszu tavon eluzemelnek.Most 1.4 ---> 1.525 megy a 3000+.Ket ev mulva referalok az eredmenyrol  ;) .

Szerkesztette: whiskey 2005. 03. 23. 16:31 -kor

Whiskey

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.