HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... II. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#1581 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 08. 08:13

Idézet: -MM- - Dátum: 2005. nov. 7., hétfő - 19:21

Nézd meg ITT IS, hogy kombinálva mit bír a 2x12V.

-5V lehet gond régi gépnél, ha vmi használja.
De ha beírod a lapod pontos típusát, akkor majd Didyman vagy Stol megmondják, hogy kell-e neki.
(szvsz ha NForce2-es lap, akkor már nem)

A lap ASUS A7V8X KT400-as

#1582 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 08:18

Idézet: stol - Dátum: 2005. nov. 7., hétfő - 21:03

Nézd a konfigomat.

A jelenlegi gépedhez, egy normális 300W-os táp, bőven elegendő!
FSP-t javaslom!

Most is 300W-os tápom van és 3 évet le is húzott zökkenőmentesen. De ha most költök 12 egy tápra akkor ha fél év múlva upgrade-elek akkor ne kelljen megint tápot venni. Inkább most veszek egy erősebbet.

Tegnap este volt egy kis időm és kiírogattam 1-2 dolgot a jelenlegi tápomról:

+3,3V  20A
                165W max
-5V      30A

+12V 13A                      300W

-5V      0,5A
                    9,6W max
-12V    0,8A

+5VSB 2A

ASUS Prob tud mérni elvileg különböző feszültségeket a házban (nem tudom mennyire megbízható)
Feszkó        Mérés                      Ingadozás

+12V  -->  12,512 V (mérés)            +-0,05V

+5V  -->  4,757 V (mérés)            +0,03V

+3,3V  -->  3,072 V (mérés)          -0,02V

Vcore  -->  1,808 V (mérés)          -0,015V

Utóbbi 3 ritkán, de a 12V kb 3 mp-enként ugrál ennyit. Ez kisebb vinyó műveletek mellett volt. Ha ez mellé még egy DVD írást is bekapcsoltam akkot a 12V 12,64÷12,38V között ingedozott.

Ekkora ingadozás jelenthet problémát a vinyók életében?

Szerkesztette: Picassu 2005. 11. 08. 08:29 -kor

#1583 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 08. 09:17

Idézet: stol - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 8:13

Aztat, nem mondtam, de a ZEN-ben direkt van 3-4 dióda párhuzamosan (csak ezt mondtam)...

Szerk.:
Csabának, van Green Power-je, és megnézte a kapcsolását, szerinte, >80% az egyezés a meghajtásban.

De, mondtad, olvass vissza :D .
És Zen-je is van? És a Bluestrom-mal hány százalékban egyezik? És más márkákkal...? :)
A meghajtásban előforduló IC-k száma meglehetősen korlátos, van a TL494-es dual, a 3842/44 féle primer táplálású egyutas, az SG6105, meg az FSP által matricázott, ki tudja, mennyire saját áramkörök.  Mivel mind a kettő FSP, ezért nyilván vannak közös pontjaik, pláne, ha a vezérlő egy bevált darab, csakhogy ez az egész termékpalettán belül igaz, de szerintem túl erős párhuzamot vontok a két termék között. Való igaz, hogy az alkatrészek kissé szokatlan elrendezése hasonló, ez valószínűleg egyfajta generációváltás. A greenpower elsősorban a környezetbarát gyártástechnológia miatt lényeges újítás, a hatásfok jelentősége meg úgyszólván egyértelműen fontos szemponttá vált mind környezetvédelmi, mind zaj szempontjából. Nézd meg a GPS-ek belét (:respect: Csokis), ott is alig vannak bordák. Az én véleményem még mindig az, hogy nem a GP hajaz a Zen-re, hanem a Zen hasonlít a többi, újabb,"hagyományos" FSP-re, helyenként a hatékonyság szempontjából kritikus ponton jól hozzányúlva, de alapvetően mindkét modell egy újabb vonulat eredménye.

Szerkesztette: didyman 2005. 11. 08. 09:20 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1584 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 13:19

Sikerült utánanéznem az alaplap leírásában a tápcsatlakozónak, és a PWR_OK lábbal szemközti az a -5.0VDC.
Gondolom akkor hogy ehhez a laphoz kell a -5 V és nem csak díszből tették oda.
Így ha jól látom akkor a Chieftek GPS-es modelljei kiestek, akárcsak az enermax noistakerek és az FPS-ek is. Egyiknek sem látom az adatlapján a -5V-ot.
Ezek szerin nem is tudok most olyan tápot venni, ami egy későbbi konfighoz is jó lenne?
Milyet vegyek most, van tippetek?

#1585 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 14:02

A régebbi ATX2.0-s tápokon még van -5V, olyat vegyél, ha találsz-jó lesz az is. Ha minden kötél szakad, akkor meg lehet rá mókolni egyszerűen egy stabilizátort.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1586 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 14:05

Idézet: Picassu - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 8:18

feszértékek

BIOS-ban mit mutatnak ezek az értékek? A tápod ezek alapján elég nehéz helyzetben van, tökig terhelt 5V, jól elszaladt 12V és ki tudja, merre kószáló 3,3V. Deazt is tudni kell, hogy a win alatti mérés erősen függ pl. procitehertől, ezért sokszor fals értékeket közölhet a program.

#1587 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 15:19

Sziasztok!

Készíteni szeretnék egy olyan elosztót ami a 230V-os hálózati aljzatba csatlakozik majd és egy 12 Voltos relé fogja kapcsolni. A 12 Voltot a számítógépem tápegységének egyik ágáról tervezem elvezetni.

Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen relé bekötése nem zavarja-e majd a tápegység azonos ágáról működő egységek (hdd-k, optikai driveok) működését?

A relé ugyebár az egyik sárga és fekete vezetékre lesz párhuzamosan rákötve. Tehát olyan, mintha rövidrezárnám azt az ágat. Ezért bizonytalanodtam el.

#1588 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:08

???Rövidre zárnád??
Mivel a tápnak felépítéséből adódóan nem nagyon van védelme ellentétes előjelű feszültségtüskék ellen, érdemes ellenpárhuzamosan (záróirányban) egy 1n4007, vagy hasonló kategóriájú diódát berakni és a relé lábaihoz közel nem árt valamilyen fóliakondi sem. Bár én még a relével sorosan is beraknék egy diódát. A relé induktív lökéseit ugyan valószínűleg elnyelik a pufferkondik, de egy ilyen dióda 3-4Ft...

#1589 Felhasználó inaktív   vna 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:27

Hi!

Visszaolvastam néhány oldalt és úgy vettem észre, hogy nagyon lehúztátok a Codegen tápokat. Nekem az összes tápom eddig Codegen volt (összesen 5). Eddig 2 ment tönkre az egyik 4, a másik 5 évesen. Az előbbi elfüstölt bekapcsoláskor, a másikban egy idő után nem kapott feszültséget a ventillátor (a mai napig nem jöttem rá, hogy miért).
Most is egy ilyet használok (2 éves) és egy problémám van vele, hogy nyár óta meleg. Ha minél jobban terhelem annál melegebb (ezt értem  :) ), viszont mindig stabil. Elég sok dolog van a gépemben: Abit IS7-E, Intel P4 2.6 (Northwood), 2x256MB DDR400, Geforce 4 TI4200 128MB 8x AGP, 2x80GB HDD (Seagate, Samsung), Samsung TS-H552B (DVDRW), egy szar Freecom CDRW cd olvasáshoz, SB Audigy 2 ZS, Pinnacle PCTV Stereo, Genius Netscroll+ Superior (egér), Genius VideocamLook. Elég sokat használom a gépet (mostani up time: 7 nap 6 óra) és szeretném 16x DVD írásra is használni, ezért kéne egy min. 400W-os táp. Szerintetek melyik márkát érdemes választani ? Nem a chieftec árkategória érdekelne, mert azt én is tudom, hogy azok általában jók, hanem max 8k-ig. Amit eddig láttam, de nem ismerem: Gembird, Q-Tec (egyik ismerősömnek azt mondták inkább ilyet vegyen mint codegent, mert az már nagyon tömeg termék), Eurocase, Ultra Power, CC Power.

Előre is köszi a segítséget.

#1590 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:29

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 15:02

A régebbi ATX2.0-s tápokon még van -5V, olyat vegyél, ha találsz-jó lesz az is. Ha minden kötél szakad, akkor meg lehet rá mókolni egyszerűen egy stabilizátort.

A jelenlegi elvileg egy ATX 1.3-as típus. Codegen 300x.
Van esetleg márka terén ajánaltod, milyet érdemes keresgélni? A régebbi Chieftec-eket nem dícsértétek agyon mi a helyzet a többivel?

Szerk.:
Az előbb lemaradt, hogy ha csak a jelenlegi konfigomhoz használható tápot vennék, akkor az ár fokozottan érdekes, mivel a nem túl távoli jövőben le szeretném cserélni majdnem az egész gépet.

Szerkesztette: Picassu 2005. 11. 08. 16:32 -kor

#1591 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:44

A CT is beleszaladt egy kondigyenge korszakba, plusz a lassú fordulatú ventik is megtették a magukét, de ez főleg a HPC-kre igaz. A Delta beles jószágok kevésbé érintettek ebben a dologban, illetve az Enhance Power (ATX1136h például) is jók. Nem tudom, mit tanácsoljak, hogy érdemes-e várni bármire is. A 12V fog erősen kelleni, de erős 12V mellett ritka a -5V is. Ha találsz ilyet, vedd meg, ha nem, én egy használt DTK-t, vagy az említett CT-t ajánlanám, illetve az Ultra Power körül és érdemes nézelődni.
VNA: Nem kell 400W-os táp, csak 12V-on legyen benne kb. 18A. A fentbb említett modellek között akad ilyen. Az Ultra Power-t érdemes nézegetni, Gembird semmiképpen sem, Q-tec tényleg jobb a CGnél, de csak akkor vedd meg, ha UP nincs.

#1592 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:47

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 17:08

???Rövidre zárnád??
Mivel a tápnak felépítéséből adódóan nem nagyon van védelme ellentétes előjelű feszültségtüskék ellen, érdemes ellenpárhuzamosan (záróirányban) egy 1n4007, vagy hasonló kategóriájú diódát berakni és a relé lábaihoz közel nem árt valamilyen fóliakondi sem. Bár én még a relével sorosan is beraknék egy diódát. A relé induktív lökéseit ugyan valószínűleg elnyelik a pufferkondik, de egy ilyen dióda 3-4Ft...

Diódák bekötését én is terveztem. A mostani tápegységembe (Acorp 300W) is raktam egy ilyen relét ahogyan te is írtad, két diódával biztosítva. A tápegységből kimenő 230V-os monitor csatlakozót kapcsolom vele.

Mivel a 300 Wattot kicsit keveslem, új tápegységet akarok venni. (Többen is javasoltátok már, hogy gyorsan cseréljem erősebbre.) De az új tápot nem akarom egyből szétszedni/átalakítani többek között garanciális okok miatt. Ezért akarok egy "külső" 230V-os, vezérelt (PC által) elosztót készíteni.

Most a 12 Voltos relét a tápegségem P4-es csatlakozójának 12 Voltjáról táplálom mivel ezt a csatit nem használom.

Milyen az a fóliakondi? Még nem hallottam róla. Milyet javasolsz? Hogyan kell bekötni?

Az "eredeti" problémámat illetően: Szóval nem lesz semmi gond, ha egy ilyen relét párhuzamosan bekötök mondjuk a vinyóm mellé?

(Szerintem a soros kötés eleve kizárt, mert akkor a feszültség megoszlik a sorosan bekötött fogyasztók között. A példánál maradva - ilyen esetben - a vincseszter kevesebb feszültséget kapna.)

#1593 Felhasználó inaktív   vna 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:57

Köszi a gyors választ :respect: !
Az Ultra Power weboldalának címét meg tudná adni valak ? Kerestem, de nem találtam csak, annyit, hogy az amcsik egy fórumon szídnak valami Ultra X tápot, ami felrobbant az egyikük gépében.

Szerk.: Ha rákeresek erre: "SS-T400PP" , ami a 400W-os típusa, akkor egy csomó .com.yu oldalt talál.
Ha jól tudom a .yu a Yugoslvia névre utal, nem ?  :confused:

Szerkesztette: vna 2005. 11. 08. 17:00 -kor

#1594 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 16:59

Nem, nem gond. Egy szabadon fityegő molex-et használhatsz erre, talán szerencsésebb, ha nem pont azt, amelyiken a vinyó is tartózkodik. A fóliakondi egy  fajta a sok közül, a lényege, hogy a szigetelő fóliára fémréteg van gőzőlve/ragasztva és ez van feltekerve, hajtogatva a kondi testében-általános típus. Ami miatt itt fontos a használata, az az, hogy a szikrákat jól viseli, átütés esetén a kondi a legtöbbször nem rövidzárral megy tönkre, hanem az átütés helyén elgőzölög a fémréteg és szigetelés alakul ki. 47nF/100-400V-os elég oda.

#1595 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 17:00

Ultra Power honlap:
http://www.ultra-power.com.tw/

#1596 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 17:17

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 17:44

A CT is beleszaladt egy kondigyenge korszakba, plusz a lassú fordulatú ventik is megtették a magukét, de ez főleg a HPC-kre igaz. A Delta beles jószágok kevésbé érintettek ebben a dologban, illetve az Enhance Power (ATX1136h például) is jók. Nem tudom, mit tanácsoljak, hogy érdemes-e várni bármire is. A 12V fog erősen kelleni, de erős 12V mellett ritka a -5V is. Ha találsz ilyet, vedd meg, ha nem, én egy használt DTK-t, vagy az említett CT-t ajánlanám, illetve az Ultra Power körül és érdemes nézelődni.
VNA: Nem kell 400W-os táp, csak 12V-on legyen benne kb. 18A. A fentbb említett modellek között akad ilyen. Az Ultra Power-t érdemes nézegetni, Gembird semmiképpen sem, Q-tec tényleg jobb a CGnél, de csak akkor vedd meg, ha UP nincs.

Köszönöm a sok jó tanácsot, ha sikerült találnom vmit, akkor majd jelentkezem további eligazításra.  :D
:respect:

#1597 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 17:53

Én szintén köszönöm neked Didyman a készséges segítséget!

Azt írtad, hogy a relé lábaihoz közel kellene azt a kondit elhelyezni. Pontosan hol? 12 Voltos lábakhoz közel? Diódák elé, után? Sorosan, párhuzamosan?

#1598 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 18:15

Relé 12V-os lábaira. Célszerű egyébként a kapcsolt kontaktusok közé is berakni egy fóliakondit, 4,7nF/630V körülit.

#1599 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 18:27

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 9:17

De, mondtad, olvass vissza :D .
És Zen-je is van? És a Bluestrom-mal hány százalékban egyezik? És más márkákkal...? :)
A meghajtásban előforduló IC-k száma meglehetősen korlátos, van a TL494-es dual, a 3842/44 féle primer táplálású egyutas, az SG6105, meg az FSP által matricázott, ki tudja, mennyire saját áramkörök.  Mivel mind a kettő FSP, ezért nyilván vannak közös pontjaik, pláne, ha a vezérlő egy bevált darab, csakhogy ez az egész termékpalettán belül igaz, de szerintem túl erős párhuzamot vontok a két termék között. Való igaz, hogy az alkatrészek kissé szokatlan elrendezése hasonló, ez valószínűleg egyfajta generációváltás. A greenpower elsősorban a környezetbarát gyártástechnológia miatt lényeges újítás, a hatásfok jelentősége meg úgyszólván egyértelműen fontos szemponttá vált mind környezetvédelmi, mind zaj szempontjából. Nézd meg a GPS-ek belét (:respect: Csokis), ott is alig vannak bordák. Az én véleményem még mindig az, hogy nem a GP hajaz a Zen-re, hanem a Zen hasonlít a többi, újabb,"hagyományos" FSP-re, helyenként a hatékonyság szempontjából kritikus ponton jól hozzányúlva, de alapvetően mindkét modell egy újabb vonulat eredménye.

Hi!

Elhiszem, egyetértek eled, DE nem akarok békebíró lenni Közted, és Csaba köztt lenni.
Ott az MSN, mail, tessék czivakodni :p

#1600 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 18:31

Idézet: Picassu - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 16:29

A jelenlegi elvileg egy ATX 1.3-as típus. Codegen 300x.
Van esetleg márka terén ajánaltod, milyet érdemes keresgélni? A régebbi Chieftec-eket nem dícsértétek agyon mi a helyzet a többivel?

Szerk.:
Az előbb lemaradt, hogy ha csak a jelenlegi konfigomhoz használható tápot vennék, akkor az ár fokozottan érdekes, mivel a nem túl távoli jövőben le szeretném cserélni majdnem az egész gépet.

Milyen bél van benne, hány kila? (ha nehéz [2kg] akkor FSP beles, javítható, kondizható, tuningolható stb) :D

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.