HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2841 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:23

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 10:54

Számomra egyértelmű, hogy az élesség a második esetben sokkal drasztikusabban csökken, mint az első képnél.

bocs, szamomra ezekbol semmi sem egyertelmu! vagy cm mellett fotozol, es akkor szamszeruen latjuk a melysegelesseget, vagy ket AZONOS kepet kerunk, ahol latjuk az altalad kifogasolt problemat. tehat meg egyszer, szabadosan: kerjuk az eredeti kepet, ahol meg szerinted "jo volt" a kis melysegelesseg, es kerjuk a megismetelt probalkozast, lehetoleg minel azonosabb szituacioban (lesznek kulonbsegek persze pl. a megvilagitasban, de masban ne legyen!), es akkor majd lehet latni, hogy mirol beszelsz.

ez a "ebben a szituacioban jo, abban nem jo" nagyon tag fogalom. (ugye valami nagyon konkret, technikai dologtol indultunk, mint lencsehiba, fenykepezogep beallitasa.. ergo a szubjektiv dolgokat MOST hanyagoljuk. ha MAJD az lesz a kerdesed, hogy szubjektive miert kulonbozik a szamodra a technikailag azonos kep, AKKOR majd azt is megbeszelhetjuk, de most koncentraljunk egy problemara, jo?)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2842 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:24

Még ugyan több mint 2 hónap hazautazás előtt, de szép lassan nekiesek az amerikai meg a német ebaynek DSLR-ek után. Asszem D70s felé kacsintgatok, a D50 kicsit kevés szolgáltatással bír, a D200 kicsit sokba kerül (pedig dejó lenne), a Canonnál meg az árkategóriába csak a 350D esik bele, de az ergonómiailag nekem :boa:
Ez itt érdekesnek tűnik, igaz, a licitálásnak még nincs vége, sőt, elvileg a nagy hajrá még hátravan, de így érdekes árnak tűnik (itthon a kombináció 300ezer Ft-ot ér).
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2843 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:29

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:51

Én nem szeretem annyira... Egyszer próbáltam a folyadékot, de nem volt olyan eget rengető hatás.. Inkább egy kis lehelet, meg mikroszálas törlőkendő + vigyázok rá :)
Múlt héten pedig vettem egy körte-fecskendőt a gyógyszertárban, ui. a szettben adott pumpa olyan gyenge, hogy jó, ha a hamutartóból kifújja a hamut...

Próbáld ki, lehet, neked tetszeni fog, de szerintem jobban jársz, ha külön külön veszel meg mindent (kendő-pumpa-folyadék?)

Most jut eszembe, hogy egyes boltok előterében vannak olyan standok, ahol valami szemüvegtisztító spray-t árulnak és be is mutatják, hogy milyen jól tisztít. Érdemes lehet ezt is kipróbálni.

Ha beválik, akkor olcsóbban jobbat vettél, igaz el kell menni gyógyszertárba, egy boltba és egy optikushoz :)

(Itt jegyezném meg, hogy a körte-fecskendő eredetileg kisgyerekeknek vmi. végbél-művelethez javallott, tehát, nehogy nagyobbat kérj (ami felnőtteké), tán még vmi perverz izének néznek az ottaniak :Đ )

Kösz a részletes infót. Fecskendőm van és 3 mókusszőr ecsetem, ha még adnak is hozzá a sajátomat fogom használni. Sajnos a legtöbb ilyen folyadék alkohol tartalmú, ami egyrészt bánthatja a bevonatot, másrészt feloldja a szennyeződést és szétteríti rajta, ez sajnos nekem nem jó. Olyan folyadék kellene, amivel szó szerint mosni lehet. Törölni soha nem fogom, inkább hagyjon nyomot a mosás, az legalább nem karcolja meg mégha ezerszer is megmosom. Törlésbe ne menjünk bele. Sajna Pécsen nem tudok ilyen üzletről, ahol standok lennének, sőt most végigtelefonáltam egy párat és folyadékot is alig tartanak, ha meg igen akkor is nagyon drágán, volt ahol 15ml folyadék 5k volt.

#2844 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:30

Hétvégén alkalmam volt kipróbálni egy 350D-t úgy ötven-hatvan fotó erejéig (katalógusba fotóztam), portrémarkolattal nagyon hamar megszoktam, csak az első pár képnél kellett keresni az exponálógombot (meg a zoomkart körülötte, ami ugye nincs, de a fotózás után inkább az volt a probléma, hogy a kompaktom objektívjét akartam tekergetni egyfolytában, mint azon a Canon manuális zoomobin :D), ha lenne rá pénzem, hamar megbarátkoznék a kicsikével :D

#2845 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:31

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:23

Pedig portréhoz jó lenne, ha el tudnék érni a másodikhoz hasonló teljesítményt [...] 58mm-en 20-25cm felelne meg
1) surgosen toltsd le a DOF Master programot, es alaposan tanulmanyozd! (ingyenes, egyszeru program, nem ganyolja szet a windows-odat, nyugodtan felrakhatod.)
2) nem szamoltam utana, de kiindulva abbol, hogy nekem a normal filmen 2-es fenyeronel portrelekepzesnel (ismeteljuk at meg egyszer a lecket, amit en is nemreg tanultam meg: a melysegelesseg a lekepzestol fugg!) 10-15cm a melysegelessegem,  az altalad megkivant 20-25cm-hez aps meretu (dslr) es 2-es fenyero kene igy hasrautesre. gyanum szerint kompakt fenykepezogep ilyet nem tud. de ez csak tipp, pontos valaszt a DOF master ad neked. o a Te baratod! :)
a forum ma:

#2846 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:38

zomgwtf: nekem ergonomiailag az Olympus 300-a jott be, pedig csak egy percig volt a kezemben. (es en a manualis gepem utan nagyon nem szeretem a muanyag minigepeket, hidd el!) esetleg erdemes lenne kezbefognod.. (csak egy otlet..)

Freddy001: nem konnyu Neked segiteni! ;) nekem egyebkent az a velemenyem, hogy ha az ember figyel arra, hogy ne keruljon homokszem vagy hasonlo az objektivre mielott torli (jol le kell fujni), akkor a torles megfelelo kendovel nem igazan banthatja azt az objektivet. azert ezeket ilyesmire keszitik fel! vegulis persze csinald, ahogy akarod, csak lehet, hogy neha nem art atgondolni, hogy mihez ragaszkodik az ember, es miert.
a forum ma:

#2847 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:01

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 12:38

Freddy001: nem konnyu Neked segiteni! ;) nekem egyebkent az a velemenyem, hogy ha az ember figyel arra, hogy ne keruljon homokszem vagy hasonlo az objektivre mielott torli (jol le kell fujni), akkor a torles megfelelo kendovel nem igazan banthatja azt az objektivet. azert ezeket ilyesmire keszitik fel! vegulis persze csinald, ahogy akarod, csak lehet, hogy neha nem art atgondolni, hogy mihez ragaszkodik az ember, es miert.

Kértem hogy ne menjünk bele de azért röviden. A levegőben és a törlőeszközön is van por, ami - hacsak nem steril laboratóriumi körülmények között csinálja az ember - ugyanúgy karcol, ráadásul olyan mikrokarcokat csinál amit esetleg észre sem veszel. Ezek a kis karcok idővel szaporodnak és optikai minőséget sokkal jobban rontják mintha csak egy jól látható nagyobb karc lenne az egészen. A másik gyenge oldala a törlésnek, hogy nem lehet vele letisztítani, csak szétkenni a szennyeződést, ugyanakkor újabb zsírréteget viszel rá. Rengeteget fotózom vizet, óhatatlanul rámegy a szűrőkre, ezért van amikor naponta tisztítanom kell, ha naponta megtörölném egy hónap múlva már el is dobhatnám. Víz nyomatát egyébként sem lenne célszerű törölni. Rászárad a por, még ecsettel sem jön le, garantált karc. Törlésről engem nem lehet megyőzni, amit írtam nem hiszem, hogy én találtam volna ki. Eredetileg nem akartam írni, nehogy további vita legyen belőle, ezért zárjuk is le.

#2848 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:10

PDA védőfólia felragasztáshoz párás levegőt javasolnak, zárt fürdőszobában zuhanyrózsán keresztül engeded egy-két percig a forró vizet, aztán lehet törölgetni. Ez a levegőben szálló por nagy részét megköti, a törlőkendőt meg érdemes nejlonban tárolni, és használat előtt alaposan megrázni. Gondolom, a digigép sem érzékenyebb arra, ha rövid ideig párának van kitéve, mint egy kéziszámítógép.

#2849 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:19

Ezt a trükköt ismerem, optika szétszerelésnél nem árt, a pára meg úgyis kiszárad. Régen voltak még jó kis mosogatószerek, ami nem hagyott nyomot (mert sem kézvédő sem semmi nem volt benne), valami ilyen lenne nekem a legjobb, de sajnos már nagyon nehéz találni.

#2850 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:20

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 13:01

Eredetileg nem akartam írni, nehogy további vita legyen belőle, ezért zárjuk is le.

miért nem?
az ilyen fórumok nem akkor jók, ha fölvet vki egy csak őt érdeklő kérdést, és szigorúan csak arra kap választ
akkor hasznos mindenki számára, ha ha több nézőpont, több vélemény is megjelenik - mint most amit írtál is

#2851 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:22

ez a "egy hónap múlva már el is dobhatnám" azert nagyon eros tulzas! a vizko valoban nehez ugy, de a torles ilyenten valo karosito hatasarol engem nem tudtal meggyozni. azert az uveg egy nagyon, nagyon kemeny anyag! egy kessel meg egy ablakuveget sem tudsz megkarcolni. a valoban karcolo anyagok az uveg, gyemant, no meg a homok (mint az uveg alapja.) a port alkoto reszecskek tudtommal azert nem ebbe a kategoriaba esnek. (jo, jo, a coating valoban erzekenyebb, de azert ez mar szerintem tulzas..)

nem vitazni volt egyebkent celom, irtam is. csak neha, akarmilyen nehez is az embernek, van hogy masnak van igaza. (sajat tapasztalat.. :))
a forum ma:

#2852 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:24

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 13:20

miért nem?
az ilyen fórumok nem akkor jók, ha fölvet vki egy csak őt érdeklő kérdést, és szigorúan csak arra kap választ
akkor hasznos mindenki számára, ha ha több nézőpont, több vélemény is megjelenik - mint most amit írtál is

Tőlem mindenki írhat amiről akar, csak éppen nem fogom megkapni a választ a kérdésre, mert már rég teljesen másról van szó.

Szerkesztette: Freddy001 2006. 04. 24. 12:25 -kor

#2853 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:33

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 13:22

ez a "egy hónap múlva már el is dobhatnám" azert nagyon eros tulzas! a vizko valoban nehez ugy, de a torles ilyenten valo karosito hatasarol engem nem tudtal meggyozni.

Nem is szándékoztalak. :)

Idézet

Azert az uveg egy nagyon, nagyon kemeny anyag! egy kessel meg egy ablakuveget sem tudsz megkarcolni. a valoban karcolo anyagok az uveg, gyemant, no meg a homok (mint az uveg alapja.) a port alkoto reszecskek tudtommal azert nem ebbe a kategoriaba esnek. (jo, jo, a coating valoban erzekenyebb, de azert ez mar szerintem tulzas..)

Mutass nekem egy olyan optikát amin nincs bevonat, a por pedig szilícium. Akkor mirtől is beszélünk?

Idézet

nem vitazni volt egyebkent celom, irtam is. csak neha, akarmilyen nehez is az embernek, van hogy masnak van igaza. (sajat tapasztalat.. :))

Megmondom őszintén nem érdekel kinek van igaza (valószínűleg egyikőnknek sem) és miután többször leszögeztem, hogy nem törlésben kérek tanácsot és mégis abban kaptam, nem találtam hasznosnak az infót és próbálkozom tovább. Amit leírtam azt sem akartam, csak mint OFF vélemény, pont ezért, hogy további vitákat ne váltson ki, mert sem időm sem kedvem nincs ehhez. Részemről jegeljük ezt a mellékvitaágat.

Mosofolyadék érdekelne kizárólag, ha valakinek esetleg van tapasztalata vagy bevált típus.

#2854 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 12:31

1) surgosen toltsd le a DOF Master programot, es alaposan tanulmanyozd! (ingyenes, egyszeru program, nem ganyolja szet a windows-odat, nyugodtan felrakhatod.)
2) nem szamoltam utana, de kiindulva abbol, hogy nekem a normal filmen 2-es fenyeronel portrelekepzesnel (ismeteljuk at meg egyszer a lecket, amit en is nemreg tanultam meg: a melysegelesseg a lekepzestol fugg!) 10-15cm a melysegelessegem,  az altalad megkivant 20-25cm-hez aps meretu (dslr) es 2-es fenyero kene igy hasrautesre. gyanum szerint kompakt fenykepezogep ilyet nem tud. de ez csak tipp, pontos valaszt a DOF master ad neked. o a Te baratod! :)

A DOFMaster online változatánál kezdtem a vizsgálódást, amikor észrevettem ezt a furcsaságot. Akkor sem és most sem adott kielégítő magyarázatot. Egyrészt azért, mert egy formátum-fókusztáv-blende-tárgytávolság négyeshez nem fog több lehetséges mélységélesség-adatot az arcomba tolni, másrészt pedig azért, mert az onnan kapott eredmények eltértek az általam tapasztaltaktól (mindig negatív irányba, vagyis a DOFMaster kisebb mélységélességet jósolt egy-egy beállításra, mint az az eredményen később meglátszott). Az előbbi teljesen egyértelmű, hisz egy (determinisztikus) programról beszélünk (igaz a firmware esetében is). Az utóbbi abból eredhet, hogy a szememnek nagyobb "circle of confusion" is jó, illetve abból, hogy nem jó helyről mérem a tárgytávolságot (a gépen nincs jelezve az érzékelő helye, 1.5cm játék is lehet benne).
Igazad van, egyrészt sokadszor megpróbálom újralőni a vízcseppes képet, másrészt csinálok pár fotót mérőszalagokkal.
A fényerős részhez nem tudok hozzászólni, nem is igazán értem, hogy hogy jön a mélységélességhez.
Köszönöm.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2855 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 12:58

fenyero =~= blende. igy ertheto?

a DOF masterben a circle of confusiont be tudod allitani magad is.. a "rosszul josol" igazabol nem a determinisztikussagabol adodik, hanem tenyleg abbol, hogy szamodra mas az "eletlenseg" hatara. de ezt elvben (sok-sok munkaval) ki tudod merni.. peldaul megkeresed a neten azokat a fotokat, amilyeneket el szeretnel erni (ahol beallitasi adatok is vannak), es megnezed, hogy a DOF master milyen melysegelesseget ad meg hozza. es megnezed ezek utan, hogy a Te geped el tudja-e ezt erni. ez talan egy determinisztikus kerdes.

illetve van meg egy eszrevetelem: az eletlenseg ugye egy szubjektiv fogalom, es fugg az abrazolt tartalomtol. ha az egy konfuz, apro strukturaju dolog (mondjuk zold novenyzet), azt jobban szetmossa. ha az egy konkret, jol felismerheto, kontrasztos alagzat (mint ami az elso kepeden volt), azt az eletlenseg kevesbe mossa szet, mert bar ugyanannyira eletlen, meg mindig felismerheto, hogy mit abrazol. kicsit az az erzesem, hogy itt van a Te problemad. bar persze ezt csak ezekbol a pici informaciokbol szurtem most le.
a forum ma:

#2856 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 13:03

Freddy001: "a por pedig szilícium". biztos? a hazipor peldaul bordarabkakbol all..

es felre ne erts: ha tudtam volna erdemi valaszt adni a kerdesedre mar reg megtettem volna. nem tartok vissza informaciot! es egyetertek Degeczi-vel: egy kerdes-valasz nem csak a kerdezonek, masoknak is fontos. igy bar lehet, hogy neked nem produktiv egy ilyen vita, masnak meg lehet az. remelem nem vagy olyan onzo, hogy ezt nem veszed figyelembe! max ha elsikkad a kerdes, akkor tedd fel meg egyszer. ha akor sem kaptal valaszt, valoszinuleg nem tudnak ra valasozlni. (en ketszer tettem fel a "milyen gepet vegyek turistautra" kerdest, de nem kaptam ra erdemi valaszt. beletorodtem, hogy a szukito parametereim altal a kerdes tul nehez, es magamnak kell utanajarnom. van ilyen.)
a forum ma:

#2857 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 04. 24. 14:11

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 13:33

Nem is szándékoztalak. :)

Mutass nekem egy olyan optikát amin nincs bevonat, a por pedig szilícium. Akkor mirtől is beszélünk?

Megmondom őszintén nem érdekel kinek van igaza (valószínűleg egyikőnknek sem) és miután többször leszögeztem, hogy nem törlésben kérek tanácsot és mégis abban kaptam, nem találtam hasznosnak az infót és próbálkozom tovább. Amit leírtam azt sem akartam, csak mint OFF vélemény, pont ezért, hogy további vitákat ne váltson ki, mert sem időm sem kedvem nincs ehhez. Részemről jegeljük ezt a mellékvitaágat.

Mosofolyadék érdekelne kizárólag, ha valakinek esetleg van tapasztalata vagy bevált típus.

"Mutass nekem egy olyan optikát amin nincs bevonat, a por pedig szilícium. Akkor mirtől is beszélünk?"

A por apró szemcséjű szilárd anyag. Minden olyan anyag ami felaprózódik az por lesz. Ennek a sziliciumdioxid por (homok) csak igen kis része. Kivéve persze a homoksivatagokat. :D  A lakáson belül a textilek összetört száldarabkái alkotják a legtöbb port, és jelentékeny az emberről lehámlott bőrrészecskék aránya is. Az apró részecskéket az elektrosztatikus töltés erősen vonzza. A fényképezőgép pont ilyen.

#2858 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 14:34

elszurtgam valamit. :( ugy tunik egy velemenyen vagyunk! :D
a forum ma:

#2859 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 14:36

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:59

Viszont mivel szőr van rajta nem ütődik a lencsének neki a csőre hogy esetleg megsértse a bevonatot.

A port is ezzel fújtam ki a tüköraknából, meg a szenzorrol (körte-fecskendő). Nem ütödött semminek...
Az ecsetessel a keresőt meg a vázat szoktam "porolgatni", persze, akkor nem nyomkodom :)
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2860 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 14:49

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 15:34

ugy tunik egy velemenyen vagyunk! :D

Azért néha összejön :) Hisz létezik teljes napfogyatkozás is... :Đ
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.