HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a GPS navigációról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a GPS navigációról (hátha nem csak én küszködök...)

#181 Felhasználó inaktív   Zozo® 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 10. 12:44

Idézet: jama12 - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 9:39

sziasztok
terepre munkához nézek gps-t, fontos lenne a pontosság, az árban elérhető kategóriában van oylan ami 3 méter alatti pontosságot hoz?
valamint szükségem lenne tengerszint feletti magasság mérésre, ennek milyen a pontossága?
márkára milyet ajánlanátok?
köszi

Hát a 3 méter alatti dolog képlékeny, mivel ez a helymeghatározás az amcsi seregnek, katonai célra készültek, az adatokat "torzítják" amiket te látsz.
Linux For Human Beings

#182 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 04. 10. 12:51

Idézet: Zozo® - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 13:44

Hát a 3 méter alatti dolog képlékeny, mivel ez a helymeghatározás az amcsi seregnek, katonai célra készültek, az adatokat "torzítják" amiket te látsz.

Pár évvel le vagyol maradva, már szó sincs torzításról.
Make love not Wor.

#183 Felhasználó inaktív   Zozo® 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 13:11

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 13:51

Pár évvel le vagyol maradva, már szó sincs torzításról.

Ha te mondod, elhiszem neked, de az amcsiknak nem  :D
Linux For Human Beings

#184 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 10. 15:49

Idézet: Zozo® - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 13:11

Ha te mondod, elhiszem neked, de az amcsiknak nem  :D

Mondom én is ha kell :)
Zavarás (SA - Selective Availability) már tényleg nincs (legfeljebb ha megint háború lesz). A jelenlegi rendszerrel és egy kommersz vevővel ennyit tud a GPS rendszer. Ha pontosabb kell akkor mint Jahno írta geodéziai cuccok kellenek. Ha érdekel a dolog akkor ilyesmikre keress rá: kétfrekvenciás vevő, L2.
A vertikális pontosság egyébként az amerikai GPS rendszernél még gyengébb mint a horizontális, az orosz GLONASS rendszernél viszont nem tér el jelentősen a HDOP és VDOP.

Az első figyelmet érdemlő tény, hogy a 25 GPS műholddal szemben az észlelési időpontban csak 16 GLONASS műhold működött. Ennek következtében egyrészt jelentősen csökkent az 1-nél kisebb HGDOP-pal rendelkező mérések száma, másrészt megjelentek a 2-nél nagyobb HGDOP értékek is. Az ábra egyértelműen bizonyítja, hogy azonos HGDOP értékek esetén a GLONASS mérések sokkal pontosabbak. Másik érdekes jelenség, hogy a GLONASS magassági hibája nem tér el szignifikánsan a vízszintes hibától.
http://bme-geod.agt.bme.hu/tutor_h/terinfo....htm#gpsglonass

#185 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 10:30

Idézet: aspirin - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 13:34

:) Legalább egyet hagyj ott, hátha szerdán - amikor visszaviszik az enyémet - meglesz még, és akkor nem kell még másfél hetet várnom...  :D
a

Na, kicserélték a vevőt. De az új is csinál olyat, hogy 2-3-szor ki majd be kell kapcsolnom mire bekapcsol rendesen (előtte ég mind a három led).
Viszont azt nem értem, hogy a progik miért nem találják meg. Vagyis az Aeromap 1.5 megtalálja, mutatja is, hogy hol vagyok, viszont sem a Destinator sem az iGO nem találja a GPS vevőt. Miért?
Az i-go.com -on a nem támogatott készülékek között a Pocketloox 610-es van fent, nekem 600-as van.

#186 Felhasználó inaktív   aspirin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 11. 10:42

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 10:30

... az új is csinál olyat, hogy 2-3-szor ki majd be kell kapcsolnom mire bekapcsol rendesen (előtte ég mind a három led)....

Ajjaj, reméljük ez nem a következő vég kezdete...  :D

A megtalálással kapcsolatban nem sok okosat tudok mondani; nekem Nokijám van, azzal - mikor jó volt - csont nélkül ment.

Lehet, hogy a programok nem szeretik a gps vevőt. <- csak tipp, ELVILEG a BT az BT, a GPS adat meg GPS adat.
Aztán lehet, hogy mégse... :)

Szólok én is, ha előkerül az új kütyü (~csüt magasságában).

a
- nincs aláírás :) -

#187 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 04. 11. 10:46

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 11:30

Vagyis az Aeromap 1.5 megtalálja, mutatja is, hogy hol vagyok, viszont sem a Destinator sem az iGO nem találja a GPS vevőt. Miért?

Mert Aeromap NMEA protokoll, másik kettő meg talán nem. Ezt mondtam a topik eleje felé, hogy szétszoptam az agyam, bár igo volt a legrutinosabb, GPS keresése, oszt rá is cuppant. Csak lestem.

Aeromapnál már sebesség sem mindegy, ott kézzel kell kiválasztani, de ha 1.5-ös Aeromap megy, akkor a beállítások menüből lesd ki a com portot, meg a GPS sebességét, és azt lökd be manuálisan a többinek. Destivel nem vagyok képben, de mintha csak a sirf protokollt ismerné. Nekem meg Desti vevőm volt, oszt anyáztam, miért nem megy az Aeromap, így egy utillal át kellett kattintani magát a vevőt.
Make love not Wor.

#188 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 10:55

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 11:46

Mert Aeromap NMEA protokoll, másik kettő meg talán nem. Ezt mondtam a topik eleje felé, hogy szétszoptam az agyam, bár igo volt a legrutinosabb, GPS keresése, oszt rá is cuppant. Csak lestem.

Aeromapnál már sebesség sem mindegy, ott kézzel kell kiválasztani, de ha 1.5-ös Aeromap megy, akkor a beállítások menüből lesd ki a com portot, meg a GPS sebességét, és azt lökd be manuálisan a többinek. Destivel nem vagyok képben, de mintha csak a sirf protokollt ismerné. Nekem meg Desti vevőm volt, oszt anyáztam, miért nem megy az Aeromap, így egy utillal át kellett kattintani magát a vevőt.

iGO-t is beállítottam, hogy NMEA-t akarjon fogadni, de mégsem akar... Aeromap meg minden sebességgel fogadja a jelet, igo és destinator meg semmilyennel sem. Esetleg paritás/stop bit lehet más? De azt meg nem lehet állítgatni egyikben sem :(
A vevő meg az NMEA-0183 (V3.01) szabványt támogatja.

Szerkesztette: Sipi- 2006. 04. 11. 10:57 -kor

#189 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 11:19

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 11:55

iGO-t is beállítottam, hogy NMEA-t akarjon fogadni, de mégsem akar... Aeromap meg minden sebességgel fogadja a jelet, igo és destinator meg semmilyennel sem. Esetleg paritás/stop bit lehet más? De azt meg nem lehet állítgatni egyikben sem :(
A vevő meg az NMEA-0183 (V3.01) szabványt támogatja.

Magyarország ÚtInfó 1.8 is kezeli a vevőt, de az igo nem akarja :( (vagy a igo a gépet nem szereti)

Szerkesztette: Sipi- 2006. 04. 11. 11:21 -kor

#190 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 14:25

Idézet: Sipi- - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 12:19

Magyarország ÚtInfó 1.8 is kezeli a vevőt, de az igo nem akarja :( (vagy a igo a gépet nem szereti)

Sikerült megoldani, végre :) Kell neki egy külső program, a gpsgate, ami a com5 portot megosztja egy virtuális com6 portra. Azon keresztül meg már megy az iGO és a Destinator is :)

#191 Felhasználó inaktív   aspirin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 11. 15:57

No, az jó, mostmár csak bírnia kéne edj kittshit tovább, mint néhány óra... :p

a

#192 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 07:25

Idézet: aspirin - Dátum: 2006. ápr. 11., kedd - 16:57

No, az jó, mostmár csak bírnia kéne edj kittshit tovább, mint néhány óra... :p

a

Tegnap nekem is lemerült, töltőt elfelejtettem magammal vinni. Most sem kocsival vagyok, szóval megint nem bírom feltölteni. De már rendeltem egy 220V-->12V-os szivargyújtó átalakítót, így majd tudom kocsin kívül is tölteni :) De az is csak holnap délután lesz majd meg.

#193 Felhasználó inaktív   aspirin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 10:36

Hogy muzsikál?
Az én cserém tegnap dél óta megy (persze nem folymatosan :))
Elsőre bekapcsol...
Ha így is marad, elégedett leszek.

Egyébként aszonták, hogy a Nokia BL-5C akksija van benne (N6230, 3650, meg még nemtom hány telefonban ez van) -> ELVILEG jó hozzá a Nokia töltő.

a

#194 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 11:22

Idézet: aspirin - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek - 11:36

Hogy muzsikál?
Az én cserém tegnap dél óta megy (persze nem folymatosan :))
Elsőre bekapcsol...
Ha így is marad, elégedett leszek.

Egyébként aszonták, hogy a Nokia BL-5C akksija van benne (N6230, 3650, meg még nemtom hány telefonban ez van) -> ELVILEG jó hozzá a Nokia töltő.

a

Működik. Ma reggel próbáltam, de a villamost nem szereti, ugrált össze-vissza, elvesztette a jelet. Ez normális? Délután tudom megpróbálni majd kocsiban is.

Tegnap vettem hozzá 220V-->szivargyújtó átalakítót, 3k volt. Nokia töltőm nincs és az sem lett volna olcsóbb jelentősen. Ez meg később is jó lesz máshoz is :)

#195 Felhasználó inaktív   Senator 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 18:30

Idézet: jama12 - Dátum: 2006. ápr. 10., hétfő - 7:39

sziasztok
terepre munkához nézek gps-t, fontos lenne a pontosság, az árban elérhető kategóriában van oylan ami 3 méter alatti pontosságot hoz?
valamint szükségem lenne tengerszint feletti magasság mérésre, ennek milyen a pontossága?
márkára milyet ajánlanátok?
köszi

Vegyel Royaltek X-Mini gps-t, ez sirfIII-mas es atlagosan 1.7m -res pontossaggal dolgozik. Az iGO pedig tud tengerszint feletti adatot mutatni, viszont h ez mennyire pontos, inkabb a fejlesztoktol kene megkerdezni. Jah a vevo baromi draga, 33k ujonnan brutto  :Đ

Szerkesztette: Senator 2006. 04. 14. 18:30 -kor

My Config: Apple Mac Pro 3.0 GHz, 6GB Ram, 2TB Hdd, Radeon X1900, 2x Dell DE228WFP

#196 Felhasználó inaktív   BuciMuci 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 15. 15:39

A megoldás a problémátokra:

www.nav4all.com

most ingyen lehet kipróbálni

#197 Felhasználó inaktív   unnamedplayer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 20:29

Sziasztok!!

A GPS Navigációs rebdszerekkel kapcsolatban a tapasztalatom: !MÉG! kiforratalan technika...
A legnagyobb problémát a műholdak lefedettsége jelenti, aki ezt a fórumot olvassa bizonyára tisztában van vele hogy a készülék műkdéséhez 4 db műhold lefedettsége szüksége. A mai napon is két készüléket teszteltünk, kezelhetőségre nincs is velük probléma érintő képernyő stb. stb.
azonban 1 négyzet kilométeren belül megletősen kevés helyen volt használható a készüék.(egyenlőre erre nem kaptunk kielégítő magyarázatot, pedig nem kenya alsón voltunk )
Na meg persze a másik fontos dolog a megfelelő szoftver, a legtöbb üzletben ezt úgy hirdetik, hogy utca, házszám szintű MO. térkép meg még elvétve +1-2 ország...
Ez a valóságban csak Budapestre vonatkozik, a nagyobb városok vannak meg utca szinen, a többi településen CSAK a fő út, vagy a települést megközelíthető út neve.
Erre nagyon figylejetek vásárláskor, legyetek körültekintőek.
!!PONTOSSÁG!! A "polgári" forgalomba lévő navigációs rendszerek minimum 5 méteres eltéréssel (de inkább több) határozzák meg a helyet ahol tartózkodsz. Kérdésemre a szakember ennyit mondott:
Biztonsági okokból.
Nah igen, egy ilyen kis szerkezettel nagyon ügyesen lehet irányítani bizonyos dolgokat(ez az én privát véleményem)
Ha van tapasztalatotok GPS-ekkel kapcsolatban szívesen hallgatom őket.

#198 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 20:37

Idézet: unnamedplayer - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 21:29

Ha van tapasztalatotok GPS-ekkel kapcsolatban szívesen hallgatom őket.

Nekem mind a gps-ekkel mind a programokkal sokkal jobbak a gyakorlati tapaszteletaim, mint amit fentebb leírtál.

#199 Felhasználó inaktív   unnamedplayer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 20:51

Idézet: MisterY - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 20:37

Nekem mind a gps-ekkel mind a programokkal sokkal jobbak a gyakorlati tapaszteletaim, mint amit fentebb leírtál.

Üdv.

Őszintén örülök neki, remélem a közeljövőben én is több pozitív élményről tudok majd beszámolni....
Amit írtam csupán a tapasztalatom, teljes mértékben támogatom a technika fejlődését és örülök, hogy ez már számukra is elérhető.
Holnap ismét szerencsém lesz próbálgatni új típusokat, mindenképp le fogom írni a tapasztalatokat.

Neked milyen GPS-ekhez volt már szerencséd?

#200 Felhasználó inaktív   TromF 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 22:51

Idézet: unnamedplayer - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 20:51

Üdv.

Őszintén örülök neki, remélem a közeljövőben én is több pozitív élményről tudok majd beszámolni....
Amit írtam csupán a tapasztalatom, teljes mértékben támogatom a technika fejlődését és örülök, hogy ez már számukra is elérhető.
Holnap ismét szerencsém lesz próbálgatni új típusokat, mindenképp le fogom írni a tapasztalatokat.

Neked milyen GPS-ekhez volt már szerencséd?

Nekem jelenleg egy elég régi Sirf2-es vevőm van, amivel már bejártam fél Európát meg teljes M.o.-t. Hosszabb alagutakat kivéve szinte mindenhol van jelem (pl. most is, panelban 3-ikon, kb 5 méterre az ablakból lát 2-3 holdat). A SirfStar3-mas chipsetes vevők még jobbak, paneldzsungel sem akadály.
Lehetséges problémák a rossz lefedettségre:
- Valami nagyon olcsó, vagy nagyon régi (8-12 csatornás) GPS vevő
- A kocsi beárnyékolja, zavarja a jelet: közelebb kell tenni a vevőt a szélvédőhöz, vagy fel a tetőre. Esetleg séta közben ellenőrízni.

Szoftver:
Itthon az I-got, külföldön a Tomtomot vagy a Desti PN-t használom. Mindenféle kis faluba odataláltam eddig, a házszámozás néha nem stimmel, betudhatólag a telkek nem szabályos kiosztásának. Persze én is találtam pár hibát, amiket bejelentettem (meg még sokan tették ezt), meg is köszönték, az új térképen ezek már javítva vannak.
4 8 15 16 23 42

Téma megosztása:

• (79 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.