Gondoltam leírom, hogy tegnap milyen megfontolások vezéreltek a kereskedés során, mert mint kiderült sikerült elkapnom a piac alját, mák volt vagy sem.
Szal, mint korábban már írtam én nem figyelem az indikátorokat csak és kizárólag az árfolyamot/pontszámot és a forgalmat. A kereskedés előtt kitűztem magam elé a 755-760-as célpontszámot, amit ha netán elérne az SP500, akkor zárom a shortjaimat. Azért ennyit, mert a novemberi mélypont kb. 750 pont volt, és arra gondoltam, hogy ez biztosan rengeteg shortos pozi zárását fogja eredményezni most is, mert 1. pszichológia, 2. nagyon túladott volt minden, tehát ez egy ideális felpattanási pontnak tűnt.
Három dolgot figyeltem. Az SP500-at, 18:52-kor írtam, hogy kezd kiborulni a bili (lásd a képet), a 762-es támasz elesett, és gappel, begyorsulva kezdett esni az index.

[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Ránéztem a VIX-re (put/call ratio, a félelem mérőjének is nevezik, mert az eladási/vételi arányt mutatja), ami végülis szépen megindult felfelé (tehát a félelem nőtt), de a napos charton látszott a divergencia, mert alig sikerült feljebb másznia, mint a négy nappal ezelőtti csúcs amikor az SP500 még feljebb volt.
Időközben azt is észrevettem, hogy a REIT részvények nem igazán akartak esni (LRY-om plusz az előző nap zárt PSA), pedig ezeknek a jelenlegi piacon nagyon gyengének kéne lenniük, plusz az AA-m megakadt 6 USD-nél, nem akart lejjebb esni plusz és ez a leglényegesebb, a BAC-on (Bank of America) amiről írtam 1-2 napja, hogy a piac hőmérője most, elkezdett zuhanni, majd belépett 3 USD alá. Nyilván az indikátorok itt már baromira túladott jelzést adtak.

[
Itt léptek a piacra a "latecomer"-ek. Ezután már csak azt néztem, hogy a BAC mikor kezd el esni mint a kő és mikor növekszik meg drasztikusan a forgalom. Lásd a képet, 19:16 és 19:19 között percenként 6 millióra emelkedett a forgalom, egy bazinagy, utolsó pánikot jelző piros gyertya után jött egy bazinagy, vételi erő megjelenését jelző zöld gyertya. Ezt már korábban megfigyeltem több részvénynél is, hogy ez a felkapott részvények mélypontjának ismérve, rengetegszer alapoztam erre tradet amik bejöttek.
Ezekben a percekben az SP500 is elérte a célpontszámot (755), úgyhogy 19:16 és 19:18 között zártam az összes shortot és ekkor vettem meg az SSO-t. Sajna a BAC-cal pár percet késlekedtem, mert kicsit parázok ezektől a feltámadásoktól meg úgy általában a mélypontok kiszúrásától (az SSO mondhatni jól diverzifikált mert végülis az SP500-at követi, szal azzal nem lehet olyan nagyot opni

).

[
Egyébként múlt héten már sejteni lehetett a zuhét, erről is írtam

, hogy a bankrészvényeken bear-flag látszódik, az USB (US Bancorp) volt az első, amelyik beesett alá, utána jött a többi.
Szal mi a tanulság? Gyertek az USA piacra kereskedni, mert ott lehet napon túl shortolni és nem csak 2-3 értelmes részvény létezik.
szerk: újra felfigyeltem egy korábban már megjátszott részvényre, az ARM-ra, brutálisan kiemelkedő forgalom mellett kereskedték tegnap, szal vmi lehet a háttérben. Vagy csődbemegy, vagy fel fog támadni.
Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 21. 09:59 -kor