Szerkesztette: fLeSs 2009. 03. 04. 18:49 -kor
Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy....
Elküldve: 2009. 03. 04. 18:59
Idézet: WiZARD - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 18:45
Nem sokra gondolok egyébiránt... De a dollár is csak menetel egy irányba. Valami kis korrekció ráférne.
HUF-nál max 285-290 rövid látogatása.
Egyébként az a baj, hogy tényleg rosszak nagyon az előjelek... (és ugye pont a legrosszabbat szeretném elkerülni.) A mai nap volt a legjobb példa. Szerintem a mai napból látszik, hogy hivatalosan is mi lettünk a fekete bárány.
Azért ha kirukkolnának itt az EU-ban végre valami kis pozitív K-EU hírrel, meglódulhatna gyorsan a tőzsde és a HUF is.
Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 18:49
Szerkesztette: vipisrac 2009. 03. 04. 19:00 -kor
Elküldve: 2009. 03. 04. 19:24
Mostanában (bulvár hírek...index. hu és társai, tudom nem épp megbízható forrás) olvasott hírek láttán, úgy döntöttem, csekély kis megtakarításomat átmenteném egyéb, erősebb fizetőeszközre. (úgytűnik a térségben csak mi kullogunk szép lassan a pöcegödör felé
Ti tőzsdéztek, gondolom nemkicsit vagytok tisztában a trendekkel, ezért Tőletek kérdezem, szerintetek mibe váltsam? EUR? CHF? ......Zlotyi?
Szerintetek?
Üdv
Skype elérhetőségem: |Hívás|
Elküldve: 2009. 03. 04. 19:40
Idézet: lacam - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 19:24
Mostanában (bulvár hírek...index. hu és társai, tudom nem épp megbízható forrás) olvasott hírek láttán, úgy döntöttem, csekély kis megtakarításomat átmenteném egyéb, erősebb fizetőeszközre. (úgytűnik a térségben csak mi kullogunk szép lassan a pöcegödör felé
Ti tőzsdéztek, gondolom nemkicsit vagytok tisztában a trendekkel, ezért Tőletek kérdezem, szerintetek mibe váltsam? EUR? CHF? ......Zlotyi?
Szerintetek?
Üdv
hát az a helyzet, hogy sztem mostmár mind1 mit csinálsz, valszeg már nem lesz _sokkal_ drágább az eur és a chf sem.
sztem még egy darabig enyhe emelkedés/oldalazás lesz.
Elküldve: 2009. 03. 04. 19:49
Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 19:40
Azért gondoltam, mert innen-onnan összeolvastam pár infót, miszerint nemelég hogy lejebb soroltak minket bizonyos gazdasági listákon, a leánybankokat szarban hagyják a külföldi anyavállalataik, DojcseBank és társaik is egész borús kilátásokat fogalmaztak meg K-európa jövőét illetően.
Már nincs lejebb? Nemtudom...
Köszi a választ!
Üdv
Skype elérhetőségem: |Hívás|
Elküldve: 2009. 03. 04. 20:07
Idézet: lacam - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 19:49
Már nincs lejebb? Nemtudom...
Köszi a választ!
Üdv
sztem ezt nem kell szürkével írnod.
igazából mindig van lejjebb és feljebb, szal sosem lehet tudni. én most már nem vennék eur-t és chf-et sem, de én valszeg másként gondolkodom mint te.
btw új long: GLD (arany). egy próbát megér a 900 dolláros támasz.
szerk: új short SSO, végülis az SP500-at shortolom vele (714-től)
Szerkesztette: fLeSs 2009. 03. 04. 20:22 -kor
Elküldve: 2009. 03. 04. 21:34
Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 19:40
A sors úgy hozta, hogy nekem EUR betétem / befektetésem van.
Mondjuk most már az értéke EUR-ban fölé ment a befektetett tőkének, de fél éven át árfolyamvesztességgel szórakoztatott a bank..
És akkor mostan nekem jó, mert olyan marha nagy az EUR árfolyama?
Jaja, ha forintban számolom, akkor majdnem 50% nyereség.
Tegnap voltam egy műszaki boltban, a nyárhoz képest 70-100%-al is drágultak
a cuccok. Persze, ezek már más típusúak is, de pl.10e Ft alatt nem láttam Logitech webkamerát (kiragadott példa), pedig tavaly 5000 alatt is vettem ugyanott. Hülye azért nem vagyok...
Szóval, akkor mit is jelent nekem az EUR árfolyam növekedése?
Elküldve: 2009. 03. 04. 21:43
Idézet: hkpk - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 21:34
Mondjuk most már az értéke EUR-ban fölé ment a befektetett tőkének, de fél éven át árfolyamvesztességgel szórakoztatott a bank..
És akkor mostan nekem jó, mert olyan marha nagy az EUR árfolyama?
Jaja, ha forintban számolom, akkor majdnem 50% nyereség.
Tegnap voltam egy műszaki boltban, a nyárhoz képest 70-100%-al is drágultak
a cuccok. Persze, ezek már más típusúak is, de pl.10e Ft alatt nem láttam Logitech webkamerát (kiragadott példa), pedig tavaly 5000 alatt is vettem ugyanott. Hülye azért nem vagyok...
Szóval, akkor mit is jelent nekem az EUR árfolyam növekedése?
Azt, hogy most X/1.5 pénzed lenne az ugyanúgy 10e Ft-os kamerára?
Elküldve: 2009. 03. 04. 21:46
Azt gondoltam, azon az oldalon indítok egy ilyen topicot, és nagy forgalma lesz, de sajnos, csak az oldal gazdája válaszolgatott, kifejtette, hogy elég érdekes a nézetem a tőzsdéket illetően, ha nem haragszom meg, szívesen ajánlana pár könyvet...
Ami azt illeti, kicsit szándékosan paprikásan tálaltam a dolgot, mert amúgy ott minden fórumozó csak a saját egyéni problémájával jelentkezik, nem lát azon túl, arra vár megoldást, én meg szerettem volna egy szélesebb körű értekezést.
Most azt gondolom, idekopizom a beírásaimat, látni szeretném a reakciókat. Előre szólok, ez senki ellen nem irányul, aki esetleg ingének nézné, és magára venné, az tekintsen úgy a dologra, mintha egy régi újságot olvasna...
Hát akkor jöjjön a leves...
Elküldve: 2009. 03. 04. 21:47
Szerintem ez lehetne egy főtéma is...
Szóval, Válság 2008. Nekem jó a memóriám, és emlékszem, nem csak 2008 őszén volt ilyesmi, hanem az előző években minden ősszel, max. nem volt ekkora kiterjedésű (És volt, amikor csak Magyarországon jelentkezett, valamikor 2004-ben, ha jól emlékszem.)
Na, de foglalkozzunk csak a legutóbbival. Napról napra hallani a jelentéseket, ki mennyivel lett szegényebb, hol volt a legnagyobb a veszteség. Van, akinek beszűkült a költségvetése, de van aki egyenesen vagyoni veszteséget számolhat el. Tehát fizikailag fogyatkozott a pénze, mert, azért, lássuk be, a legtöbb veszteség az amolyan remélt haszon elmaradása....
Termelő egységek (gyárak) beszűkítik a tevékenységüket, mivel, leegyszerűsítve, a VEVŐKÖR szegényebb lesz, nem lesz pénzük megvenni a gyártmányokat.
Pénzügyi szolgáltatók megemelik díjaikat, különben nem folyik be annyi, amennyit előre terveztek.
Ide megy tehát a VEVŐKÖR pénze. Egy része. Másik része az életre, mert minden drágább lesz, mert válság van.
A válság költségeit az emberek állják, a végfelhasználók, mind1, hogy ki okozta a válságot (mert ugyebár lássuk be, nem természeti törvény miatt következett be, az egész pénzügyi rendszer emberi találmány)
A lényeg, hogy -mivel válság van- mindenki rosszabbul él (csak ilyent hallani), többet költ, és vannak akiket tetemes vagyoni veszteség is ért.
Hova tűnik el a pénz? Mert ha én pénzt veszítek, akkor az elveszített pénzem máshoz kerül. Azaz, nálam hiány, másnál bevétel lesz. De ebben a válságban mindenki veszített, legalábbis csak ezt hallani. Vagy nem?
Elküldve: 2009. 03. 04. 21:48
Látom nem kiemelkedő a forgalom ebben a témában.
Jó, a legtöbb erről szóló információ az egyéb médiacsatornákon akkora, hogy már mindenkinek túltengése lehet belőle.
De nekem akkor is az az érzésem, hogy valahogy nagyon egyoldalú az egész információ áradat.
Erre gondolok:
-Adott ugye ez a találmány, amit tőzsdének hívunk. Még Jókai is leírta az akkori működését népszerű regényeiben.
Cégnek nem elég amennyi van, ezért áruba bocsátja magát, papírok formájában. (vagy csak egy részét). Valamikor eleve így alakultak cégek, mára viszont olyanná lettek a dolgok, hogy a cégnek léteznie kell előre, és tőzsdére csak akkor mehet, ha elég gazdag.
A papírokat úgy hívják részvény. A részvények hajdanán tulajdonjogot testesítettek meg, mindennel ami ezzel jár. Később számos variáció született, tulajdonjog jelképes, szavazati jog mellőzése, osztalék (afféle "kamat", stb.
A részvényeket el lehetett adni, venni. Aki részvénytulajdonos volt elméletileg tisztában volt a részvényeihez tartozó cégek működésével, ismerte azokat.
A részvénytársaságok a pénzügyi helyzetükről kötelesek jelentést tenni a nyilvánosság előtt.
Ezzel így a dolog elvileg hibátlan. Elméletileg. Merthát akkorára fajult a kereskedelme ezen papíroknak, hogy már nem létezik olyan, hogy a tulajdonosuk tisztában van a cégnél folyó dolgokról. Ráadásul a cégek titkolóznak, de a helyzetek zömében a világ másik felén vannak, és ez mind nem számít.
A papírok is megszűntek már, csak elektromos jelekkel kereskednek azok, akiknek több pénz kell, mint ami van. A részvények árát ezért aztán egyre jobban a kereslet - kínálat törvénye kezdte meghatározni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a részvényeknek elvileg semmi köze a cégükhöz, azon túl, hogy a cég nevével van megjelölve.
A részvény kereskedelem tiszta spekuláción alapul manapság.
A tőzsde "olyan bonyolult" lett, hogy oda már nem léphet be akárki, csak a brókerek, akiknek vizsgát kell tenni, és jogosítványt kapnak a működésre. A papírok árát a kereslet is szabályozza, de van még egy tényező, amit információnak hívnak. Ez hírek formájában jelentkezik. A hírekből a jólértesült szakértő brókerek kiolvasnak olyan dolgokat, mint az asztrológusok a csillagok állásából.
Ettől aztán nagyon megváltozik egyik-másik részvény ára.
Egyes helyzetekben (időkben, rendszerekben, pl. az átkos is ilyen volt nálunk), és ma is, a világ számos területén tilos dolog az, amit a tőzsdén művelnek. A működő tőzsdéket a legalizált szélhámosság intézményének tartják. (Ehhez képest mára már Kínában is működik amerikai tőzsde).
Na, az a lényeg, hogy a tőzsdén nagyon sok pénzt lehet nyerni, meg veszíteni is. A tőzsde más formában létezik alacsonyabb szinten is. Lópiacnak hívják. (ma is létezik). Ide kupecek járnak, és lovakat adnak, vesznek. Olyan is van, hogy ló nélkül meg oda valaki, csak pénzzel, és még több pénzzel jön vissza. Általában mindenki több pénzzel jön el a piacról, ami fizikai képtelenség, de még soha nem ismerte be senki, hogy veszített volna. Itt is elég nagy pénzekről van szó, napi több százezret is megforgatnak a kupecek.
Na, summa summarum, a kapzsik többnyire a tőzsdén kötnek ki. Mármint a pénzük. Ott aztán adják-veszik a biteket, amik a részvényeket szimbolizálják. Növekednek a számok, amik a pénzt jelképezik. Adják, veszik, nő a számláló állása. Minden a legnagyobb rendben van, amíg a pénz, amit belepumpáltak ott van. Amíg annyi vagy több megy be, mint amennyi ki. De ha olyant olvasnak ki a titkos jelekből, hogy most ki kell venni, mindenki elad, akkor jön a gáz.
Elkezd lefele menni a bitek (bocs, részvények) ára, az az ár, amit a kereslet srófolt fel, és csak elméletileg meghatározott ár. Hú, ez tényleg gáz! Merhát azzal kábították a kapzsi befektetőket, hogy milyen gazdagok, hiszen milyen sokat ér, aminek birtokába kerültek!
Na, a lényeg, hogy hitelen lezuhan az árfolyamindex, pont úgy, ahogy felment, csak akkor ezt nem sérelmezte senki.
Így, vagy úgy, a részvények ára spekuláción alapul. Semmi köze a fizikai valósághoz. Akkor miért is probléma, hogy ez a virtuális dolog lanyhul? Miért kell mindenkinek anyagilag hozzájárulni ennek a siratásához?
Mindenképpen pénz kell a "kapzsiknak", - mert ha nem kapják meg, akkor mi lesz?
Elküldve: 2009. 03. 04. 21:49
Az érdekes értelmezéssel kapcsolatban:
Megvallom nem sokban tér el attól, amit valóban gondolok, de ebbe belevittem egy olyan színezetet, amivel talán szóra bírhatok másokat, hogy közöljék saját gondolataikat.
(Tehát aktív értekezést reméltem, mert ez a fórum úgy néz ki, ide leginkább olyanok járnak, akik nem látnak túl a saját egyéni problémájukon, tisztelet a kósza kivételeknek, bocs)
A tőzsde szerepéről számos (és egyáltalán nem egységes) vélekedést olvastam / láttam / hallottam, de ezek is eléggé távol álltak egy egzakt valamitől, amilyen egzaktnak kellene lennie a pénzügyi rendszereknek.
A tőzsde klasszikus nézet szerint a gazdaság mérlege, a gazdaság mérőfoka. Ezt gondolják azok, akik ezt elfogadják mércének.
Annak ellenére, hogy itt is szembetűnt már pl. az OTP részvény viselkedése. 6-8 hónapja az egekben volt, most meg mélyrepülésben. Nem egy kis cégről van, szó, nem egy kis forgalmú részvény a tőzsdén. És mit mutat a gazdaságról, a cég (OTP) helyzetéről? 6 hónap alatt ennyire zsugorodott volna a gazdaság, vagy az OTP?
Talán az ÁFA nem mutat sokkal reálisabb képet erről? Ja, hogy azt csak havonta aktualizálódik? És hol van ma a tőzsdén kívül ennél gyorsabb gazdasági folyamat? Mikor az Rt-k is havi zárást követnek az elszámolásuk során?
Ja, hogy nem fizeti meg mindenki az áfát?
A gaz mindenüket! Magyarország összes pénzének a 10 %-a van kinyomtatva / verve. A többi számlapénz. Cégek kötelezve vannak arra, hogy pénzügyeiket számlán vezessék, különben nem lenne elég a kp.
Hát a gaz szürke meg fekete gazdaság ezzel a 10%-nyi kp-val akkora forgalmat bonyolít a háttérben, aminek adója nem csak hiányzik a költségvetésből, pedig felvirágoztatná az országot, de teljesen torz képet fest így a valós gazdaság helyett a fehér...
A tőzsde nem klasszikus nézet szerint olyan befektetések, értékpapírok és értékek (kincsek) piaca, ahol a részvények fedezete a jövőben található, és aki részvényt vesz, az hitelez a jövőnek, olyan befektetést vesz, ami a jövőben realizálódik, a részvény aktuális ára meg a jövőbe vetett bizalmat jelzi. Neves szakemberek állítják, hogy nem létezik rendszer, amiből meg lehetne jósolni, hogy hogyan fog alakulni akármelyik papír ára, és aki ezt próbálja kitalálni, ez ügyben kutakodik, az biztosan veszíteni fog.
És hosszú távban kell gondolkodni...
Melyik befektető gondol arra, hogy lehet, a jövőben nem lesz benzin, amikor hosszú távra hitelez a jövőnek?
Emlékszem amikor a rendszerváltozás után arról folyt a vita, hogy kell-e magyar tőzsde, szükség van-e rá?
Osztotta mindenki a saját véleményét keményen, végül lett magyar tőzsde. Szerintem azért, azaz, a háttérben azért győzött a PRO, mert ha nem lett volna magyar tőzsde, akkor kiment volna külföldre a pénz, vagy bejött volna előbb-utóbb egy külföldi tőzsde, hisz Kínába is bement...
Egyébként nyitott vagyok minden újra, így szívesen várom a könyvajánlatokat. De lehetőleg olyanokat szeretnék, amit nem azok írtak, akiknek a válság köszönhető, ill. amiből nem azok tanultak, akinek a válság köszönhető.
Van ilyen?
Elküldve: 2009. 03. 04. 22:05
Idézet: hkpk - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 21:47
Szerintem ez lehetne egy főtéma is...
Szóval, Válság 2008. Nekem jó a memóriám, és emlékszem, nem csak 2008 őszén volt ilyesmi, hanem az előző években minden ősszel, max. nem volt ekkora kiterjedésű (És volt, amikor csak Magyarországon jelentkezett, valamikor 2004-ben, ha jól emlékszem.)
Na, de foglalkozzunk csak a legutóbbival. Napról napra hallani a jelentéseket, ki mennyivel lett szegényebb, hol volt a legnagyobb a veszteség. Van, akinek beszűkült a költségvetése, de van aki egyenesen vagyoni veszteséget számolhat el. Tehát fizikailag fogyatkozott a pénze, mert, azért, lássuk be, a legtöbb veszteség az amolyan remélt haszon elmaradása....
Termelő egységek (gyárak) beszűkítik a tevékenységüket, mivel, leegyszerűsítve, a VEVŐKÖR szegényebb lesz, nem lesz pénzük megvenni a gyártmányokat.
Pénzügyi szolgáltatók megemelik díjaikat, különben nem folyik be annyi, amennyit előre terveztek.
Ide megy tehát a VEVŐKÖR pénze. Egy része. Másik része az életre, mert minden drágább lesz, mert válság van.
A válság költségeit az emberek állják, a végfelhasználók, mind1, hogy ki okozta a válságot (mert ugyebár lássuk be, nem természeti törvény miatt következett be, az egész pénzügyi rendszer emberi találmány)
A lényeg, hogy -mivel válság van- mindenki rosszabbul él (csak ilyent hallani), többet költ, és vannak akiket tetemes vagyoni veszteség is ért.
Hova tűnik el a pénz? Mert ha én pénzt veszítek, akkor az elveszített pénzem máshoz kerül. Azaz, nálam hiány, másnál bevétel lesz. De ebben a válságban mindenki veszített, legalábbis csak ezt hallani. Vagy nem?
Ejj de sokat írsz...
1. Válság az van, vagyis inkább csak most indul. A reálszférában is.
2. A pénzre nem igaz, hogy nem vész el, csak átalakul. Most bizony elvész. Szóval amit elbuknak egyesek, azt nem nyerik meg mások.
3. Mindez onnan jön, gyakorlatilag az a pénz nem is létezett, látszatpénz volt. Most kiderül(t), hogy nincs mögötte érték és köddé válik.
4. Díjemelés és úgy általában áremelés nem várható. Ingatlanárak esnek, autóipar nincs, olcsón se lehet eladni őket, nyersanyagárak esnek... Éppen a deflációtól tart mindenki.
5. Persze ettől még szarul fog mindenki élni, mert munka és fizetés nélkül az olcsó autót, benzint sem lehet megvenni.
6. Az (jómunkás) emberek fogják megfizetni az árát, ez biztos. Mivel más nem teremt értéket a Földön. Az ufók vagy a Mikulás pedig nem állják a cehhet.
Ez csak tőmondatokban pár gondolat... de ilyen filozófikus mélységű dolgokkal inkább irány a Zeitgeist topic.
más:
Úgy tűnik nap végén usában némi realizálás is beindult. Óvatos emelkedés szerintem mehet holnap is. 730-740?
Fless, te meddig várod fel? (Vagy már le?
Szerkesztette: vipisrac 2009. 03. 04. 22:08 -kor
Elküldve: 2009. 03. 04. 22:19
Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 22:05
Úgy tűnik nap végén usában némi realizálás is beindult. Óvatos emelkedés szerintem mehet holnap is. 730-740?
Fless, te meddig várod fel? (Vagy már le?
nemtom, nincs konkrét pontszámom. az árfolyamok mellett a forgalmat nézem, semmi mást, és ettől a kettőtől függ, hogy mikor zárom a pozijaimat.
ma +2% a számlámon.
ez a piac egyébként ilyen, egyelőre nem is lehet mást várni. minden rallyt azonnali profitrealizálás követ, nincs semmi olyan hír, aminek örülni lehetne, elég a mai munkanélküliségi adatokat megnézni.
most a támasz a 704 (sztem). én 1-2 nap oldalazásra számítok, hogy a túladottság feloldódjon, aztán tovább lefelé. az indexeknek már nincs igazi támasza, csak ilyen 90-es évekbeli, azok meg nem jelentősek (vagy hogyis lehetne mondani, minél régebbi egy támasz, annál gyengébb).
egyébként a mai napot pár dollár híján a kezdőtőkémnél zárom, szal az októberi kezdés óta idáig jutottam.
Szerkesztette: fLeSs 2009. 03. 04. 22:23 -kor
Elküldve: 2009. 03. 04. 23:02
Csütörtök-pénteken még lesz makro rendesen. A kérdés a reakció... bármi lehet szvsz.
A mai shortod az viszont durva az indexeket megnézve.
Elküldve: 2009. 03. 04. 23:24
Szerkesztette: Emvy 2009. 03. 04. 23:25 -kor
Elküldve: 2009. 03. 05. 09:10
Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 22:05
1. Válság az van, vagyis inkább csak most indul. A reálszférában is.
2. A pénzre nem igaz, hogy nem vész el, csak átalakul. Most bizony elvész. Szóval amit elbuknak egyesek, azt nem nyerik meg mások.
3. Mindez onnan jön, gyakorlatilag az a pénz nem is létezett, látszatpénz volt. Most kiderül(t), hogy nincs mögötte érték és köddé válik.
4. Díjemelés és úgy általában áremelés nem várható. Ingatlanárak esnek, autóipar nincs, olcsón se lehet eladni őket, nyersanyagárak esnek... Éppen a deflációtól tart mindenki.
:Đ
Nem, a fórum statisztika szerint nem írok sokat...
1. Persze, azt nem kétlem, hogy válság van.
2. Az tény, hogy a pénz már csak ilyen, de ilyen ütemben is elvész?
3. Na, erre akartam kilyukadni, látszatpénz volt, és minden OK volt.
Most akkor nem lenne egyszerűbb azt mondani minen fórumon, hogy
"Nincs válság, jól élünk, hú de gazdag mindenki...", ez nem megoldaná
a gazdasági problémát?
4. Díjemelés és úgy általában áremelés nem várható????? Az asszony szokott bevásárolni? Akkor kérdezd csak meg erről a dologról... Díjemelés minden évben volt, és idén is lesz. Ha nem, akkor hajrá válság! De lesz. Házat, autót nem minden nap vesz az ember, azok árának nem kellene ennyire mgahatározónak lenni, SZVSZ.
Nyersanyagok ára csökkenne? A gázé, az olajé is? A kenyér mitől egyre drágább?
Defláció? Khm, Vipisrac, Magyarországon élsz?
Elküldve: 2009. 03. 05. 09:13
Idézet: Emvy - Dátum: 2009. márc. 4., szerda - 23:24
Igen, eleg jol megertetted, amit a felvezetobem irtam.
Elküldve: 2009. 03. 05. 11:44
Idézet: hkpk - Dátum: 2009. márc. 5., csütörtök - 9:10
2. Az tény, hogy a pénz már csak ilyen, de ilyen ütemben is elvész?
3. Na, erre akartam kilyukadni, látszatpénz volt, és minden OK volt.
Most akkor nem lenne egyszerűbb azt mondani minen fórumon, hogy
"Nincs válság, jól élünk, hú de gazdag mindenki...", ez nem megoldaná
a gazdasági problémát?
4. Díjemelés és úgy általában áremelés nem várható????? Az asszony szokott bevásárolni? Akkor kérdezd csak meg erről a dologról... Díjemelés minden évben volt, és idén is lesz. Ha nem, akkor hajrá válság! De lesz. Házat, autót nem minden nap vesz az ember, azok árának nem kellene ennyire mgahatározónak lenni, SZVSZ.
Nyersanyagok ára csökkenne? A gázé, az olajé is? A kenyér mitől egyre drágább?
Defláció? Khm, Vipisrac, Magyarországon élsz?
Piacról és világviszonylatban beszélek. Hidd el, hogy defláció van, illetve az is csak indul.
Szerinted a -20-40%-os ingatlan és autóárak mit mutatnak?
Olajár? Nézz már rá egy chartra. Nem 150 USD, hanem 35-40.
Ugyanez igaz az összes nyersanyagra, már ott is kitermelés csökkentés van, nem csak a gyárak állnak le vagy üzemelnek 4 napot egy héten.
Akkor?
Magyarország meg Magyarország... spesziáliss téma.
De amúgy itt is csökkenő infláció van, ha megnézed. Akár a statisztikai hivatal számait, akár az árakat...
Tescoban is milyen marketing megy most? Hogy hány termék olcsóbb, mit tavaly ilyenkor... Oké, nyilván lehetne ez átverés is, mint ahogy mindig, de ha jobban megnézed az árakat akkor nem az.
Ezek most csak kiragadott példák voltak...
Ja és az ingatlanárak meghatározó szerepe:
Hasonlíts össze tőzsdei válsággrafikonokat és ingatlan árindexeket. Meg fogsz lepődni. Visszanézel mondjuk akár a század elejére és azt fogod látni, hogy a szinte tökéletes korrelációban vannak.
Csak gyors, nagyon leegyszerűsített magyarázatként: igaz, hogy fizikailag nem veszel minden nap lakást/házat, de a gyakorlatban mégis, ugyanis a többség 20-30 éves hitelre veszi. Mintha 30 évig "vennéd" folyamatosan. Ez pedig tökéletesen befolyásolja a háztartásodat. Ha felvetted a pénzt, fizeted 10 éve a hitelt, majd azt látod, hogy 30%-kal kevesebbet ér a házad - mondjuk annyit mint a hiteled, pedig már a felét kifizetted, akkor szarul fogsz állni. Nem fogyasztasz (és nem csak te, hanem ezt is most globálisan kell érteni). A fogyasztás meg az egész gazdaság motorja. A mai világgazdasági állapot szépen mutatja, hogy ha az nincs, akkor kártyavárként borul a gazdaság.
Na ennyit erről, tényleg ne itt fejtegessük ezt. Illetve ezen összefüggéseknek utánaolvashatsz magad is...
Szerkesztette: vipisrac 2009. 03. 05. 11:46 -kor
Elküldve: 2009. 03. 05. 13:21
Semmi erő itthon, de ennyi pattanás meg semmitmondó mozgás után már ezt sem mertem.
Kellett volna...
Szerkesztette: vipisrac 2009. 03. 05. 13:21 -kor

Súgó
A téma zárva.