HWSW Informatikai Kerekasztal: BT alapitas koltesegei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

BT alapitas koltesegei

#1 Felhasználó inaktív   fiola 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 01. 09:33

A tema adott, mennyibe faj ma egy BT letrehozasa, illetve ha mar letrehoztam, utana milyen tipusu adokat kell fizetnem, illetve bt bol hogyan tudom kivenni a penzt?

best practices, egyebek:)

udv
A világűr az némi anyag és a semmi keveréke..

#2 Felhasználó inaktív   fiola 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 18:06

hat senki sem konyvelo kozuletek?:)

#3 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 19:36

úgyfest.... anno nekem volt vmi órám erről, de már nem emléxem csak arra, hogy a tanár elmondta, hogy bt alapítani faxság, egyéni vállalkozóit kell helyette, mert 1xűbb és olcsóbb, btnek előnye nincs, max kftnek.. elég otthon volt a csaj ilyenekben, szal én hiszek neki.....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#4 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 19:37

Idézet: fiola - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 19:06

hat senki sem konyvelo kozuletek?:)

Ehhez miert kell konyvelonek lenni? Mondjuk ha megkerded egy ismerosod akinek van bt-je az hasznos lehet.

Egyebkent:
- ado beltag utan: ~35e/honap (ha minimalbert kap, es igen ez a munkaltatoi jarulek)
- konyvelo, jo esetben: 15e+afa/honap
- cegalapitas: ~80e (ugyved + kozzeteteli dij) + alaptoke
- szamlavezetesi dij: 3e/honap alatt nem uszod meg szerrintem
- egyeb ceges rezsi, ami a tevekenysegtol, illetve annak merteketol fugg

Masreszt mi lenne ha egy konyvelot keresnel fel, hogy konkretan milyen adok kellenek? Egyebkent a konkret adonem asszem mind1, ugyis az osszeg szamit, majd rajossz.

Penzt kivenni a beltag fizetesevel lehet elso korben, masodik korben a betett tagi kolcsonoket veheted ki, harmadreszt pedig szepen mint adozott jovedelmet. Persze ha a BT eztazt eltud szamolni, akkor nem kell kivenni a penzt, viszont ami elszamolasra kerult, az a BT tulajdona, tehat jo ha megvan.

#5 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 19:39

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 20:36

úgyfest.... anno nekem volt vmi órám erről, de már nem emléxem csak arra, hogy a tanár elmondta, hogy bt alapítani faxság, egyéni vállalkozóit kell helyette, mert 1xűbb és olcsóbb, btnek előnye nincs, max kftnek.. elég otthon volt a csaj ilyenekben, szal én hiszek neki.....

Ja meg ahol nem komaljak az egyeni vallakozokat es csak cegformaban mukodo dolgokkal foglalkoznak. Akkor is jow, ha tobben akarnak vmit csinalni, de meg a kft sok...

#6 Felhasználó inaktív   fiola 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 12:48

Idézet: andrej - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 18:37

- ado beltag utan: ~35e/honap (ha minimalbert kap, es igen ez a munkaltatoi jarulek)

ezt felsooktatasban tanulo szemely utan is kell fizetni?

Szerkesztette: fiola 2005. 04. 04. 12:51 -kor

#7 Felhasználó inaktív   Zsoltown 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 05. 09:58

Idézet: fiola - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 13:48

ezt felsooktatasban tanulo szemely utan is kell fizetni?

Egy működő Bt-ben, min. egy bejelentett alkalmazottra szükség van.
Arra azért vigyázz, hogyha Te beltag v. alkalmazott leszel,
sok diákos támogatástól eleshetsz.
Egyébként amig tanulsz, nem javaslom a BT-t.
Csak hártányai lesznek, előnye nem.
Ha lesz egy BT-d, sokmindentől megfosztanak majd, ami most jár
Neked. És persze a kiadásaid megnőnek.
De ha akarod ezt, azt javaslom végy fel vkit a családból alkalmazottnak, akinek
van munkaviszonya/min. 8 órás/ és akkor megspórolod a 35.000-et, mivel neki a munkáltatója fizeti.

#8 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 21:39

Idézet: andrej - Dátum: 2005. ápr. 3., vasárnap - 20:39

Ja meg ahol nem komaljak az egyeni vallakozokat es csak cegformaban mukodo dolgokkal foglalkoznak. Akkor is jow, ha tobben akarnak vmit csinalni, de meg a kft sok...

passzolom. Én csak visszaböfögtem amit anno hallottam órán, mert nem reagált senki nálam okosabb... Csajszi nyilván nem ez alapján mondta (bár kényszervállalkozóról többről hallottam mint kényszerbtről.... :think:)

Egyébként ő épp azt mondta, hogy ha a kft sok, akkor ne btt, hanem egyéni vállalkozót, mert csak admin költség overheadje van.... De mondom én csak itt jártatom a szám, szal akár baromság is lehet....
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#9 Felhasználó inaktív   redbiro 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 11:34

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 5., kedd - 21:39

passzolom. Én csak visszaböfögtem amit anno hallottam órán, mert nem reagált senki nálam okosabb... Csajszi nyilván nem ez alapján mondta (bár kényszervállalkozóról többről hallottam mint kényszerbtről.... :think:)

Egyébként ő épp azt mondta, hogy ha a kft sok, akkor ne btt, hanem egyéni vállalkozót, mert csak admin költség overheadje van.... De mondom én csak itt jártatom a szám, szal akár baromság is lehet....

Most néztem utána. 150k körül van egy új bt. indítása. Ha nem akarsz ennyit kiadni, kérdezz közbe a barátaidnál, lehet hogy valakinek van egy felesleges.:) De komolyan. Átvenni valakitől olcsóbb, azt 50 körül megúszod.

#10 Felhasználó inaktív   xmatrix 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 11:17

Idézet: redbiro - Dátum: 2005. ápr. 6., szerda - 10:34

Most néztem utána. 150k körül van egy új bt. indítása. Ha nem akarsz ennyit kiadni, kérdezz közbe a barátaidnál, lehet hogy valakinek van egy felesleges.:) De komolyan. Átvenni valakitől olcsóbb, azt 50 körül megúszod.

Hát nem tom én kb 2 hónapja tanultam és 60, vagy 80 ezer az indítás a pontos összegre nem emléxem már ;)

#11 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 14:03

Cafoljatok meg, hogy ha rosszul tudom, de BT nem mukodhet kultag nelkul....szukseges 1 beltag és 1 kultag. KKT??? annak nem tudom mennnyi a koltsege, de ha tobben vagytok, akkor erdemes azon is elgondolkodni. Annal sincs kotelezo minimum indulotoke.

#12 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 21:31

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. ápr. 5., kedd - 22:39

Kényszervállalkozni lehet bt-vel. A vállalkozás formája az mind1, attól még vállalkozó vagy.

#13 Felhasználó inaktív   andrej 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 21:33

Idézet: foxyr - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 15:03

Cafoljatok meg, hogy ha rosszul tudom, de BT nem mukodhet kultag nelkul....szukseges 1 beltag és 1 kultag. KKT??? annak nem tudom mennnyi a koltsege, de ha tobben vagytok, akkor erdemes azon is elgondolkodni. Annal sincs kotelezo minimum indulotoke.

Mukodhet ket beltaggal is meg mindennel. A tagok szama nem korlatozott. A BT-ben logikusan a beltag viseli a felelosseget a teljes vagyonaval es o az alairo. A kultag pedig penzt adhat ha ugy erzi jo biznisz le, ő a része mértékéig felel. Ebből következően nem kötelező kültag, mivel tökmind1 mennyi az alaptőke a beltag full vagyonaval felel.

#14 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 17. 18:47

Idézet: andrej - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 21:33

Mukodhet ket beltaggal is meg mindennel. A tagok szama nem korlatozott. A BT-ben logikusan a beltag viseli a felelosseget a teljes vagyonaval es o az alairo. A kultag pedig penzt adhat ha ugy erzi jo biznisz le, ő a része mértékéig felel. Ebből következően nem kötelező kültag, mivel tökmind1 mennyi az alaptőke a beltag full vagyonaval felel.

Ezt a magyarország.hu oldalról szedtem le...

"A betéti társaság (bt.)   
A betéti társaság a közkereseti társaság szabályaira épülő forma, azt a tagok eltérő felelőssége és ily módon a beltagok és a kültagok megkülönböztetése határolja el a közkereseti társaságtól. A betéti társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai üzletszerű, közös gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább egy tag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan és többi beltaggal egyetemleges. Legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban - e törvényben meghatározott kivétellel - nem felel  . 
A betéti társaságban tehát a kültag jogi helyzete speciális. Ez alapvetően abban nyilvánul meg, hogy harmadik személyek felé nem felel a társaság tartozásaiért, felelőssége csak a társasággal szemben áll fenn a vagyoni betétje szolgáltatása iránt."

Nekem ebből az esik le, hogy márpedig kell 1db kültag....
én ugyan 2éve vegeztem  (ebből államvizsgáztam), de én is ugy emlekszem, hogy mindenfelkeppen kell 1db bel- és 1db kultag

#15 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 07:54

Idézet: xmatrix - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 12:17

Hát nem tom én kb 2 hónapja tanultam és 60, vagy 80 ezer az indítás a pontos összegre nem emléxem már ;)

Hát más amit tanítanak, meg más a valós élet!
Most Bt-t 100e alatt nem nagyon csinálnak! Ügyvédtől függ, mennyit kér el, az ő munkadíja az ami sok benne; a kötelező költség nem sok. Elméletileg megúszható lenne 20-30e-ből is..
De kalkulálj 150e-vel.

1 beltag (aki a teljes vagyonával fele a bt-ért) meg 1 kültag kell (ő a bevitt tőke arányában fele - ha másként nem kerül meghatározára a társasági szerződésben). Kültag szinte bárki lehet, a társasági szerződésben ki kell kötni, hogy semmit nem csinál(hat). Így nem lesznek utána fizetendők.

Minimál bért adsz magadnak, havi költségek:
- eho, egbizt, nyugdíjbizt, magánnyugdíj  össz: 28eFt
- szja (ha máshonnan nincs jövedelmed)    ~10e
- vállalkozói járulék (ez új dolog)  2280-Ft
- bankszámla, közelező utalások ~ 3-5e
- könyvelő, kettős könyvvitellel 20-25e
Ez összesen:  (60-)70eFt/hó.  Ekkor még semmit nem csináltál.

Van még:
- iparűzési adó (ezt mindenképpen fizeted a bevételed után)
- társasági és nyereség adó (ezt csak a nyereséged után)

Meglévő Bt-t semmiképpen ne vegyél meg, ha most kezded a vállalkozósdit! Könnyen elképzelető, hogy 1 hét múlva már le is csuknak az előző Bt tartozásai miatt!

#16 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 07:56

Idézet: fiola - Dátum: 2005. ápr. 1., péntek - 10:33

illetve bt bol hogyan tudom kivenni a penzt?

sok lehetőség van:
- kifizeted magadnak mint munkabér (ez a legrosszabb)
- kifizeted magadnak mint osztalék (ez már jobb)
- a  többi lehetőség nem igazán szabályos, így nem is írnám le ide

#17 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 04. 19. 10:44

Idézet: redbiro - Dátum: 2005. ápr. 6., szerda - 11:34

nem akarsz ennyit kiadni, kérdezz közbe a barátaidnál, lehet hogy valakinek van egy felesleges.:) De komolyan. Átvenni valakitől olcsóbb, azt 50 körül megúszod.

Ezzel vigyázni, mert mi is átvettük családból, aztán APEHnek meg eszébe jutott egy 4 éves sztori amivel megtaláltak, és fizettünk is helyettük 50 pénzes bírságot valamire.
Make love not Wor.

#18 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 01. 19:06

Idézet: pgyafi - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 8:54

Most Bt-t 100e alatt nem nagyon csinálnak! Ügyvédtől függ, mennyit kér el, az ő munkadíja az ami sok benne; a kötelező költség nem sok. Elméletileg megúszható lenne 20-30e-ből is..
De kalkulálj 150e-vel.

...

Meglévő Bt-t semmiképpen ne vegyél meg, ha most kezded a vállalkozósdit! Könnyen elképzelető, hogy 1 hét múlva már le is csuknak az előző Bt tartozásai miatt!

Bt. alapítás: 80e+áfa, illeték: 50e, közzétételi díj: 14e (utóbbi 2 CDjogtáron kikereshető). Törzstőkének nincs minimuma, és tekintettel arra, hogy arról nem kell befizetést igazolni a cégbíróság felé, ezért ezt a gyakorlatban igen lazán veszik. Igazából senki sem fog megrökönyödni azon, ha a törzstőke összesen 1000 ft.

Bt. átvenni max akkor van értelme, ha mondjuk az ember EVÁs akar lenni, amihez ugye kell egy évnyi működés. De nem szabad ismeretlentől!!! És ismerőstől is csak akkor, ha feltétlenül megbízható.

#19 Felhasználó inaktív   yooccoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 06. 18:32

Sziasztok Pupákok! :)

Szal megpróbálom röviden.
A Bt alapítása az ügyvédnél kezdődik, akinek a munkadíja változó, kb 40-80 ezerig...ha kifogsz egy rendeset (ami ritka) akkor 20-ból is megúszhatod.
A többi lépés a következő:
1, ügyvédke megírja a társasági szerződésedet amibe kell minima 1 bel és 1 kültag. A tagság felelőségi megosztását most nem részletezem..ha kell írj emilt.
2. ügyvédke díja rendezve, akkor fogja a társ.szerződést és beviszi a cégbírósághoz, ahol legombolnak rólad 1x 50.000.- cégalapítási illetékként és még 1x 10.000.- közzétételi díjként.
na most tartasz kb 80-140 ezer között az ügyvédi munkadíj függvényében.
3. A társasági szerződést a cégbíróság lepecsételi "bejegyzés alatt" szöveggel, akkor az APEH-nak be kell jelenteni 15 munkanapon belül a cég alapítást és a bejegyzési határozat érkezte utan (ami kb 1 hónap) bevallásokat kell készíteni az "előtársasági" időszakról. Szal a könyvelő nem kikerülhető. Ebből kifolyólag a köv. költség a könyvelő díja, ami földrajzi helytől függően 5-15 ezer + 25% áfáig terjed, de ha a könyvelő nem áfa körös,akkor megspóroltad az áfát.
4. Ha nappali tagozatos sulis vagy, vagy heti 36 órát meghaladó bejelentett munkaviszonyod van, akkor nem kell járulékokat és szja-t fizetnek, HA nincs kivéted jövedelemként. Viszont ha veszel ki jövedelmet (hivatalosan) akkor kell fizetned a kivett jövedelem x 59,5%, ez a járulék és az adód.
Ezen felül ha év végén nyereséget realizált a vállalkozásod ( amit 3 évig el lehet nyelni) akkor  a nyereség 16% át befizeted társasági adóként.
Asszem ennyi elég ízelítőnek, hiszen a tudás sincs ingyen! :)

Csákó 1 könyvelő .
yooccoo#2929

#20 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 06. 11. 15:45

Idézet: yooccoo - Dátum: 2005. jún. 6., hétfő - 19:32

...
2. ... még 1x 10.000.- közzétételi díjként.
...

Yooccoo-nak összességében igaza van, leszámítva azt, amit desiderius fórumtárs már írt: ez a bizonyos közzétételi díj 14.000,-Ft, nem pedig 10.000,-Ft.

A közzétételi díj egyébként annak a költsége, hogy a cég bejegyzését követően a Cégközlöny c. opuszban közhírré tegyék: megalakult egy új cég.

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó