HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#2001 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 12. 10:22

Persze, tényleg csak a próba során derül ki a végleges, de szvsz ha megnézed ezt a képet és rajta a bajonettes szirom napellenzőt akkor szvsz elfér rajta a rendes. De ha már megvan az objektíved, akkor mi sem egyszerűbb, mint kölcsönkérni egy normál szűrőt valakitől (77 mm nem ritka elég sok optikának ekkora a szűrőmenete) feltekerni, az előttem szóló szerint elkészíteni pár tesztképet és értékelni az eredményt.

Kép

#2002 Felhasználó inaktív   silent2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 12. 13:35

Köszönöm a gyors válaszokat. Arra jutottam, hogy nem is tudom... Kipróbáltam azt, hogy az obi végét fogom úgy a kezemmel, hogy 3-4mm-t belógjon a tenyerem. Nem a legautentikusabb mérés, de szűrőt most nem tudtam szerezni... Szóval a sötétedés látszik. Úgy tűnik ki kell próbálnom egy igazi szűrővel is. Az e*****l "szakembereire" nem bízom magam, mert pl, az 55-200-as Canon obimra Soligor polárszűrőt ajánlottak...

RiCS! Ha megnézed a napellenzőt, látszik, hogy kb. fél centivel nagyobb a sugara, mint az objektívnek, tehát az nem a legjobb összehasonlítási alap.
Egyébként nagyon megszerettem ezt a Tokinát, csak a CA eltávolításával egy kicsit hadilábon állok.
"Far better it is to dare mighty things, to win glorious triumphs, even though checkered by failure, than to take rank with those poor spirits who neither enjoy much nor suffer much, because they live in the gray twilight that knows neither victory nor defeat."

Theodore Roosevelt

#2003 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 13:44

Tekerj fel egy rendes szűrőt az adja az egyértelmű választ úgyis. Csak van valamely környékeden élő emberkének, de szvsz egy fotóscikkeket árusító bolt sem fogja ellenezni hogy kipróbáld (odamény, feltekersz egy akármilyen szűrőt ami nem slim kattintasz, hazamény, kielemzed a képet). Én arra tippelek hogy egy átlag szűrővel nem kellene problémáznia, és ebbe belekalkuláltam azt is hogy a szirom ellenző nagyobb átmérőjű.

#2004 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 04. 12. 14:02

"Az e*****l "szakembereire" nem bízom magam, mert pl, az 55-200-as Canon obimra Soligor polárszűrőt ajánlottak..."

Lomposfarkú kismókus legyek ha ezt értem. A Canonra nem szabad Soligor márkájú termékeket feltenni? Nekem ami Soligor  cuccom van az nagyon jó minőségű.

#2005 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 14:22

kivetelesen egyet kell, hogy ertsek! ;)
van amiben nem erdemes harmadvonalbeli gyarto termekeivel kiserletezni (objektiv, ketszerezo..), de van amit nem nagyon lehet elrontani. a szuro a kepalkotast annyira nem befolyasolja, hogy idegenkedni kene a kisebb nevektol!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2006 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 14:48

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 15:22

kivetelesen egyet kell, hogy ertsek! ;)
van amiben nem erdemes harmadvonalbeli gyarto termekeivel kiserletezni (objektiv, ketszerezo..), de van amit nem nagyon lehet elrontani. a szuro a kepalkotast annyira nem befolyasolja, hogy idegenkedni kene a kisebb nevektol!

Na presze, de ha nemcsak a frontlencsét szeretnéd védeni a fizikai bántalmaktól akkor azért oda illik figyelni. Sajna egy nem éppen korrektül (mindkét oldalán) felületkezelt szűrő ha nem is ront a felbontóképességen, de az ilyenkor fellépő nemkívánatos tükröződések (nem csak szigorú ellenfényes szituban) megkeseríthetik az ember életét.
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#2007 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 17:27

annak idején, Fuji 602-höz használtam UV szűrőt, mert ott egy hengeradaptert kellett az obi köré csavarni, erre ment a szűrő - így védett helyre került az optika

egyszerű gép volt, azt hittem, Hama UV szűrő is megteszi - és jópár így készült képemen van durva CA a balgaságom miatt...  :(
nagyon sokat tud rontani egy szűrő! részemről soha többet (leszámítva persze a polárt, esetleg ND-t)

normál használatban (mert nyilván van jópár kivétel) egyáltalán nem nehéz vigyázni az optikára: sapka jár hozzá, az rajta van mászkálás közben

#2008 Felhasználó inaktív   silent2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 17:51

Hú, nem gondoltam, hogy ennyire felkavarodnak a hullámok. Nem arról van szó, hogy idegenkednék a 3rd party termékektől, akkor nem lenne Tokina objektívem. Én azt a Soligor polárt azért alaposan megnézegettem, és nem tettszett. Nagyon tükröződött, és ellenfényben (egyszerűen szabad szemmel nézve) alaposan becsillant. Lehet, hogy a legbénább típust mutatták belőle, de itt nem magán a márkán van a hangsúly, hanem a bizalomhiányomon. A Hoya (nem HMC, mert az a pár % fényvisszaverés-különbség nem oszt, nem szoroz, meg nem hiszem, hogy egyáltalán annyival jobb lenne, hogy megérné a kétszeres árat) polár már első ránézésre szimpatikusabb volt. Hozzá kell tennem, hogy annyira nem lehettem elfogult, mert csak annyitt tudtam akkoriban, hogy van olyan, hogy Hoya... Azon kevés vásárlásom egyike volt, ahol nem néztem eléggé körül.
"Far better it is to dare mighty things, to win glorious triumphs, even though checkered by failure, than to take rank with those poor spirits who neither enjoy much nor suffer much, because they live in the gray twilight that knows neither victory nor defeat."

Theodore Roosevelt

#2009 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 18:24

szűrőből csak jót érdemes venni szerintem.
B+W vagy Hoya, lehetőleg minél több/jobb bevonattal.

van egy bevonat mentes Hoya polárom, kis ellenfényben is szar, nagyobb ellenfényben mégszarabb. majd egyszer lecserélem, csak ritkán használom.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2010 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 18:42

Idézet: silent2 - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 18:51

A Hoya (nem HMC, mert az a pár % fényvisszaverés-különbség nem oszt, nem szoroz, meg nem hiszem, hogy egyáltalán annyival jobb lenne, hogy megérné a kétszeres árat)

vigyázat!
pár % a HMC és a Super HMC között van (97% és 99,7%-os áteresztés), a Standard szinte tükörként is használható, annak az értékét nem is közlik, egészen más kategória
jó fényben (márpedig mikor használna az ember polárt) megéri a HMC az árát

#2011 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 19:03

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 19:42

vigyázat!
pár % a HMC és a Super HMC között van (97% és 99,7%-os áteresztés), a Standard szinte tükörként is használható, annak az értékét nem is közlik, egészen más kategória

Hát nemtom, én az életben ki nem adnék harmincezret egy szurore, max ha a munkám része lenne
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2012 Felhasználó inaktív   silent2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 19:12

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 18:42

vigyázat!

Amit mondtam, a Soligorral való tapasztalatom, és a hoya honlapján az alább olvasható bekezdés alapján mondtam:

Idézet

Hoya manufactures a full line of filters in both standard and Hoya multi-coated. The difference between Hoya’s standard line and that of other manufacturers is that Hoya standard filters have one layer of anti-reflective coating applied to each surface of the glass. Many other manufacturers standard filters are bare glass, and bare glass can reflect as much as 9% of the light hitting it. This greatly increases the risks of flare and ghosting.
[...]
Hoya’s single layer coating decreases light reflection off the surface from approx. 9% to an average of 4-5%.

Amúgy maga a tükröződés csak abból a szempontból gond, hogyha a fény az obi frontlencséjéről verődik vissza a szűrőre, onnan pedig visszajut az objektívbe, nem? Ez nagyon függ a lencse kialakításától is, gondolom.
Az 55mm-es átmérőjű szűrőnél 50-60% árkülönbséget látok a a standard és a HMC között. Ez azért már elég sok(k).

Theodore Roosevelt

#2013 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 19:29

Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 18:24

van egy bevonat mentes Hoya polárom, kis ellenfényben is szar, nagyobb ellenfényben mégszarabb. majd egyszer lecserélem, csak ritkán használom.

hat ha ellenfenyben fenykepez az ember, ugy hogy a feny forrasa is a kepen van, akkor mar maga az objektiv is ritkan eleg jo. ha viszont nincs a kepen, akkor nem az szamit, hogy a szuro milyen, hanem hogy helyesen hasznalja-e a napellenzot. az sokkal, de sokkal tobbet szamit!
a polar hasznalataban amigy is rengeteg fenyveszteseg van benne (azert hasznalja az ember!), hogy most a parhuzamos fenybol csak 70% vagy akar 90%-ot enged-e at, az nekem mindegy. ellenfenyben polart? nem tudom.. en vagy az eget sotetitem vele, vagy a viz tukrozodeset "szedem le". mindket esetben nem ellenfenyben, hanem normal megvilagitasi korulmenyek kozott. az UV szuro persze mas. en speciel leszoktam a hasznalatarol: nincs az a szuro, amely akar egy picit ne rontana. az UV sugarakat meg amugy is megszuri egy kicsit az uveg, ami az objektiv.
a forum ma:

#2014 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 19:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 20:29

az UV sugarakat meg amugy is megszuri egy kicsit az uveg, ami az objektiv

sőt: míg a színes film érzékeny UV-re, a CCD-k már alig

Szerkesztette: Degeczi 2006. 04. 12. 19:47 -kor

#2015 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 20:08

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 20:29

a polar hasznalataban amigy is rengeteg fenyveszteseg van benne (azert hasznalja az ember!), hogy most a parhuzamos fenybol csak 70% vagy akar 90%-ot enged-e at, az nekem mindegy.

Vigyázz, mert ez becsapós, mivel a fényveszteséget kiegyenlítendő hosszabb záridőt kell használni...

#2016 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 20:23

persze. de hat ha mar effektezem, akkor az azert belefer. inkabb fontos, hogy mennyire szuri a meroleges fenyt. azaz a ketto aranya!
a forum ma:

#2017 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 21:26

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 21:23

persze. de hat ha mar effektezem, akkor az azert belefer. inkabb fontos, hogy mennyire szuri a meroleges fenyt. azaz a ketto aranya!

Nyilván belefér a hosszabb záridő...  Amire a figyelmet fel szerettem volna hívni az az, h záridő hosszabbodásával a tükröződő szűrőből adódó nemkívánatos fénymennyiség is nő.  És ha annyival hosszabbítod a záridőt, h ugyanazt az expozíciót kapd, mint szűrő nélkül, akkor a tükröződés is ugyanúgy ott lesz.  Ezt főleg valami nagyobb faktorú ND szűrő esetén lehet nehéz megemészteni...  nekem legalábbis eltartott egy ideig (;

#2018 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 21:41

most ND vagy polar? nem ertelek.. a polarnal nem jon vissza a tukrozodes. az ND-nel meg miert tunne el?? ez az elvarhato mukodesuk. :)
a forum ma:

#2019 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 21:43

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 22:41

most ND vagy polar? nem ertelek.. a polarnal nem jon vissza a tukrozodes.

Hogyne jönne vissza?

szerk.:  Fény szűrőn be, aztán frontlencséről és/vagy objektív belsejéből valamennyi visszaverődik, majd a szűrő üvegének hátsó felületéről megint, stb...

Szerkesztette: szeder 2006. 04. 12. 21:49 -kor

#2020 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 12. 22:00

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 12., szerda - 19:29

... helyesen hasznalja-e a napellenzot...

Napellenző papírból :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.