HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#201 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 20. 10:06

Idézet: saen - Dátum: 2005. okt. 19., szerda - 21:06

Kezdetnek én inkább egy close-up filtert javasolnék a tele obidra, igaz ez nem lesz túl jó minőség, de olcsó és meglátod majd, hogy mennyire tetszik a dolog.
A 100-as Canon macro obi portréra is kifejezetten alkalmas, de komoly makrózásra én ennek ellenére nem ajánlanám. A legközelebbi fókusztávot ugyanis nem az obi végétől, hanem a film/ccd síktól szokták megadni és még itt is túl rövid lesz a munkatávolság sok esetben. Ez nemcsak az alanyt ilyesztheti el, hanem a világítást is megnehezíti. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet vele jó makro fotókat csinálni, természetesen lehet, de túl drága és messze nem a legjobb megoldás. Makronál ráadásul az AF teljesen felesleges, érdemes inkább manuálfókuszt használni.

Nem értek egyet. Nekem Sigma 105-ös makro obim van és elgondolkodtam rajta, hogy kellene -e nagyobb, vagy sem. Igaz, hogy a 150-es és a 180-as jobb és nagyobb nagyítású, a fókusztávolság is jobb, DE: a fennt említett 2 obi jóval drágább és sokkal nehezebb és nagyobb. Ezeket az Obikat nagyon nem szívesen cipelném a hátamon (a többi obival együtt + gép + stb...)
A 100-as makrókat még ki lehet tartani kézből, a nagyobbakat kétlem, vagyis állvány is kell hozzá. Ha valaki nem nagyon komolyan akar makrózni, a 100-as makrók szerintem megfelelőek. Az AF-ben egyetértek, én is manual fókuszt használok makrózásnál.

#202 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 10:19

Idézet: mtubi - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 11:06

Nem értek egyet. Nekem Sigma 105-ös makro obim van és elgondolkodtam rajta, hogy kellene -e nagyobb, vagy sem. Igaz, hogy a 150-es és a 180-as jobb és nagyobb nagyítású, a fókusztávolság is jobb, DE: a fennt említett 2 obi jóval drágább és sokkal nehezebb és nagyobb. Ezeket az Obikat nagyon nem szívesen cipelném a hátamon (a többi obival együtt + gép + stb...)
A 100-as makrókat még ki lehet tartani kézből, a nagyobbakat kétlem, vagyis állvány is kell hozzá. Ha valaki nem nagyon komolyan akar makrózni, a 100-as makrók szerintem megfelelőek. Az AF-ben egyetértek, én is manual fókuszt használok makrózásnál.

Nagyításban sem jobbak a nagyobbak, mindhárom obi 1:1 leképezési arányt tud, csak a 150 és 180 nagyobb minimális távolsággal bír.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#203 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 12:55

Idézet: mtubi - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 11:06

Megmondom őszintén, én nem szoktam (még) makrózni, de érdekel a téma és nemrég olvastam John Shaw természetfotós könyvét, abban elég sok info van a makrozásról.
A különbség alapvetően ott van, hogy komoly fotózáshoz az állvány elengedhetetlen, a 100 körüli obiknak például nincsen állványcsatlakoztatója, így horizontálisból vertikálisba váltani nagyon nehéz, át kell rakni az állványt is. A Canon/Sigma verzió nem tudom, hogy hogyan működik, de a 105-ös Nikon az tutira változtatja a hosszát, így folyamatosan pakolgatni kell szintén az állványt fókuszálás közben ha meg szeretnéd tartani a képkivágást is. Sok ilyen apró dolog van a kisebb obiknál ami nagyon idegesítő, de a legnagyobb dolog az a látószög. Makronál a háttér talán még fontosabb, mint egyébként és minél rövidebb az objektív, annál nagyobb a látószög és a háttérbe annál több mindent fog belevenni. Igaz, hogy teljesen mosott lesz a háttér, de a színek is fontosak és egy 200mm-es obival sokkal könnyebb megcsinálni azt, hogy egyszínű, homogén a háttér, míg egy rövidebb obinál minimum a színváltozás nagyon valószínű, de ha meg az ég is belekerül az meg már külön gáz.
A munkatávolság sem mindegy, láttam múltkor egy összehasonlítást, az obi végétől pl a kifejezetten kedvelt 90mm-es Tamron még asszem a 10cm-t sem érte el 1:1-es leképezés esetén, míg a 200mm-es Nikkorral 20cm felett volt bőven. Ehhez ha hozzávesszük azt, hogy rengeteg helyen még vakuzni is kell, hogy legyen valami fény, akkor meg különösen fontos, különösen úgy, hogy a legtöbb vakunak van minimális távolsága ahol használni lehet és ha közelebbre akarod akkor megintcsak ügyeskedni kell.
Ezektől függetlenül rengeteg nagyon jó képet láttam már 100mm körüli makro obival, de sokkal-sokkal egyszerűbb/jobb egy nagyobbat használni. Tudom ez drága és nehéz, ezért nincs nekem sem még ilyen...

#204 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 13:41

Kis adalék:
- Rövidebb fókusztávolságú objektívek nagyítását kevesebb közgyűrűvel lehet ugyanakkora mértékben növelni, mint hosszabb objektívekét.
- Ugyanakkora nagyítás és rekesz esetén a rövidebb fókusztávolságú objektív esetén nagyobb a mélységélesség, mint hosszabb objektív esetén.  1.6x FOV cropot, f/16-ot és 1:1 nagyításhoz tartozó tárgytávolságot nézve a Canon 100-as makró mélységélessége kb 4mm, a 180-asé pedig 2,7mm.

#205 Felhasználó inaktív   Szihbacs 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 20. 14:28

Köszönöm a hozzászólásokat.

Azt hiszem maradok akkor a canon 100-as nál, bár tudom hogy vannak ennél jobb makrók is, de számomra az áruk a megfizethetetlen kategóriába tartozik. Igazábból amin gondolkodtam az egy 50mm-es+ közgyűrű sor, de ezt kissé kényelmetlennek találom, + talán minőségben is elmarad egy makrózásra fejelsztett obihoz képest,  + csak magában az 50mm-est nem hiszem hogy használnám másra is.
Ez meg ahogy irjátok jó portrézásra, és használtan ahogy néztem ugy 100e körül hozzá lehet jutni.
Jelenlegi obijaimra nem igazán akarok költeni (szűrők, egyebek), hisz le akarom őket cserélni mihelyst pénztárcám engedi, + fotós "tudásom" ezt indokoltá teszi.

Még egy kérdés a kitobi mekkora rekszesszel adja a legjobb rajzolatát?

#206 Felhasználó inaktív   Uzi74 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 14:59

Idézet: Szihbacs - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 15:28

Még egy kérdés a kitobi mekkora rekszesszel adja a legjobb rajzolatát?

f8-11-ig

#207 Felhasználó inaktív   Uzi74 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 15:01

PocketPCs Canonosoknak - meg nem probaltam, de jonak tunik:
http://www.glasslant...Loupe/index.htm

#208 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 16:54

hwswdslr.uw.hu

Szerkesztette: eszpe 2005. 10. 20. 16:56 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#209 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 17:16

Idézet: szeder - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 14:41

- Rövidebb fókusztávolságú objektívek nagyítását kevesebb közgyűrűvel lehet ugyanakkora mértékben növelni, mint hosszabb objektívekét.

Pontosabban közelebbre tudsz fókuszálni, mint előtte.

#210 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 18:48

Na, megjott a Tokina 28-70 2.6-2.8 is, lehet megcsinálom a Tamron-Tokina tesztet, most hogy mindketto van itthon. Volna rá igény? :)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#211 Felhasználó inaktív   ServerWorks 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 19:35

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 19:48

Na, megjott a Tokina 28-70 2.6-2.8 is, lehet megcsinálom a Tamron-Tokina tesztet, most hogy mindketto van itthon. Volna rá igény? :)

Aha, nekem Tamron 28-75 f/2.8 XR Di LD ASL IF macro van

#212 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 20:06

Nekem is :)
Meg most a Tokina :)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#213 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 20. 22:41

> A Canon AF működése <
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#214 Felhasználó inaktív   Uzi74 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 07:40

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 23:41

Koszi a linket, ebben vegre megtalaltam a valaszt meg a regebben feszegetett kerdesemre, hogy mi a canon technologiai toleranciaja az autofokusz pontossagara...  :respect:

#215 Felhasználó inaktív   zen.thai 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 11:07

Sziasztok!

Pluginre lenne szükségem, amivel a 20d raw-ját tudja kezelni a CS

thnx

#216 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 11:26

Idézet: zen.thai - Dátum: 2005. okt. 21., péntek - 12:07

Sziasztok!

Pluginre lenne szükségem, amivel a 20d raw-ját tudja kezelni a CS

thnx

http://www.adobe.com.../cameraraw.html

http://swupdl.adobe....era_Raw_3_2.zip

Bocs, most látom hogy a 3.1 és 3.2 csak CS2... :(

http://swupdl.adobe....era_Raw_2_4.zip

...ez már jó lesz.

Szerkesztette: Szabcsi 2005. 10. 21. 11:38 -kor

"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#217 Felhasználó inaktív   zen.thai 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 11:53

köszi  :respect:

#218 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 21. 16:01

Idézet: saen - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 11:55

Megmondom őszintén, én nem szoktam (még) makrózni, de érdekel a téma....

Ne haragudj Saen. Lehet, hogy túllőttem a célon, talán túságosan is okoskodtam a témában, igaz, hogy ellőtem már kb. 1200 képet makróra a Sigma 105-el, de attól még nem kell elfogultnak lennem vele.
Számomra kényelmi (vagy kényelmetlen?  :cool: ) kérdés is az állvány kérdése. A 100-as makró nem vészes, ki lehet tartani, ezt az állítást tartom. A nagyobbakat még nem próbáltam,de a tulajdonságaik alapján azok tuti nem.

#219 Felhasználó inaktív   ServerWorks 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 22. 11:08

Hali! Walimex és AlienBee studio vakukkal kapcsiban van valami tapasztalat? Vélemény?! :think:

#220 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 22. 12:58

Idézet: YouCanCANON - Dátum: 2005. okt. 22., szombat - 12:08

Hali! Walimex és AlienBee studio vakukkal kapcsiban van valami tapasztalat? Vélemény?! :think:

AlienBee vakuk nagyon népszerűek a dpreview fórumon, mivel olcsók. Általános vélemény, hogy hobbi szintre tökéletes, amivel kevesebbet tudnak, mint a profi vakuk, hogy mind expozíció és mind színhőmérséklet pontosságban nem annyira jók.

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.