HWSW Informatikai Kerekasztal: Thermal Design Power/Point - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Thermal Design Power/Point a mocskos Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 15. 13:48

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 11:16

Extrém alacsony feszültségű, nagy áramú tápot tervezni nem tréfadolog. Ne feledd, hogy míg a hőteljesítmény folyamatosan emelkedett, a tápfeszültség trendszerűen csökkent: az ennek megfelelően szükséges áram nem lineárisan nőtt. Ekkor jöttek be a többfázisú tápok is (megint egy ismeretlen tényező). Ehhez jött hozzá az, hogy az iparág egy része szeretett volna költséget csökkenteni -> olcsó alkatrészek.

Mire visszajöttek az első dögök, és a tervezők levonták a tanulságokat és léptek valamit a megoldások irányába, addigra el is repült az az egy-két év.

Rive ez elfutott ugy, evtizedek ota teveznek az elktronikaban kilowattos hangerositoket akar BD osztalyban is. Lasd 4x200Wos autoradiok,1-2kw-os krell monoblokkok.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#102 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 15. 19:14

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 14:48

Rive ez elfutott ugy, evtizedek ota teveznek az elktronikaban kilowattos hangerositoket akar BD osztalyban is. Lasd 4x200Wos autoradiok,1-2kw-os krell monoblokkok.

És ezek 40A/1.5V körüli kimeneteket produkálnak, miliohmos, kapacitív jellgű terhelőellenállásokon :think:
Elköltöztem :-)

#103 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 16. 11:48

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 19:14

És ezek 40A/1.5V körüli kimeneteket produkálnak, miliohmos, kapacitív jellgű terhelőellenállásokon :think:

Sőt a mai Prenyákban (130W max felvét) 100A fölöt...

#104 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 16. 18:23

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 19:14

mivelhogy éppen ittvan nálam egy krell monoblokk 2Ohmos impedancia produkál 3200W-ot kifele nevleges 80V-os meghajtas eseten. Namost azt azert tudjuk, hogy hanglada eseteben az a 2Ohm az egy frekisprektumra vett szamtani kozep, freki fuggvenyeben 0.25Ohm es 10Ohm kozott barmi lehet - es meg a kivezerlestol (hangaram) is fugghet... hanglada induktiv es kapacitiv viselkedes kozott valtogat altalaban (anti)rezonanciaval is fuszerezve (crossover) az mas kerdes hogy az ilyen 'ipari' hangerositok elegge az 1000000Ft kornyeken arazodnak be :)

Szerkesztette: SFIJ 2005. 04. 16. 18:24 -kor

#105 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 05:30

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 16., szombat - 19:23

...

Itt pont az a lényeg, hogy alacsony a feszültség. Fixen :) Emellett már csak ráadás, hogy tenyérnyi helyen elfér, nem diszipál többet, mint a hasznos kimenő teljesítménye, valamint a lap árából max 1-2k értékben részesül :)

#106 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 11:47

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 5:30

Itt pont az a lényeg, hogy alacsony a feszültség. Fixen :) Emellett már csak ráadás, hogy tenyérnyi helyen elfér, nem diszipál többet, mint a hasznos kimenő teljesítménye, valamint a lap árából max 1-2k értékben részesül :)

jo akkor mondhatnam az MVM DC hidjat ami a magyar energiraendszert kototte ossze az EUssal itt GW-ok setaltak, silicon based tisztan a megoldas,  de amodern 'heggesztotrafok' is szilikon alapu  ugyek manapsag. Tehat a technologia teljesen ki vagyon munkalva minden szegmensben... bottom line: a torpefesz tejelektrot nem 2000-ben kellett feltalalni.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 04. 20. 11:50 -kor

#107 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 13:02

A nagyfeszültségű (>3V :) ) dolgokat tényleg nem érdemes idekeverni, teljesen mások a problémák.
A processzor tápjának 100 A körüli áramot kell úgy biztosítania hogy nem ingadozhat pár 10mV-nál többet a feszültsége, akkor is, ha a processzor esetleg igen gyorsan vált energiatakarékos módba és vissza, 40-50A-rel változtatva a terhelést.
Ilyen áramoknál századohmnyi ellenállás miatt teljesen rossz lehet a feszültségérték, egy rosszul tervezett nyákszakasz miatt lehet selejt a táp.
Egy régebbi Hobbyelektronika évkönyvben volt egy cikk a PC tápokról, előkeresem ha nem felejtem el. 
WoT nick: Atti77

#108 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 14:10

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 12:47

jo akkor mondhatnam az MVM DC hidjat ami a magyar energiraendszert kototte ossze az EUssal itt GW-ok setaltak, silicon based tisztan a megoldas,  de amodern 'heggesztotrafok' is szilikon alapu  ugyek manapsag. Tehat a technologia teljesen ki vagyon munkalva minden szegmensben... bottom line: a torpefesz tejelektrot nem 2000-ben kellett feltalalni.

Hümm-hümm.

Azt hiszem, minden további nélkül szóvá tehetem azon sejtésemet, hogy ebben a témában nem igazán vagy otthon :)

#109 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 15:07

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 14:10

Hümm-hümm.

Azt hiszem, minden további nélkül szóvá tehetem azon sejtésemet, hogy ebben a témában nem igazán vagy otthon :)

egyszeruen csak nem kell tulmisztfikalni, hogy hudemilyenbonyolult, mert nem igaz, hogy errol volna szo. ha valaki eves szinten tobb 100ezres nagysagrendben gyart ilyesmit, annak a k+f is megeri, mer tfh 1USD/lap az extra koltseg. felmillio USD eleg kell hogy legyen a k+f-re eteren. raadasul nemis alapkutatasrol, hanem alkalmazottrol van jelen esetben szo, es mint irtam kerult mar elo az elektronika torteneteben hasonlo problema. az hogy ez 2 evig megsem sikerult, ez kokemenyen _meretezesi problema_. a bemeno adatok, gyari TDP nem voltak megfeleloek. ennyi. Jelenleg a sztori megoldodasa eros tulmeretezesrol szol, alaplapi stabok es SPU tekinteteben egyarant. quod erat demonstrandum.

#110 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 07:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 16:07

egyszeruen csak nem kell tulmisztfikalni, hogy hudemilyenbonyolult, mert nem igaz, hogy errol volna szo. ha valaki eves szinten tobb 100ezres nagysagrendben gyart ilyesmit, annak a k+f is megeri, mer tfh 1USD/lap az extra koltseg. felmillio USD eleg kell hogy legyen a k+f-re eteren. raadasul nemis alapkutatasrol, hanem alkalmazottrol van jelen esetben szo, es mint irtam kerult mar elo az elektronika torteneteben hasonlo problema. az hogy ez 2 evig megsem sikerult, ez kokemenyen _meretezesi problema_. a bemeno adatok, gyari TDP nem voltak megfeleloek. ennyi. Jelenleg a sztori megoldodasa eros tulmeretezesrol szol, alaplapi stabok es SPU tekinteteben egyarant. quod erat demonstrandum.

:nevet2:

Ez jóóóól esett így reggel :D
Ezek után fogadni mernék, hogy gyártmány fejlesztésében még nem volt benne a kezed (a copylmány - szoftver - nem gyártmány ) :)
Még akkor is két-három rev. egy gyártmány összehozása, ha pl. egy chip gyári DevKitjéből dolgozik az ember, és csak egy kis sorozatú, menjen-aztán-majd-rugdossuk-egy-évig full digitális kártyáról van szó, nem pedig egy alaplapról :) Ipari cuccnál sose tudod a K+F-en behozni az első kibocsátott sorozatok visszajövő darabjainak elemzését :)

Amúgy pedig: sose volt még neked gyanús, hogy pl. az ABIT-ok akkor is pontosan ugyanúgy döglöttek, ha egy Cel300 ment bennük, mint ha egy Tua PIII? Vagy, hogy a régi BH6 alig pupult Cel300A-tól PII/450-ig, bármivel: míg a BF6 már egy Cel300-tól is megfeküdt fél/egy év alatt? A QED-től a TDP-t illetően még igen-igen messze vagy :)

#111 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 08:06

Idézet: Rive - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 7:40

:nevet2:

Ez jóóóól esett így reggel :D
Ezek után fogadni mernék, hogy gyártmány fejlesztésében még nem volt benne a kezed (a copylmány - szoftver - nem gyártmány ) :)
Még akkor is két-három rev. egy gyártmány összehozása, ha pl. egy chip gyári DevKitjéből dolgozik az ember, és csak egy kis sorozatú, menjen-aztán-majd-rugdossuk-egy-évig full digitális kártyáról van szó, nem pedig egy alaplapról :) Ipari cuccnál sose tudod a K+F-en behozni az első kibocsátott sorozatok visszajövő darabjainak elemzését :)

Amúgy pedig: sose volt még neked gyanús, hogy pl. az ABIT-ok akkor is pontosan ugyanúgy döglöttek, ha egy Cel300 ment bennük, mint ha egy Tua PIII? Vagy, hogy a régi BH6 alig pupult Cel300A-tól PII/450-ig, bármivel: míg a BF6 már egy Cel300-tól is megfeküdt fél/egy év alatt? A QED-től a TDP-t illetően még igen-igen messze vagy :)

Te rive azert volt jopar cucc amit tervezem es gyartottam, te nagyonhangember :D tavrangatotol a dallamcsengon at a sztereo hangerositoig.

Amugy itt az alaplap egy bizonyos reszerol van csupan szo, nem az egeszrol. Amit a BF6-rol irsz azt kicsit szzor menten, mert az arena forumon 100 emberbol 101 fogja allitani, hogy sose volt baja a BF6-okkal.

megbarkacsolt BP6-omban jelenleg 2 db 733-as piii regnal es valamiert nem puposodik a cucc, kb 1 idoben jelent meg a BP6 a BF6-tal. BP6-nak egyebkent mas baja vann, neki a BIOS-a fagy(ott) buggos volt, debuggoltam, megoldottam, ammen.

A problema amirol beszelek kb 30-35W korul jelentkezett, mikoris a teljesitmenyugyben a publikalt ertek egyre inkabb kezdett elszakadni a valosagtol. A problema amugy nemcsak abit specifikus volt, az osszes nem intel lapot erintette hoszabb-rovidebb ideig.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 04. 21. 08:07 -kor

#112 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 08:34

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 9:06

*)Amugy itt az alaplap egy bizonyos reszerol van csupan szo, nem az egeszrol. Amit a BF6-rol irsz azt kicsit szzor menten, mert az arena forumon 100 emberbol 101 fogja allitani, hogy sose volt baja a BF6-okkal.

**)megbarkacsolt BP6-omban jelenleg 2 db 733-as piii regnal es valamiert nem puposodik a cucc, kb 1 idoben jelent meg a BP6 a BF6-tal. BP6-nak egyebkent mas baja vann, neki a BIOS-a fagy(ott) buggos volt, debuggoltam, megoldottam, ammen.

***)A problema amirol beszelek kb 30-35W korul jelentkezett, mikoris a teljesitmenyugyben a publikalt ertek egyre inkabb kezdett elszakadni a valosagtol. A problema amugy nemcsak abit specifikus volt, az osszes nem intel lapot erintette hoszabb-rovidebb ideig.

A gyártmányaidat inkább nem kommentálnám :) Valószínű ügyesen barkácsolsz, de a témához nincs közük :)

*) BF6-fronton nézz utána erősen - a nagytesó BE6-II -vel együtt ez volt az Abit leginkább pupulós Slot1 szériája. Nagyon rövid idő alatt púposodott rajta minden. Mondom, kérdezz utána akár itt a fórumon :)
( http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=+bf...es%C3%A9s&meta= )
**) El kell keserítselek, a BP6 a (szintén nem pupulós) ZM6-al rokon, nem a BF6-al :) PPGA, ugye :) Amúgy ez masszív öngól - ha a PPGA-ra tervezett BP6 nem pupul egy masszív túlterhelés hatására (azér' Celeron helyett PIII eléggé túlterhelés), de a PIII-ra tervezett BF6 alulterhelve, PIICeleron alatt is pupul, akkor miért is lenne itt szó kötelezően TDP problémáról :think:
***) ASUS pl. nem pupult. A BH6 a PII/450-ek durva fűtésétől nem pupult. Chaintech, DFI, DTK nem pupult. Acorp már P1 alatt is pupult (5ALI61, még P1/133 mellett is). Abit, ugye. PcPartner, Aska, Shuttle - pupult.

Szerkesztette: Rive 2005. 04. 21. 09:14 -kor

#113 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 11:31

Mondjuk én csak annyival tudok hozzájárulni, hogy a P3 azért nem akkora túlteher a BP6nak hiába van dual cerkára méretezve csak. A Mendocino-s cerkák még 0,25 mikronosak, 128k cache-el, ehhez képest a P3 a maga 0,18 mikronjával és 256k cach-ével szerintem nem egy akkora überugrás.
Pláne, hogy anno az Abit a BP6ot amolyan soho szervernek szánta, SMP meg minden, a gond ott az volt, irták is, hogy kisérleti jellegű ez a dual rajta, és P3 is megy bele. Az igazán nem az abit sara, hogy az intel a P3/cel2 alatt lábkiosztást cserélt oly hetykén.
Amugy, a BP6 szerintem inkább a BE-6al rokon, majdnem ugyanaz a lap, ugyanaz a HPT366os ATA kontroller van rajta, érdekes mód azonban a BE-6 rev1ről hallottam olyat is hogy nem puposodós, olyat is hogy puposodós, nekem van 2, egyiknek sincs baja pedig mentek eleget, elleneben egyszer már kondiztam is egyet.
BF-6 valami nagyon retardált változat volt, amolyan köztes, nekem az alábbi kronológia rémlik abit-fronton: BH6+BX6, BE6+BP6, ZM6+BF6, BE6-2+BX-133.

#114 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 12:30

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 12:31

...nekem az alábbi kronológia rémlik abit-fronton: BH6+BX6, BE6+BP6, ZM6+BF6, BE6-2+BX-133.

A BE6-II tulajdonképpen a BF6 RAID-vezérlővel felbuggyantott verziója: a BX-133 pedig a BE6-II Socket-re átalakított variánsa. A kapcsrajzon effektíve csak minimális változtatások voltak, annyi, amennyi revíziók között lenni szokott. Mindegyiken az RC5058/CS51313 stabvezérlők voltak. Mindegyik pupult...
A ZM6-on US3004, a BH6-on pedig CS5165 volt. A BE6, BX6, és a BP6 stabvezérlőjére nem emlékszem. 

#115 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 12:58

Én csak időrend alapján tippeltem, mert anno a BH6 meg a BX6 együtt jött be, az eltérés annyi volt, hogy a BX6 nagyobb volt jócskán, 4 DIMM 3 helyett nomeg a TI rambuffer, a BE6-BP6 is csont ugyanakkori, jórészt még az elrendezés is ugyanaz. Amugy, nemtom, nem a BE6-2 meg a BX-133 voltak azok a BXek, amik hivatalosan is tudták a 133at helyesen leosztani a PCI/AGPnek? Mintha a BF6 ilyet nem tudott volna.

#116 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 13:10

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 13:58

...Amugy, nemtom, nem a BE6-2 meg a BX-133 voltak azok a BXek, amik hivatalosan is tudták a 133at helyesen leosztani a PCI/AGPnek? Mintha a BF6 ilyet nem tudott volna.

Nem tudom. A CPU-táp és a kapcsrajz szempontjából persze mindegy :)

#117 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 13:34

Géphűtés folyékony fémmel

#118 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 09:28

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. máj. 6., péntek - 13:34

Vmi teszt, vagy ár?
Mert a cég honlapján nem találtam. :(
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#119 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 21:20

Idézet: Asker - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 10:28

Vmi teszt, vagy ár?

SZVSZ első körben a komolyabb gépekbe fogják szerelni, nyilván a vízhűtés helyett.

#120 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 12:38

Aztán lehet ott is marad, mint a kompresszorok meg a többiek. Vagy olyan drága lesz majd hogy a kutyának se fog kellenni, mint anno a Cryotech cuccok.

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó