Fagyás, segítségre lenne szükségem játékok pár perc után lefagynak
Elküldve: 2005. 05. 18. 11:56
A problémám az lenne, hogy elindítok egy játékot pl.: spellforce, akkor az szépen elindul, fut, de pár perc után lefagy. Ezt produkálja más játék is, de filmet tudok nézni, zenét lehet hallgatni stb. Pár perc futás után a hang hirtelen beszaggat, a monitor lekapcsolja magát, majd még lehet néhol hallani szaggató hangot. A gépet 1 hete vásároltam, összeraktam, most próbáltam játszani vele, eddig Spellforce, Morrowind, Enclave produkálta a jelenséget. Viszont a Devil Whiskey(ez egy nagyon kis igényű ablakban futó rpg) meg az Etherlords 2(szintén nem valami igényes) nem. A video driverét downgradeltem egy régebbi verzióra, nem használt.
A konfig: Abit IC7-G Socket478
Intel P4 3Ghz/1mb cache 800 Mhz FSB 478 pin proc
Innovision GeForce 6600GT 128 MB DDR3
Sound Blaster Audigy2 ZS 7.1 OEM
Pioneer DVR109
2x 512Mb 400Mhz PC3200 DDR Kingston
Chieftec Dragon ház, a hozzá adott 410w-os táppal(model: ATX-410-212)
Oprendszer:Win xp pro, magyar, sp2
Van benne még 4 vinyó, a rendszer az egy 200GB Samsung SATA, egy másik pedig az alaplaphoz kapott serille 2 átalakítóval szintén SATA. Illetve még vettem 3 8cm-s hűtőt, olvasgatva itt a forumokat látom fontos a hűtés, majd még biztos kell ezen a téren bővítenem.
Mért hőmérsékleti adatok(alapjárat): CPU: 51,50; System: 36; PWM(ez nem tudom mi, gondolom a táp lehet): 38.50; videokártya: 64; vinyók 28 és 33 között
Remélem jól raktam föl a procihűtőt, elég nehezen ment bele feszegetni meg nem akartam, mondjuk ez az első gép amit teljesen én raktam össze. Próbáltam lehúzni dolgokat, hátha megugrik a fogyasztás és azért fagy, de leszedve 2 vinyót + dvd ua. a helyzet. Régi gépemben is volt hasonló helyzet, bár az szinte mindig fagyott, 3x kellett szervízbe vinni mire megoldották. Előszőr tápcsere, megette a billentyűt meg az egeret, erre alaplapcsere is, na akkor a táp az első bekapcsolásnál nagyon diszkréten fekete füsttel és pukkanással adta tudtomra lustaságát, majd egy köv. táppal már működött. Mondanom sem kell a 2 halott táp mercury típus volt. Azóta futtatok minden hőérzékelő, feszültségmérő programot, teszteket, paranoiám az egekbe szökött és minden bekapcsolásnál fölajánlok áldozatokat az öreg isteneknek. Bezzeg a commodore 64-esemnek nem volt problémája, néha be a hűtőbe a tápot aztán mehet.
A prime95-ről itt olvastam, 20 percig futtatva nem volt semmi extra, a feszültség értékek is jónak tünnek, egy cpu tester cpu és memória burn-in test-je sem produkált 20 perc után problémát
Olvastam, hogy a dual channel bezavarhat kingston ram-nál, egy modullal is ua. a helyzet. Kicsit kiábrándító, hogy egy egyszerű felhasználónak ennyi mindenre kell figyelnie. Amúgy honnan tudom, hogy működik a dual channel? a hyper-threadingre írja az elején, de erre nem láttam beállítást a biosban
No, bocs hogy hosszú lett, a segítségét mindenkinek előre is megköszönném
Elküldve: 2005. 05. 18. 15:42

Elküldve: 2005. 05. 18. 16:03
Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 16:42

Mindenhez ami gyárilag van adva, plusz a házba vettem 3 8cm-s ventit. 2 van a vinyók előtt 1 meg hátul nyomná ki
Elküldve: 2005. 05. 18. 18:02
Elküldve: 2005. 05. 18. 18:03
Elküldve: 2005. 05. 18. 19:03
Idézet: freeone - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:03
Köszi, azóta sikerült kérnem egy fx5600-at beleraktam és azzal ment, legalábbis az a 2 játék amit néztem. Bár egyszer lefagyot sima netezés közben, de ezt még elszámoljuk az xp-nek. Lehet át kéne térnem egy ati kártyára? Ugye nem lehet az, hogy az alaplap alergiás valamiért rá aztán a szervízben meg működik? Csak ezért most nem mennék föl szívesen pestre. Na, akkor mégegyszer köszönöm
Elküldve: 2005. 05. 18. 23:45
Idézet: kHares - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:03
Ezek az inno-k ilyenek, és a legtöbb helyen ezt tudják is. ati most nem igazán jó a mainstreamben, inkább egy más gyártó 6600-át javaslom.
Elküldve: 2005. 05. 20. 17:50
És egy kérdés: olvastam az alaplap füzetében ill. az abit oldalán is hogy kell a bios-t updatelni. Míg a füzet 7 pontos, addig a honlapon van egy 8. is, mégpedig CLEAR CMOS DATA. Erre nem csak akkor van szükség ha vissza akarok mindent állítani?
Elküldve: 2005. 05. 23. 23:57
A fagyást tényleg okozhatja a VGA gyenge hűtése vagy a házban levő levegő nem megfelelő keringetése. Ha ez van, akkor standby-ba szokott kapcsolni a VGA. Nálad különösen sok dolog termel hőt, erre külön figyelned kell. Simán vedd le az oldallapot, ablakot kinyitod vagy legyezed a gépet, vagy pluszventi, akármi be. Az egyik bajom ez volt.
A másik nagy gond az alulméretezett tápegység szokott lenni játék közben fellépő egyidejű VGA és prociterhelés miatt. Iszonyatos ingadozások vannak a gagyibb tápokban, amire érzékeny a VGA és a memó is. Egy kis megingás és omlik a rendszer. A te konfigod keményen fogyaszt, úgyhogy rendes táp kell alá. A 410 wattot én kevésnek tartom hozzád, a pillanatnyi csúcs is kevés lehet.. Az egységek átmeneti lehúzásával kezdd a dolgot..
A harmadik dolog a memók időzítéseinek megfelelő belövése, főleg, ha duálban mennek és főleg, ha kényes Kingston/Kingmax. Ezek a szarok nagyon érzékenyek szoktak lenni feszre, időzítésre, alaplapra. Tedd alapra őket, kezdetnek akár 3.0-4-4-8 -ra is mehet a KingXXXX család, a feszt emeld 2.65 körülre. Ha fagy még, akkor próbáld meg csak 1 modullal egyszerre, így könnyen kiderülhet, ha ez a gond.
Az AGP 8x->4x -es sebességre való állítása akkor segíthet, ha a VGA-val van gond. Próbáld meg ezt is, bár jó VGA-nál ez már butítás (kevés a sávszélesség) így ez tulajdonképpen nem is megoldás..
Teljesen egyetértek veled, hogy ma már legalábbis egy lexikont be kell biflázni, ha az ember gépet állít össze. 10 alkatrésznek 10 féle igénye van, nem illenek össze vagy emelt feszt szeretnek vagy nem is tudják azt, amit papíron kéne, vagy ez, vagy az.
Nagyon elszállt már ez az egész számtech téma, szinte mindent ránk hagynak a gyártók, vagy sikerül, vagy buktad. Mi van azokkal, akik még ennyit sem értenek a géphez? Pedig nem foglalkozhat minden átlag ember ezzel, nem igaz?

Azért remélem segítettem

Elküldve: 2005. 05. 27. 06:25
Idézet: mexi-cow - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 0:57
Nagyon elszállt már ez az egész számtech téma, szinte mindent ránk hagynak a gyártók, vagy sikerül, vagy buktad. Mi van azokkal, akik még ennyit sem értenek a géphez? Pedig nem foglalkozhat minden átlag ember ezzel, nem igaz?

Azért remélem segítettem

Kösz a tippeket

Amúgy az nvidia fórumán minden második topic a 6600gt-vel foglalkozik, sok embernek van gondja és néha a legextrémebb dolog segít. Úgy tűnik a világ már csak ilyen, ha nem növünk fel hozzá szépen lemaradunk

Elküldve: 2005. 05. 27. 14:19
Nekem is lenne egy fagyásos, illetve egy félig fagyásos problémám.
A konfigom: Abit KV7, TwinMOS 2x512 DDR 400Mhz DCkitt, AMD Sempron 2200+, Sblive! 5.1, Maxtor 60Gb IDE, Sapphire 9600XT 128MB, LG CD-író, Toshiba DVD-olvasó, Enermax 350W.
Ja és mindenféle tuning nékül
Windows XP-Sp2, legfrisebb VIA, Catalyst, Sata Driver, BIOS is legfrisebb
proci hőmérséklete: alapon 46, terhelve 51 fok
alaplapi hőm: alapon 50, terhelve 56-58 fok
És egy olyan problémám lenne, hogy amikor játszok, vagy word alatt dolgozok, vagy éppen csak winampot hallgatok, akkor amikopr nincs a proci 100%-os terheltség alatt, akkor 5-10 másodpercenként a hang minta megfagyna, /kerregő hang, mintha odafagyott volna/, de ha az egeret megmozdítom akkor utána megint megy 5-10 másodpercig.
De ez csak akkor van ha a proci terheltség nagyon alacsony.
Ha futtatom a CPUIdle nevezetű progit akkor ez 100%-os terheltséget von maga után és a "fagyós kerregő hang" eltűnik.
Na ez most miért lehet?
HA játékok alatt valami gyenge nem nagy gépigényű játékkal játszok akkor is előjön, kivéve ha fut a CPUIdle. Ha fut a CPUIdle akkor majdnem minden "JÓ" játékban 10-15 FPS csökkenés van, ott ahol igazán kéne használni a proc-t, ahol meg éppen nincs senki a pályán és mondjuk CPUIdle nincs bekapcsolva akkor szintén előjön 5-10 másodpercenkéknt.
Ez mi a fenétől lehet?
már mindent megpróbáltam, régi bios-al is próbáloztam, régebbi driver-ekkel, winújratelepítés, SP-nélkül is, SP1-el, Hangkártyát másik slot-ba tettem, cd-ket lekötöttem, hátha kevés a táp.
Na erre tud valaki valami értelmes dolgot mondani amit még esetleg ki lehetne próbálni, vagy esetleg valami jó ötletet amitől megoldódna a problémám?

Előre is Köszi
Hali MINDENKINEK!
Elküldve: 2005. 05. 27. 16:45
Idézet: zoli9000 - Dátum: 2005. máj. 27., péntek - 15:19
Természetesen nincs max terhelés, de a CPUidle minden pillanatban kikapcs módba vezérli a procit és ezt a műveletet a mérőprogik 100%-os terheltségnek látják. Ha játszol vagy folyamatosan terheled a gépet, akkor kapcsold ki a CPUidle-t, ne fogja a teljesítményt, mert sajnos magától nem vesz vissza..
Elküldve: 2005. 05. 27. 16:56

Elküldve: 2005. 05. 27. 20:22
hát megpróbáltam játszadozni az időzítésekkel, meg fesz emelésesl is,de változatlan,
egyszerűen még mindig azt csinálja, semmi változás :confused: :confused: :confused:
az esetleg lehet probléma hogy túl melegszik a rendszer? mert gondolkodtam rajta,meg figyeltem a hőmérsékleteket, és úgy tűnt, mintha a hőmérséklet alaplapi 50 főlé megy akkor csinálja ezt a fagyást
ha CPUIdle be van kapcsolva akkkor leviszi a proct 40 alaplap 44, és ekkor nem csinálja
Lehet hogy a chipset vagy a proc túl melegszik és nem bírja?
Elküldve: 2005. 05. 29. 10:20
Az aláírásodban látszik, hogy tuningolsz. Ha vissza veszed a tuningot akkor is ez a helyzet?
Maxtor 6E030L0 Hdd, LG GSA-4160B, Sony DVD-Rom, IMBP 420W táp, Codegen 6093 ház
Elküldve: 2005. 05. 29. 18:38
Mint már említettem
"Ja és mindenféle tuning nékül"
Ja megoldódott a probléma
másik drivert szedtem a hangkártyámhoz, egyik ismerősöm mondta hogy a creative driverek regy rakás szarok, és igaza is volt, ő mondta hogy szedjek le egy KX driver-t és most megszűnt a fagyásos probléma
Szóval akinek Creative hangkarija van, és tapasztal ilyen problémákat, akkor -> KX DRIVER