HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#1821 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 12. 21:43

Hali!

Kellene egy viszonylag olcsó de normálisan használható digitális fényképezőgép!
Nincsenek nagy elvárások, le lehessen velel fotózni egy családi vacsorát és kész!

Használtam már pár gépet (Coolpix775, S602z), valami középút kellene. 3-4MP, jó nagy optikai zoom, nem noname.

Ismerős ma majdnem rábeszélt egy Olympus SP700-ra, amit a MM akciózott ki 3xe Ft-ért, de gondoltam megkérdezem a hozzáértőket.

Milyet ajánlotok kb 50e körüli áron?

#1822 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 21:48

Mondjam, vagy mutassam? :D

#1823 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 23:24

Hát gyerekek.. eljött a vég.. :(
Kaptam egy mailt az Edigitaltól, hogy a gépet már nem forgalmazzák, és sajnálják, de nem fognak tudni hozni.. :(
Na most már elgondolkodtam h vegyek-e egyáltalán, mert nagyon nem úgy akarja a sors..

Milyen másik gép van, aminek van nagylátója, kiforgatható LCD-je, masszív felépítése, és 500 lövésre képes akksija..? :confused:
A szatyor nem táska.

#1824 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 23:44

Nah.. új igényeim vannak, szűk mélységélességet akarok!
:)
A szatyor nem táska.

#1825 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 00:09

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. febr. 12., vasárnap - 23:24

Milyen másik gép van, aminek van nagylátója, kiforgatható LCD-je, masszív felépítése, és 500 lövésre képes akksija..? :confused:

ismét: aligha akad megfizethető gép, amire ezek jobban állnak, mint az Oly 8080-ra

a tele vége felé már kellően szűk tud lenni a mélységélessége is (sokkal inkább, mint a kisebb érzékelőjű és rövidebb teléjű 7070-nél)

#1826 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 02. 13. 00:17

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 0:44

Nah.. új igényeim vannak, szűk mélységélességet akarok!
:)

Minél nagyobb a tele gyújtótávolsága annál kisebb a mélységélesség te meg nem akartál nagy telét. Olyan optika nincs amelynek kicsi a gyújtótávolsága és a mélységélessége is kicsi.

Az hogy egy akkutöltéssel hány felvétel készülhet attól is függ hogy vakut mennyit használunk monitort stb.

Szerkesztette: ottokar 2006. 02. 13. 00:24 -kor

#1827 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 00:41

Hát, eddig nem tudtam h a gyújtótávolsághoz is köze van a mélységélességnek, főleg nem hogy azonos arányosságban áll..

A C8080-at nem nagyon látni sehol neten.

Az 500 képet a vegyes használattal, (lcd-vaku) mérték, elismerésre méltó :)
A szatyor nem táska.

#1828 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 02. 13. 01:06

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 1:41

Hát, eddig nem tudtam h a gyújtótávolsághoz is köze van a mélységélességnek, főleg nem hogy azonos arányosságban áll..

A C8080-at nem nagyon látni sehol neten.

Félreértetted amit írtam a kis gyújtótávolságú optikának nagy a mélységélessége a növekvő gyújtótávolságnál a mélységélesség csökken, természetesen azonos rekesznyílást alapul véve.

#1829 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 05:01

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 1:41

Megoldás: extra akksi használata. Szvsz nem akksi alapján választanék kamerát, hisz akksit mindig lehet hozzá adni.

Idézet: FőDudu

Nincsenek nagy elvárások, le lehessen velel fotózni egy családi vacsorát és kész!

Használtam már pár gépet (Coolpix775, S602z), valami középút kellene. 3-4MP, jó nagy optikai zoom, nem noname

Ellentmondasz magadnak. Ilyen beltéri fényképezésre nem kell nagy optikai zoom. Ilyen árkategóriában meg nincs "jó nagy optikai zoom". Egyedül a Panasonic DMC-LZ1 rendelkezik 6x optikai zoommal, az összes többi kamerának kisebb. Kb. 60ezer Ft-ért a Kodak EasyShare Z740-nek van 10x optikai zoomja.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1830 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 08:26

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 5:01

Megoldás: extra akksi használata. Szvsz nem akksi alapján választanék kamerát, hisz akksit mindig lehet hozzá adni.

nyilván nem elsődleges - de komoly szempont, valóban!
egészen más érzés úgy használni egy kamerát, h tudod: fölösleges töltőt vinned magaddal egy útra, mert biztosan elég lesz az akkukapacitás
vagy tartalékot sem muszáj venni, ha egy napi mennyiség mindig 500 alatt marad

míg ha csak 150-200 képre elég egy akku, akkor okvetlenül kell egy tartalék és akár már egy 2 napos útra is vinni kell a töltőt

#1831 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 08:50

Idézet

eddig nem tudtam h a gyújtótávolsághoz is köze van a mélységélességnek

igazából a tényleges rekesznyílás méret számít: az minél nagyobbra van nyitva, annál szűkebb lesz az éles tartomány
a fókusztávnak ehhez olyan köze van, h a rekeszértékben az a számláló: "f/4"-ben az "f"
pl egy 7 mm-es kezdőértéknél 7/4 = 1.75 mm-re nyitott rekeszt jelent az f/4, 35 mm-nél viszont már majdnem 9 mm-t

az érzékelőméret pedig ott számít, h egy kisebb CCD mellett a valós fókusztáv is rövidebb
pl egy 2/3" méretűnél 4x szorzó ad ugyanakkora látószöget mint egy kisfilmes gépnél, egy 1/2.5"-nál már 6x!
azaz míg az előbbinél pl 120 mm-hez tartozó látószögnek 30 mm-re állított objektív felel meg, az utóbbinál már 20
ismét f/4-et vizsgálva: 7.5 mm-es rekesz az 5 mm-el szemben

kisebb érzékelő mellett így lesz nagyobb a mélységélesség tartománya

Idézet

A C8080-at nem nagyon látni sehol neten

újat természetesen nem: már rég leálltak a gyártással

a kompakt gépeknek azonban épp az az egyik előnye, h biztonságosabban lehet használtat venni, mivel nincs bennük olyan finommechanikai alkatrész, mint egy DSLR-ben
a brutálisan masszív fölépítésű 8080-ra ez különösen igaz

nekem történetesen van egy kifogástalan állapotú példány, ami Nikon D70-re átállás miatt lett fölösleges
minden szempontból jobban járnál vele, mint az eredetileg tervezett 7070-el: 100 alatt már egy jó minőségű polárszűrőd és tartalékakkud is lenne

#1832 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 10:10

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 1:17

Minél nagyobb a tele gyújtótávolsága annál kisebb a mélységélesség

Ez nem igaz.

#1833 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 02. 13. 10:56

Idézet: saen - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 11:10

Ez nem igaz.

Miért nem igaz? Én nem szoktam a hasamra ütve csak úgy mondani valamit. Szerinted egy zoom 100mm -es és 400 mm-es állásában ugyanakkora a mélységélesség? Akkor mondd meg miért használnak portré kiemelésére teleobjektívet akkor jó volna a 30mm -es optika is.

Nézd meg egy 50mm-es optika és egy 300-as mélységélességi táblázatát.

Szerkesztette: ottokar 2006. 02. 13. 10:58 -kor

#1834 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 11:23

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 11:56

Miért nem igaz? Én nem szoktam a hasamra ütve csak úgy mondani valamit. Szerinted egy zoom 100mm -es és 400 mm-es állásában ugyanakkora a mélységélesség? Akkor mondd meg miért használnak portré kiemelésére teleobjektívet akkor jó volna a 30mm -es optika is.

Nézd meg egy 50mm-es optika és egy 300-as mélységélességi táblázatát.

Próbáld ki. Vegyél egy 100mm-es és 400mm-es objektívet (ugyanakkora rekesznél) és fotózz le valami úgy, hogy ugyanakkora méretben tölti ki a téma a képet mindkét esetben, meg fogsz lepődni hogy a mélységélesség meg fog egyezni.

Ha nekem nem hiszel, akkor olvasd el ezt.

#1835 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 11:29

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 9:50

igazából a tényleges rekesznyílás méret számít: az minél nagyobbra van nyitva, annál szűkebb lesz az éles tartomány
a fókusztávnak ehhez olyan köze van, h a rekeszértékben az a számláló: "f/4"-ben az "f"
pl egy 7 mm-es kezdőértéknél 7/4 = 1.75 mm-re nyitott rekeszt jelent az f/4, 35 mm-nél viszont már majdnem 9 mm-t

az érzékelőméret pedig ott számít, h egy kisebb CCD mellett a valós fókusztáv is rövidebb
pl egy 2/3" méretűnél 4x szorzó ad ugyanakkora látószöget mint egy kisfilmes gépnél, egy 1/2.5"-nál már 6x!
azaz míg az előbbinél pl 120 mm-hez tartozó látószögnek 30 mm-re állított objektív felel meg, az utóbbinál már 20
ismét f/4-et vizsgálva: 7.5 mm-es rekesz az 5 mm-el szemben

kisebb érzékelő mellett így lesz nagyobb a mélységélesség tartománya

újat természetesen nem: már rég leálltak a gyártással

a kompakt gépeknek azonban épp az az egyik előnye, h biztonságosabban lehet használtat venni, mivel nincs bennük olyan finommechanikai alkatrész, mint egy DSLR-ben
a brutálisan masszív fölépítésű 8080-ra ez különösen igaz

nekem történetesen van egy kifogástalan állapotú példány, ami Nikon D70-re átállás miatt lett fölösleges
minden szempontból jobban járnál vele, mint az eredetileg tervezett 7070-el: 100 alatt már egy jó minőségű polárszűrőd és tartalékakkud is lenne

Néztem tesztet meg leírást a C-8080-ról, és elég szimpinek tűnik. Kicsit furcsa az alakja, de az nem feltétlenül rossz pont nálam :)
Esetleg írhatnál egy részletes ajánlatot az e-mail címemre, ha ráérsz:
t-lore@freemail.hu
A szatyor nem táska.

#1836 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 11:33

amikor nem ugyanakkora a tárgy mérete,négyzetes az összefüggés: 2x akkora fókusztáv mellett negyedakkorára nyitott rekesz kell ugyanolyan mélységélességgel ábrázoláshoz

#1837 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 11:36

Úgy tudom azért szoktak tele állásban portrézni, hogy kikerüljék a nagylátó torzítását. Tehát csak perspektíva miatt.

De nekem úgy tűnik logikusnak, hogy nagyobb gyújtótávnál nagyobb lesz a mélységélesség. De hogy egyről beszéljünk, nekem a nagyobb azt jelenti, hogy a tárgy, és a háttér is éles marad.
A szatyor nem táska.

#1838 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 11:43

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 11:36

Úgy tudom azért szoktak tele állásban portrézni, hogy kikerüljék a nagylátó torzítását. Tehát csak perspektíva miatt.

De nekem úgy tűnik logikusnak, hogy nagyobb gyújtótávnál nagyobb lesz a mélységélesség. De hogy egyről beszéljünk, nekem a nagyobb azt jelenti, hogy a tárgy, és a háttér is éles marad.

Pedig fordítva van, >>ezzel<< kipróbálhatod.

>>Itt<< meg egy cikk, ami meg is magyarázza.

Szerkesztette: Thrawn 2006. 02. 13. 11:46 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1839 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 11:44

A mélységélesség számításához a honlapomon találtok egy kis segítséget: ITT
(Mielőtt szó érné a háznépet: nem saját ötlet, én csak módosítgattam pár dolgot benne)

Szerkesztette: Polikarpov 2006. 02. 13. 11:48 -kor

flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1840 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 02. 13. 13:38

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 12:36

Nem láttál olyan portrét ahol az arc éles a háttér elmosódott? Azt pont azért csinálták nagyobb gyújtótávolsággal hogy a mélységélesség ne terjedjen ki a háttérre. A filmes időszakban amikor a normál gyújtótávolság 50mm volt gyártottak 80-100mm fókuszú optikákat melyeket portréobjektívnek hívtak.

Szerkesztette: ottokar 2006. 02. 13. 13:56 -kor

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.