HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#1841 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 13. 13:54

Minden nap megtud vmit az ember.. :)
A szatyor nem táska.

#1842 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:14

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 13:38

Azt pont azért csinálták nagyobb gyújtótávolsággal hogy a mélységélesség ne terjedjen ki a háttérre.

Azt pont azért csinálták nagyobb gyújtótávolsággal, h ne másszanak bele az alany arcába, és h közeli perspektívából adódó torzításokat (nagy orr) elkerüljék.

#1843 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:31

Idézet: szeder - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:14

Azt pont azért csinálták nagyobb gyújtótávolsággal, h ne másszanak bele az alany arcába, és h közeli perspektívából adódó torzításokat (nagy orr) elkerüljék.

Háttérelmosás semmi?

#1844 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:35

Idézet: szeder - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:14

Ez a két szempont is mérvadó lehet, ám az is tény, hogy egy 35mm -es objektívnek a mélységélessége 2.8 -as blendével 10 m-re állítva a tárgytávolságot 6 és 32 m közé esik, mig egy 300-asé 9.9 és 10.1 közé!!!
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1845 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:47

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 14:35

egy 35mm -es objektívnek a mélységélessége 2.8 -as blendével 10 m-re állítva a tárgytávolságot 6 és 32 m közé esik, mig egy 300-asé 9.9 és 10.1 közé!!!

a 35-össel 10 m-ről az már tájkép lesz...
alig vmivel 1 méter fölötti távolságról töltené ki pont ugyanannyira a képet mint a 300-assal - és a mélységélesség ekkor ugyanolyan szűk lenne!
(de természetesen sokkal nagyobb torzítással)

#1846 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 14:51

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 14:31

Háttérelmosás semmi?

Esetleg még annyi, bár ez sem háttér elmosás, hanem homogenitás...
Szóval mivel tele esetén messzebbről fotózol, ezért a perspektíva miatt a képen ugyanakkora "fejméret" esetén a szűkebb látószög miatt a háttérnek kisebb szelete látszik, ezért vmivel könnyebb homogénabb hátteret találni.  Ez is fontos szempont, főleg ha nem műtermi mesterséges háttér előtt fotózik az ember.

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 14:35

Ez a két szempont is mérvadó lehet, ám az is tény, hogy egy 35mm -es objektívnek a mélységélessége 2.8 -as blendével 10 m-re állítva a tárgytávolságot 6 és 32 m közé esik, mig egy 300-asé 9.9 és 10.1 közé!!!

Polikarpov, ez tény, de nem lényeges.

Azt hiszem, h nem a megfelelő irányból közelítitek meg a dolgot.
A kép a lényeg, nem a mindenféle számok, fókusz- és tárgytávolságok.
Egy arckép esetében az a lényeg, h a képet az alany arca jó közelítéssel kitöltse -- használjon a fotós akármilyen objektívet is.  Ennek megfelelően ha telét használ, akkor nyilván messzebbről fog fotózni, ha nagylátószögű objektívet, akkor pedig közelebbről, de mindig olyan messziről, h a képet kitöltse a fej. 
Innen nézve pedig teljesen mindegy, h ugyanolyan tárgytávolság esetén hogyan alakul a mélységélességi tartomány nagysága a fókusztávolság függvényében.

Szerkesztette: szeder 2006. 02. 13. 14:51 -kor

#1847 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:07

Idézet: szeder - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:51

Polikarpov, ez tény, de nem lényeges.

Hát, ha szerinted a mélységélesség nem lényeges dolog, akkor talán hagyjuk a vitát... :D
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1848 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:08

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:07

Hát, ha szerinted a mélységélesség nem lényeges dolog, akkor talán hagyjuk a vitát... :D

Ha nem olvasod el az egész hozzászólást, akkor szerintem is hagyjuk...

#1849 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:28

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:07

Hát, ha szerinted a mélységélesség nem lényeges dolog

nem lényegtelen - hanem ugyanakkora...

a saját oldaladon lévő kalkulátorba beírod a 35 mm-es formátum mellett a 300-as fókusztávot, 2.8-as rekeszt, 10m-es távolságot: 18 centi a mélységélesség tartománya

most ugyanitt 35 mm-re cseréled az obit, azonban sokkal közelebb mész, a távolságot a kb ugyanakkora képkivágást adó 1.1 m-re cseréled (mivel nem tájképet, hanem továbbra is portrét készítesz): és ugyanúgy 18 centi az éles tartomány!

#1850 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:35

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:28

nem lényegtelen - hanem ugyanakkora...

a saját oldaladon lévő kalkulátorba beírod a 35 mm-es formátum mellett a 300-as fókusztávot, 2.8-as rekeszt, 10m-es távolságot: 18 centi a mélységélesség tartománya

most ugyanitt 35 mm-re cseréled az obit, azonban sokkal közelebb mész, a távolságot a kb ugyanakkora képkivágást adó 1.1 m-re cseréled (mivel nem tájképet, hanem továbbra is portrét készítesz): és ugyanúgy 18 centi az éles tartomány!

Ha közelebb mész, akkor persze hogy csökken, ezt nem is vitattam! Én azt mondtam (ami mellett kitartok), hogy ugyanolyan feltételekkel a nagyobb gyújtótávolságú objektívvel készitett képnek kisebb a mélységélessége.

#1851 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:41

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:35

Ha közelebb mész, akkor persze hogy csökken, ezt nem is vitattam! Én azt mondtam (ami mellett kitartok), hogy ugyanolyan feltételekkel a nagyobb gyújtótávolságú objektívvel készitett képnek kisebb a mélységélessége.

Nézőpont kérdése, h mik az "ugyanolyan feltételek".  Nálam inkább az, h a téma ugyanakkora legyen a képen.

#1852 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 11:56

Én nem szoktam a hasamra ütve csak úgy mondani valamit.

:nevet2:
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#1853 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:46

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:35

de mi az "ugyanolyan feltétel"? az utóbbi hozzászólásokban végig a portrékészítésről volt szó: arról, h miért telével szokták készíteni
egy portrénál vajon nem része az "ugyanolyan feltételek"-nek a képet jól kitöltő arc? dehogynem, éppenhogy ez fontos - és nem az, h milyen távolságról készítette a fotós! (ha 10 méterről egy nagylátószögűvel lősz, azt már nem is hívhatod portrénak...)

ígyhát valóban kijelenthető, h a nem a szűk mélységélesség a tele választásának az oka - mivel az ugyanolyan kompozíció esetén ugyanakkora lenne nagyobb látószögű obival is

#1854 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:48

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:35

Az elemi dolog hogy összehasonlítani csak egyforma adatok megléte esetén lehet két dolgot. Optikánál egyforma tárgytávolság és egyforma rekeszérték mellett lehet. Mi az hogy az egyik optikánál 8m-re állítok a másiknál meg 2m-re? Ez képtelenség.

#1855 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:51

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:46

de mi az "ugyanolyan feltétel"? az utóbbi hozzászólásokban végig a portrékészítésről volt szó: arról, h miért telével szokták készíteni
egy portrénál vajon nem része az "ugyanolyan feltételek"-nek a képet jól kitöltő arc? dehogynem, éppenhogy ez fontos - és nem az, h milyen távolságról készítette a fotós! (ha 10 méterről egy nagylátószögűvel lősz, azt már nem is hívhatod portrénak...)

ígyhát valóban kijelenthető, h a nem a szűk mélységélesség a tele választásának az oka - mivel az ugyanolyan kompozíció esetén ugyanakkora lenne nagyobb látószögű obival is

Akkor pontosítsunk: ugyanolyan feltétel, ha egyezik

- a blende
- a formátum
- a tárgytávolság

és ha ezek egyeznek, akkor a nagyobb gyújtótávolságú objektívnek kisebb a mélységélessége. A portrét pedig természetesen ezentúl is mindenki úgy készíti, ahogy akarja...  :)

#1856 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 15:54

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:46

a képet jól kitöltő arc?

Kép
:D

#1857 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:06

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 15:51

A portrét pedig természetesen ezentúl is mindenki úgy készíti, ahogy akarja...  :)

természetesen...
csak egy ilyen képet nem nagyon fog portrénak hívni:

Kép

#1858 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:10

Degeczi,2006. febr. 13., hétfő - 17:06] természetesen...
csak egy ilyen képet nem nagyon fog portrénak hívni:

Ez csak a CCD méretétől függ...  :D  Egy 10-20 megásból simán kivágható mondjuk egy 600x800 -as kép, amin az eredeti felvételen szereplő 20 ember egyikének a feje látszik csak, és mindjárt portré lesz! Ez egésszel csak annyit akartam mondani, hogy portrét sokan, sokféleképpen készítenek (még ez a szerencse! :) ) a mélységélesség viszont igenis konkrét, számítható valami.

Szerkesztette: Polikarpov 2006. 02. 13. 16:12 -kor

#1859 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:23

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 16:10

a mélységélesség viszont igenis konkrét, számítható valami.

... és ami az életlenedési körtől, a blendétől valamint a tárgy és a tárgy film/érzékelő síkjában megjelenő képe méretének arányától függ. (;

szerk.:  mégpedig:
DOF = 2 * életlenedési_kör * (leképezési_arány + 1) / leképezési_arány^2

Szerkesztette: szeder 2006. 02. 13. 16:28 -kor

#1860 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 13. 16:28

Idézet: szeder - Dátum: 2006. febr. 13., hétfő - 17:23

... és ami az életlenedési körtől, a blendétől valamint a tárgy és a tárgy film/érzékelő síkjában megjelenő képe méretének arányától függ. (;

Hát látod ezekre nem is gondoltam... ;)  De ez nem befolyásolja azt, amit írtam:

ha egyezik

- a blende
- a formátum
- a tárgytávolság

akkor a nagyobb gyújtótávolságú objektívnek kisebb a mélységélessége

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.