Üdvözletem minden kedves fórumozónak!
Lenne nekem egy problémám egy bizonyos Acer Aspire 5755G-2674G75MNBS LX.RQ20C.005 típusú notebookkal. 2011.október 17-én vásároltam ezt a 'csodálatos' masinát. A készüléken Lepus Linux OS volt gyárilag,
amit még a vásárlás napján letöröltem. (Win7 DVD-vel formatáltam a partíciókat, majd kitöröltem a partíciókat, és létrehoztam 2+1 partíciót(150gb Win7nek meg progiknak; 550gb a többi cuccnak;
a +1 meg az amit a telepítő hoz létre). Ezután a notebook-ra feltelepítettem a Microsoft Windows 7 Ultimate x64 OS-t (MSDN verzió, szal nem valami hegesztett bélsár). Drivereket az acerhu-ról lehúztam,
ha találtam frissebbet a hardware gyártó honlapján, akkor természetesen azt pakoltam fel. Szóval up-2-date volt minden (Windows Update-t is toltam, mert faszagyerek vagyok)
Na de itt jön a bibi. A notebook használata során Blue Screen of Death (kék halál) hibaüzeneteket kaptam, rendszeresen(értsd: naponta vagy akár naponta többször)
Gondoltam jó nagy balfasz vagyok, hogy már egy Windows-t se tudok telepíteni. Letúrtam a Win7-t (ugyanazokkal a lépésekkel mint a Lepus Linux-nál) és rátoltam egy Windows7 Ultimate
SP1 x64-et, mert hátha az segít.(ugyanúgy MSDN verzió)
Aztán még olyat is gondoltam, hogy biztos nem tetszik neki, az hogy én lehúztam a legfrissebb drivereket, szóval azokat inkább a notebookhoz mellékelt DVD-ről pakoltam fel.
Persze, mindez felesleges volt, mert ugyanúgy kapom a BSoD-t, a mai napig. Jellemzően olyankor jelentkezik, amikor a notebook 'terhelve' van, például videó játékok futtatása közben.
Idézet
BSoD Bug Check Stringek és a hozzá tartozó Code-ok, valamint a file-ok amik kiváltották: (Minidump mappa mellékelve rarolva)
- SYSTEM SERVICE EXCEPTION; 0x0000003b; dxgmms1.sys, ntoskrnl.exe
- KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED; 0x0000001e; ntoskrnl.exe
- SYSTE_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED; 0x1000007e; nvlddmkm.sys
- DRIVER_POWER STATE_FAILURE; 0x0000009f; ntoskrnl.exe
- DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL; 0x000000d1; ntoskrnl.exe
A napokban felkerült az www.acer.hu oldalra, egy új BIOS verzió, ehhez a típusú notebookhoz. Lehetséges-e , hogy a BIOS frissítése megoldja a problémámat?
Idézet
BIOS changelog:
1. Adds Chicony camera ID.
2. Fixes CMOS screen sometimes have extra underline.
3. Adds nVidia N13MGE3 and N13PGL2 VGA.
4. Updates Microcode v0000001B for 206A7.
5. Adds dGPU AMD Seymour XTX & Thames XT.
Changelog alapján nem hiszem hogy sokat segítene.
Notebook specs:
Idézet
Intel Core i7-2670QM 2.2Ghz
Intel HD 3000 VGA (integrált)
nVidia 540M VGA 1GB VRAM (N12P-GS)
Nanya 4GB DDR3-1066 SO-DIMM RAM (a Nanya a gyártó akar lenni)
Toshiba 750 GB HDD
Északi híd: Intel Sandy Bridge-MB IMC
Déli híd: Intel Cougar Point HM65
Próbáltam részletesen leírni, hogy mi hogy volt, de ha valamit kihagytam, akkor szóljatok.
Én egyébként a VGA-ra gyanakszom, főleg hogy az intel kártyát használja dwm.exe-hez(asztal), meg ilyen kisebb progikhoz, játékokhoz meg az nVidia-t. Persze az Intelt nem lehet letiltani, és nem lehet átállítani, hogy mident az nvidia futasson. Azt is el tudom képzelni, hogy 'összeakad' a két driver, de igazából ilyen téren laikus vagyok.
Segítséget előre is köszönöm.
Szerkesztette: x-mod 2011. 11. 05. 16:12 -kor