Legális DVD másolása
Elküldve: 2005. 08. 22. 07:41
Szeretnék legális másolatot készíteni a DVD lemezeimről, de úgy, hogy a másolat már ne tartalmazza a DVD lemezen található sallangokat (figyelmeztető szöveg, reklám, stb.).
Kérlek Benneteket, hogy adjatok erre tanácsokat!
Köszönettel:
Cilinder
Elküldve: 2005. 08. 22. 08:40
Idézet az idevonatkozó hatályos rendelkezésből ( 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról):
"95. § (1) A szerzői jog megsértésének következményeit kell alkalmazni minden olyan cselekményre - ideértve eszközök gyártását és forgalmazását, szolgáltatások nyújtását is -, amely jogosulatlanul teszi lehetővé vagy könnyíti meg a szerzői jog védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedések megkerülését, és amelynek a műszaki intézkedés megkerülésén kívül nincs számottevő gazdasági jelentősége, illetve célja. E rendelkezés csak akkor alkalmazható, ha az említett cselekményeket végző személy tudja vagy az adott helyzetben általában elvárható gondosság mellett tudnia kellene, hogy a cselekmények jogosulatlanul teszik lehetővé vagy könnyítik meg a szerzői jog védelmére szolgáló, hatásos műszaki intézkedések megkerülését."
A másolásvédelem nélküli DVD másolása legális. Persze csak akkor ha az adott filmet Te megvásároltad és a másolás célja biztonsági másolat készítése melyet csak és kizárólag Te használsz fel.
Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 08:48 -kor
Elküldve: 2005. 08. 22. 08:49
Ezt nem értem, hogy miért írtad nekem, mert én a DVD lemezt legálisan megvásároltam (sőt erről még témát is nyitottam), de rettenetesen bosszant, hogy amig eljutok a filmnézéséig, addig figyelmeztő felíratokat, reklámokat és egyéb engem nem igazán érdeklő dolgokat látok.
Na, pont ezért kérdeztem, hogy van-e lehetőség arra, hogy saját magam részére történő másolatkészítésekor ezektől megszabaduljak.
Cilinder
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:15
Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 9:49
Ezt nem értem, hogy miért írtad nekem, mert én a DVD lemezt legálisan megvásároltam (sőt erről még témát is nyitottam), de rettenetesen bosszant, hogy amig eljutok a filmnézéséig, addig figyelmeztő felíratokat, reklámokat és egyéb engem nem igazán érdeklő dolgokat látok.
Na, pont ezért kérdeztem, hogy van-e lehetőség arra, hogy saját magam részére történő másolatkészítésekor ezektől megszabaduljak.
Cilinder
Azért írtam mert legális másolat volt a kérdésed és legálisan csak másolásvédelem nélküli filmek másolhatók le. A másolásvédelemmel ellátott lemezeknél a védelem megakadályozza a másolat elkészítését és ha pld. egy DVDDecrypter programmal feltöröd a másolásvédelmet, hogy le tudd másolni a filmet akkor az már illegális cselekedet (hiszen a védelem pont azért van a lemezen, hogy ne lehessen duplikálni a lemezt és ha ezt a védelmet kiiktatod akkor megsérted a szerzői jogot kvázi a másolat nem lesz legális).
Egyébként a CloneDVD programot használhatod másolásra. Persze ha legális másolást szeretnél akkor csak védelem nélküli lemezeket másolhatsz.
Szerk:
A másolatvédelemmel ellátott CDDA (audioCD) valamint DVD-VIDEO és egyéb audiovizuális termék esetén a vásárlás önmagában nem jogosít fel a legális saját célú másolat elkészítésére mivel ahhoz, hogy le tudd másolni a megvásárolt filmet,. zenét, stb. fel kell törnöd a lemezen lévő másolásvédelmet ami már önmagában jogsértő cselekedet.
Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 09:26 -kor
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:25
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:15
Egyébként a CloneDVD programot használhatod másolásra. Persze ha legális másolást szeretnél akkor csak védelem nélküli lemezeket másolhatsz.
Szia!
Jó rendben van, csak a technikát nem tudom, hogy hogyan kell. :confused:
Most van egy ilyen programom, hogy DVDFab Platinum (Gold Mode), de ebben nem találtam olyat, hogy hogyan kell kiiktatni a fent már említetteket. Maga a program jó, mert képes rá, hogy egy DVD lemez tartalmát két DVD lemezre másolja.
Cilinder
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:29
Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:25
Jó rendben van, csak a technikát nem tudom, hogy hogyan kell. :confused:
Most van egy ilyen programom, hogy DVDFab Platinum (Gold Mode), de ebben nem találtam olyat, hogy hogyan kell kiiktatni a fent már említetteket. Maga a program jó, mert képes rá, hogy egy DVD lemez tartalmát két DVD lemezre másolja.
Cilinder
Ott van a hozzászólásomban megnevezve a program (DVDDecrypter) ezzel simán rippelheted a HDD-re de ha a másolandó lemez ráfér egy 4.7-es DVD-re vagy netán DL lemezre másolsz akkor a program egy kalap alatt ki is írja. A program kiveszi a kódokat (még régió mentessé is teszi ha kéred)
Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 09:31 -kor
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:30
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:29
Szia!
De hogy szedem ki belőle a reklámot meg a figyelmeztető szöveget?
Cilinder
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:33
Idézet: Cilinder - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:30
De hogy szedem ki belőle a reklámot meg a figyelmeztető szöveget?
Cilinder
Arra is ott az általam ajánlott program azaz a CloneDVD. A programmal másolhatsz egy az egyben de lehetőséged van title szinten, hangsávokban, feliratokban, (akár még a menüt is kiiktathatod) variálni, hogy mi legyen a másolaton.
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:39
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:33
Ami akkor már nem lesz legális.

Elküldve: 2005. 08. 22. 09:40
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:15
Erről országonként megoszlanak a vélemények. Te az amerikai hivatalos álláspontot mondod, míg például ausztráliában a jogvédők a gyártókat marasztalják el. Szerintük a gyártóknak nincs joguk védelmeket tenni a filmekre...
Magyarországon a magánszemély által a DVD-korongon megvásárolt lézer-hologramos címke feljogosítja a magánszemélyt a tulajdonában lévő műalkotás korongra írására. Éspedig ez a mondatrész
"amely jogosulatlanul teszi lehetővé vagy könnyíti meg a szerzői jog védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedések megkerülését"
szolgál az alapra. Ugyanis nem "jogosulatlanul", hanem a saját példány és lézer-hologramos címke tanúsága szerint "jogosan" teszi.
Elküldve: 2005. 08. 22. 09:40
Idézet: Hengerfej - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:39

Persze

Elküldve: 2005. 08. 22. 09:48
Idézet: ambroa - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 10:40
Magyarországon a magánszemély által a DVD-korongon megvásárolt lézer-hologramos címke feljogosítja a magánszemélyt a tulajdonában lévő műalkotás korongra írására. Éspedig ez a mondatrész
"amely jogosulatlanul teszi lehetővé vagy könnyíti meg a szerzői jog védelmére szolgáló hatásos műszaki intézkedések megkerülését"
szolgál az alapra. Ugyanis nem "jogosulatlanul", hanem a saját példány és lézer-hologramos címke tanúsága szerint "jogosan" teszi.
Bocs, de nem a másolással van gond hanem a másolás megakadályozására szolgáló technológia kiiktatása teszi illegálissá. Nézd meg a törvényi rendelkezéseket. A szabad felhasználás csak a védelem nélküli audiovizuális termékekre vonatkozik. A megvásárlással szerzett jog a másolásvédelem kiiktatására nem hatalmaz fel.
Jogsértés pont a védelem kiiktatása miatt következik be és ez Magyarországon a rendelkezések értelmében illegális cselekedet.
Szerk:
Idézet az idevonatkozó rendelkezésből:
"Az (1) bekezdés alkalmazásában műszaki intézkedésnek minősül minden eszköz, termék, alkatrész, eljárás, illetve módszer, amely arra szolgál, hogy a szerzői jog megsértését megelőzze vagy megakadályozza."
Mivel a másolásvédelem pont a többszörözés kivédése miatt van ezért azoknál az audiovizuális termékeknél ahol ilyen eljárást alkalmaznak nem érvényes a vásárlással megkapott szabad felhasználásra irányuló jog.
Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 09:55 -kor
Elküldve: 2005. 08. 22. 10:56
"A magáncélú másolás lehetőségét számos rendelkezés korlátozza, ezeket is ismernünk kell, ha nem akarjuk megsérteni a törvényt. Nem készíthetünk másolatot még magáncélra sem abban az esetben, ha a forgalmazó a hordozót olyan technikai védelemmel látta el, amelynek célja a másolás kizárása. A másolásvédelem ugyanis olyan műszaki intézkedésnek számít, amelynek megkerülését egyaránt tiltja a szerzői jogi törvény és a Büntető törvénykönyv (1978. évi IV. tv.):
329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett a) készít, előállít, b) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki, szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja. (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.
Márpedig aligha találunk a boltok polcain olyan DVD-filmet, amelyet nem láttak el ilyen védelemmel. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben nem arról van szó, hogy a kiadó vagy forgalmazó a másolásvédelem révén korlátozza a szabad másoláshoz való jogot – hiszen az törvénybe ütköző lenne –, mivel a magáncélú másolás nem fogyasztói jog, csupán egy megengedő kivétel a szerzői jog alól. Más szóval, ha technikailag nem tudom kivitelezni a magáncélú másolást – márpedig másolásvédelem esetén csak bűncselekmény árán tudnám –, akkor az nem követelhető senkin."
Szerkesztette: wpepi 2005. 08. 22. 10:59 -kor
Elküldve: 2005. 08. 22. 11:04
Idézet: wpepi - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 11:56
"A magáncélú másolás lehetőségét számos rendelkezés korlátozza, ezeket is ismernünk kell, ha nem akarjuk megsérteni a törvényt. Nem készíthetünk másolatot még magáncélra sem abban az esetben, ha a forgalmazó a hordozót olyan technikai védelemmel látta el, amelynek célja a másolás kizárása. A másolásvédelem ugyanis olyan műszaki intézkedésnek számít, amelynek megkerülését egyaránt tiltja a szerzői jogi törvény és a Büntető törvénykönyv (1978. évi IV. tv.):
329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett a) készít, előállít, b) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki, szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja. (3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.
Márpedig aligha találunk a boltok polcain olyan DVD-filmet, amelyet nem láttak el ilyen védelemmel. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben nem arról van szó, hogy a kiadó vagy forgalmazó a másolásvédelem révén korlátozza a szabad másoláshoz való jogot – hiszen az törvénybe ütköző lenne –, mivel a magáncélú másolás nem fogyasztói jog, csupán egy megengedő kivétel a szerzői jog alól. Más szóval, ha technikailag nem tudom kivitelezni a magáncélú másolást – márpedig másolásvédelem esetén csak bűncselekmény árán tudnám –, akkor az nem követelhető senkin."
Igazad van.
Elküldve: 2005. 08. 22. 11:53
En is ezt hasznalom, mivel igy nem kell orakig tomoritgetni, es meg csak torvenyt sem sertek a masolasvedelem feltoresevel.
Udv, Tamas
Elküldve: 2005. 08. 22. 12:06
Idézet
A DVD lemezek másolásával kapcsolatban a helyzet nem annyira egyértelmű mint a szoftvereknél. Egy CD lemezen található programról mindenki készíthet legális biztonsági másolatot egy példányban, ám a DVD-n található filmekre ez nem lehet teljes mértékben igaz, hiszen azt eredeti méretében még ritkán tudjuk az anyagot másik DVD lemezre menteni. A másolást végző programoknak a film anyagát át kell méretezni, és hogy ez ne legyen elég, fel kell törniük a lemezen található védelmet is.
Elküldve: 2005. 08. 22. 12:13
Idézet: GTamas - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 12:53
En is ezt hasznalom, mivel igy nem kell orakig tomoritgetni, es meg csak torvenyt sem sertek a masolasvedelem feltoresevel.
Udv, Tamas
De sértesz, mivel a CSS védelmet kvázi "feltöri" a program, valamint a DVD-ken már elérhető az úgynevezett DRM, tehát csak olyan védett lemezt szabadna lemásolni, amelyen a copyright jelzés engedélyezi egy darab másolat létrehozását. Ha ez a jelzés nem ilyen a lemezen (a CSS védett lemezek 99%-a nem ilyen), akkor ILLEGÁLIS a másolat készítése.
Elküldve: 2005. 08. 22. 12:26
Idézet: GTamas - Dátum: 2005. aug. 22., hétfő - 12:53
Udv, Tamas
Amire Te gondolsz az a macrovision ami a képi másolást nem teszi lehetővé azaz képrögzítő berendezéssel nem lehet másolatot készíteni (pld. asztali DVD felvevővel, videomagnóval, stb.).
Amiről itt szó van az a lemez másolását megakadályozó ill. korlátozó védelem. Ahhoz, hogy egy védett lemezt le tudj másolni fel kell törni a védelmet és ezzel követsz el jogsértést. (ha nem törné fel a program a védelmet akkor nem tudná lemásolni)
Elküldve: 2005. 08. 22. 12:35
nos, ez inkább jogi kérdés és csűrés- csavarás.
véleményem szerint amennyiben a magáncélú másolatot készítek audiovizuális termékről, egy saját példányról, ami ebben az országban törvényadta jogom és nem pedig lehetőségem (bár erről erősen megoszlanak a vélemények, de mivel ugye a sarcot beszedik az adathordozókra, így azt gondolom ez bizony nem lehetőség, hanem jog), akkor nem sértek meg szerzői jogot, mivel a szerzői jogi tv-ben benne van a legális saját használatú másolatkészítés. mivel így a másolat mindképp legális lesz, akkor tehát milyen "szerzői jog megsértéséről" beszélünk??? vagy akkor hogy is kerül rá az a fránya másolásvédelem? vagy tudnom kell-e erről, h egy adott, egyébként teljesen legális (bár most a decrypterrel gondok voltak) program mit csinál egy adott adathodozóval, miközben én csak kattintgatok?
persze teljesen más ez mondjuk egy szofver esetén vagy valamilyen ps2-es belső cucc esetén.
megnéznék már egy szerzői jogi pert egy topügyvéddel a milliós gázsijú brancsból h szedik ízekre ezekt az elavult, homályos, sokszor egymást kizáró szerzői jogi törvényeket.
ha jól tudom franciaországban a másolásvédelmet próbálják meg illegálissá nyilvánítani
és ami teljesen szánalmassá teszi az egészet, h ez bizony eddig nem vetette vissza a filmkalózkodást, max arra jó h elvileg kriminalizálja a társadalom 2/3-adát.
az a baj, h a fogyasztóvédelmeben nincs pénz...
Cilinder, amúgy meg használj gúglit.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.
Elküldve: 2005. 08. 22. 12:41