Canon DSLR topik II.
Elküldve: 2006. 05. 22. 11:44
Elküldve: 2006. 05. 22. 12:05
Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 18:31
Thrawn, erre gondoltál?
Elküldve: 2006. 05. 22. 12:19
Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 12:44
Nekem nagyon bejött ez a szenzorméret, lévén, hogy gyakran használok telét, kifejezetten előnyös, hogy a 400mm-es obiból kvázi 640 lesz. Persze ami a tele végnél előny, az a nagylátó végnél hátrány. Ami a jobb vázat illeti, nekem már a 20D is jól használható darab, remélem a Nikon D200 és utódai rákényszerítik a Canont, hogy ebben a szegmensben is maradandót alkosson. Ugyanakkor márciusban Törökországban rá kellett ébredjek, hogy (miután a kitobim meghalt), a Tamron 28-75 elé kell valami, mert a 28mm, ami a 20D-n ~45mm, bizony többször is szűknek bizonyult. Sőt, a kitobit kíváncsiságból felpróbálva (átlátni azért még átlátok rajta, csak fényképezni nem lehet vele, de azért elvittem, mert 10 bekapcsolásból egyszer akár még működni is hajlandó :Đ ) a 18 (29) mm is sok volt. Láb-zoom pedig nem mindig használható. Ha pedig kell valami, akkor az legyen a kitobinál "nagylátóbb" és persze jobb is. Így jutottam odáig, hogy vagy Tokina, vagy az EF-S 10-22.
Elküldve: 2006. 05. 22. 12:20
Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 13:05
Köszönöm, ezeket már letöltöttem, amikor felraktad.
A szombati képekre is kíváncsi vagyok.
Elküldve: 2006. 05. 22. 12:41
Mindegy, még kivárok. Vajh milyen lesz a 16-50 tokina? Kicsit rövidebb, de szélesebb...
(Tudom, van tamron 17-50 is, de az csak rövidebb, cserébe viszont nem szélesebb
Szerkesztette: alvaro 2006. 05. 22. 12:42 -kor
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2006. 05. 22. 12:59
Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 12:44
sajnos valószínüleg igazad van.
bár az 1.3x szerintem egy nagyon jó kompromisszum. ami 1.6nál azért jóval nagyobb, és nagylátónál sokkal több.
viszont nem olyan kényes optikákra mint a fullframe. meg telénél is jó az az 1.3
Elküldve: 2006. 05. 22. 13:14
Akkor most két választ írok egybe. Thrawn számára először, mert visszafelé haladok ABC-sorrendben
Kár, hogy nem jöttél, de nem vesztettél semmi infót. Lesz ugyanis teljes méretű kép is, feltöltök párat. Mtubi képei mellett most olyanokat látsz majd, amik garantáltan jól fókuszáltak (MF rulez), és van bennük kromatikus aberráció. Ugyanis elkészítettem a RAW képekből a gyári konverterrel egy kópiát és egy okosabb konverterrel is. Így teljesen ugyanazt a képet lehet majd összevetni, mert egy pillanatban készültek, pixelre helyesen igazítva.
Manipuláció tekintetében csak annyira számíts, hogy a konverter máshogy dolgozik és kiszedi a nagy részét a CA-nak. De lesz olyan is, amin rajta hagyom a gyári konverterrel. Ha a TAR.hu nem engedi feltölteni a tiffeket, akkor valami nagyon picit tömörítő jpeg-be is beleteszem, de igény esetén megoldjuk az eredeti képek transzferét is.
Én is azon meditáltam az elején, hogy a kromatikus mumus tényleg annyira riasztó-e vagy simán korrigálható szoftveresen. Amúgy is át akarok térni RAW irányra, mert a jpeg inkább arra való, hogy kattogtasson az ember. Akkor pedig nem gond, ha a konverter már eleve kezeli a dolgot, esetleg valami kis szkriptet kell futtatni. Az obi többi erénye (EF bajonett, 12mm, konstans f4, alapból jó minőség, robosztus kidolgozottság, ügyes AF/MF, halk motor, kis méret, kevés becsillanás) annyira erős plusz, hogy gyakorlatilag az aberrációtól kell csak tartani. Attól is csak jpeg módban.
Saen számára pedig:
Igen, a vázat sem cserélgetem gyakran. Igazából ez nálam fog tönkremenni (remélem jóval a megadott 50e expó után), eladni nem szeretek semmit. Én maximálisan elégedett vagyok a vázzal. A fogása nagyon jó, a grip nem hiányzott még soha. A keresője olyan, amilyen, de megszoktam. Wizard keresője jobb (még jó hogy jobb, 1-es váz), de az én elvárásaimnak megfelel ez is. A felbontás nekem elég, a tudása megfelelő, egyedül a nagylátó kínálat miatt kezdtem fanyalogni. De a Tokina (és a Sigma 10-20) révén ez is megoldódni látszik. Tehát jó kis váz ez, egy percig sem bántam meg, hogy nem vártam és 300D lett belőle. Az nekem kicsi lenne, ráadásul a fogása és a tapintása mérföldekre van tőle. Nem akarok beszólni senkinek, ez szubjektív vélemény és csak a saját preferenciáimon alapul. Tehát mondhatjuk, hogy pontosan olyan a váz, amilyet szerettem volna. Jó választás. Egy ideig tetszett a 20D is, de nem lenne előrelépés számomra. A 30D igen, mert sok kis javítás van rajta, ami jó lenne. De mivel a 10D működik, ezért boldogan használom.
Sajnos a jövőbeli vázakat csak sejteni lehet, mint macska az esőt. Lehet, hogy a Canon majd egy huszáros vágással átáll az 1.3x-os lépcső nélkül FF-re a konszúmer kategóriában is, de az még azért odébb lesz. Ha majd az 1D utódja FF lesz, akkor lehet várakozó álláspontra helyezkedni.
De az biztos, hogy az 1.3x-es szorzónak még nagyon sok ideig lesz létjogosultsága. Egy jó kompromisszum ez, mert a gyatra nagylátók szélét levágja jótékonyan, viszont a sportfotózásnál a "beépített telekonverter" is jó szolgálatot tesz. Ráadásul a sok profi felhasználó szerintem kedveli ezt a szorzót, mert látják, hogy az 1.6x-os az amatőrök gépe (legyenek akármilyenek is), a FF pedig azoknak való, akik nem tudnak meglenni nélküle valamilyen korlát miatt. Az FF vázakon állandóan szívnak az emberek az obikkal, gyakorlatilag nincs elég jó nagylátó obi. Főleg nem zoom. Ilyen vázakhoz szigorúan fix obi dukál, abból is a legjobb. Vagy valami korlátozottan nagylátó atom zoom, mint a 28-70 L vagy a 24-70 L. Ezek már hozzák az 50mm-es fix obi szintjét, ami igen nagy szó.
Ha én lennék a Canon stratégiai fejlesztője és meg kellene adnom a követendő irányt, akkor javasolnám, hogy legyen 1.3x-es belépő váz is, de nagyon olcsó belépőnek maradjon 30D tudással 1.6x-es váz is. Még szerencse, hogy nem vagyok ilyen pozícióban, mert akkor hamar eltűnne a cég a süllyesztőben… :Đ
Üdv!
.
.
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:06
donphobos!
Látom szereted az abc sorrendet. Nem mondod, hogy rendszert is ez alapján választottál?
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:06
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 23:07
a polar meglepo modon a polarizalt fenyt szuri. polarizalt feny tipikusan ket helyrol jo: tukrozes (ezert lehet hasznalni uveg vagy viz eltuntetesere, vagy naptol tukrozo vizfelulet tukrozesenek csokkentesere -- femtukrozesre nem jo), illetve a kek eg! igy az egbol nagyon sok fenyt kivesz, annak fenyesseget kozeliti a tobbi kepelemzhez. vagy melykek eget kapsz, vagy ha vannak felhok kvazi vihar elottit.
en nagyon szeretem, mert szep effektet lehet letrehozni vele (viharos vagy bugyikek eg), de mint minden effekt szuro ez is csak minden szokoevben hasznalando. (a masik a viz/uveg moge belatas gyakorlati haszna, de Te nem ezt kerdezted.) mivel a kerdesedbol ugy tunt, hogy allando, sok kepes megoldast keresel, valoban egy atmeneti szuro lehet a jobb megoldas.
és Saen-nek is:
van olyan átmenetes szürke szűrő, ami hagyományos, kör alakú, és hogy pont vízszintesen álljon, fordítgatni lehet mint a polárt.
Azonban sokkal inkább a polár kérdésében írok. Valahogy nekem ez az egész polárszűrőzés baromira nem akar összejönni. Vettem a 18-70-esre egy 67mm-es lineáris Hoya polárszűrőt, és akárhányszor próbálgatom, totál vacak lesz a kép. Fakó, színtelen, sötétebb is mint kellene. Valahogy nem értem a dolgot. Az ég bekékítését, és a felhők kiemelését még sosem tudtam vele elérni. A tükröződések kiszűrésével nincs probléma. Igazából ahogy a szagirodalom írja, növelnie kellene a kontrasztot, és a színeket is javítania, mélyítenie kellene, no ennek pont az ellenkezőjét csinálja. Valamit biztos rosszul csinálok, majd keresek mintaképeket hogy lássátok miről van szó.
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:14
Idézet: WiZARD - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 13:59
bár az 1.3x szerintem egy nagyon jó kompromisszum. ami 1.6nál azért jóval nagyobb, és nagylátónál sokkal több.
viszont nem olyan kényes optikákra mint a fullframe. meg telénél is jó az az 1.3
Az lehet, hogy jó kompromisszum az 1.3x, de 3 féle fókusztávot tartani szerintem nem szerencsés egy cég vázkínálatában. Mindegyikhez külön objektívpark kell, és Canon sem mindenható hogy annyiféle obit bocsásson ki. Az APS méret remek az olcsó kategóriában, profi téren meg biztos vagyok, hogy a full-frame fog elterjedni. A chipárakat szépen nyomja le a Canon és ha a rengeteg adattal ami kijön egy ilyen chipből tud majd mit kezdeni 8fps-en is, akkor nem hiszem, hogy a sportgép 1.3x-es lesz. Bármennyire is szeretik sokan a tele miatt a szorzót, a "nagyon profik" igenis panaszkodnak a megnövelt mélységélesség miatt, sok sporteseményen vagy állatfotózásnál nem kapnak elég háttérmosást. Ezen ok miatt sokan nem is az 1D-ket, hanem az 1Ds-eket használják sport/természetfotózásra is... Csak ebből kiindulva nem lennék biztos az 1.3x-es szorzó jövőjében.
A tévedés jogát fenntartom
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:14
Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 8:45
a fix vegtelennel meg nem hiszem, hogy jol jarna, akkor mar inkabb egy hiperfokalissal, nem gondolod?
Idézet
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:15
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 15:06
van olyan átmenetes szürke szűrő, ami hagyományos, kör alakú, és hogy pont vízszintesen álljon, fordítgatni lehet mint a polárt.
tényleg van ilyen, de kb semmire sem jó...
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:19
Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 9:39
Én ezt a tintakék eget nem értem, mert inkább divattá kezd válni mint szükséges. Miért nem jó az égszínkék ég? Arról nem is beszélve hogy alulexponált lesz az ég és az alatta levő táj is legtöbbször alexponált.
ki mondta, hogy nem jo az egszinkek? de az effekt, az effekt. van amikor effektet akar az ember.
az alulexponalt tajrol meg meselhetnel. ugyan mitol exponalodna alul? ha neked alulexponalodik, akkor rosszul mersz fenyt!
lugosi: a szinek kiemelese szerintem is porhintes. (van egy kis UV szurese, es ahogy arra is ezt irjak, erre is rairjak. de a hatasa minimalis a legtobbszor.) a kekitest meg nem ertem: addig forgatod, hogy szepen elsotetedjen az eg? ha ezek UTAN mersz fenyt, akkor pontos lesz a taj expozicioja, es szep sotet az eg, es kiemelkedettek a felhok. gyakorlatilag elronthatatlan.. nem is ertem, hogy nem sikerul Neked.
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:32
Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 15:14
A tévedés jogát fenntartom
A full frame obik mindenre jók, 1.3x-hez nincs is külön obi, APS-C mérethez pedig minden gyártó készít optikákat, nem kell három különböző objektívpark. Ha bírja a Sigma, Tamron, Tokina, akkor a Canon se fog megzakkanni emiatt. :Đ
Ami a "nagyon profik" pampogását illeti, lehet, hogy előfordulhat olyan eset, amikor nekik túl nagy a mélységélesség cropos vázon, mindenesetre nekem már okozott gondot a túl kicsi mélységélesség 20D vázon 400-as obival, madarakat viszonylag közelről fényképezve. Igaz, én nem vagyok nagyon profi, még kicsit profi sem. :Đ
Persze lehet, hogy eltűnik az 1.3x, de nem hiszem, hogy az objektívgyártás nehézségei miatt.
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:37
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 14:14
Való igaz, tényleg hülyeséget írtam. Pedig tudom is, hogy így működik az AF, de mégis leírtam a butaságot. Mea culpa, mea maxima culpa.
Arra gondolhattam itt, hogy a fókusztávolság rövidsége miatt nagyon nagy a mélységélesség (még tág rekesszel is, ahogy az AF és a fénymérés működik), ezért nehéz dolga van az AF-nek. A Sigma obi 3 mm-el hosszabb, ezért némileg kisebb a mélységélesség. Ez javíthat a szituáción egy irányból, mivel könnyebben talál az algoritmus valami fogópontot az élesség beállításához. Annyiban pedig ront, hogy a sekélyebb mélységélesség miatt többet kell dolgoznia. De minimális a különbség, mert mindkét obi nagyon nagylátó. Így lett volna helyesebb a mondanivalóm.
A hiperfokális távolság jó lenne, de azt nem tudom ott helyben beállítani, mert ki kéne számolni az adott fókuszra és blendére. Viszont a téma (a hotel homlokzata) elég távol volt ahhoz, hogy a végtelennel se járjak rosszul.
A jó fényerő fontos lenne. Egyrészt lehet vele izolálni a témát, még nagylátónál is van ennek értelme kompozíciós megfontolásból. Nekem legalábbis nagyon tetszenek a sekély mélységélességgel elkészített képek. Ezért is vágyakozom halványan az FF irányába. Másrészt lehet vele nagyon szép álomszerű képeket csinálni. Tudom, hogy a szoftveres út is létezik, de azért ha eleve szép a kép az üveg miatt, akkor azt jobban kedvelem.
Az éjszakai képeknél akkor jó a nagy fényerő, ha próbálkozik az ember valami kézből tartott képpel. De én mindig állványozok ilyenkor, tehát ez nem szempont. Inkább a fentiek. Ráadásul a kereső is világosabb, mint írtad, ami hatalmas plusz. Szerintem minden a nagy fényerő mellett szól, egyedül az anyagi megfontolások (és a méret/tömeg) nem. Ha tehetném, akkor minden obim nagy fényerejű lenne.
És még egy kérdés Eszpe felé: mit értesz azon, hogy rendszert is ABC-rendben választottam? Most volt három telefonkonferencia egymás után, nem igazán vagyok a toppon, nem értem.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:45
??ezeken az objektiveken ez nincs feltuntetve? az enyemeimen (mar ahol nincs lekopva) mindenhol ott van, hogy nehany rekesz erteknel meddig eles! (es melyik -- foleg a ket szelso -- zoom allasnal.) azert ez eleg jol hasznalhao, ha oda allitom a vegtelent hozza. raadasul csak azert nincs rajta tobb, mert nem ferne ra. de a zoom "memoriajaba" siman be lehetne rakni, vagy a gep kiszamolhatna a zoom alasbol. en ugye az AF-rol beszeltem. hol a gond?
Elküldve: 2006. 05. 22. 14:54
Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 15:32
Azért a legtöbb fotósnak, legalábbis a tapasztaltaknak megvan, hogy milyen gyújtótávolságot szeretne és az 1.3x ezt felborítja. Lehet neked tök mindegy ez különbség, de nagyon sok embernek nem. Ja és itt profi vázakról beszélünk és profiknál ez nagyon nem mindegy imho.
Elküldve: 2006. 05. 22. 15:00
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 22., hétfő - 14:45
??ezeken az objektiveken ez nincs feltuntetve? az enyemeimen (mar ahol nincs lekopva) mindenhol ott van, hogy nehany rekesz erteknel meddig eles! (es melyik -- foleg a ket szelso -- zoom allasnal.) azert ez eleg jol hasznalhao, ha oda allitom a vegtelent hozza. raadasul csak azert nincs rajta tobb, mert nem ferne ra. de a zoom "memoriajaba" siman be lehetne rakni, vagy a gep kiszamolhatna a zoom alasbol. en ugye az AF-rol beszeltem. hol a gond?
Nincs rajta feltüntetve sajnos. A Zenitar-on rajta van, de az a FF gépre vonatkozik. A crop factor masinán nem érvényes sajnos. Próbáltam és nem jött össze a kép, de aztán olvastam is, hogy oda más vonatkozik. Van olyan program, amivel ki lehet számoltatni és aztán egy nagy táblázat formájában viheti magával az infót az ember. De az AF vélhetően tudja ezt és megpróbál oda pozícionálni. Ez az algoritmustól függ, ami az obiban van és a váztól.
Én egyszerűen csak biztosra akartam menni a végtelen állással. Láttam Mtubi képein, hogy néha bizony életlenek és úgy éreztem, hogy majd megoldom a problémát egy huszáros vágással. És meg is oldottam, nem lett életlenségi probléma az MF használatával. Ha majd még lesz egy másik próba (ha lesz) vagy az esetleges saját obival persze lehet majd kiterjedt teszteket végezni az AF és az MF viszonylatában.
Gond tehát nincs, én egyszerűen csak így használtam.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2006. 05. 22. 15:10
(de a kerdes abbol indult, hogy mit csinaljon a gep AF-ben, ha nem talal elessegi pontot. Te a vegtelent, en a hiperfokalist javasoltam... nem a konkret tesztedrol beszeltem!

Súgó
A téma zárva.