HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... II. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#2161 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 01. 17:42

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 18:22

Szilveszterkor micsoda forgalom :D .
Pite: A kikapcs után ventiforgásnak úgyszólván nulla értelme van, hiszen megszűnik a hőenergia forrása, mihelyt kikapcsolod a gépet, így a hűlés azonnal meg tud induni, de melegebb már nem tud lenni semmi sem, negyed-fél óra és a gép kihűlt. Ellenben, pl. a vinyóknak ilyenkor ugyanúgy káros, ha hirtelen hűlnek le.
EG-495: ja :D .

Szabi: Felesleges az 500W-os táp, még a 450 is sok. A GPS új széria, Delta is, remélhetőleg jó lesz, a HPC egy bevált széria a CT tápok eddig ismert hátrányaival és kicsit leporolt elektronikával.

A kikapcs utáni melegedésről már sok topicban eett szó; maradjunk annyiban, hogy nem hasznos extra, de tetszik. mivel a ventik hűtik a bordát, így X fokosak a bordák. X+10°os az alkatrész, amit hűteni akarunk (amin a borda van). Ha kikapcsolom a ventit, akkor X+10°os lesz a borda is. Gép kikapcs után az IC lehűlne szobahőmérsékletre, de a kikapcsolástól így alakul a borda hőmérséklete: X+2->X+4->X+6->X+5->X+4->X+3->X+2... etc, és szépen lassan kihűl. Amiért ezek az elektronikák vannak (cpu hűtéshez és vga hűtéshez is láthattunk már), az az, hogy a már kikapcsolt gép hűtendő eleme a hűtés megszűnése után elöbb felmelegszik (a borda anyaga és mérete, azaz fajhője és hővezetési képessége függvényében, mert egy kis BGA ramborda nem fogja addig melegíteni a ramot, mint pl egy nagy passzív hőcsöves procihűtő szörny) még mielött nyogodtan lehülhetne, és ez nem túl egészséges neki.

Jóóó, más kérdés, hogy mennyit számít élettartamban; nem sokat - szinte semmit. De sem a kondik, sem az IC-k nem mondják azt hogy nem nem tetszik nekik :) ,sőt. Ezt ahhoz tundám hasolítani, mint hogy nem szabad turbós autó motorját kapásból leállítani, ha nyúzva volt - elöbb hagyni kell kicsit alapjáraton, vagy annak közelében hajtani - tudatos sofőr az uccsó km-t ilyenkor ligthosra veszi. Tehát ha izomból FEAR-eztem már 2 órája, és minden izzik a gépben,és hirtelen kikapcsolom, akkor ez védi a tápot, mint a turbófeltöltőt az alapjáraton hajtás utána, hogy még visszahülhessen. Ha nem terheltem nagyon, akkor szinte egál.

Nem szokásom, de remélem nagyjából érthető voltam :).
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2162 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 01. 18:55

Nem egészen:D
A bordát félted? Annak nem árt, ha kikapcsolás után a leálló venti miatt pár fokkal melegebb lesz (de nem lesz, legalábbis az alja biztosan nem, mert a hőt átadó elem hőkapacitása a borda mellett elenyészik), de maga a hőt leadó alkatrész nem tud már melegebb lenni!  A hő forrása pl. a csip maga. És egyben ő a legmelegebb is az egész mikrorendszerben. Ha a hőforrás megszűnik, már nem fog meleget termelni és ez a tény akkor sem jelent problémát, ha a hőellenállás ugyanakkor több nagyságrenddel megnő, vagyis ekkor akár le is kaphatod a bordát, semmi baja sem lesz az alkatrésznek. A borda ilyenkor lassabban fog kihűlni és ez éppenhogy nem baj! A stresszelés alatt állt alkatrésznél nem túl jó dolog a hirtelen hőmérséklet-változás.
A turbófeltöltős motor nem a legjobb példa ebben az esetben: Mitől félted a tápegységet?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2163 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 19:59

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 19:55

Nem egészen:D
A bordát félted? Annak nem árt, ha kikapcsolás után a leálló venti miatt pár fokkal melegebb lesz (de nem lesz, legalábbis az alja biztosan nem, mert a hőt átadó elem hőkapacitása a borda mellett elenyészik), de maga a hőt leadó alkatrész nem tud már melegebb lenni!  A hő forrása pl. a csip maga. És egyben ő a legmelegebb is az egész mikrorendszerben. Ha a hőforrás megszűnik, már nem fog meleget termelni és ez a tény akkor sem jelent problémát, ha a hőellenállás ugyanakkor több nagyságrenddel megnő, vagyis ekkor akár le is kaphatod a bordát, semmi baja sem lesz az alkatrésznek. A borda ilyenkor lassabban fog kihűlni és ez éppenhogy nem baj! A stresszelés alatt állt alkatrésznél nem túl jó dolog a hirtelen hőmérséklet-változás.
A turbófeltöltős motor nem a legjobb példa ebben az esetben: Mitől félted a tápegységet?

Nem,nem. A borda senkit nem érdekel, az izzhat is. A baj az, hogy a borda fűti vissza kikapcsolás után a chipet! Ha nem megy fejben, teszteld le a procihűtőddel, és egy külső hőmárővel. X Kjoule hőenergiát tárol a borda, amivel a hűtés megszűnése után nemcsak a környezetnek ad át, hanem a chipet fűti fel! Ez a probléma, hogy a chipet fűti utólag a borda. Na, nem offolok többet :).
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2164 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 20:34

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 19:59

Nem,nem. A borda senkit nem érdekel, az izzhat is. A baj az, hogy a borda fűti vissza kikapcsolás után a chipet! Ha nem megy fejben, teszteld le a procihűtőddel, és egy külső hőmárővel. X Kjoule hőenergiát tárol a borda, amivel a hűtés megszűnése után nemcsak a környezetnek ad át, hanem a chipet fűti fel! Ez a probléma, hogy a chipet fűti utólag a borda. Na, nem offolok többet :).

De Pite, nem fűti jobban, mint a csip saját maga :) . Ha van egy 60 fokos bordád, ami alatt a proci volt 65 fok, akkor a procimag leállítás után szinte "azonnal" leesik 60 fokra, majd szép lassan lehűl. Ez a negyed-fél órás hűlési periódus az élettartamra gyakorlatilag nincs ráhatással, amikor több órányi üzem után megtörténik.
Fel nem tudja fűteni, energiamegmaradás van, nincs plusz energiabevitel, nincs további melegedés, pozitív irányban elmozdulás!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2165 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 21:05

Idézet: Teaway - Dátum: 2005. dec. 31., szombat - 16:25

Nálam az összes kondi TEAPO a tápban, de didyman a RUBYCON-ra esküszik :)

Köszönöm a válaszokat :respect: Akkor nekiállok aszem Rubycon-ra vadászni...
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#2166 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 21:41

Idézet: freeone - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 21:05

Köszönöm a válaszokat :respect: Akkor nekiállok aszem Rubycon-ra vadászni...

Ha találsz magyar disztribet, szólj nekem is. Még egy termékmintával kapcsolatos emilre sem akarnak válaszolni.
Lomex-nél van 3300uF/10V-os YXF, 4700, 6800uF/10V-os YXG elkó. Csak apró érdekesség, hogy a Yageo SX-hez képest (azonos alkalmazási területre szánt kondik) kb. fele-kétharmada az ESR értéke és élettartama kb duplája (azonos átmérő mellett). És a Yageo SX egy viszonylag kiemelkedő, szinte ritka típus a sok nyamvadt G-luxon, meg JJ mellett...
Kapcsolótápba így a többi érték Yageo SX, 3,3 és 5V-ra kap YXF-et, az SX meg amúgy tartós és azonos kapacitás mellett többnyire egy számmal vastagabb (nagyobb doboz=hosszabb élettartam), alaplapra pedig csak Yageo SC. Ezeket tápba ritkán rakom, mert röviebb élettartamú az SX-nél.

Rubycon YXF: http://www.newshamcomponents.co.uk/pdf-rub...long%20life.pdf
Yageo SX: http://www.lomex.hu/...xon/sx_ecap.pdf

Yageo nagykatalógus: http://www.yageo.com...ap_All_2005.pdf
Yageo karácsonyi játék :Đ : http://www.yageo.com/ecard/index.html

#2167 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 22:11

Hmm, ez érdekes info(yxf/sx), viszont nem lenne érdemes nagyobb feszültségű kondikat használnom? Én még anno úgy tanultam, ha vhol 12V is van, oda 16V-nál kisebbet ne rakjak :think: Nem kötekedés, hanem kérdés:)
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#2168 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 01. 22:38

12V-os helyekre (tápban és ahol a proci erről jár, a proci VRM elé) csak 12V feletti kapacitások lehetnek, máshova nem kell, jó akár a 6,3V-os is. A nagyobb feszültségűek viszont nagyobb tokban szoknak lenni, így az élettartamuk is nagyobb.

#2169 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 01:15

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 21:34

De Pite, nem fűti jobban, mint a csip saját maga :) . Ha van egy 60 fokos bordád, ami alatt a proci volt 65 fok, akkor a procimag leállítás után szinte "azonnal" leesik 60 fokra, majd szép lassan lehűl. Ez a negyed-fél órás hűlési periódus az élettartamra gyakorlatilag nincs ráhatással, amikor több órányi üzem után megtörténik.
Fel nem tudja fűteni, energiamegmaradás van, nincs plusz energiabevitel, nincs további melegedés, pozitív irányban elmozdulás!

Igen, pontatlanul fogalmaztam. Ahhoz képest fűti fel, mintha nem lenne borda, azaz simán lehülhetne a chip. A borda nem hagyja gyorsan lehülni. Abban egyetértünk, hogy ez gyakorlatilag nincs befolyással az élettartamra, de elméletieg jót tesz neki.

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 02. 01:40

ennek a lehűlős hülyeségnek semmi értelme szerintem. ha procit nézem akkor az annó szénné húzott P4-em bordája is forró volt, mikor leállítottam rá 1 percre már érezhetően hűvösebb volt 5 perc múlva meg max langyos semmit nem befolyásol ez.

Mondjuk szerintem bennünk van a hiba, mert pite eddig mindig olyan dolgokkal jött ami minkett totálisan hidegen hagy :D

ja és pite alárásában lévő böngészőtesztet ajánlom figyelmetekbe, nekem explorerrel nézve fagyást majd restartot okozott... :D mondjuk mióta netem van azóta még nem használtam explorert, de gondoltam megnézem.

Szerkesztette: diegho 2006. 01. 02. 01:49 -kor

#2171 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 01:59

Jóvanna, ne lovagoljatok annyit rajta, írtam hogy haszontalan extra, de tetszik. Azt azért szabad, nem? :)

Másik: Minden tápról tudtok rosszat is, 485ös Noisetakernél mire kell figyelni, vagy mi nem fain benne? Vagy még azzal nem találkoztatok, és már az is jelent valamit? (Azon kívűl hogy nem sok embernek van :) ) (Előző Enermaxom nem lopta magát nagyon a szívembe, de ez jobbnak tűnik, 2 hibája tutira kijavítva, olyat meg mint hogy elszállt a 3,3as feszstab (ha jól gondolom)  a, előre nem tudható, mert azért nem vacak alkatrészekből van b,várható, mert az is szélárnyékos helyen van.
Ja, Ram 2,85Von jár ált (2,8-2,9re számoljunk), úgyhogy az most fog kapni. (Akkor sima ramom volt, az 2,65V-on ment.)

Tudom, hogy már megint sokat szenvedek, de ha már kiadok q sok pénzt erre, akkor legyen jó. Az FSP átalakításánál (venti csere+pci-e csati) gondolom jobb megoldás ezt venni - ráadásul 12V-ra gyúrnak nagyon rá, ami (ahogy mondtátok) majd kelleni fog.

#2172 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 10:08

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 1., vasárnap - 22:38

12V-os helyekre (tápban és ahol a proci erről jár, a proci VRM elé) csak 12V feletti kapacitások lehetnek, máshova nem kell, jó akár a 6,3V-os is. A nagyobb feszültségűek viszont nagyobb tokban szoknak lenni, így az élettartamuk is nagyobb.

Idézet

Lomex-nél van 3300uF/10V-os YXF, 4700, 6800uF/10V-os YXG elkó.

Akkor itt csak elírás volt a 10V?

#2173 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 02. 10:33

Nem elírás. Ahol 12V van, oda minimum 16V-os kondi kell, de ahol csak 3,3/5V fordulhat elő, oda felesleges a nagyobb fesz, meg helyben több kapacitás elfér és a tápban szűkös a hely. Feszültség szempontjából nem lesz üzembiztosabb, hiszen egy elég szorosan fogott elektronika gondoskodik arról, hogy ne tudjon elszaladni a fesz (mercury-nál mondjuk nem :Đ )

#2174 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 03. 18:13

A Coolinkek még mindig felejtősek?Erről lenne szó:  COOLCP5012P 500W :think:
THX :respect:
Üdvözlettel:
Gabi

#2175 Felhasználó inaktív   Shane 54 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 21:55

meddig fog menni még a tápom (hülye kérdés, alig merem feltenni) ha 0-24h-ban megy 100%-on a gép és fincsi meleg jön ki a tápból és a venti fordulatszáma is szerintem maxon van. házból 2 venti is szívja ki a meleget, hátul egy 50m3/h-s a ház tetején egy 33m2/h-s. +amit még a táp.

400as fsp-re (12cm)-esre fogok cserélni mert 13-ért láttam most valahol :D de az még a jövő zenéje h mikor.... 3-4-5hónap, ennyit kibír még atáp reálisan???

vagy nagyon nem ilyenre tervezték?

milyet vegyek ami menni fog nekem kőkeményen 2évig ?? 400fsp jó nem?? :D most 350-es fspm van ;)

kösziii többiek & didyman :respect:
Találjuk meg együtt az AIDS ellenszerét!!
Csatlakozz a magyar csapathoz!!

"...nehogy már a fika egye meg az óvodást..." Andro, részlet

Gondolkodtál ma már?

#2176 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 22:00

Én is nézegettem, hogy leállás után mi történik a táppal. Bekapcsolt állapotban hideg a táp, meg fölötte a ház, de kikapcs után érezhetően melegebb lesz.  De ez gondolom így normális :)
- Where are we going?
- Let's go find out.

#2177 Felhasználó inaktív   Kubbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 22:12

Idézet: diegho - Dátum: 2006. jan. 2., hétfő - 2:40

ja és pite alárásában lévő böngészőtesztet ajánlom figyelmetekbe, nekem explorerrel nézve fagyást majd restartot okozott... :D mondjuk mióta netem van azóta még nem használtam explorert, de gondoltam megnézem.

Én megnéztem firefoxal.
Semmi extra. fekete a honlap. Vagyis amit megnyit belőle. De semmi fagyás vagy valami...

#2178 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 22:16

Idézet: Kubbi - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 22:12

Én megnéztem firefoxal.
Semmi extra. fekete a honlap. Vagyis amit megnyit belőle. De semmi fagyás vagy valami...

:offtopic: Hát igen, ezt én is tanúsítom. Már régebben kipróbáltam, de nem tettem szóva.  :cool:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#2179 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 22:23

Shai-ko: A nagyobb Coolink-ek elég bika darabok, de ezt az újabbat nem ismerem.

Shane: 460-as FSP-t vegyél. 20k, de tartós :) .

Pietrosz: Igen, ez normális. A készenléti kör elég jelentékeny hőt tud termelni.

#2180 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 04. 22:42

Idézet: Kubbi - Dátum: 2006. jan. 4., szerda - 22:12

Én megnéztem firefoxal.

Nekem fehér a lap, de tök üres Safari MacOSX.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.