HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Cool‘n’Quiet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (25 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Cool‘n’Quiet Hogyan lehet működésre bírni? Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 04. 21:51

Idézet: CAC - Dátum: 2008. máj. 4., vasárnap - 12:20

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha AMD 5000-es procim van, illetve az aláírásomban szereplő Gigabyte alaplap, akkor melyikhez tartozó progit használjam energiamegtakarítási célokra? Az amd oldaláról letolthető ugye a C'n'Q szoftver, az alaplap oldaláról meg ott az I cool, illetve egy másik szoftver is, a Dynamic Energy Saver. Akkor most melyik? :)

Win XP alá az AMD CPU driver kell illetve az energiagazdálkodási sámát minimálisra kell állítani...illetve a biosban is engedélyezve kell, hogy legyen. Vista mellett csak az energiagazdálkodási sémát kell kiegyensúlyozottra tenni (balanced) ill szintén bios enabled ofkorsz. Az I-Cool elvileg nálam csak ventiszabályzáshoz jó, de azt tudja az alaplap is magától (csak mintha az I cool jobban skálázná a fordulatot...de a Vista nem szereti automatikusan elindítani: megerősítést kér) A harmadikat nem ismerem/próbáltam.

#402 Felhasználó inaktív   CAC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 05. 08:09

Idézet: Nurba - Dátum: 2008. máj. 4., vasárnap - 22:51

Win XP alá az AMD CPU driver kell illetve az energiagazdálkodási sámát minimálisra kell állítani...illetve a biosban is engedélyezve kell, hogy legyen. Vista mellett csak az energiagazdálkodási sémát kell kiegyensúlyozottra tenni (balanced) ill szintén bios enabled ofkorsz. Az I-Cool elvileg nálam csak ventiszabályzáshoz jó, de azt tudja az alaplap is magától (csak mintha az I cool jobban skálázná a fordulatot...de a Vista nem szereti automatikusan elindítani: megerősítést kér) A harmadikat nem ismerem/próbáltam.

Köszi a választ!

Egyébként meg - ha már nem ismered: DES
Ígéretesnek tűnik. Felteszem, aztán megírom a tapasztalatokat...illetve körbekérdezek a Gigabyte topicban is. :)
Zavard össze a Világot: mosolyogj hétfőn!
-----------------------------------------------------------
Eladó cuccok:
2db bontatlan Samsung 3D-s szemüveg
Cooler Master Wavemaster full alu ház
Bolti (csak kipróbálva volt!!) VTX3D 6870

#403 Felhasználó inaktív   sohta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 05. 12:12

Idézet: CAC - Dátum: 2008. máj. 5., hétfő - 9:09

Köszi a választ!

Egyébként meg - ha már nem ismered: DES
Ígéretesnek tűnik. Felteszem, aztán megírom a tapasztalatokat...illetve körbekérdezek a Gigabyte topicban is. :)

Fölösleges feltenned, mert csak az Intel legújabb chipsetjeivel megy, ha jól tudom. De hogy jelenleg Intel Only az biztos
Sose nézz hátra, mert véletlenül lefejelsz egy oszlopot :)

#404 Felhasználó inaktív   CAC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 05. 13:41

Idézet: sohta - Dátum: 2008. máj. 5., hétfő - 13:12

Fölösleges feltenned, mert csak az Intel legújabb chipsetjeivel megy, ha jól tudom. De hogy jelenleg Intel Only az biztos

Igazad van. Megnéztem az angol nyelvű oldalát, és ott virítanak a csúnyagonosz intel logók. Kár, mert ígéretesnek tűnt...a fogyasztásmérő pláne érdekelt volna. :(
Zavard össze a Világot: mosolyogj hétfőn!
-----------------------------------------------------------
Eladó cuccok:
2db bontatlan Samsung 3D-s szemüveg
Cooler Master Wavemaster full alu ház
Bolti (csak kipróbálva volt!!) VTX3D 6870

#405 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 10:31

1 hétig idegeskedtem, és tanácstalankodtam, mire végre kiderült, hogy mitől fagy randomban az új gépem (4400+ x2, asus m3a lap, 2 giga ddr2 800, radeon 3850 512mb). Mindenre gyanakodtam, norhbridge hűtés, alaplaphiba, vkártya hiba, mire kiderült, hogy bizony egyik sem, hanem a cool and quiet volt az oka. Kikapcsoltam, és nincs fagyás. Processzorhasználat növelésnél fagyott általában (egyébként nem gyakran, talán hetente 4x, de idegesített ez is). Az a gyanúm, hogy felpörgetésnél a max frekvenciához még nem növekedett meg eléggé a tápfeszültsége, és akkor... (aki tuningolt már ismeri).

Namost az kéne kideríteni, hogy a lap, a lap biosa, vagy a vista 64 beépített cnq drivere bugos? Mert azért nem ártana ha vissza kapcsolhatnám. Tud valaki erről valamit?
ASUS= 0 minőség, full szopás, szemét, nemtörődöm support, bugtemető. asus SOHA többé, és másnak sem ajánlom

#406 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 10:55

Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 11:31

1 hétig idegeskedtem, és tanácstalankodtam, mire végre kiderült, hogy mitől fagy randomban az új gépem (4400+ x2, asus m3a lap, 2 giga ddr2 800, radeon 3850 512mb). Mindenre gyanakodtam, norhbridge hűtés, alaplaphiba, vkártya hiba, mire kiderült, hogy bizony egyik sem, hanem a cool and quiet volt az oka. Kikapcsoltam, és nincs fagyás. Processzorhasználat növelésnél fagyott általában (egyébként nem gyakran, talán hetente 4x, de idegesített ez is). Az a gyanúm, hogy felpörgetésnél a max frekvenciához még nem növekedett meg eléggé a tápfeszültsége, és akkor... (aki tuningolt már ismeri).

Namost az kéne kideríteni, hogy a lap, a lap biosa, vagy a vista 64 beépített cnq drivere bugos? Mert azért nem ártana ha vissza kapcsolhatnám. Tud valaki erről valamit?

Sajna nem tudok róla, de ahogy elnézem elég hasonló konfigunk van (X2, AMD770, HD3850 ;))
A Vista más, mert az enyém 32bites...talán ez az ok, vagy valami egész más (talán nemis CnQ, vagy az asus cseszett el valami fesz.szabályzáshoz szükséges alkatrészt?  :think: )

Szerkesztette: Nurba 2008. 05. 26. 10:57 -kor

#407 Felhasználó inaktív   sohta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 13:01

Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 11:31

Namost 1-2 dolog az AMD féle CnQ működéséről.
A legnagyobb probléma az, hogy a CnQ nem csak a 2 véglet között vált, hanem sajnálatos módon közbeiktat közbenső szorzókat.

Tudvalevő, hogy a memosztót közvetlenül befolyásolja a processzor szorzója.

Gondolom innen már egyértelmű a probléma.

Meg kell keresni a memosztóváltásokat és megnézni, hogy az aktuális tuningnál ez beleesik-e a tartományba.

Megoldás nagyon egyszerű: Right Mark Cpu Clock Utility (röviden RMClock) vagy CrystalCPUID programok használata.

A 10-es szorzó szvsz. a probléma. Itt esik le 5-re a memosztó DDR2-800 beállítás mellett.

Szerk.:
Persze mindez akkor jelent problémát, ha a magasabb órajelet nem bírja a memória az adott fesz mellett.

Pl.: 11x255 -> memosztó 6 -> DDR2-935MHz
      10x255 -> memosztó 5 -> DDR2-1020MHz

Szerkesztette: sohta 2008. 05. 26. 13:04 -kor

#408 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 13:23

Így sem értem, hogy akkor miért ilyen random módon fagyott? Azt a rossz memória freki osztót mindig el kellett volna érnie.
ASUS= 0 minőség, full szopás, szemét, nemtörődöm support, bugtemető. asus SOHA többé, és másnak sem ajánlom

#409 Felhasználó inaktív   sohta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 14:37

Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 14:23

Így sem értem, hogy akkor miért ilyen random módon fagyott? Azt a rossz memória freki osztót mindig el kellett volna érnie.

Én sem tudom mi alapján lépteti a szorzót, de nálam is hasonló jelenség volt. RMClock használata óta megszűnt a hibajelenség.

#410 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 22:02

Idézet: sohta - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 14:01

Namost 1-2 dolog az AMD féle CnQ működéséről.
A legnagyobb probléma az, hogy a CnQ nem csak a 2 véglet között vált, hanem sajnálatos módon közbeiktat közbenső szorzókat.

Tudvalevő, hogy a memosztót közvetlenül befolyásolja a processzor szorzója.

Gondolom innen már egyértelmű a probléma.

Meg kell keresni a memosztóváltásokat és megnézni, hogy az aktuális tuningnál ez beleesik-e a tartományba.

Megoldás nagyon egyszerű: Right Mark Cpu Clock Utility (röviden RMClock) vagy CrystalCPUID programok használata.

A 10-es szorzó szvsz. a probléma. Itt esik le 5-re a memosztó DDR2-800 beállítás mellett.

Szerk.:
Persze mindez akkor jelent problémát, ha a magasabb órajelet nem bírja a memória az adott fesz mellett.

Pl.: 11x255 -> memosztó 6 -> DDR2-935MHz
      10x255 -> memosztó 5 -> DDR2-1020MHz

CrystalCPUID megy egész jó, ezt legalább lehet configolni :D szépen 90%-os terhelésig 1 ghz-n megy 1,1 volton, afölött húzza vissza 2,3ghz 1,3v-ra.

Még lehet próbálgatok itt 1 ghzn valami még kisebb feszt, mert szerintem még lehet lejjebb húzni. Véletlenül 2,3 ghz- mellett is egyszer lenyomtam 1,1 voltra a feszültséget, és nem fagyott ki, bár gondolom nagyobb terhelésen megtörtént volna :)

#411 Felhasználó inaktív   sohta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 27. 07:27

Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 23:02

CrystalCPUID megy egész jó, ezt legalább lehet configolni :D szépen 90%-os terhelésig 1 ghz-n megy 1,1 volton, afölött húzza vissza 2,3ghz 1,3v-ra.

Még lehet próbálgatok itt 1 ghzn valami még kisebb feszt, mert szerintem még lehet lejjebb húzni. Véletlenül 2,3 ghz- mellett is egyszer lenyomtam 1,1 voltra a feszültséget, és nem fagyott ki, bár gondolom nagyobb terhelésen megtörtént volna :)

A CnQ-hoz képest elég erőteljesen lehet konfigolni :cool: ami azért valljuk be igencsak előnyös

#412 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 27. 10:55

Tud valaki mondani egy minimális, de jól működő feszültséget brisbane g2 magos x2-re 1 ghz-n?

Eddig a 0,85v-s tippet kaptam, de talán még kisebb is megy :)

#413 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 27. 18:09

Eddig jó 2 fokozatot raktam cpuid-be: 1 ghz @ 0,85V, 1,6 Ghz @ 0,95V, 2,3 ghz (alap) @ 1,3V
Stabil, bejöttek a tippek. Majd egyszer ha lesz kedvem kipróbálom mennyire lehet leszorítani a feszeket, főleg az a csúnya 1,3v-t. de ez a 0,85v nem kicsit jobb, mint a CnQ 1,1v-je.

Szerkesztette: Sanyix 2008. 05. 27. 18:10 -kor

#414 Felhasználó inaktív   sohta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 08:54

Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 27., kedd - 19:09

Eddig jó 2 fokozatot raktam cpuid-be: 1 ghz @ 0,85V, 1,6 Ghz @ 0,95V, 2,3 ghz (alap) @ 1,3V
Stabil, bejöttek a tippek. Majd egyszer ha lesz kedvem kipróbálom mennyire lehet leszorítani a feszeket, főleg az a csúnya 1,3v-t. de ez a 0,85v nem kicsit jobb, mint a CnQ 1,1v-je.

Gratula az eredményhez  :up: Milyen procival is sikerült ezeket elérni?

#415 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:03

Idézet: sohta - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 9:54

Gratula az eredményhez  :up: Milyen procival is sikerült ezeket elérni?

Brisbane magos G2 (4400+) 65W-s TDP-s tehát nem EE-s.

Ezeket a feszültségeket más mondta, én csak próba cseresznye alapon kipróbáltam és jó :) lesz ez még kevesebb is remélem :D

A hűtőventi meg nem tud leállni, pedig szobahőmérsékletű+1 fok a proci böngészés/torrent/zenehallgatás közben, de csak csigatempós forgást tud (800 rpm), megállni nem :\ nembaj, így sincs hangja :D

Szerkesztette: Sanyix 2008. 05. 28. 11:06 -kor

#416 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:27

Idézet: Sanyix - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 12:03

Brisbane magos G2 (4400+) 65W-s TDP-s tehát nem EE-s.

Ezeket a feszültségeket más mondta, én csak próba cseresznye alapon kipróbáltam és jó :) lesz ez még kevesebb is remélem :D

A hűtőventi meg nem tud leállni, pedig szobahőmérsékletű+1 fok a proci böngészés/torrent/zenehallgatás közben, de csak csigatempós forgást tud (800 rpm), megállni nem :\ nembaj, így sincs hangja :D

Nekem az 5400+ procim is G2 brisbane (65W TDP) és ott áll a dobozán, hogy EE...igaz a 45W-os procik "csak" 2,5GHz-ig vannak, így ott lehet az számít EE-nek  :think:...de szvsz amikor az AMD kitalálta az EE megkülönböztetést, akkor a 65W annak számított dualcore-ban mindenképp.

Szerkesztette: Nurba 2008. 05. 28. 11:29 -kor

#417 Felhasználó inaktív   Sanyix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 11:43

Igen amikor még 90 nm-esek voltak a procik akkor igen, de már egy jó ideje mind 65-ös, azóta 65w az alap, és 45 az EE, az ilyen végletekig kihúzott 5xxx+-os prociknak meg 65 az ee, a nem ee valami 80 körüli lenne.

#418 Felhasználó inaktív   vodi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 10. 22:33

na szevasztok!
valaki találja már ki h miért nem megy nálam ez a cnq izé.....
opteron1220se-n használnám, mert netezés közben felesleges a 2.8g, de beállítottam a biosban is , meg a vezérlőpultban is, és semmi sem történik...
még az asus.comról is leszedtem valami cnq-t, de azmeg csak faszán azt írja ki h 2800mhz, és semmiegyéb.
mitb@sztamel?

vodi
vodi.4shared.com

Asus TA-211 @ DFI Infinity NF4 SLI   AMD A64 X2 @ 2600Mhz   ATI RADEON HD4870 512Mb   1GB Kingmax Hard-Core 500    Seagate ST31500341AS   Plextor 5224A   Tagan 480-U1 Samsung 2243NW   Trust MI-6970C Laser + X-RayPad Thunder8

"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."

#419 Felhasználó inaktív   Nurba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 10. 23:06

Idézet: vodi - Dátum: 2008. jún. 10., kedd - 23:33

...de beállítottam a biosban is , meg a vezérlőpultban is, és semmi sem történik...

Ebből a felsorolásból már csak az amd cpu driver hiányzik.  :)

Idézet

...de azmeg csak faszán azt írja ki h 2800mhz, és semmiegyéb.

cpu-z is állandónak látja az órajelet?

Szerkesztette: Nurba 2008. 06. 10. 23:06 -kor

#420 Felhasználó inaktív   vodi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 10. 23:28

Idézet: Nurba - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 0:06

Ebből a felsorolásból már csak az amd cpu driver hiányzik.  :)

cpu-z is állandónak látja az órajelet?

amd cpu criver-t opteron1220hoz honnan tudok szedni?

http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...71_9033,00.html

itt nemnagyon találtam...

cpu-z is állandónak látja.

vodi
vodi.4shared.com

Asus TA-211 @ DFI Infinity NF4 SLI   AMD A64 X2 @ 2600Mhz   ATI RADEON HD4870 512Mb   1GB Kingmax Hard-Core 500    Seagate ST31500341AS   Plextor 5224A   Tagan 480-U1 Samsung 2243NW   Trust MI-6970C Laser + X-RayPad Thunder8

"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal."

Téma megosztása:

• (25 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.