HWSW Informatikai Kerekasztal: Apple Mac OS X III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Apple Mac OS X III.

#81 Felhasználó inaktív   h1ghland3r 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:12

Idézet: halaci - Dátum: 2005. jún. 7., kedd - 15:59

Elnézést mindenkitől, ha olyasmit írok, ami már sokszor elhangzott, de csak az előző topik 75. oldalától olvastam a hozzászólásokat.

Lehet, hogy nagyon mellé hajítom a kalapácsot, de én szerintem ez a döntés igen is az MS elleni komoly támadás és nem is rossz. Az OSX-ről mindenhol hozsannákat zengenek, hogy milyen jó és milyen felhasználó barát. Az Apple eddig is egy csomó PC-s alkatrészt használt, komoly gyártóktól, tehát ott nem lehet driver vagy hardverkomponens gond, ráadásul ezek már KÉSZEN VANNAK, nem most kezdik fejleszteni őket. A kérdés az alaplap.

A nagy alaplap gyártók viszont - ha jól tudom - a videokártya bizniszben is mind érdekeltek, tehát már meg lehet a kapcsolatuk Almáékkal, ráadásul szinte mind kijött az utóbbi időben valamilyen komplett vagy barebone rendszerrel (Asus, MSI, Gigabyte, Aopen, Abit). Vagyis fel lehetnek készülve egy "OSX Ready" komplett gép gyártására. Az eredmény: stabil, összehangolt alkatrészekből felépített, az azonos PC-nél egy picivel drágább konfig, amit az Apple marketingjével nagyon jól el lehet adni - gyakorlatilag 0 extra költséggel. Ez alól csak az lenne kivétel, ha az együttműködésben benne lenne az is, hogy csak az Intel implementálhatja a saját alaplapjaira az OSX futtatást - de ez szerintem gazdasági őrültség.

Az MS alig gyárt (pc-re) hardvert, még is betegre keresi magát, döntően az oprendszer elterjedtsége miatt. Az Apple hardverek a relatíve kis sorozat miatt hiába drágábbak, a haszon nem sokkal lehet rajtuk több az ipari átlagnál. Az Apple-nek itt többen is két meghatározóját emlegették, a dizájnt és az OS-t. Szerintem mellé kell tenni a stabil hardvert is - de az már mindegy, hogy az a hardver mitől stabil! Most az Apple-nek lehetősége van rá, hogy egy átlagos brand PC ára körül, azzal azonos teljesítményű, de a Windows-nál sokkal jobb oprendszert futtató gépet kínáljon. Jól jár ő, mert a nagyobb mert megnő a szoftver árbevétele, a puristák pedig úgy is csak apple gépen akarják majd futtatni az OSX-et. Jól járnak a kiválasztott partnerek, akiknek - az Intellel közösen? - licencelik az OSX Ready gépek gyártási jogát, hiszen szinte 0 plusz költséggel nem egy drága, ablakos PC-t, hanem egy olcsó és stabil MAc-et árulnak majd, ráadásul a kiemelt nagyok így lerázhatják a prémium szegmens felé törekvő konkurrenciát is.

A vevők pedig, ha nem lesz érdemi árkülönbség, áttéríthetők lesznek az új platformra. Elég megnézni a Firefox sikerét - jó böngésző, de annyival jobb, hogy ekkora legyen a penetrációja ilyen rövid idő alatt. Az Apple évtizedekig fényezte az exkluzivitás és a tökéletességre törekvés - sokszor persze hamis - glóriáját, míg az MS az utóbbi időben sikeresen küzdötte le magát az Erőszakos Nagy Szargyártó imidzsébe. Szerintem Karácsonyra a boltokban lesznek az Inteles Mac-ek és komoly tarolás veszi majd kezdetét.

Uff, én beszéltem. (bocs, hogy ilyen sokat!)

A szamitogeppiacon nehany szazalekert olik egymast a gyartok (szamitogeppiac!=szamitogep alkatresz piac es a barebone PC meg mindig nem szamitogep, csak alaplap+haz). A buli jelenleg ugy fest, hogy nagy a harc es nyer a Dell (nem veletlen, hogy az IBM kihatralt). Egy ASUS, MSI v. Soltek ezen a piacon nem rug labdaba. Itt a HP, Dell, Lenovo, Fujitsu a felsoliga. Ezeket kellene az Apple-nek meggyoznie arrol, hogy csinaljanak x86-Mac gepeket.

A Microsoft szerintem rohog a markaba, mert nemigen kell erdemben reagalnia erre a "fenyegetesre". Eddig igy nezett ki a helyzet:
-Az Apple-tol vasarolt gepedre nem tudtal Windows-t telepiteni
-Az egyeb gepedre nem tudtal OS X-et telepiteni

2006-tol igy fest majd a helyzet:
- Az Apple-tol vasarolt gepedre tehetsz OS X-et es Windows-t is
- Az egyeb gepedre tovabbra sem tudsz OS X-et telepiteni

Ebbol a szempontbol a Microsoft kiterjeszti a Windows piacat az Apple altal eladott gepekre (nem mondom, hogy tomegevel installalnak Windows-t az x86-os Mac gepekre, de a technikai lehetoseg meglesz ra). Lassuk be ez a lepes ahhoz kell, hogy ne tunjon el a piacrol 10 even belul. Nem a terjeszkedes motivalja oket, illetve csak olyan mertekben szeretnenek terjeszkedni, hogy kepesek legyenek megmaradni ezen a piacon. Ez egy kockazatos dontes a reszukrol, de ugy nez ki nem volt mas kiut.

#82 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:25

Most már összejött de valami irdatlan lassan jön be a kép.
Valakinek valami 5lete?

#83 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:35

Idézet: ion - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 11:42

Krinyo, latom, te is alairtad azt az Apple CPU petitiont :D

Szerintem rosszul latod. :D

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#84 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:28

Lehet hogy csak ez a beépített VNC ilyen szar?
Inkább az OSXVNC-vel kéne próbálkoznom?

#85 Felhasználó inaktív   II|II 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 08. 13:48

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 11:24

Belső hálózaton el is érem a gépet, de kivülről interneten keresztül nem.
Egyáltalán mi az elérése egy belső IP címnek? A routert látom a 8080-as porton keresztül.
Hogyan tovább?
Win alatt küzdök a VNC viewer-el, de fogalmam sincs mit adjak meg neki szerver címnek.

Álljunk meg egy szóra! A manapság otthoni használatra kapható routereket helyesebb NAT tűzfalnak hívni, mivel az egyik oldalon csak belső címtartományt (routerek által nem továbbítható) képesek használni (pl. 192.168.???.???). Emiatt kell a trükközés (a tűzfal kilyuggatása).

#86 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:24

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 8:22

Ideáig magam is eljutottam.
Kicsit részletesebben esetleg?

elinditasz egy vnc szervert az OSX-en es avnc kliensen at pcrol tavvezereled az almadat. meg http proxy-n at is megy :)
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#87 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:35

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 15:24

elinditasz egy vnc szervert az OSX-en es avnc kliensen at pcrol tavvezereled az almadat. meg http proxy-n at is megy :)

Hát.... , veled is kivagyok a vízből  :D
A fő kérdés már az hogy miért ilyen rohadt lassú.
A másik meg ha VNC szerver kell az OSX alá (ami logikus) akkor mi értelme van a megosztásnál a vnc fülnek?
Az csak egy alapfunkciós valami?

Mindenesetre köszi hogy megpróbálsz segíteni.

#88 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:42

Idézet

H.Andras: Nem tudsz valami magyar adatbázis oldalt amit be lehetne állítani ebbe a progiba?

#89 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:44

Idézet: II|II - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 14:48

A manapság otthoni használatra kapható routereket helyesebb NAT tűzfalnak hívni, mivel az egyik oldalon csak belső címtartományt (routerek által nem továbbítható) képesek használni (pl. 192.168.???.???). Emiatt kell a trükközés (a tűzfal kilyuggatása).

Ezt magyarázd a gyártónak, hogy ne hívja routernek a NAT tűzfalát  :D

#90 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:48

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 10:24

Help

A mac-en bekapcsoltam a sharing fül alatt az apple remote desktop-ot, majd azon belül a VNC-t ahol megadtam a jelszót.
Belső hálózaton el is érem a gépet, de kivülről interneten keresztül nem.
Egyáltalán mi az elérése egy belső IP címnek? A routert látom a 8080-as porton keresztül.
Hogyan tovább?
Win alatt küzdök a VNC viewer-el, de fogalmam sincs mit adjak meg neki szerver címnek.

van a routerednek egy IP cime. a routerben beallitasz egy portforwardodt a kerdeses protra es a MAC-ed LAN-os cimere. az incoming connections-t http-re definialod, beallitasz egy portot. na ezt a portot teszed forwardba a routeren.
kliensbe beadod az ip-cmiet a portot es a screen numbert.

#91 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:53

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 10:54

A VNC melyik portot használja?
UDP? TCP?

tcp

#92 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:58

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 11:25

Most már összejött de valami irdatlan lassan jön be a kép.
Valakinek valami 5lete?

a kliensen cache-eltethecc fontokat, ikonokat, bitmapeket. kapcsold be. minden desktop animaciot, ripple effektet kapcsolj ki a macin. ne feledd a mini a desktopot opengl/le rajzolja (hw accel) mig a vines vnc kliens GDI-vel. Masreszt egy nagy desktophoz szelessavu intenet kapcsolat kell. gondolj bele, egy ilyen forumablak k 1-2 mbyte adat rendereles utan. ha van a vnc szerverben tomorites, aztis celszeru bekapcsolni.

#93 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 14:58

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:28

Lehet hogy csak ez a beépített VNC ilyen szar?
Inkább az OSXVNC-vel kéne próbálkoznom?

1 probat meger...

#94 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:02

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 15:48

van a routerednek egy IP cime. a routerben beallitasz egy portforwardodt a kerdeses protra es a MAC-ed LAN-os cimere. az incoming connections-t http-re definialod, beallitasz egy portot. na ezt a portot teszed forwardba a routeren.
kliensbe beadod az ip-cmiet a portot es a screen numbert.

Én megnéztem hogy a VNC az 5900-as portot használja.
Ha ezt beállítom az nem jó?

A screen number az mi a rák?

#95 Felhasználó inaktív   krixkrax 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:03

Szerintem nem röhög a markába a Microsoft, hanem nagyon is tart az Apple-tôl.

Elôször is, az Apple titokban 5 évig párhuzamosan fejlesztette a x86 verziót. Biztos, hogy nem a másolásvédelmet csinálták meg elsôre, nem is lett volna értelme. Szóval, egy teljesen átlagos, Intel-chipsetes, ATI vagy nVidia kártyás hardveren simán megy az OS X.

Másodszor, Bill-ék rögtön szóltak, hogy megcsináljuk az Office-t az x86 Mac OS X-re is. Cirka 300 milliót forgalmaznak belôle évente. Ugyanakkor an már egy rakás szabadszoftver, minden megy a nyilvánosság ? pl XML ? felé, és nemigazán kell majd MS szoftvert venni, ráadásul az x86 Mac OS X-re gyerekjáték portolni.

Harmadszor ha egy mainstream, tuti ? 20 év tudásával, tapasztalatával ? oprendszer kijön x86-ra, akkor bizony sokan azt mondják, hogy nem kell nekik winfos többé. Mert ugye a winfos vírusos, megbízhatatlan, ronda, drága, a rajta futó programok többsége emiatt ronda, inkonzisztens mejelenés? stb. Ehelyett veszel egy gépet, amin fut egy modern, gyönyör?, tényleges felhasználóbarát oprendszer, amihez az Apple csomagol egy rakás igen-igen kurvajó saját szoftvert. Olyanokat, amikhez az MS-nek lövése sincs, pl iLife, vagy FinalCut Pro vagy sorolhatnám. Szóval messze nemcsak egy buta vasat veszel meg, hanem egy magasfokú számítógépes kultúrát is egyben. Olyat, amilyet a Microsoft sohasem tudott, és sohasem fog tudni csinálni. Két teljesen más cégrôl van szó.

Negyedszer ezeket az Apple gépeket meg fogják venni a nagyvállalatok is az Intel Inside miatt. És az bizony újabb óriási potenciális lehetôség az Apple-nek.

Szóval, szerintem ahogy lecseng a kezdeti lincshangulat, és az emberek végiggondolják, mit is jelent pontosan a váltás, rájönnek, majd hogy sokat nyer a világ ezzel a váltással.

A Microsoft meg szerintem azért fizet az Apple-nek, hogyt minél késôbb tegye szabaddá az OS-X-et.

#96 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:07

Idézet: krixkrax - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 16:03

Szóval, egy teljesen átlagos, Intel-chipsetes, ATI vagy nVidia kártyás hardveren simán megy az OS X.

Ezt itt le mered irni? ;) Mindjart szetszednek a fanatikusok... ;)

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#97 Felhasználó inaktív   Bubu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:17

Idézet: krixkrax - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 16:03

Szerintem nem röhög a markába a Microsoft, hanem nagyon is tart az Apple-tôl.

Ballmer: Semmi sem változott...

A Microsoft igazgatója Steve Ballmer az Apple Intel-re váltási hírére a következőt válaszolta: "Mi változott?" Ballmer kétségbe vonta az Apple döntését.

"Ettől még nem lesz több meghajtó program. Az Apple-nek saját sztenderje van, ami a mienktől eltérő. Nem fog több számítógépes vállalat is Apple gépeket építeni. Az az útvonal a mostani üzleti elveknek a teljes megváltozását jelentené... Tehát akkor mi is változott?"

Ballmer szerint az újabb processzor miatt kevesebb alkalmazás fut majd a Macintosh rendszeren.

"Több program fut Windowson mint az Apple rendszerén. A processzor váltás ráadásul a fejlesztési folyamatot is lassítja. A fejlesztőket újból oktatni kell, újból fel kell majd építeni az alapokat és a fejlesztői hálózatot is újból ki kell majd építeni... végeredményben mi változott? Nem tudom."

#98 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:22

Idézet: Bubu - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 14:17

Ballmer: Semmi sem változott...

A Microsoft igazgatója Steve Ballmer az Apple Intel-re váltási hírére a következőt válaszolta: "Mi változott?" Ballmer kétségbe vonta az Apple döntését.

"Ettől még nem lesz több meghajtó program. Az Apple-nek saját sztenderje van, ami a mienktől eltérő. Nem fog több számítógépes vállalat is Apple gépeket építeni. Az az útvonal a mostani üzleti elveknek a teljes megváltozását jelentené... Tehát akkor mi is változott?"

Ballmer szerint az újabb processzor miatt kevesebb alkalmazás fut majd a Macintosh rendszeren.

"Több program fut Windowson mint az Apple rendszerén. A processzor váltás ráadásul a fejlesztési folyamatot is lassítja. A fejlesztőket újból oktatni kell, újból fel kell majd építeni az alapokat és a fejlesztői hálózatot is újból ki kell majd építeni... végeredményben mi változott? Nem tudom."

""Unmoved?
This man would not be moved by a case of EXLAX! No wonder Windows is stuck where it is."
"Right!
Ballmer said "There's more applications available for Windows than there are on Apple."
Yeah, about 60,000 more spyware/virus apps and counting.""

:)

#99 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:24

Cinema 4D for Mac-on-Intel

A MAXON Computer bejelentette, hogy a Cinema 4D következő verziója támogatni fogja az Apple új Intel-alapú architektúrára épülő (IA) rendszereit. "Az Apple bejelentése jó hír a MAXON-hoz hasonló cross-platform fejlesztőknek. Mivel a kódunk 95%-a platformfüggetlen, nagyon gyorsan portolható más rendszerekre. Az Intel továbbá mindig is flexibilis partnernek bizonyult." nyilatkozta Harald Schneider, a MAXON egyik vezető alakja. "A Cinema 4D is 'titkos kettős életet' élt a közelmúltban Xcode projektként. Így az Intel és PowerPC architektúrákat kihasználó Universal Binary-k már egy ideje készen állnak."

Link: http://www.maxon.net/

#100 Felhasználó inaktív   H.Andras 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 15:27

Népszerűbb az Apple zeneboltja mint a nagyobb állománycserélő hálózatok - 11:05
Today, 11:05 AM
Az NPD Group legfrissebb tanulmánya szerint az Apple Computer által működtetett iTunes zenebolt népszerűbb, mint számos zenecserélő, állománycserélő hálózat. A csoport felmérése szerint körülbelül 1,7 millió háztartásból töltöttek le dalokat az iTunes zenebolton keresztül márciusban, így az iTunes versenyre kelhet a LimeWare állománycserélő (P2P) hálózattal is Read more?

link: HWSW :)

2 eve mikor valtottam sehol nem voltak hirek az Apple-rol, most meg mar a csapbol is ez folyik... Visszavaltok PC re  :p

Téma megosztása:

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.