HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 04. 00:24

Idézet: bigrobi - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 14:43

Sziasztok!
Látom, hogy okatási anyagot kerestek. Nálunk a cégnél készült egy három kötetes Catia V5 könyv. Testmodellezés, felületmodellezés, összeállítás, rajzkészítés. 4000Ft/garnitúra. Számlát tudunk adni.
Főleg a parancsok (teljes) ismertetését tartalmazza.
Üdv:
Robi

Szia!

Engem lehet hoyg érdekelne, de tudsz picit bővebben írni róla? pl terjedelem, milyen mélységig megy végig, stb...

előre is köszi

üdv, bajsz

#62 Felhasználó inaktív   bigrobi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 04. 07:18

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 0:24

Szia!

Engem lehet hoyg érdekelne, de tudsz picit bővebben írni róla? pl terjedelem, milyen mélységig megy végig, stb...

előre is köszi

üdv, bajsz

Szia!

I. kötet (180 oldal, A5)
1. fejezet Általános
  Képernyő- és egérműveletek, modellfa, nyomtatás, ...
2.fejezet Sketcher
  Rajzelemek, kényszerek, méretezés, design table, föggvények, relációk, mérések
3. fejezet Part design
  Skicc alapú, módosító (dressup), felület alapú, transzformációs, minta (pattern) feature-ök,
  mozgatás, csere, tulajdonságok (properties), megjegyzések (annotations), logikai műveletek (boolean)
  powercopy, Publications

II. kötet (195 oldal)
1.fejezet Assembly design
  Product fájl komponensei, szimbólumok a modellfában, szerelési kényszerek, komponensek mozgatása,
  analízisek, ütközésvizsgálat, összeállítás feature-ök, külső referenciák, komponensek beillesztése kata-
  lógusból, nézetek
2.fejezet Generative drafting (rajz)
  lapok, tools, nézetek, méretezés, alak- és helyzettűrés, felületi érdesség, hegesztési varrat,
  felíratok, megjegyzése, menetek, középvonalak, sraffozás, detail-ek
3.fejezet Genarative shape design (felületmodellezés)
  drótvázgeometria létrehozása (pont, vonal, sík, kör, lekerekítés, összekötő görbe, parabola, vetítés,
  reflexiós vonal, metszés, párhuzamos görbe, spline, csavarvonal)
  felületek (kihúzás, forgatás, gömb, offset, pásztázott felület, keresztmetszetek közötti felület)
  műveletek (egyesítés, gyógyítés, untrimm, vágás, metszés)
  Sajnos a lekerekítések, tarnszformációk nincsenek benne.

3. kötet Gyors segédlet (36oldal)
Az ismertetett modulo összes ikonja, billentyűparancsok.

Minden egyes parancson ill. minden egyes menüponton végigmegy és minden egyes beállítási lehetőséget leír. A fő fejezetek elején az adott részhez tartozó főbb beállításokat is leírja. A V5R13 alapján készült.

Üdv:
Robi

#63 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 14:32

Szia!

Köszi szépen, így már kb tudom mivan benne.
Egyébként angol vagy magyar? És vannak benne tutorialok, vagy csak leírja a dolgokat?

#64 Felhasználó inaktív   bigrobi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 14:40

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 14:32

Szia!

Egyébként angol vagy magyar? És vannak benne tutorialok, vagy csak leírja a dolgokat?

Szia!
Teljesen magyar nyelvű. Ja, és nyomdai könyv (nem fénymásolt, spirálozott).
Csak leírás, tutorial nincs benne. De ha érdekel, V5R12-höz van User Companion-om (ld. http://www.3ds.com/products-solutions/plm-...ash=86c9e96621),
Robi

#65 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 04. 14:57

Idézet: bigrobi - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 13:40

Szia!
Teljesen magyar nyelvű. Ja, és nyomdai könyv (nem fénymásolt, spirálozott).
Csak leírás, tutorial nincs benne. De ha érdekel, V5R12-höz van User Companion-om (ld. http://www.3ds.com/products-solutions/plm-...ash=86c9e96621),
Robi

Köszi szépen a gyors választ! De igazából nekem tutorialok kellenének. Azért biztos valaki, majd jól tudja használni ezeket a magyar leírásokat. Nekem is volt pár haverom, aki régebben magyar leírást keresett.

Üdv, Bajszi

#66 Felhasználó inaktív   atisan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 16. 06:28

Idézet: bigrobi - Dátum: 2006. aug. 2., szerda - 15:43

Sziasztok!
Látom, hogy okatási anyagot kerestek. Nálunk a cégnél készült egy három kötetes Catia V5 könyv. Testmodellezés, felületmodellezés, összeállítás, rajzkészítés. 4000Ft/garnitúra. Számlát tudunk adni.
Főleg a parancsok (teljes) ismertetését tartalmazza.
Üdv:
Robi

Szia!

Engem nagyon érdekelne ez a könyv, hogyan lehetne hozzájutni?
Tudnál adni valami elérhetőséget?

Előre is köszi!

Üdv,
Ati

#67 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 29. 22:58

Lehet hogy megis erdekelne engem is, hacsak vegul is ilyen olcso, es lehet hogy van benne valami uj nekem is.

Adnal nekem is valami infot?

Koszi,

Bajsz

#68 Felhasználó inaktív   bigrobi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 31. 09:47

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 29., kedd - 22:58

Lehet hogy megis erdekelne engem is, hacsak vegul is ilyen olcso, es lehet hogy van benne valami uj nekem is.

Adnal nekem is valami infot?

Koszi,

Bajsz

Szia!
Szivesen adok infót privátban, de nem működik az e-mail címed!
Üdv:
Robi

#69 Felhasználó inaktív   Csabi82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 05. 14:02

Sziasztok!

Még új vagyok itt, és pár progihoz keresnék leírást amivel megtudnám tanulni az alapokat!
Catia V5, EdgeCam V10, SolidEdge V18 hoz keresek leírásokat!

Előre is köszi

#70 Felhasználó inaktív   melus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 08. 23:31

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. aug. 4., péntek - 15:32

Szia!

Szia, ha tutorialra fáj a fogad, akkor melegen figyelmedbe ajánlom a Dassault User Companion sorozatát CAtia-hoz. V5R13-hoz láttam (a polcomon :)) ujabbat nem sajnos, de kiváló tanuláshoz. Egyébként alapokban nagy különbség nincs az R13-R15 között. Az R16-ot még nem raktam fel. Mechanical Design jó kezdés, benne van a Sketchertöl az Advanced Surface Designig minden amire valszeg szükséged lehet (Drafting, Part- Product Design, etc)

Gondolom ha otthon nyüvöd a V5-öt, akkor ennek megszerzése sem jelenthet nagy gondot. Hasonloan licenses, szoval mezei polgár számára elérhetetlen (hivatalosan).
Én V4-et gyürtem 8 évig, utána autodidaktaként ezzel tértem át a V5-re. Azóta ha lehet csak V5-el nyomom. Csak könyvböl elég nehéz megtanulni, ha nincs aki elmagyarázza.
Kukk ide: http://www.3ds.com/education/workplace-lea.../experience-it/
Üdv, Robo

ps: ha kell szivesen segitek bármiben

#71 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 12. 12:58

Idézet: melus - Dátum: 2006. szept. 8., péntek - 22:31

Szia, ha tutorialra fáj a fogad, akkor melegen figyelmedbe ajánlom a Dassault User Companion sorozatát CAtia-hoz. V5R13-hoz láttam (a polcomon :)) ujabbat nem sajnos, de kiváló tanuláshoz. Egyébként alapokban nagy különbség nincs az R13-R15 között. Az R16-ot még nem raktam fel. Mechanical Design jó kezdés, benne van a Sketchertöl az Advanced Surface Designig minden amire valszeg szükséged lehet (Drafting, Part- Product Design, etc)

Gondolom ha otthon nyüvöd a V5-öt, akkor ennek megszerzése sem jelenthet nagy gondot. Hasonloan licenses, szoval mezei polgár számára elérhetetlen (hivatalosan).
Én V4-et gyürtem 8 évig, utána autodidaktaként ezzel tértem át a V5-re. Azóta ha lehet csak V5-el nyomom. Csak könyvböl elég nehéz megtanulni, ha nincs aki elmagyarázza.
Kukk ide: http://www.3ds.com/education/workplace-lea.../experience-it/
Üdv, Robo

ps: ha kell szivesen segitek bármiben

Ez a Dassault User Companion sorozat ez micsoda? Könyv? vagy valami CD-s tutorial? Tudnál bővebben írni róla? És a link amit küldtél, ott csak az a 4 tutorial van?

#72 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 09. 15. 14:58

Szerintem ha valaki elakarja kezdeni a Catia tanulast az talal oktato anyagot.
Elsokent itt van Bigrobi altal forgalmazott konyv!  :) Van dokumentacio, companion, tutorialok a neten es nagyon jo Nemet es Angol nyelvo szakirodalmakat lehet rendelni.
Az othoni tanulas fontos de a felhalmozott tudast valahogy at kell ultetni a gyakorlatba. Eleg nagy a kulonbseg az sajat gepen valo barkacsolgatas es a melo helyen valo tervezes kozott!
Nagyon fontos, hogy legyen egy munkamodszered. Ismerj megoldasokat. A rendelkezesre allo eszkozoket megfeleloen tudd alkalmazni. Ezeket a dolgokat nem lehet othon konyvbol megtanulni csak a munkahelyen idosebb kollegaktol ellesni. Na meg ugye a munkak folyaman kiszenvedni…Szerintem ez a resze nehez…
Arrol nem is beszelve, hogy ahany ceg annyi szokas. Az irodaknak van belso szabalyzatuk, egy mukodo rendszeruk amin bellul kell alkotni. Na meg ugye az auto gyaraknak is vannak elvarasaik. 

Balazs

#73 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 09. 15. 15:10

Szerintetek hol tart az ipar a V4-rol a V5-re valo atallasban? Nekem ugy tunik, hogy ez eleg nehezkesen megy. Rengeteg projekt van meg V4-ben es nagyon nehezen akarnak valtani. :(
A mernokok atkepzese is eleg nehezen megy. A regi V4-es arcok nem igazan tudjak hova tenni a v5-ot. Nem tudnak hatekonyan dolgozni es kihasznalni az uj dolgok elonyeit. Vagy legalabbis en sokszor ezt latom.
Es vajon mikor vonul teljes mertekben nyugdijba a V4? Szoval ki, hogy latja ezt a problemat?

Balazs

#74 Felhasználó inaktív   bigrobi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 18. 12:56

Idézet: bajsz - Dátum: 2006. szept. 12., kedd - 12:58

Ez a Dassault User Companion sorozat ez micsoda? Könyv? vagy valami CD-s tutorial? Tudnál bővebben írni róla? És a link amit küldtél, ott csak az a 4 tutorial van?

Szia!
Bár nem engem kérdeztél, de azért röviden a Companion-ról:
- a Companion a V5-höz van (a V4-hez a CBT = Computer Base Training van)
- solid, felület, végeselem, DMU (ha jól tudom a 13-asban van sheetmetal is, de nekem csa 12-es van) modulokat oktatja, 1-1 CD modulonként (a solidnál van egy kiegészítő CD, R10-ről R12 áttérőknek) és a solidnak mindig fent kell lennie (az tartalmazza a keretprogramot)
- fent kell lennie az adott release-nek
- gyakorlatolag a teljes progi a böngészőben fut, ott mutogat, magyaráz el mindent és ott is kérdez vissza
- onnan indul, hogy a Catia egy natív windows-os tervezőrendszer, hogy kell az egeret használni és nagyon komoly modellek elkészítésével van vége
- részekre van osztva, mindegyik elején kiírja, hogy pl. 2órás vagy akár 2napos az adott fejezet és a te olvasási tempódban lapozhatsz; ha kilépsz, akkor másnap az előző napit folytathatod
- van olyan, hogy egy komplet Catia-t szimulál a böngészőben és ott kell "modellezni", a progi végigmutogatja, hogy hova kell klikkelni, adatokat beírni stb, majd neked kell egyedül újra megcsinálni ugyanazt
- ha nagyobb modelleket mutogat, akkor aktív lesz egy ikon, amelyre kattintva elindítja az "igazi" Catiát és betölti a modellt
- alapfokú angollal már el lehet vele boldogulni
Robi
ui: csak azért írtam ennyit mert nincs munkám és hogy a fórumtémák között fentebb kerüljünk  :D

#75 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 20. 09:27

Köszi szépen a sok infót, majd körbenézelődöm...  :cool:

#76 Felhasználó inaktív   neer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 20. 16:52

Idézet: bajsz - Dátum: 2005. szept. 21., szerda - 11:43

Szia!

Úgy tudom hogy még az otthoni ftp-n fenn van a cucc, onnan letöltheted, csak most az egyetemen vagyok WiFi-s hálón, innen viszont nem tudok adminolni, úgyhogy ha tudsz várni picit, akkor majd később adok acc-ot a szerveremhez. Majd küldök privit

Üdv, Bajszi

Szia Bajsz
A leendő melóhelyemen Catiát használnak, most kóstolgatom. Ahhoz az FTP-s anyaghoz tudnál küldeni acc-ot?

Crescent
A 6 megás oktatót le tudtam tölteni, de a 45 megás már nincs fenn. Fel tudnád rakni vhova?

Köszi 

#77 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 13:23

Idézet: neer - Dátum: 2006. szept. 20., szerda - 15:52

Szia Bajsz
A leendő melóhelyemen Catiát használnak, most kóstolgatom. Ahhoz az FTP-s anyaghoz tudnál küldeni acc-ot?

Köszi

Szia, az a gond, hogy az az ftp hely az a PC-men volt, és azóta már eltelt egy jó kis idő, és már azt sem tudom pontosan, hogy mi volt az.

Mi kéne egyébként? vagy csak gyűjtesz infókat meg doksikat?

#78 Felhasználó inaktív   TescoJim 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 26. 12:29

Sziasztok!

Lenne egy olyan problémám, amiben lehet, hogy tudnátok segíteni. AutoCAD-ban megrajzoltam egy autó hajtókart, amit le szeretnék gyártatni. Megcsináltam az oldal, felül, alul nézetét, és valami olyasmit, szeretnék megtudni, hogy az elkészült hajtókarom, a pontos anyag minőség megadásával, hány grammos lenne, ha elkészülne. Az interneten láttam olyan képet autó hajtókarról, amit CATIA V5-el terveztek, ezért írtam ide. Sajnos nem vagyok egy tervező mérnök, és angolul sem tudok, és nem tudom, hogy hogyan kezdjek, hozzá egyáltalán a dologhoz. Az autocad-ban való tervezés is vér izzadással jött össze. Tudna ebben segíteni valaki? Hogyan tudnám azt meg, hogy a rajz alapján elkészül munkadarab, hány grammos lesz? Pénzem az sajnos, nincsen, úgy hogy nagyon megköszönném, ha valaki juttatások nélkül tudana segítséget adni.

Köszönöm: Imre

#79 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 26. 13:33

Szia!

A catia alkalmas a problemad megoldasara, csak kell hozza a 3d-s model! A kulonbozo vetuletekbol nem tudodja kiszamolni a sulyt!
Megoldas az lenne, ha catiaban elkeszited a 3d-s modelt es onnan tol mar ket kattintas es meg van a suly!
Ne AutoCAD-ben csinald az alkatreszt mert ott nehezbb es az adat atvitallel is lehetnek problemak!
Nem olyan veszes az elkeszitese. Allj neki es ha kerdesed van ted fel!

Udv:Balazs

#80 Felhasználó inaktív   TescoJim 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 26. 15:23

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2006. szept. 26., kedd - 12:33

Szia!

A catia alkalmas a problemad megoldasara, csak kell hozza a 3d-s model! A kulonbozo vetuletekbol nem tudodja kiszamolni a sulyt!
Megoldas az lenne, ha catiaban elkeszited a 3d-s modelt es onnan tol mar ket kattintas es meg van a suly!
Ne AutoCAD-ben csinald az alkatreszt mert ott nehezbb es az adat atvitallel is lehetnek problemak!
Nem olyan veszes az elkeszitese. Allj neki es ha kerdesed van ted fel!

Udv:Balazs

Szia!
Köszi a gyors választ! Igazából, azért rajzolok AutoCAD-be, mert találtam 1 embert, aki jól rajzol benne (házakat) és nagy vonalakban 1 óra alatt elmondta, hogy mi, hogyan működik. Persze közel sem mondott, el mindent, a többire sok szenvedés árán jöttem rá. Hiába... Lehetetlen nincs, csak tehetetlen. Na most találtam a neten valami féle leírást, hogy hogyan lehet a AutoCAD-ba 3 nézetet egyesíteni, és akkor megkapom elvileg az axonometrikus rajzát, a nézetekből. A kérdés csak, az, hogy ezzel mire megyek??? Lehet-e ezt valahogy, vagy valamivel konvertálni, hogy CATIA-ban megnézhessem végre a 3D-s rajzát a munkadarabnak? Létezik erre bármilyen program?? Ha igen, mi a neve? Egyenlöre, még a CATIA-t is meg kell szerezzem, csak nem voltam benne biztos, hogy meg lehet-e vele oldani azt, amire szükségem van. Bonyolultabb a CATIA mint az AutoCAD? Kicsit félek tőle, mert így a neten nehéz segítséget adni, kapni, és megérteni, úgy, hogy nem látja az ember, hogy mit csinál pontosan a másik, meghát idáig mégis csak 2D-ben rajzolgattam az AutoCAD-be. Azért megpróbálom. Soha nem adom fel. Megpróbálom, megszerezni mielőbb a CATIA-t és ha kérdésem van írni fogok. Köszönöm a választ!!

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.