Idézet: saen - Dátum: 2008. nov. 6., csütörtök - 19:35
Tudom, ettől függetlenül én inkább az ilyen vizeket kerülöm. Emellett engem nagyon felbosszant a sorozatos szabálytalanság amit látok és a vízkezelő nem tesz semmit. Jelenlegi pátkai viszonyokból nem kérek, pedig jó víz lehetne nagyon...
Az addig volt jó víz, amíg le nem eresztették, hogy a Velencei-tó kiszáradását meggátolják. (Ami - mint utólag kiderült - teljesen felesleges és hasztalan lépés volt.)
Egy tó számomra ott veszíti el teljesen az értékét, amikor hal nem sok marad benne, és megjelenik benne a törpeharcsa. Hallom, hogy Fehérvárcsurgó is törpeharcsás víz lett.
Sic Transit Gloria Mundi...
Idézet
De igénylem, mégha ez nem is jött át

Nem adom fel a dolgot, fogok még próbálkozni és minden tipp jól jön. Nekem általában azzal van bajom, hogy a zsinór nem süllyed el és a felszínen úszó zsinór elhúzza az úszót a helyéről. Persze olyan is van, hogy túl könnyű az ólmozás és süllyesztett zsinórral is elmegy az úszó...
A matchbotos horgászat a könnyű/finomszerelékes horgászmódszerek egyik legnehezebb változata. Ebben a profik is egyetértenek.
Úszós horgászatban jártas emberek némi előnnyel indulnak, amikor megveszik életük első matchbotos felszerelését, de rengeteg tanulnivaló van még ebben az esetben is.
Az általad említett gond örök probléma.
Ott kezdem, hogy aki ismerkedik a módszerrel, az nem egy ultrafinom, keszeges felszereléssel kezdje, hanem egy strapabíróbb, univerzálisabb nagyhalas (vagy nagyobb halak horgászatára is alkalmas) matchbottal.
Nagyon fontos az ólmozás, a zsinór, az úszó összhangja és helyes megválasztása.
Általánosan igaz, hogy az áramlást a rendkívül hosszú, ugyanakkor rendkívül vékony (carbon szálas) antennájú úszók bírják a legjobban. Az ilyen úszókat viszonylag erős szél megjelenéséig lehet használni.
A másik fontos tényező a süllyedő zsinór alkalmazása és/vagy zsinórsüllyesztő spray használata. Nem véletlen, hogy a matchbotos horgászathoz el kell süllyednie a zsinórnak, hiszen ez a horgászmódszer gyakran igen nagy távolságokba (úszós horgászathoz mérten) történő dobásokról szól. A csalit pedig ott kell tartani a helyén, ha komolyabb halat is akarsz fogni.
A "Trabucco S-FORCE Sinking Match" zsinórt tudom ajánlani. Rendkívül lágy, s pár használat után egészen jól süllyed. Persze vannak technikák a zsinór süllyesztésére is. A profik a munka dandárját az orsóra bízzák; én magam pedig a dobásnál, amint kiterítem a szereléket, a bot végével ellentartok és a feszes zsinórt a víz alá nyomvom (esetleg tekerek pár fordulatot).
A "Tubertini Affondante Sinking" zsinór is nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Kiemelkedő a tartóssága.
Az ugye nyilvánvaló, hogy minél vastagabb zsinórt használsz, annál nagyobb hatása van a szerelékre az áramlásnak, mert annál nagyobb felületbe tud belekapni.
Ha a zsinórt sikeresen tudtad elsüllyeszteni, akkor nem okoz gondot az áramlás a legtöbb esetben.
De minden szituációra reagálni kell az ólmozás helyes megválasztásával. Én szélcsendes időben, nem áramló vízen sem szoktam nagyon megosztani az ólmozást. Igaz, nem "finomkodom", ha matchbotos horgászatról van szó; alapvetően pontyokra megyek.
A jelzőólom viszonylag méretes, úgy 1/10-e az úszó megadott ólmozásának, a főólom pedig majdnem kiteszi az úszón megadott ólomsúly mennyiségét. Előszeretettel használom a túlsúlyozott úszót, s a jezőólmot fenékre téve, feltolós módszerrel horgászom. (Minimum 5 grammos úszóval.)
Ez az ólmozás egyébként indokolt is a Velencei-tó erősen áramló vízén. Amikor szélcsendes az idő, gyengébb az áramlás, akkor a főólom mehet messzebb a jelzőólomtól. De fentiek erősödésével közelebb húzom ahhoz.
A gond akkor van, ha igen erős a szél. Ebben az esetben ugyanis az ilyen ólmozás ugyan megtartja a szereléket, de a vékony, érzékeny antennát, a kis felhajtóereje miatt állandóan elmerítik a hullámok, lehúzza a zsinór.
Az ólmot csökkenteni nem célszerű ilyenkor, mert elkezd "vándorolni" a szerelék; ilyenkor azt veszed észre, hogy minden egyes hullám elmozdítja az úszót, s az szépen haladni kezd a hullámok ütemében, azok irányába.
Ilyenkor jönnek jól a nagyobb, vastagabb antennás úszók. A matchbotos horgászathoz készült úszók között rengeteg önsúlyos úszót találsz. Érdemes a cserélhető ólmozású modelleket választani, mert azokat sok körülménynek megfelelve, állandóan variálva az ólmozással, sokkal univerzálisabban tudod használni.
Amikor "finomkodni" szeretnél, akkor az úszón sok súlyt hagysz, s a zsinóron finom, osztott ólmozással játszól, ha pedig az erősen szeles időben a mederhez kell "ragasztani" az úszót, akkor alig hagysz rajta súlyt, s a zsinóron kevés osztással, közel a jelhőhöz, akár nehéz jelzőólommal egyetemben használod a felszerelést.
Az Exner cég egyébként már gyárt horgászat közben könnyen, a szerelék megbontása nélkül cserélhető ólmokat is, "Magic Globe" fantázianéven.
Amit tudok ajánlani, hogy a témában érdemes megnézni Walter Tamás "Matchbotos horgászat 1-2" című filmet. Ennek a horgászmódszernek alapvető ismereteit lehet belőle megszerezni az egyik legavatottabb személy jóvoltából.
Idézet
Tribal XTR-A Specimen, durván 100k az ára... Ami még tetszett kicsit az a SpeedMaster széria, de az is 40k körül van.
Ez ízlés dolga is. Szépek, és jók a Shimano bojlis botjai, de nekem a karakterisztikája nem tetszik a közép és felső kategóriás modelleknek, ráadásul azon cégek közé tartozik ez a gyártó, amely termékeinek esetében vaskos "márkadíjat" is fizetsz.
Egyetértek.
Idézet
Foxot még nem fogtam kézbe, az 50k-s bot meg amit fanyalogva visszaraktam pont egy Greys bot volt. Ettől függetlenül pergetőbotban van nekem Greys, az istenkirály, szóval biztos van jó bojlis botja is a cégnek.
Ejj, a fene a gusztusodat, ha egy 50.000-es Greys bot nem elég jó neked!

Pedig azok aztán remek botok. S bár a cég igen hosszú idő után a kézi gyártásról átállt a sorozatgyártásra, még a "low end" Chub botjai is élettartam garanciás termékek. Az sokat elárul szerintem.
(Halkan jegyzem meg, hogy a cég a horgászat hőskora óta világhírű volt az egyedülálló, kézzel készült, ragasztott tonkinnád botjairól. Akinek van egy ilyen 30-40-50 éves botja, s vigyázott rá, az elmondhatja, hogy az még újabb 50 év múlva is horgászbot lesz.)
Idézet
Ezeket még nem néztem meg, de ami késik nem múlik.
A TF Gear-ről azt kell tudni, hogy egy angol cég, s kimondottan a pontyhorgászok számára gyárt és forgalmaz termékeket rendkívül széles palettáról.
Nagyon komoly minden cuccuk. Mindezekhez mérten az árszínvonala a TFG termékeknek igen baráti.
Idézet
Ezt mindenképpen ki fogom próbálni, de még nem győződtem meg arról, hogy ez elég.
Nézd... attól függ, hol horgászol és milyen gyakorisággal. El kell keserítselek. Olyan tavon, amely vadvíz és/vagy a pontyok nem ismerik a bojlit, a profi pontyhorgászok egy kisebb vagyont érő etetőanyagot, bojlit szórnak be, hogy a horgászat napjaiban eséllyel fogják majd zsinórban a bajuszos növényevőket.
Namost, ha ilyen tóra mész, s mint írtad nem akarsz vagyonokat költeni az etetésre, akkor vagy beéred a PVA hálóval, vagy inkább más csalival próbálkozol (megjegyzem, valószínűleg sokkal nagyobb fogási eséllyel)
Ha pedig "bojlis tóra" mész, akkor az esetek zömében bőven elég a PVA hálós etetés.
Magyarul meg is érkeztünk ismét a "nem szükséges spodbot" gondolatmenethez.
Idézet
Csak ezért félek a 3 részes botoktól, illetve azért, mert jóval kisebb a választék.
Tény, hogy kisebb. De bízom benne, hogy a piaci igényeket kielégítve egyre elterjedtebbek lesznek a 3 részes bojlisbotok is. Mert igény az van rájuk. A horgászok zöme még mindig a kis helyet elfoglaló horgászbotokat szereti.