Idézet: cselok - Dátum: 2010. febr. 22., hétfő - 23:40
Korábban írtál pár sort a HDD mountolással kapcsolatos kérdésemre. A frimware frissítés megtörtént. A routerem működőképes maradt ami számomra már egy nagy eredmény.
A Putty nevü progival telneten beléptem. Meg is jelent a HDD neve. Beírtam a felhasználónevet és a jelszót és egy fekete szövegszerkesztőben a következő szöveg jelent meg: [admin@Turkalo root]$
Sajnos UNIX-hoz nem nagyon értek így nem nagyon tudok tovább lépni.
Ha jól értelmezem akkor a HDD-re léptem fel és azon tunék barangolni ha lenne rajta valami.
A HDD-n egyenlőre 1 partició található és teljesen üres, egyszer windowsban le lett formatálva NTFS-re.
Szia!
Az első lépés ezek szerint sikerült, grat.
Az [admin@Turkalo root]$ a konzolt jelenti (mint win alatt a command/cmd/DOS parancssor).
Amit ide beírsz, a routeren futtatja le, a putty csak közvetít a képernyő, a billentyűzet, az egér
valamint a routered között.
Első körben azt kéne megnézni, hogy látszódik a hdd-d. A pdf-et a 3. oldalig használhatod (a particionálást már nem !). Meg kéne nézded, hogy látszódik a hdd:
A
dfezt jó esetben megmondja. valami ilyesmit kéne látnod:
[admin@MYROUTER1 root]$ df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
rootfs 3072 3072 0 100% /
/dev/root 3072 3072 0 100% /
/dev/discs/disc0/part2
57200924 4198664 50096560 8% /opt
[admin@MYROUTER1 root]$
Nálam a hdd (/dev/discs/disc0) 2. particiója (/dev/discs/disc0/part2 az /opt (könyvtár a routeren, a gyökér (fő) tartalomjegyzékben mint pl. C:\ a win alatt). Én ext3fs-t használok, az a linux írja/olvassa (és korrekten tárolja a file-ok mellett az attributumokat is - ez kicsit bővebb, mint a win-é), ntfs-sel nincs tapasztalatom. ha eddig sikerült rá írnod/olvasnod, most is működni fog.
Ahhoz, hogy mindig ugyanoda mountolja a hdd-t, az /etc/fstab file (konfig) szerkesztése kell.
A jelenlegi tartalmaz így nézheted meg:
ls -l /etc/fstab
-rw-r--r-- 1 admin root 232 Aug 2 2009 /etc/fstab
ha van, vagy
cannot access /etc/fstab: No such file or directory
ha nincs
ha van, a tartalmát a
cat /etc/fstabparanccsal tudod megnézni.
ha van, valami hasonlót fogsz látni:
#device Mountpoint FStype Options Dump Pass#
/dev/discs/disc0/part1 none swap sw 0 0
/dev/discs/disc0/part2 /opt ext3 rw,noatime 0 0
[admin@MYROUTER1 root]$
Ez nálam arra utasítja a router-t, hogy a part1 -et mint swap-ot (windows virtuális memória file, de itt ez pl partició), a part2-t a /opt-ba mountolva használja.
Nálad mi van ? gyanítom, hogy nincs fstab file-od.
Üdv,
Gy