HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2241 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 12. 06:14

Idézet: fgabor - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 2:26

sziasztok, nemtudom emlékeztek-e rám, segítséget kértem digitális fényképezőgép vásárlásához, aminek a végeredménye egy Canon Powershot A610-es lett.
Nagyon tetszik a gép, szép képeket is csinál, és sokkal okosabb mint én, úgyértem, hogy csomómindent lehet rajta állítani, amikről persze fogalmam sincs, hogy mi micsoda. Ehhez kéne egy kis segítség. Nagy előny, hogy van rajta magyar menü.
Kérdéseim:
Mi a 'záridő előválasztás',
'rekesz előválasztás'?
Van rajta 'portré' mód, az pontosan mire való?
A többibe inkább bele sem kezdek.
Egy dolog nem tetszik, hogy ha kint fényképezek és rossz az idő (felhős, esős, London) vagy nagyon erősen süt a nap, akkor a kép nagyon sötét lesz.
Vagy ha meg világos a háttér és vkit fényképezek, akkor a háttér szépen látszódik, de akit fényképezek az sötét.(megmutatnám a képeket, de nagy a méret nem tudom feltölteni)
Köszi előre is.

Gondolom shutterről és aperture-ről van szó (ezt a mondatom most ignoráld, ha nem értetted :)).

A fényképezéshez fény kell, ezt pedig alapvetően 2 tényezővel lehet befolyásolni a kamerában, ezek pedig:

- záridő: azaz meddig is hagyja a gép, hogy fény érje a szenzort. Az, hogy előválasztás, gondolom azt jelenti, hogy te magad állíthatod be, mennyi ideig is maradjon nyitva a rekesz. Ha kézből fényképezel, akkor ezt próbáld legalább 1/30 másodpercen tartani. IS is van tudtommal a gépen, akkor lemehetsz 1/15-ig is, de ott akkor már nagyon stabilizálnod kell magad, különben elmosódott lesz a kép.
- rekesz: a kamerában van egy kis szerkezet, ami az expozíció (a felvétel) készítése előtt zárva van, a felvétel idejére kinyílik, majd bezár. Az időt már leírtam fent, de van még egy tényező, mégpedig hogy mekkorára nyit ki ez a rekesz. Ez több dolgot is befolyásol, egyelőre elég azt tudni, hogy minél nagyobbra nyílik ki, annál több fény jut be (minél kisebb az F szám, annál nagyobbra nyílik a rekesz).

Ezek alapján ugye világos, hogy ugyanannyi fénymennyiség eléréséhez, ha csökkentjük a rekeszt, akkor növelni (hosszabbítani) kell a záridőt.

Portré: a neve is megmondja, portrék készítésére, tehát akkor, amikor embereket fényképezel. Asszem főleg a bőr színe miatt érdemes ezt a módot használni.

Rossz idő: ezzel nincs mit tenni, a fényképezéshez kell a fény, anélkül nem lehet mit csinálni. Próbáld növelni a rekeszt és a záridőt, ill. az ISO-t (ez a szenzor fényérzékenysége, azaz ha ennek nagyobb az értéke, akkor kevesebb fény kell ugyanahhoz az eredményhez; hátránya viszont, hogy jobban zajodosik). Amit ilyen időben még tudni kell, az az, hogy a fehéregyensúlyt (white balance, ez lövi be a színeket, a lényeg az, hogy a gép megpróbálja kitalálni, mi fehér, és ahhoz igazítja a többi színt; ha ez rosszul van belőve, akkor rosszabb lesznek a színek, ezért a WB-t (white balance) át kell állítani a megfelelő körülményekhez, ezesetben a felhős időhöz, vagy beállíthatod magad is úgy, hogy keres vmit, ami fehér, ráállítod a kamerát, és belövöd (már ha van kézi fehéregyensúly állítás a gépen).

Olyan esetekben, amikor világos a háttér, de sötét az előtér, pedig ott a lényeg, akkor fill flasht kell használni, azaz a vakuval megvilágítod az előteret, így látszani fog az is.

A képeket pedig át lehet méretezni tetszőlegesen, erre a paint is képes, bár elég szar képeket eredményez. Irfanview nevű prpgi ingyenes képnézegető és nagyon jó minőségű algoritmusa van.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2242 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 12. 09:24

"Olyan esetekben, amikor világos a háttér, de sötét az előtér, pedig ott a lényeg, akkor fill flasht kell használni, azaz a vakuval megvilágítod az előteret, így látszani fog az is."

Olyan esetben amikor akár napsütés van és a háttér világos akkor lehet ún. vakuderítést használni, csak ebben az esetben a magában álló nyilat kell a vakunál kiválasztani, mert az villan napsütésben is míg a másik vaku állások pld az auto nem.

#2243 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 12. 09:53

Idézet: fgabor - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 2:28

és gyorsan még vmi:
Tölthető elem van benne.Ha nem használom, akkor vegyem ki őket, vagy bennemaradhatnak?

Tölthető elem vagy akkumulátor van e benn. Mert két különböző dolog. A tölthető elemet inkább RAM cella csak a hozzá alkalmas töltővel lehet tölteni. Csak ha több hétig vagy hónapig nem használod akkor kell kivenni.

#2244 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 12. 10:09

Portré állásban a gép azt a logikát követi hogy a személy a legfontosabb ezért kinyitja a blendét hogy a háttér életlenebb legyen, és a személy vagy arc kiemelkedjen belőle. Sport állásnál minél nagyobb zársebességet állít be mert feltételezi hogy mozgó tárgy van a képen. Tájkép állásban minél jobban leszűkíti a blendét hogy az előtér és a háttér is éles legyen.

Az előfordulhat egy gépnél hogy minden felvétele sötétebb a kelleténél, ezt úgy hívják hogy általánosan alexponál. Erre szolgál a gépen az expozició kompenzáció mellyel ki lehet korrigálni az expoziciót, ehhez azonban komolyabb felkészültség kell. Ennek a legszembetűnőbb jele hogy napsütésben készített felvételek is sötétebbek kicsit. Ezt nem kell összetéveszteni a fényes és árnyékos részek különbségével, a gép nem tudja pontosan visszaadni amit szemmel látunk, úgy mondják kisebb a dinamikája. (Ezért kell erős napsütésben a mély árnyékokat vakuval deríteni)

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 12. 10:13 -kor

#2245 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 12. 10:33

"Ha kézből fényképezel, akkor ezt próbáld legalább 1/30 másodpercen tartani. IS is van tudtommal a gépen, akkor lemehetsz 1/15-ig"

IS tehát stabilizátor nincs ezen a gépen. Az egyéni adottság hogy milyen expoziciós időt tud valaki kitartani.

#2246 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:15

Akkor rosszul gondoltam.
Igen, egyéni adottság, de ő eléggé kezdő még, ezért próbáltam egy nagy általánosságot mondani. Az 1/30 általában elég szokott lenni.

#2247 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:50

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 13:15

Igen, egyéni adottság, de ő eléggé kezdő még, ezért próbáltam egy nagy általánosságot mondani. Az 1/30 általában elég szokott lenni.

Függ a fókusztávolságtól is...

#2248 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 14:13

és persze alaposan a célponttól is: 1/30 alatt nagyon könnyen bemozdulhat az is

#2249 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 16:52

Szépen összeszedjük :D

Na ez az eredménye, ha vmit hirtelen írok.

#2250 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 17:44

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 13:50

Függ a fókusztávolságtól is...

nagyjabol a fokusztavolsag reciprokat szoktak ajanlani, ha a fokusztavolsag a kisfilmes gepre van szamolva. (azaz ha nem igy van feltuntetve a gepen, akkor at kell szamolni erre, es ennek a reciprokat venni. mivel a normal latoszog 45-50mm, a kis szeleslatoszog 35mm, ezert szktak az 1/30-adot ajanlani. de egy atlag 200mm-es tele allasban mar 1/250 felett ajanlatos fenykepezni!)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2251 Felhasználó inaktív   fgabor 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 19:20

sziasztok,

Köszönök szépen minden információt, mindenkitől.
Szerintetek ha otthon bemegyek egy boltba, ahol árulják ezt a típusú gépet, ott tudnak adni nekem hozzá magyar nyelvű használati utasítást?Ha egyátalán érdemes beszerezni, úgy értem, hogy a kikapcsoláson és a bekapcsoláson, elemcsere, melyik gomb mit csinál-on kívül vmi hasznos dolog is van benne?
Ezen a gépen a záridőnél 1/4 és 1/2500 közöttit lehet választani.

#2252 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 19:44

Nem hiszem, inkább csak géphez adnak, de egy próbát megér. Az Extreme Digitalnál szokott lenni fénymásolt példány, ha viszel csokit, meg szépen nézel, lehet, hogy csinálnak neked fénymásolatot. :)

#2253 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 19:45

Idézet: fgabor - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 19:20

sziasztok,

Szerintetek ha otthon bemegyek egy boltba, ahol árulják ezt a típusú gépet, ott tudnak adni nekem hozzá magyar nyelvű használati utasítást?Ha egyátalán érdemes beszerezni, úgy értem, hogy a kikapcsoláson és a bekapcsoláson, elemcsere, melyik gomb mit csinál-on kívül vmi hasznos dolog is van benne?

Nekem adtak hozzá egy amolyan edigital-félét, sokkal okosabb nem lettem belőle, bár valamenyire fotósismerettel már rendelkeztem előtte.
Szerintem valamit félrenézhettél!
Kapcsold a gépet Tv üzemódba, és próbáld azután.
Ajánlom figyelmedbe ezt, és ezt a cikket!

#2254 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 03. 12. 19:47

Idézet: fgabor - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 19:20

A boltok nem szeretik, ha bemész egy máshol vásárolt géphez tartozó leírásért, de érdemes beszerezni. A "melyik gomb mit csinál" rész is tartalmazhat meglepetéseket. Emellett érdemes elolvasni vagy akár csak átlapozni pár többé-kevésbé amatőr fotós könyvet, hogy tudd, hogy mit lehet (plusz hol és milyen néven tudsz utánanézni) illetve mit nem lehet.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2255 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 12. 20:13

Idézet: fgabor - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 20:20

sziasztok,

Nem adhatnak használati utasítást két okból is. A disztribútor a gépekhez darabonként egyet csomagol, tehát honnan vennének?  Ugyanolyan szerzői jogvédelem alá esik a magyar fordítás mint a szoftverek tehát nem adhatnak mert törvényt sértenének ezzel. Van a forgalmazóknak olyan üzlete ahol árulnak külön kezelésít, de ha nem az általuk forgalmazott gépet vetted akkor 8-12000 Ft-ba is kerülhet egy. Ha kaptál már a géphez csak elveszett akkor 2500. Ez persze cégenként változó.

#2256 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 12. 20:20

Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 20:44

Nem hiszem, inkább csak géphez adnak, de egy próbát megér. Az Extreme Digitalnál szokott lenni fénymásolt példány, ha viszel csokit, meg szépen nézel, lehet, hogy csinálnak neked fénymásolatot. :)

Az Edigitálnál azért ilyen fénymásolt kezelésit adnak mert nekik német disztribútor szállítja a gépeket.

#2257 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 21:02

Fgabor, nekem van egy példányom, az A620-asomhoz kaptam, ha gondolod esetleg átpasszolom neked. Nekem ugyanis kb 3 db újdonságként ható billentyűkombináció volt benne, ezenfelül teljesen általános dolgokat írnak benne. De minden benne van, ami neked kell, szóval a különböző témamódok leírása, minden opcióhoz magyarázat, elég érthető nyelven.
Persze attól függ hol lax :)
A szatyor nem táska.

#2258 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 21:04

..Egyébként a portré mód nem a színek miatt került külön tárcsaállásra, hanem mert megpróbál minél kisebb rekeszértékkel fényképezni, így a fotóalany éles marad, a háttér elmosódik. Egyszóval a mélységélesség szűkítésre.

Bocs ha vki már mondta volna előttem :)
A szatyor nem táska.

#2259 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 12. 21:13

"mivel a normal latoszog 45-50mm, a kis szeleslatoszog 35mm, ezert szktak az 1/30-adot ajanlani. de egy atlag 200mm-es tele allasban mar 1/250 felett ajanlatos fenykepezni!) "

Fókusztávolság nem látószög. A 45-50 mm -es fókuszú optikákat alapobjektívnek nevezték kisfilmnél. A széles látószöget hagyjuk már el az minden irányban nagylátószög.

#2260 Felhasználó inaktív   Kuronyab 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 21:49

Hali!

Ismét újabb kérdésem lenne. Telekonvertereknél meg szokták adni hogy hány MP-ig használható. Milyen következményekkel jár, ha e felett használom? (6 helyett 8 )

Szerkesztette: Kuronyab 2006. 03. 12. 21:49 -kor

kuronya.hu                             Mediagalaxy.hu

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • Utolsó »