HWSW Informatikai Kerekasztal: Megbízható az MS operációs rendszer? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Megbízható az MS operációs rendszer? Hogy érzed?

Szavazás: Szerinted mennyire megbízható a hivatalosan legfrisebb MS operációs rendszere az aktuális időpont aktuális frissítéseivel frissítve? (172 felhasználó adott le szavazatot)

Szerinted mennyire megbízható a hivatalosan legfrisebb MS operációs rendszere az aktuális időpont aktuális frissítéseivel frissítve?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#21 Felhasználó inaktív   zsabi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 09. 12:07

Idézet: attilav - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 17:26

Én meg arról akarok témát nyitni, mi lesz az MS után ? Mondjuk ha csődbe megy, pl azért mert lesz egy gazdasági világválság, felrobbantják a terroristák, belecsapódik egy meteor.
Mi történne a windowssal, fojtatná a fejlesztését egy másik cég, vagy végképp eltűnne, és akkor mit használnánk helyette ?
A linux még nem éppen felhasználóbarát, és ami a tendenciákat illeti soha nem is lesz igazán az. Illetve a rendszer felépítéséből adódóan soha nem is lehet azzá tenni(legalábbis szerintem).
Vajon mindenki más rendszert használna(agyonütve a kompatibilistást) ? Vagy megint lenne egy kváziszabvány rendszer ?

Csak azt nem tudom hogy ez az Agora-ba vagy a Másvilágba illik, esetleg ide ?

:offtopic: Gondolom nem ebbe a topikba, de az MS oprendszerbe talán beférne.

on

Én is a másodikra szavazok. Teljesen megbízható rendszer nincs. Jó kezekben meg a Windows is megbízható annyira, hogy az átlagos igényeknek szernitem megfelel.

#22 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 12:24

Ha értenek hozzá, megbízható. Nálam a 98 is csak akkor halt meg, ha agyon akartam buherálni és herálni.

#23 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 13:43

Idézet: razoli - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 12:41

amikor az ember odafigyel, hogy mit telepít, nem használja rendszergazdaként a gépét

akkor elfelejtheti néhány alkalmazás használatát  :confused:
Még az MS termékek mindegyike sem megy rendszergazda mód nélkül.
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#24 Felhasználó inaktív   razoli 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 09. 14:16

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 14:43

akkor elfelejtheti néhány alkalmazás használatát  :confused:
Még az MS termékek mindegyike sem megy rendszergazda mód nélkül.

Arra gondoltam, hogy nem használja állandóan rendszergazdaként a rendszert, csak telepítésnél/buherálásnál, egyébként meg mezei felhasználó, aki csak a saját könyvtárában tud "garázdálkodni". Rémlik valami run/run as dolog is amivel rendszergazdai jogokkal lehet userként progokat futtatni, de sajnos nem vagyok otthon ebben a témában.
Debian Sid 2.6.9-razoli
én is szeretnék hatalmas aláírást ahova leírhatnám a gépem, de sajnos az lspci kimenete nem fér be...

#25 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 14:21

Idézet: razoli - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 14:16

Arra gondoltam, hogy nem használja állandóan rendszergazdaként a rendszert, csak telepítésnél/buherálásnál, egyébként meg mezei felhasználó, aki csak a saját könyvtárában tud "garázdálkodni". Rémlik valami run/run as dolog is amivel rendszergazdai jogokkal lehet userként progokat futtatni, de sajnos nem vagyok otthon ebben a témában.

A run as létezik, és működik is, csak elég macerás, ahhoz képest, hogy dupla klatty!

#26 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 09:30

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 15:21

A run as létezik, és működik is, csak elég macerás, ahhoz képest, hogy dupla klatty!

nagony macera, mert jobb klikk, és a második menüpont a "futtatás mint"... :omg:
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#27 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 12:51

Idézet: orbano - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 9:30

nagony macera, mert jobb klikk, és a második menüpont a "futtatás mint"... :omg:

Utána jelszó begépelés. Nem hiszem, hogy kényelmesebb, mint a dupla klatty!

#28 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 13:21

Idézet: e-lias - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 13:51

Utána jelszó begépelés. Nem hiszem, hogy kényelmesebb, mint a dupla klatty!

runas /savecreds és másodszorra már mehet a duplaklatty. A jelszót természetesen innentől kezdve bármi ki tudja olvasni, de hát valamit valamiért.

#29 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 13:23

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 13:21

runas /savecreds és másodszorra már mehet a duplaklatty. A jelszót természetesen innentől kezdve bármi ki tudja olvasni, de hát valamit valamiért.

:offtopic:
Igen, ez így van. Nem vitattam.

#30 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 10. 19:27

Idézet: 1soproni - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 8:55

Én is a másodikra szavaztam. Szakértő kezek alatt egész jól működik, de néha akkor is felléphetnek X-aktás jelenségek  :think:

Detto. Lásd az XP kérdések topicban említett indítási problémámat: elsőre sosem indult el normál módban, kellett neki egy safe módos indítás, restart, aztán megjavult - ezt csinálta pár napig, aztán ahogy jött, úgy el is múlt ez az izé, pedig nem változtattam semmin :confused:

Idézet: razoli - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 12:41

Amiért kicsit bizalmatlan lehetnék az a zárt forráskód - azaz nem tudom pontosan, hogy adott program még mit csinál sutyiban (jó ez már az én paranoiám)  ;)

Ja, de az átlagos felhasználónak teszem azt egy Linux sem segít többet a forráskódjaival, kernel/programfordítgatásaival, "ezaprograméppenmitcsinál" részletekkel, teccikérteni... :think:

#31 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 11:18

Meg nem olvastam at, csak talaltam ezt az oldalt. Ide elmentem:

MakeMeAdmin -- temporary admin for your Limited User account
http://blogs.msdn.com/aaron_margosis/archi.../24/193721.aspx

#32 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 11. 14:36

Idézet: ion - Dátum: 2005. máj. 11., szerda - 12:18

Meg nem olvastam at, csak talaltam ezt az oldalt. Ide elmentem:

MakeMeAdmin -- temporary admin for your Limited User account
http://blogs.msdn.com/aaron_margosis/archi.../24/193721.aspx

...na akkor ideje átolvasni. :)
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#33 Felhasználó inaktív   Martin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 00:07

Én is a másodikra szavaztam, nekem egy komoly pofára esésem volt: 2003 augusztusában, amikor elkezdtem neztezni itthon, beletenyereletem valamelyik windows újraindítós vírusba. Amelyik leállította az RPC-t. Igaz, hogy nem használok belőle nagyon sok funkciót, de nekem gyakorlatilag semmi bajom nincs vele, pedig ngyon durván van húzva a cucc, 42-es PCI. :) Sokat gondolkodtam, rmár  azon, hogy csak neki kellene ugrani a linuxnak, (az a CD-ről futó  verzió tényleg nem rossz), de valahogy soha nem találtam rá komolyi indokot.Ha a munkahelyemen Linux lenne, az más lenne. Én tanácsadó vagyok egy informatikai cégnél, hozzá vagyok szokva  a problémákhoz (a szó informatikai értelmében, mármint,hogy nem ismerjük a megoldást), de én inkább  megkerólöm őket, mintsem azon sipákolok,hogy mikor javítják már ki.

Ha az MS-nek egy dolgot fel lehet róni szerintem, az az erőltetett visszafelé kompatibilitás. ezért volt annyni gáz a win9xs zériával. Viszont ez az én szememben inkább marketing- , mintsem tervezési kérdés. Elhiszem, hogy a linux jobban meg van tervezve, csakhát mindent előről kezdeni, mert az elején tévedtünk (rossz tervezés) nem biztos, hogy kifizetődő ám! Szoftverfejlesztő cégnél dolgozom, az egyedi fejlsztéseknél látom, hogy milyen nehéz megcsinálni első nekifutásra (ez ugye akkor lenne megoldható, ha mindent alaposan megterveznénk), csakhogy ott van ám a piacra jutási idő, amit, ha a perfekcionalizmus árán meghosszabbítasz, lehet hogy hiába dolgoztál, mert a  konkurencia megelőzött.  Vagy az ügyfél akkora kötbért sóz rád a késés miatt, hogy beledöglesz.

Orbano, worxland: az egy dolog, hogy mit tanítanak az egyetemen, és egy más dolog a nagybetűs ÉLET, (ami ugye sokszor kegyetlen).  Szoval nem ártana  a rendszertervezés mellett egy kis vállalati gazdaságtant, meg egy kis polgári jogot tanulni. :)

Ha egyszer eljuttok oda, hogy lesz sajét szoftverfejlsztő cégetek (ha ügyesek vagytok, akár lehet is :) ), és nem technokrataként, hanem üzletemberként kell arról dönteni, hogy mikor adjunk ki  egy új verziót, (mert mondjuk marhára kellene a szoftverkövetésből befolyó pénz) vagy az ügyfél valamilyen más módon teszi  a nyakatokra teszi a kést, akkor majd megértitek, miről beszéltem. 

Igaz, hogy a MS-nek mindig is jól ment, nem volt akkora kényszerpályán, mint amekkorán sok hazai cég van jelenleg (rohadtul el van ám adósodva az informatikai iparág), de az amiről Ti beszéltek, valószínűleg nem érte volna meg az MS-nek.

Szerkesztette: Martin 2005. 05. 13. 00:19 -kor

CM Stacker 831 - Asus P5Q Deluxe - Intel Core2 Q9450 2666@3520 MHz - Scythe Orochi - 2x2GB  OCZ Reaper 1066@1103 Mhz - 2x Samsung HD321KJ 320 GB RAID 0  - Pioneer DVR110 - ASUS DVD-E616A  - Gigybyte GV-R485MC-1GH - Logitech Internet Pro Keyboard - Logitech Premium Optical Mouse - Altec Lansing ATP3 - Kingston HyperX 8 GB  - Samsung SyncMaster 710T

Az emberek nem abban különböznek egymástól, hogy kinek mennyi esze van, hanem abban, hogy ki mennyire tudja azt használni. :-)

Martin

#34 Felhasználó inaktív   Martin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 00:11

Idézet: attilav - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 18:26

Én meg arról akarok témát nyitni, mi lesz az MS után ? Mondjuk ha csődbe megy, pl azért mert lesz egy gazdasági világválság, felrobbantják a terroristák, belecsapódik egy meteor.
Mi történne a windowssal, fojtatná a fejlesztését egy másik cég, vagy végképp eltűnne, és akkor mit használnánk helyette ?
A linux még nem éppen felhasználóbarát, és ami a tendenciákat illeti soha nem is lesz igazán az. Illetve a rendszer felépítéséből adódóan soha nem is lehet azzá tenni(legalábbis szerintem).
Vajon mindenki más rendszert használna(agyonütve a kompatibilistást) ? Vagy megint lenne egy kváziszabvány rendszer ?

Csak azt nem tudom hogy ez az Agora-ba vagy a Másvilágba illik, esetleg ide ?

Atilla, ha elolvasod a fenti hozzászólásomat, könnyen rájöhetsz, hogy nem fog csődbe menni.
CM Stacker 831 - Asus P5Q Deluxe - Intel Core2 Q9450 2666@3520 MHz - Scythe Orochi - 2x2GB  OCZ Reaper 1066@1103 Mhz - 2x Samsung HD321KJ 320 GB RAID 0  - Pioneer DVR110 - ASUS DVD-E616A  - Gigybyte GV-R485MC-1GH - Logitech Internet Pro Keyboard - Logitech Premium Optical Mouse - Altec Lansing ATP3 - Kingston HyperX 8 GB  - Samsung SyncMaster 710T

Az emberek nem abban különböznek egymástól, hogy kinek mennyi esze van, hanem abban, hogy ki mennyire tudja azt használni. :-)

Martin

#35 Felhasználó inaktív   Martin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 00:30

Idézet: orbano - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 11:02

Én igazából a Kernellel vagyok elégedetlen. Van már HT, meg dual core, meg apám f***a, de a folyamatkezelés még mindig ratyi...

Az internetes biztonság terén meg nyilván megbízható, scak érteni kell hozzá. Világ életemben vindozt használtam, de se egy trójai, se egy kutyafüle nem volt a gépemen, pedig XP alatt csak a beépített tűzfalat használom, w98 alatt pedig semmit sem használtam.

Lehet benne valami,mert a 8.1.7-es Oracle DBA Stúdiójának elindításához néha kézi rásegítés szükséges. Max-ra állítom a prioritást, és akkor teljesen betöltődik. Viszont egyre több adatbázis-karbantartási műveletet SQL-ből nyomok, és már nem is nagyon használom.  Erre mondtam hogy én inkább megkerülöm a problémákat...

Szerkesztette: Martin 2005. 05. 13. 00:30 -kor

Martin

#36 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 05:26

Idézet: Martin - Dátum: 2005. máj. 13., péntek - 1:07

Orbano, worxland: az egy dolog, hogy mit tanítanak az egyetemen, és egy más dolog a nagybetűs ÉLET, (ami ugye sokszor kegyetlen).  Szoval nem ártana  a rendszertervezés mellett egy kis vállalati gazdaságtant, meg egy kis polgári jogot tanulni. :)

Nem arról volt szó, hogy miért olyan, amilyen a Win, hanem arról, hogy milyen. Miután nemrég hagytam ott egy szoftverfejlesztéssel is foglalkozó céget, illetve részt is vettem némi kis részben pár fejlesztésben (sőt, most is foglalkozok ilyesmivel, mint alkalmazásszakértő, akinek segítenie kell a hozzám tartozó jelenlegi rendszer fejlesztési kérdéseiben és az új rendszer megtervezésében), tudom, milyen az, amikor egy kezdeti alapra épülve folyamatosan változtatják az egyes funkciókat és az eredmény általában  :boa: .
 aláírás
Spoiler

#37 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 13. 16:38

Üdv. Én a másodikra szavaztam: ''Szerintem a megfelelő kezek alatt teljesen megbízható, bár "beüthet a ménykű", mivel teljes biztonság nincs, nem volt és sohasem lesz''. Hogy mit tekintünk biztonságosnak/nem biztonságosnak, teljesen relatív. Nyilván, a mostani 32 (vagy 64) bites, NT alapokon nyugvó Windows operációs rendszerek (Windows 2000, XP, 2003 Server) rengeteget fejlődtek ezen a téren, azonban korántsem mondhatjuk azt, hogy a legjobbak ebből a szempontból.

Hogy miért is?

Először is: Hogyan értelmezzük a "biztonság" fogalmát az operációs rendszereknél és programoknál? Beszélhetünk hálózati biztonságról (pl. hálózaton keresztül érkező támadások elleni védelem), illetve rendszerbiztonságról (például: a rendszerfájlok védelme felülírás/törlés ellen, stabilitás, lemezhiba esetén a megfelelő óvintézkedések megtétele, stabil fájlrendszer stb.)

Tökéletes rendszer/program egyszerűen nincs. Az operációs rendszereket, programokat és egyéb utilityket, pluginokat emberek írták. Az ember azonban nem tökéletes: hibázhat. Az egyik fórumtársunk szerint: "a programozók körében általánosan elfogadott tézis az, hogy minden x-századik programsor után törvényszerűen bekerül a kódba egy kicsi logikai hiba." Ezek általában nem tűnnek fel azonnal, sőt később sem, amíg a programot/operációs rendszert "rendeltetésszerűen" használják. Aztán (rosszabb esetben) jönnek a crackerek, és elkezdik ezeket az apró bugokat keresni. És általában megtalálják, sőt erőszeretettel ki is használják ezeket. (Lásd: A Win32 rendszerekhez min. 2 biztonsági frissítés havonta. A jobbik eset az, mikor jóindulatú hackerek találják meg a hibákat és jelentik.) Az is lehet, hogy maga a user találja meg ezeket (pl. véletlenül négy gombot lenyom egyszerre, mire az adott program vagy a Win "megdöglik", de ez csak egy példa).

Ahogy a HSZ elején írtam, a biztonság relatív fogalom. Nyilván más jelentéssel bír egy otthoni felhasználó számára, mint egy vállalat dolgozója, egy kezdő rendszergazda, vagy egy profi rendszergazda számára, hisz mások az elvárásaik. Ami az egyiknek teljesen biztonságosnak és stabilnak tűnik, amivel 100 százalékig meg van elégedve, a másiknak egyáltalán nem felel meg. A Windows operációs rendszerek (elsősorban az otthoni/irodai felhasználásra szánt, tehát nem a szerver verziók) szerintem valóban biztonságosak, de csak annyira, amennyire azt egy otthoni user vagy egy vállalat dolgozója valóban el is várja (nyilván ők sokan nem is rendelkeznek elegendő szaktudással ebben a témában, illetve nem tárolnak gépükön államtitkokat, a "húzós" adatokról backupot készítenek stb. aki meg nem így tesz, az vessen magára.) A szervereket nem ismerem, így ezzel kapcsolatban nem is írnék semmit, csak annyit, hogy a profibb rendszergazdák általában húzódzkodnak a Windows használatától, és talán nem is alaptalanul.

Az idő múlásával a Microsoft folyamatosan adja ki az operációs rendszereihez a patcheket, javításokat. A Windows rendszerek azonban sohasem lesznek teljesen biztonságosak még akkor sem, ha valamilyen csoda folytán idővel MINDEN biztonsági rést betömködnének. Ott vannak ugyanis a felhasználói programok: az elsődleges cél, amiért az user oprendszert vesz, telepít, konfigurál és karbantart az az, hogy programokat futtasson rajta. A programok újabb szolgáltatásokkal bővítik az operációs rendszert, ők is hálózati adatforgalmat bonyolíthatnak le, stb. A Microsoft is folyamatosan fejleszti az op.rendszerhez készült "alapprogramokat", amelyeket - ha tetszik, ha nem - a Win részének kell tekintenünk (WMP, IE, OE, Messenger stb.). Idővel tehát az operációs rendszeren futó programok, ill. maga az operációs rendszer egyre több szolgáltatást, lehetőséget tud nyújtani a végfelhasználó számára - a "rendszer" (mint egységes egész) egyre bonyolultabb és nagyobb lesz, és - mint tudjuk - minél nagyobb tudású és bonyolultabb a rendszer, annál több kiskaput, hátsó bejáratot és bugot tartalmaz.

A biztonság tehát nem kizárólag az operációs rendszeren múlik, hanem azokon a programokon is, amelyeket futtatunk rajta (Lásd: Microsoft Office 2000/2003 szervízcsomagok).
Persze, ha folytatnám a gondolatmenetet, akkor idővel még esetleg az is kiderülhetne, hogy egy "szűz" Windows 95/98 jóval biztonságosabb, mint pl. a Windows 2000 vagy XP - hiszen a 95/98 alapból jóval kevesebb szolgáltatást és funkciót tartalmaz, egyszerűbb felépítésű, mint pl. az XP. Hogy ez mennyire lehet reális, mindenki döntse el maga.

Ezenkívül: ilyen módon a Microsoft "Nagy Ötlete", hogy integráljunk bele a rendszerbe mindenféle extrát (webböngésző, médialejátszó...) azzal a NEM TITKOLT szándékkal, hogy a usernek könnyű és egyszerű legyen az élete, és azzal a TITKOLT szándékkal, hogy földbe döngöljük a konkurrenciát - egyrészt rövid távon veszedelmes és elkerülhetetlen biztonsági réseket, másrészt hosszú távon a rendszer kezelhetetlenségét és áttekinthetetlenségét eredményezte (pl. próbálta már valaki a Windows Media Playert-t újratelepíteni, vagy teljesen kiírtani a rendszerből? Én igen! Azóta egyszer sem.........)

A Windows rendszerek legnagyobb baja talán az, hogy túl vannak bonyolítva. Az MS ezek szerint valószínűleg úgy gondolja, hogy operációs rendszere csak ilyen módon lehet igazán stabil és biztonságos. Pedig ez sem igaz: többet értek volna el azzal, ha a valóban otthoni felhasználásra szánt Windowsokból kiszedik vagy leegyszerűsítik azokat a "kritikus" elemeket, amelyek leginkább biztonsági kockázatot jelenthetnek, ahelyett, hogy túlbonyolítják azokat. (Itt ne csak a "hálózati" biztonságra gondoljatok, hanem a rendszerbiztonságra, a Win stabilitására és teljesítményére!) Ez persze érthetően a felhasználók haragját váltotta volna ki, de hosszabb távon mégiscsak jobban jártunk volna. (Ilyen módon a szerverekbe szánt operációs rendszerekből pedig azokat a funkciókat hagyhatták volna ki, amelyek nem feltétlenül kell, hogy egy szerver részei legyenek.) A Windows regisztrációs adatbázisa például hatalmas: e beállításoknak nagyjából a fele (háromnegyede? még több?) nem is változtatható meg közvetlenül a Windowsból, csak a registry átírásával: és szerintem a felhasználók 95 százaléka nem is változtatná meg ezeket soha. Ha azonban a user telepít egy nagyobb programot, az nyugodtan átírhat olyan közös használatú bejegyzéseket a registryben, amelyeket meg kell változtatni ahhoz, hogy a progi futhasson, legalábbis a progi írója így gondolja. Ezen változtatásoknak azonban meg lehet az az eredménye, hogy egyrészt ezzel más progik futtatását teszik lehetetlenné, másrészt olyan rejtett beállítások változnak meg, amelyek közvetlenül kihatnak a Windows alapvető működésére, bizonságára, illetve lelassíthatják (a sok progi installjától/uninstalljától, nyilván tapasztaltátok, a Windows egy idő után lelassul/elkezd hülyeségeket csinálni). A registry így egy hatalmas káosz lesz, és mivel nem tudhatjuk, hogy a sok progi mit művelt a registryvel, az egyetlen megoldás az eredeti állapot visszaállítására a teljes reinstall, format c:-vel és egyebekkel. (A sok telepítés és eltávolítás eredménye a Windows mappa drasztikus növekedése is. Ez nagyon jó példa arra a sajnálatos tényre, hogy a progik írója egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy olyan eltávolító progit készítsen, mely minden olyan módosítást visszaállítson, és minden fájlt letöröljön, amelyet a progi telepítője, illetve maga a progi megváltoztatott, létrehozott.) Az itt leírtak nagyban lecsökkentik a Windows biztonságát (és teljesítményét, stabilitását)!

Az is nagyon fontos, hogy a user milyen jogosultságokkal használja PC-jét. Minél több jogosultsága van az usernek, ANNÁL TÖBB JOGOSULTSÁGUK VAN AZ ÁLTALA FUTTATOTT PROGIKNAK IS. Ha a user mindent megtehet a Winnel, akkor sajna a progik (és trójaiak, vírusok) is. Tökéletesen egyet értek az előttem szólókkal: a progik írói képtelenek megírni úgy a progijaikat, hogy azok ne csak rendszergazdai jogosultságokkal működjenek. Ez azt jelenti, hogy teljesen ki vagyunk szolgáltatva azoknak a progiknak, amiket futtatunk. Ez aligha nevezhető biztonságnak!

Ez az állapot csak akkor fog megváltozni, ha a progik írója (köztük az MS is!) is nagyban változtat a hozzáállásán, és több időt fordít ezekre az apró, ámde annál jelentősebb problémákra.

De miután ilyen jól lesavaztam "szegény" XP-t és az egész Windows családot, úgy érzem meg is kell védenem őket. Az userek változatosak. Egyre több ember vesz számítógépet, mert azok is megtehetik akik eddig csak álmodtak róla, és mert a PC "divatcikk" lett. (Ismerek valakit, aki az alapján választott gépet, hogy hány kék LED világít az elején és milyen "DÍZÁJJJNOS" a háza.) Az userek tehát (mint sajnos ez a fórum is mutatja) egyre BUTULNAK. Alapvető informatikai tudás nélkül, pusztán a gyakorlatra (vagy még arra se) támaszkodva ülnek le nap mint nap 250 rugós gépük elé, amiről azt sem tudják, milyen alaplap van benne (vagy hogy egyáltalán mi az az alaplap). Azért, mert pusztán az egerük segítségével képesek pl. megváltoztatni a háttérképet, vagy elindítani a NFSU-t (vagy a Sonic Heroes-t, hehe...), azt hiszik, mindent tundnak a számítástechnikáról. Aztán, mikor valami egetverő baromságot csinálnak, az egészet rákenik az XP-re. Márpedig az XP (hogy e példánál maradjak) VALÓBAN az egyik legstabilabb Windows (ezt tapasztalatból mondom), és ha rendellenesen működik, nem azt csinálja, amit a user elvár tőle, vagy "elkékhalálozik", vagy váratlanul egy szép napon el sem indul, annak igen nagy eséllyel (95 százalék) három oka lehet:

- Vagy azért, mert a user összevissza elállítgatott mindent, vagy ő maga törölt le egy létfontosságú rendszer és/vagy programmappát, vagy fájlt. Mert ilyen is van.

- Valami rendkívül káros programot telepített, ami szétcseszte a Wint (fentebb írtam ezekről). Ez ellen sajnos csak úgy lehet védekezni, ha kizárólag olyan progikat telepítünk és használunk, ami jól bevált, nem okoz súlyos károkat a rendszerben. A progik ilyen hibáját szeretik rákenni az op. rendszerre. Pedig ez nem a Win hibája, hanem azoké a progiké, amiket rátelepítettünk. Ezzel sokszor találkoztam.

- Vagy hardverhiba miatt (erről természetesen nem a user tehet, de sokszor nem látják be azt, hogy a hardver a bűnös, és nem az XP). Ilyennel is volt már dolgom.

- vírus/trójai/adware vagy egyéb fertőzés miatt. Ez lehet az XP hibája (biztonsági rések tömege), lehet a vírusírtó/kémprogiirtó/tűzfal progi hibája (NAV 2002). Azonban sok esetben mindez leginkább az (esetleg kezdő vagy csak egyszerűen feledékeny) felhasználó hibája, mert nem frissítette a Wint, a vírusírtót, IE-vel nénis oldalakat nézegetett, és megszállottan kattintgatott az OK gombra, anélkül, hogy elolvasná a hozzá tartozó üzenetet. (Tisztelet a kivételnek.) Ez utóbbi esetben a legtöbb user nem szívesen ismeri el saját hibáját, vagy a NAV2002 hibáját. Inkább rákenik a Winre (egyszerűbb azt mondani, hogy "egyszercsak újraindult a gép, tök syar ez a Win. Azzal nem foglalkoznak, hogy pontosan miért is indult újra.)

Végül leírnám véleményemet a többi operációs rendszerről és az alternatív szoftverekről is. Nem célom az, hogy a Windowst összehasonlítsam más rendszerekkel, pl. a Linuxszal, vagy az IE-t a Firefox-szal, mert egyrészt ez újabb értelmetlen vitára adna okot, másrészt - szégyen, nem szégyen - nem is ismerek a Winen kívül mást. De egy biztos: sokan azt mondják, hogy az "alternatív" operációs rendszerek (Unix, Linux) és szoftverek (jó példa erre az Internet Explorer vs. FireFox "csata") jóval biztonságosabbak, mint a Microsoft termékek. Szerintem ez a kijelentés csöppet sem áll szilárd alapokon. Ugyanis teljesen mindegy, hogy melyik gyártó operációs rendszere vagy programja fut gépünkön: a számítógépes bűnözők mindig azt az operációs rendszert és/vagy programot fogják célba venni, és leginkább támadni, amelyik a legelterjedtebb, legnépszerűbb. A Firefox most nagyon biztonságosnak (tűnik), úgy mint a Linux is. De ha pl. a Firefoxot és az IE-t használók köre 50-50 százalékban oszlik majd meg, akkor a Firefoxot is sokkal több támadás éri majd, és több veszélynek lesz kitéve. Természetesen ezzel nem azt akarom mondani hogy az IE jobb mint a FF, vagy a Win jobb mint a Linux. Használja mindenki azt az OS-t és/vagy szoftvert, amelyik jobban tetszik neki és több örömét leli benne! De azt BIZTOSAN kijelenteni, hogy az egyik biztonságosabb mint a másik, igen merész vállalkozás: ezt csak akkor tehetjük majd meg, ha a "másik oldalnak" is valóban igazi lehetősége lesz arra, hogy ezt bebizonyíthassa, és a gyakorlatban, a folyamatosan növekvő támadásokat is sikeresen (és hatékonyabban) kivédje, ha arra kerül majd sor.

De mindez csak az én véleményem, nem kell vele egyetérteni.
Na, ez jó hosszú lett, amiért külön elnézést kérek mindenkitől.

#38 Felhasználó inaktív   enet 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 14. 01:15

A böngésző szerepe ingen fontos az XPnél, mert egy IEvel könnyen elkaphatsz valamit és bejönnek nemkívánt oldalak. (Érdekes, hogy az IE futtatását nem lehet tiltani - tessék kijavítani ha lehet!)
Tehát a rendszer Firefox-szal biztonságosabb, mert ugyan éri támadás, vannak hibái, de egyszerűen gyorsabban adják ki a foltokat , mint azt az IE-hez.

Kép

#39 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 17:06

Idézet: enet - Dátum: 2005. máj. 14., szombat - 2:15

A böngésző szerepe ingen fontos az XPnél, mert egy IEvel könnyen elkaphatsz valamit és bejönnek nemkívánt oldalak. (Érdekes, hogy az IE futtatását nem lehet tiltani - tessék kijavítani ha lehet!)
Tehát a rendszer Firefox-szal biztonságosabb, mert ugyan éri támadás, vannak hibái, de egyszerűen gyorsabban adják ki a foltokat , mint azt az IE-hez.

Kép

Ezzel egyetértek! Sőt, én is Firefoxot (és Thunderbirdet, sőt, NVU-t :p is) használok!

De az az igazság, én valahogy mégiscsak félek kicsit a nyilt forrású szoftverektől.

Mert ugyan mindenki azt mondja, hogy a nyílt, mindenki által elérhető forráskód az nagyon jó dolog. Azért jó, mert többen is fejleszthetik egyszerre a progit, és így a fejlesztők gyorsan kijavíthatják a benne lévő exploitokat, gyorsabban, mint ahogy ártó szándékú coderek találnák meg és használnák ki azokat.

De mi van akkor, ha egyre több ártó szándékú programozó lesz, mint fejesztő, és ez a dolog megfordul? Erre pedig az opensource progik elterjedésével egyre nagyobb esély van...

Vagy más:
Tegyük fel, hogy az (ártó szándékú) programozó szépen letölti a forráskódot (mondjuk a Róka forráskódját), majd átírja azt (megteheti, nem?) Nem nagyon írja át, csak éppen annyira, hogy pl. nyit rajta egy kiskaput, melynek következtében a progi futtatása közben ki-be járkálhat az user PC-jén, vagy hogy a popupjai jelenjenek meg, vagy mittudomén... Aztán szépen lefordítja, izlésesen becsomagolja, és kiteszi a weblapjára. Majd elkezdi hirdetni: ide gyertek emberek, nálam már letölthető a Firefox 3.0, sehol máshol, csak itt, csak most, csak nektek, nálam először stb. (Közben igazából még a 2.0 se jelent meg.)
A tapasztalatlan user jön, letölti, telepíti, és mégcsak nem is sejti, hogy a kedvenc böngészője egy veszedelmes trójai lett... Folytatnom nem is kell.

Alaptalanok-e a félelmeim?
Na, erről mi a véleményetek?

szerk.
Mindenkitől elnézést kérek, ez már nagyon  :offtopic: , semmi köze a témához... De elgondolkodtam ezen a kérdésen illetve lehetőségen is, és minél jobban gondolkodok rajta, annál jobban zavar és idegesít!

Szerkesztette: SonicXP 2005. 06. 03. 17:11 -kor

#40 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 18:11

Idézet: enet - Dátum: 2005. máj. 14., szombat - 2:15

Kép

Ne a böngészőt hibáztassuk azért, mert az user a béna. Nem az IE kapja be a vírusokat, spyokat, hanem az user engedi e őket, azzal, hogy szarik a biztonságra/nem használ megfelelő védelmet.

SP1-es XP-t használok, semmi ennél újabb frissítés nincs telepítve, érdekes módon mégsincs egyetlen kártevő sem a gépemen.
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó