Windows PE - van valakinek tapasztalata?
Elküldve: 2003. 01. 04. 14:20
Látta már valaki ezt a Windows PE nevű csodát? Mi van benne? Mennyire működik? Grafikus felület van benne? Lehet belőle rendes rendszert csinálni? Mennyire bugos? stb...
Elküldve: 2003. 01. 04. 23:00
Elküldve: 2003. 01. 05. 00:16
Master, 2002.08.16. 14:24
[url="http://"http://www.terminal.hu/newsread.php?id=30200407024912"]http://www.terminal....=30200407024912[/url]
A Windows XP PE (Preinstallation Environment) egy CD-ről futtatható, hardverfüggetlen Windows XP, amely lehetővé teszi a számítógép felkészítését a "nagy" Windows XP (újra)telepítésére, vagyis az ezt megelőző "tisztogatásra" - NTFS file-rendszer esetén is.
A Windows XP PE egy működőképes operációs rendszer, amely az XP magjára épül, azonban rendkívül igénytelen - nincs szüksége hardvermeghajtó-programokra és swapfile-ra sem. Az egész működőképes rendszer elfér egyetlen CD-n, amely egyben bootmédiumként is szolgál.
A Windows XP PE a következő Windows XP funkciók használatára alkalmas:
- partíciók készítése és formázása - FAT és NTFS file-rendszerekre egyaránt
- hálózatelérés
- az általános hardvereszközök külső driver nélküli kezelése
Mindezekkel a funkciókkal minden olyan feladat elvégezhető, amire korábban DOS-os boot lemezt használtunk. A Windows XP PE annyival azonban többet nyújt, hogy alapból kezeli a hálózatot és az NTFS-t.
A Windows XP PE mind x86-os, mind IA64-es architektúrára elérhető, előbbi 120 MB lemez- és 40 MB memória-, utóbbi 220 MB lemez- és 42 MB memóriaigényt támaszt. Az x86-os változat a következő mappákat tartalmazza:
- System32 - 66 MB
- System32Drivers - 29 MB
- inf - 4MB
- fonts - 9MB
- Extras - 8MB
Van azonban néhány megszorítás, hogy a Windows XP PE-t ne lehessen normál operációs rendszerként használni:
- automatikus reboot 24 óránként
- maximum 4 hálózati kapcsolat kezelése
- nem lehet megosztani a helyi gépen lévő file-okat
- csak TCP/IP hálózati protokollt kezel
- a legnagyobb használható képfelbontás 800x600x24
A Windows XP PE CD-ket várhatóan szeptemberben küldi ki a Microsoft regisztrált partnereinek
Elküldve: 2003. 01. 05. 00:23

Elküldve: 2003. 01. 05. 00:27
idézet:
Ezt írta Signal:
Van azonban néhány megszorítás, hogy a Windows XP PE-t ne lehessen normál operációs rendszerként használni:
- automatikus reboot 24 óránként
- maximum 4 hálózati kapcsolat kezelése
- nem lehet megosztani a helyi gépen lévő file-okat
- csak TCP/IP hálózati protokollt kezel
- a legnagyobb használható képfelbontás 800x600x24
A Windows XP PE CD-ket várhatóan szeptemberben küldi ki a Microsoft regisztrált partnereinek[/quote]
ennyi "megszorítás" minden gépen futtathatóvá teszi. nem tűnik olyan rossznak.
Elküldve: 2003. 01. 05. 13:24
Hmm.. ez nekem jól hangzik. Télleg unom már a DOS-os
bootlemezt (najó, bootos winme cd-t).
Remélem lesz olyan változat amiben
nincsenek bent ezek a megszoritások.
Nekem jól hangzik ez a dolog.
Mennyibe kerül ez a boltban?

TGeRi
[ 2003. január 06.: TGeRi_hun szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 05. 20:25
Én egy 8cm-es cdt használok, ezen van egy win98 bootfloppy, meg nc, partitionmagic, driveimage, ndd, fdisk, format, scandisk.
nagyon tuti kis lemez {8-)
Elküldve: 2003. 01. 05. 22:16

Elküldve: 2003. 01. 05. 22:23
idézet:
Ezt írta TGeRi_hun:
Honnan lehetne ezt "megszerezni".
Mennyibe kerül ez?
TGeRi[/quote]
hát ha hivatalos uton akarod megszerezni akkor szerintem hivd fel a microsoft hungary-t, ha kevéssé hivatalos utakon akkor meg bizonyos IRC csatikon van fent
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]
Elküldve: 2003. 01. 05. 22:57
idézet:
Ezt írta X-COM:
azt, hogy bevág egy háttérképet és egérkurzort, még nem nevezmém gui-nak[/quote]
hat minek nevezned?
amugy nem hinnem hogy minden gepen fut, pl megneznem hogy bootol vele egy alpha, vagy egy powerpc, vagy egy itanium, vagy ilyesmi
Elküldve: 2003. 01. 06. 12:31
1. Ez most ha CD-ről fut, swapfile nélkül, akkor minek neki 120 MB hely. Telepíteni kell, hogy használni lehessen? Akkor meg miért mondjuk azt, hogy a CD-ről fut? :confused:
2. Van benne valami normális particionáló rész (PQmagic-hez hasonlító) vagy a régi gagyi (minden veszik, ha hozzányúlsz) csak szép külsővel?
3. A windows-os programok, amelyek ki lettek mellé írva a CD-re, és nem kell őket telepíteni, azok futnak alatta, el lehet őket indítani?
Elküldve: 2003. 01. 06. 12:35
idézet:
Ezt írta Sumi:
hat minek nevezned?
amugy nem hinnem hogy minden gepen fut, pl megneznem hogy bootol vele egy alpha, vagy egy powerpc, vagy egy itanium, vagy ilyesmi[/quote]
[ 2003. január 06.: X-COM szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 06. 14:09
idézet:
Ezt írta PiEm-14B:
Igaziból csak három kérdés merült fel bennem ezzel a cuccal kapcsolatban.
1. Ez most ha CD-ről fut, swapfile nélkül, akkor minek neki 120 MB hely. Telepíteni kell, hogy használni lehessen? Akkor meg miért mondjuk azt, hogy a CD-ről fut? :confused:
2. Van benne valami normális particionáló rész (PQmagic-hez hasonlító) vagy a régi gagyi (minden veszik, ha hozzányúlsz) csak szép külsővel?
3. A windows-os programok, amelyek ki lettek mellé írva a CD-re, és nem kell őket telepíteni, azok futnak alatta, el lehet őket indítani?[/quote]
1. Nem kell telepíteni, CD-ről fut az egész.
2. Ezt nem néztem meg.
3. Passz.
Elküldve: 2003. 01. 07. 09:39
3. általában igen
Elküldve: 2003. 01. 07. 14:57
fut és 1-2 perc alatt fel is áll). Bejön 1 commandline
("MS-DOS" ablak) és ennyi. Ha onnan exit-tel kilépsz
akkor gép ujraindul. Na.. nemtom mit lehet benne csinálni
nagyon...
Viszont. Nálunk itthon helyi háló van és az 1ik XP osztja a netet és bazz boot után volt net mert tudtam pingelni
az Index.hu-t pl (pedig semit nem állitottam neki).
Azé nem rossz.....
Irjatok még tik is.
TGeRi
Elküldve: 2003. 01. 07. 17:57
[ 2003. január 07.: x-window szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 01. 07. 18:24
Elküldve: 2003. 01. 07. 23:20

Elküldve: 2004. 01. 08. 15:50
- Egy mini-Windows XP, mini Win32 API
- Kiváltja a DOS-t a „szűz” telepítésnél
- Hardverfüggetlen, szkriptelhető (batch)
- Diskpart, Format, 32 bites utasítások (gyors)
- Testreszabható a Winbom.ini-ben
- Plusz tárolóeszköz, hálókártya megadható
- TCP/IP hálózati támogatás
- Indítás - PXE (RIS), HDD, CD, DVD-ről
A WinPE működése:
1. A gépet WinPE-vel indítjuk (CD, DVD, PXE segítségével)
2. Particionálunk (diskpart, szkriptelve)
3. Formázzuk a diszket (format, szkript
4. Hálózaton csatlakozunk a telepítőt, image-et tartalmazó kiszolgálóhoz
5. Helyreállítjuk az image-et (Ghost, PQDI, stb) vagy winnt32-t indítunk
Részlet: Microsoft Technet
Sajna élőben még nem láttam pedig hasznos egy kütyür.