Idézet: mtubi - Dátum: 2005. okt. 20., csütörtök - 11:06
Nem értek egyet. Nekem Sigma 105-ös makro obim van és elgondolkodtam rajta, hogy kellene -e nagyobb, vagy sem. Igaz, hogy a 150-es és a 180-as jobb és nagyobb nagyítású, a fókusztávolság is jobb, DE: a fennt említett 2 obi jóval drágább és sokkal nehezebb és nagyobb. Ezeket az Obikat nagyon nem szívesen cipelném a hátamon (a többi obival együtt + gép + stb...)
A 100-as makrókat még ki lehet tartani kézből, a nagyobbakat kétlem, vagyis állvány is kell hozzá. Ha valaki nem nagyon komolyan akar makrózni, a 100-as makrók szerintem megfelelőek. Az AF-ben egyetértek, én is manual fókuszt használok makrózásnál.
Megmondom őszintén, én nem szoktam (még) makrózni, de érdekel a téma és nemrég olvastam John Shaw természetfotós könyvét, abban elég sok info van a makrozásról.
A különbség alapvetően ott van, hogy komoly fotózáshoz az állvány elengedhetetlen, a 100 körüli obiknak például nincsen állványcsatlakoztatója, így horizontálisból vertikálisba váltani nagyon nehéz, át kell rakni az állványt is. A Canon/Sigma verzió nem tudom, hogy hogyan működik, de a 105-ös Nikon az tutira változtatja a hosszát, így folyamatosan pakolgatni kell szintén az állványt fókuszálás közben ha meg szeretnéd tartani a képkivágást is. Sok ilyen apró dolog van a kisebb obiknál ami nagyon idegesítő, de a legnagyobb dolog az a látószög. Makronál a háttér talán még fontosabb, mint egyébként és minél rövidebb az objektív, annál nagyobb a látószög és a háttérbe annál több mindent fog belevenni. Igaz, hogy teljesen mosott lesz a háttér, de a színek is fontosak és egy 200mm-es obival sokkal könnyebb megcsinálni azt, hogy egyszínű, homogén a háttér, míg egy rövidebb obinál minimum a színváltozás nagyon valószínű, de ha meg az ég is belekerül az meg már külön gáz.
A munkatávolság sem mindegy, láttam múltkor egy összehasonlítást, az obi végétől pl a kifejezetten kedvelt 90mm-es Tamron még asszem a 10cm-t sem érte el 1:1-es leképezés esetén, míg a 200mm-es Nikkorral 20cm felett volt bőven. Ehhez ha hozzávesszük azt, hogy rengeteg helyen még vakuzni is kell, hogy legyen valami fény, akkor meg különösen fontos, különösen úgy, hogy a legtöbb vakunak van minimális távolsága ahol használni lehet és ha közelebbre akarod akkor megintcsak ügyeskedni kell.
Ezektől függetlenül rengeteg nagyon jó képet láttam már 100mm körüli makro obival, de sokkal-sokkal egyszerűbb/jobb egy nagyobbat használni. Tudom ez drága és nehéz, ezért nincs nekem sem még ilyen...