HWSW Informatikai Kerekasztal: A latin nyelv - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A latin nyelv avagy kell ez még nekünk? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 12. 21:00

Több nyelvnek van már saját témája, pont az Örök Nyelvnek ne legyen?

"Azon a nyelven...; amely a királynak és a nemesembernek a nyelve; amely megkülönbözteti az urat a paraszttól, a férfit az asszonytól; amely a "Corpus Juris" és a privilégiumok nyelve; a holtak és az örökké élők nyelve: a világnyelv, mely előtt minden nemzet meghajol, s a "senki" nyelve, mely senkit meg nem aláz."
Jókai: És mégis mozog a föld

Ebben a témában lehetne, ha van rá igény egyáltalán, csevegni a latin nyelvről, a klasszika-filológiáról, a latin (római) kultúráról, illetve ehhez kapcsolódóan, ne adj'Isten (vagy inkább adja!!!) az ógörögről.

Megírhatod, ha:
- ha elakadtál valami fordításban,
- valamit szeretnél latinra fordítani,
- ha találtál valami jó latin idézetet,
- ha találtál valami jó kis valóságos vagy virtuális forrásgyűjteményt,
- ha van véleményed arról, hogy van-e egyáltalán értelme manapság latint tanulni,
- stb.

Az egyik legfontosabb kérdés a latinnal kapcsolatban az, hogy van-e rá szükség, valóban hozzátartozik/zna az úgynevezett klasszikus műveltséghez, avagy ez már egy felesleges "holtsúly", amit az orvosok, gyógyszerészek, jogászok, biológusok ugyan tanulnak, de már igazából semmire sem használják?

Üdv: scaurus

(szerk.: egy nagyon-nagy elírás...)

Szerkesztette: scaurus 2005. 06. 12. 21:01 -kor

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#2 Felhasználó inaktív   kozmics 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 12. 23:56

én még tanultam latinul, bár 67-es vagyok
én olyan munkát végzek meg olyan az életem, hogy sokat kell rögtönöznöm
mindig meg tudtam őrízni a szabadság illúzióját munkás életemben a kreativitás álarcát felöltve
igaz csak két évig tanultam latint de csipázom azt a fajta tiszta logikát és lételememmé vált
nagyapám is erre a tiszta logikára okított
szerintem  a latin nyelv tanítása jó és hasznos, egy évig minden ember kaphatna ebből a jóbol
aztán felejtse el, folytassa vagy emlékezzen rá 10 év távlatából

#3 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 00:18

Csatlakozom, úgy érzem, azzal, hogy nem tudok latinul, kimaradok valamiből. Szeretnék latinul tanulni, de mivel szervesen nem kapcsolódik a jelenlegi prioritásaimhoz (diploma, meló) ezért sajnos ezzel még várnom kell.

#4 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 13. 06:01

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 22:00

Az egyik legfontosabb kérdés a latinnal kapcsolatban az, hogy van-e rá szükség, valóban hozzátartozik/zna az úgynevezett klasszikus műveltséghez, avagy ez már egy felesleges "holtsúly", amit az orvosok, gyógyszerészek, jogászok, biológusok ugyan tanulnak, de már igazából semmire sem használják?

Mérit a mgarya sükzésg van?

#5 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 07:09

Latin... Amikor gimnáziumban elkezdtem latint tanulni kicsit furcsán néztek rám (ránk tizenhármónkra). Ehhez hozzátartozik, hogy három éve érettségiztem, tehát ez nem  volt olyan régen. Azt bánom a mai napig, hogy az első években ellinkeskedtem a tanulást és a nyelvtanból nem sok ragadt rám... :(
Viszont mindaz a művészeti, kultúrtörténeti háttér amit az atyától (egyházi iskolába jártam), aki tartotta kaptunk hihetetlen.

Igaz mindíg remegve vártuk a latinóra kezdetét, de ahogy beléptünk az ajtón, hirtelen vagy kétezer év választott el minket a mai rohanó világtól. :)

Szóval szép volt, jó volt...
mt

#6 Felhasználó inaktív   Zebrafish 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 13. 11:32

Én tanultam négy évig, mára csaknem mindent elfeljtettem. Talán tudom még az első két declinatiós főnév ragozást: a-am-ae-ae-a-ae-as-arum-is-is stb :)

#7 Felhasználó inaktív   Sniper 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 12:23

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 22:00

- ha találtál valami jó latin idézetet,

Ott az avatarom alatt par sorral :)
"Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van!"

Date of Birth : 1980.06.05 5:00am
GPG Fingerprint : CB92 F781 84F4 4701 987B  3B82 791E 7F92 A6F6 A67E

#8 Felhasználó inaktív   BBalazs_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 12:51

Gyogyszereszkent vegezve nekem nagyon sokat segitett az egyes tudomanyoknal megjegyezni mondjuk a novenyneveket, hogy igazabol mit is jelent a dolog vagy jelenseg neve.
Nem tanultam meg latinul, csak szavakat, kifejezeseket, egy-ket magvas mondast, de ezekbol sokmindent ki lehet kovetkeztetni.
A tudomany igazi nyelve viszont - barki barmit is mond - az ógörög.
Alopecia perniciosa

#9 Felhasználó inaktív   ikriszta 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 17:33

Gimiben tanultam egy évig latinul. Belénk verték a nyelvtant és alap szavakat. Mi is rendesen rettegtünk a tanárnőtől, de pont ezért tanultunk. Mondások maradtak meg bennem és az idegen szavaknál segít, ha rájövök a latin megfelelőjére. Ja és mi fejből énekeltük a Gaudeamus igiturt, amikor ballagtunk és még azt is tudtuk, hogy mit jelent. :D
Az élet egy rajz radírgumi nélkül.    Ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el.   Ne ess kétszer ugyanabba a hibába! Kövess el újakat! 
A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.

#10 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 13:37

Szerintem tök jó ez a nyelv. Kár, hogy nem beszélik ma már az emberek, pedig lehetne akár világnyelv is. Jó lenne sztem. Kiváncsi vagyok milyen lenne egy rapzene latinul  :D

Szerkesztette: Dextrose 2005. 06. 14. 13:38 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#11 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 13:45

Nagyon szép nyelv a latin, szívesen tanulnám még akkor is, ha semmi hasznát nem venném. Nem hinném, hogy hozzátartozna a műveltséghez ma már.

#12 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 14. 18:16

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 14:37

Szerintem tök jó ez a nyelv. Kár, hogy nem beszélik ma már az emberek, pedig lehetne akár világnyelv is. Jó lenne sztem. Kiváncsi vagyok milyen lenne egy rapzene latinul  :D

De van, DE VAN! Industrial Monk - Requiem. :smoker:

#13 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 06. 14. 19:43

Ave!

Örülök, hogy ennyien benéztetek ebbe a témába, és hogy páran hozzá is szóltatok.

Sajnos, most nincs túl sok időm, úgyhogy in medias res csak annyit fűznék hozzá az utóbbi hozzászólásokhoz, hogy, ha nem is beszélik (legalábbi széleskörben - mert egy volt tanárom, ha nem akarta, hogy tudják, hogy mit beszél a telenfonban a feleségével, akkor felváltva latinul és ógörögül csevegtek, tehát ők még beszélik...), de még van, aki használja: lefordították latinra egyebek mellett  pl. a Micimackót, A kis herceget, a Harry Pottert (!!!!), az Asterix képregényeket!

A mai napig jelenik meg latin nyelvű újság, pl. a Vox Latina.

Csak találomra néhány hivatkozás:

a latin nyelvű Asterix képregények felosorolása:
http://www.asterix-o...uages/latin.htm

a Micimackó latin fordítása:
http://www.mek.iif.h.../winniepu.html/

a Harry Potter latin fordítása az amazon.com-on:
http://www.amazon.co...6191483-4932714

a Vox Latina+egyebek:
http://www.voxlatina.uni-saarland.de/
http://www.vox-latina-gottingensis.de/

Valete: scaurus

#14 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:00

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 20:43

Ave!

...lefordították latinra egyebek mellett  pl. a Micimackót, A kis herceget, a Harry Pottert (!!!!), az Asterix képregényeket!

Mennyi Asterixet olvastunk latinórán...  :)
mt

#15 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:34

Ahogy régen a világnyelv a latin volt, úgy manapság ugyan ezt a szerepet az angol tölti be. Tkp az angol a modern nyelv latinja. Régen ugye latinul kommunikáltak azok, akik nem beszélték egymás anyanyelvét, most meg angolul.
Az más kérdés, hogy milyen "kultúra" használja fel ma az angolt a terjedésére.  :confused:

#16 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:50

Idézet: m-t - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 21:00

Mennyi Asterixet olvastunk latinórán...  :)

Jó nektek!

Mi a hivatalos gimnáziumi tankönyveket szenvedtük végig, melyek közül a III. kötet az Aeneisre épült.:reklamacio: 
Szerintem egy mai ember számára még a saját anyanyelvén is mérhetetlen kín végigrágni magát az Aeneisen (nekem nem sikerült, pedig többször, több fordítással is próbálkoztam), vagy Ovidius bármely művén, nemhogy latinul...
Szerintem szándékosan el akartak rettenteni mindenkit a latintól.

Mennyivel olvashatóbb, érthetőbb és érdekesebb is lett volna Caesar, Sallustius, Justinus, Cornelius Nepos v. Eutropius; ráadásul ezt tudták eleink is, mert a nagy szocializmus előtt évszázadokig használták Nepos, Justinus és Caesar műveit a latin oktatásban.
Na, most már mindegy.
Tényleg mindegy, mert most már szabadon választahatok, hogy mit akarok olvasni. ;)

#17 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 21:17

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 21:50

Jó nektek!

Mi a hivatalos gimnáziumi tankönyveket szenvedtük végig, melyek közül a III. kötet az Aeneisre épült.:reklamacio: 

Természetesen azok mellet olvastunk Asterixet...  :D De akkor is római (+görög) történelem/kultúrtörténet... :respect:
mt

#18 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 22:57

Idézet: BBalazs_ - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 13:51

A tudomany igazi nyelve viszont - barki barmit is mond - az ógörög.

Azt hittem, a matek. :)

In nomine Patris, et Filii et Spiritus Sancti. Amen.
Wherever you go, go with all your heart.

#19 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 15. 02:14

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 21:34

Ahogy régen a világnyelv a latin volt, úgy manapság ugyan ezt a szerepet az angol tölti be. Tkp az angol a modern nyelv latinja. Régen ugye latinul kommunikáltak azok, akik nem beszélték egymás anyanyelvét, most meg angolul.
Az más kérdés, hogy milyen "kultúra" használja fel ma az angolt a terjedésére.  :confused:

Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a következő szócikket (angol): http://en.wikipedia....i/Lingua_franca .
Itt pedig egy a latin nyelvről (magyar, van benne egy kisebb rész A latin mint nemzetközi közvetítő nyelv címmel): http://hu.wikipedia....iki/Latin_nyelv .

Én négy évet tanultam latint középiskolában (második idegen nyelvként). Sajnos nem maradt meg bennem túl sok - viszont tudom, hogy ha akarnám, hamar fel tudnám eleveníteni a tanultakat. Ezen kívül sokat segít bizonyos szavak eredetének meghatározásában, amivel úgy érzem, jobban meg tudom ragadni a nyelvet. Összességében hasznosnak találom a latin oktatását, használatát (a már megszokott esetekben, módon), mert segít a múlt értékeinek ápolásában.

Lingua Latina is a free program which drills users on the basics of Latin grammar. It runs on Windows 95/98/NT (but not yet XP). Unfortunately, there is no Mac or Linux version of Lingua Latina.

#20 Felhasználó inaktív   babe__me 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 15. 13:34

én 5 évig tanultam latint... és szerintem nagy mértékben hozzájárult a francia nyelvvizsgamhoz :D nah jo, nem mondom, h aki franciaul akar megtanulni tanuljon latint is, de egy erdekes nyelv... oylan jo neha ha elmegyunk valahova, es forditas nelkuli latin szoveg van, kb megertem :D amugy 85os vagyok :D
nalunk a regi 8osztalyos gimimben még mai napig azt meg angol/nemetet tanulnak a gyerekek 5-8 közt... en rahuztam meg egy evet, mert tetszett :D
"A legjobb barát az aki a legszebb mosolyodat látja az arcodon és tudja, hogy valami baj van."

"A bűnöket, mindet bánom, és ha lehet, újracsinálom. Mert tettem, amit hittem, velem megtörtént a minden..."

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó