HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#2441 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:36

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 22:34

28-135-re nem megy rá a Canon kétszerező. Max közgyűrűvel, de akkor meg nem lesz végtelen tartomány.

Kenko Pro300
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2442 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:36

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 22:19

spot fenymeres; vagy expoziciokorrekcio.

és spotnál a kinti fényre állítom ugye?

expo korrekcionál nem lesz a benti túl sötét?

#2443 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 21:40

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 22:36

és spotnál a kinti fényre állítom ugye?
expo korrekcionál nem lesz a benti túl sötét?

http://luminous-landscape.com/tutorials/di...-blending.shtml
http://www.erik-krau...htm?./blending/
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2444 Felhasználó inaktív   diab303 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 22:37

hatha erdekel valakit wiwen hirdet valaki 60ert "alig használt Canon EF 28-105 f3.5/4.5 USM II objektiv a hozzá való EW63 II napellenzővel és 58mm-es Soligor UV szűrővel" -t

#2445 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 22:38

spot-nal a benezo arcra allitod. azt akarod fenykepezni, nem? ;)
es de, sotet lesz. olyan (szinte) nincs, hogy a benit es a kintit is fel tudd venni. azt nem tudja "atfogni" a gep. (a szinte: ha dupla kepet keszitesz kulonbozo beallitasokkal es utana osszemontirozod akkor meg lehet persze csinalni..)

eszpe: latom erted Te a viccet, csak nem szereted! :D amugy a macrokra tett ketszerezo az nagyon mas kerdes! ugye ott elvileg nem valtozik a kozelpont, igy ketszer akkora nagyitasi aranyt tudsz elerni. gondolom a fix 50-esre is ez lehet az ertelme: macrora hasznalni.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2446 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 22:56

egy tesztelős talira ezt-azt én is tudnék vinni :)

lánchídnál hol lehet kényelmesen lecuccolni? főleg ilyen magas víznél...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2447 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 23:10

M42 -> Nikon átalakító mennyibe kerül mostanság és hol lehet kapni?

#2448 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 07:27

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:53

Ha 20-a szombat, akkor én be tudok szállni a Sigma 15-30-cal. Ha valaki hoz állványt, akkor lehet csinálni összehasonlító házitesztet világosban is, meg este a Lánchídnál is nagylátókínzó fényeknél. :Đ.
Ha addig megjön a Kenko Pro300 2x-ező, azt is ki lehet próbálni.

Mailben küldjél full képeket (eszpe kukac mail pont datanet pont hu), és felteszem a hwswdslr.uw.hu-ra. (~110MB szabad)

Sziasztok!

Ha mindenkinek jó, akkor a szombat május 20 nekem is jónak tűnik. Délelőtt már kezdjünk el gyülekezni? Vagy délutános (kora délutános) kezdést preferáltok?

Állványt hozok én mindenképpen, egy Manfrotto DB190 van és egy gömbfej hozzá. Tudok még hozni egy Zenitar 16mm f2.8 halszemet is, az is jó móka. Főleg, ha valaki elé tudja tenni a kétszerezőt, akkor már majdnem portré optika lesz…

Ha ott lenne a Sigma 15-30 és a Tokina 12-24, akkor fixen leállványozott vázról tudnánk tesztképeket csinálni, az csodajó lenne. Becéloznánk valami kontrasztos témát (mondjuk a Lánchíd tartói az ég háttere előtt, egy kis nap is oldalról) és akkor lehetne elemezgetni utólag az esetleges kromatikus aberrációt is. Meg esetleg olyat is lehetne, hogy becsalinkázunk középre a szív alakú járdaszigetre a pesti oldalon és onnan látunk egy kicsit nagyot Buda irányába. Akkor össze tudom vetni a Zenitar képével a látószöget és a rajzolatot.

Akkor mindenki fullra töltött akksikkal és üres memóriakártyával jöjjön!

Esetleg Wizard tudna hozni EF 17-40-et is? Az lehetne a következő fejlesztés, a 28-135 helyett egy új alapobi. Majd egyszer talán.

Még egy kérdés: ez most nagylátós vagy tele találkozó lesz? Én a nagylátó irányba érdeklődöm, de ha tele is lesz, akkor hozzak telét én is?

Üdv!
.
.
.

#2449 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 07:42

kinti fotózásnál este ha vakut használunk van jelentősége a magas ISO-nak vagy elég meghagyni 200on mondjuk?  magasabb isonál a vaku könnyebben kiégeti az arcot?

#2450 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:01

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 8:42

kinti fotózásnál este ha vakut használunk van jelentősége a magas ISO-nak vagy elég meghagyni 200on mondjuk?  magasabb isonál a vaku könnyebben kiégeti az arcot?

Nagy ISO-nál kontraszt csökkenés van, tehát nem áll az amit feltételezel.

#2451 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 9:01

Nagy ISO-nál kontraszt csökkenés van, tehát nem áll az amit feltételezel.

Digitálisnál is lágyít a magas ISO, nem csak filmnél?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2452 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:11

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 7:42

Most pontosan nem értem a helyzetet. Arra gondolsz, hogy kint egy kertben mondjuk félárnyékban fotózol és deríteni szeretnél a modell arcára? Mert akkor lehetőleg alacsony vaku intenzitással kellene dolgozni. Alacsony ISO-val, mert különben nagyon beég a kép háttere, ahol a nap süt.

Ha vakuzol, akkor célszerű alacsony iso-t használni, hacsak nem az a cél, hogy sötétben minimális vaku fényerővel világíts és megpróbálj inkább a környezeti fényből meríteni.

De ha nappal derítesz, akkor én alacsony iso-t használnék. Mondjuk most én elképzeltem egy helyszínt (fák lombjai alatt a téma, a háttérben viszont sok fény van, mert a lombkorona már nem takarja a napot, a barátnő pedig mondjuk a fatörzsnek támaszkodva illegeti magát), ahol deríteni kell.

Ha kicsit jobban vázolnád a szituációt, akkor jobban tudnánk segíteni.
Üdv!

u.i.: a magas iso nem lágyít, hanem "grízes-mákos" lesz tőle a kép. a színek elmennek, zajos lesz minden és az okozhat lágyságot, ha ezt szoftveresen próbáljuk csökkenteni

Szerkesztette: donphobos 2006. 05. 11. 08:13 -kor

.
.
.

#2453 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:15

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 9:02

Digitálisnál is lágyít a magas ISO, nem csak filmnél?

Persze a diódák érzékenységnövelésével a képelemek közötti különbség csökken. Persze nem olyan nagymértékű mint filmnél.

#2454 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:17

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 9:11

u.i.: a magas iso nem lágyít, hanem "grízes-mákos" lesz tőle a kép. a színek elmennek, zajos lesz minden és az okozhat lágyságot, ha ezt szoftveresen próbáljuk csökkenteni

Nem a rajzolat lágyságára gondoltam, arra nyilván nincs hatással, csak a (szín-)zaj több tőle.
Filmeknél a magas ISO lágyítja a fényeket, az alacsony pedig keményíti (kisebb ill. nagyobb kontrasztot eredményez). Ugyanez igaz digitális esetben is, amikor az érzékenységet csak utánozzák a vázak?

szerk: közben ottokar válaszolt, köszönöm.

Szerkesztette: gazdi 2006. 05. 11. 08:17 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2455 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:22

Most pontosan nem értem a helyzetet. Arra gondolsz, hogy kint egy kertben mondjuk félárnyékban fotózol és deríteni szeretnél a modell arcára? Mert akkor lehetőleg alacsony vaku intenzitással kellene dolgozni. Alacsony ISO-val, mert különben nagyon beég a kép háttere, ahol a nap süt.

Ha vakuzol, akkor célszerű alacsony iso-t használni, hacsak nem az a cél, hogy sötétben minimális vaku fényerővel világíts és megpróbálj inkább a környezeti fényből meríteni.

De ha nappal derítesz, akkor én alacsony iso-t használnék. Mondjuk most én elképzeltem egy helyszínt (fák lombjai alatt a téma, a háttérben viszont sok fény van, mert a lombkorona már nem takarja a napot, a barátnő pedig mondjuk a fatörzsnek támaszkodva illegeti magát), ahol deríteni kell.

Üdv!

Azt írta hogy este vakuzva, Nappal fel se merülhet az ISO emelés hisz a derítés épp a különbségek kiegyenlítésére szolgál. Csinálj éjszakai felvételt alacsony és magasabb ISO-val és meglátod a kontrasztbeli különbséget.

#2456 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:44

szerintem ha már összegyűlünk. akkor érdemes mindenfélét elhoznia mindenkinek, hogy mindenki megnézhessen amit akar :)
tehát telét is.

én hozok:
17-40
28-135
70-200
2x
1dmk2

és szerintem inkább koradélután legyen

Szerkesztette: WiZARD 2006. 05. 11. 08:44 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#2457 Felhasználó inaktív   marci3pecs 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:46

Emberek nincs valakinek 62-es szűrője eladó? Kéne Uv meg Cirkuláris polár.
És hoya szűrőnél mennyire látszik egy képen, hogy g sorozatú, standard, HMC, HMC Super, HMC Super Pro vagy PRO1-es sorozatú szűrővel lett csinálva, szóval melyiket érdemes venni? Elég a super g is, mert az a legolcsóbb, majd 2x olyan drága a standard ezen van 2x1 réteg tükrözödésmentes és így tovább. Elég, ha veszek egy standardot?
Köszönöm
MSI K8N SLI Platinum;AMD Athlon64 3200+@4100+ (10x262 MHz);Kingmax DDR 500 Hardcore Ram 2x512 MB@524 MHz;Ati V7100 FireGL (X800XT) 256 MB;Pinnacle PCTV;Terratec Cinergy 600;Creative Audigy2 ZS Platinum Pro;LG-GSA 4163B;LG-GSA 4167B;4xSamsung 200GB SATA;Samsung 160GB/7200/8MB;Logitech Cordless Desktop;Logitech MX 1000 Laser;Superflower 400W;Thermaltake Shark Silver+++Yamaha TTR 600@SM+++

#2458 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:48

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 8:27

Még egy kérdés: ez most nagylátós vagy tele találkozó lesz? Én a nagylátó irányba érdeklődöm, de ha tele is lesz, akkor hozzak telét én is?

Eredetileg nagylátók tesztelése volt a cél, de ha Eszpe hoz kétszerezőt, akkor nem ártana telét is vinni hozzá. Végülis ha mindenki hozza mindenét, abból baj nem lehet. Én pl. nagylátót nem is tudok vinni, mivel éppen azt keresek a 28-75 elé.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2459 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 08:59

Üdv!

szituáció: este egy parkban ül az ember a padon

itt magas iso alacsiny vakufényerő vagy alacsony iso nagyvaku a nyerő?

#2460 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 09:15

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 8:59

szituáció: este egy parkban ül az ember a padon

itt magas iso alacsiny vakufényerő vagy alacsony iso nagyvaku a nyerő?

Jól van, ez viszonylag egyszerű. Ha ilyen eset van, akkor állvány kell és egy statikus téma. Tehát meg kell kérni a barátnőt (barátot, témát, ahogy tetszik), hogy pislogja ki magát előre, legyen természetes tartása és üljön nyugodtan. Aztán állványról lehet lőni lassú záridővel és minimális vakuval. Lehetőleg azt is terítve akár tejfeles dobozzal operálva. Ha így teszel, akkor nem vágja telibe a vaku hideg fénye (5500 Kelvines, gyakorlatilag napfény) a képet, nem lesznek olyan domináns árnyékok a téma mögött. A hosszú záridő miatt pedig lesz alkalma a gépnek a környező fényből is rögzíteni, tehát természetesebb lesz a hatás. Megfelelő fehéregyensúllyal jó eredményeket lehet elérni.

De azt tudni kell, hogy az ilyen fotózás elég komoly kihívásokat állít a téma és a fotós elé is. Dömanding szityuésün :)

Remélem, hogy ez segít!
Üdv!

U.i.: a találkozóra én tudok hozni:

- Manfrotto DB190 BK állvány
- valamilyen fej, elfelejtettem, de gömbfej és elég jó
- Canon 10D váz (ezt fogom szorongatni izgatottan)
- Zenitar 16 mm f2.8 halszem (made in Russia felirat)
- EF 28-135 IS USM
- Sigma EX 100-300 f4 IF HSM tele
- orosz stopperből kialakított kioldó
- Lowepro Photo Trekker Classic hátizsák
- szerény személyem, 92 kg élősúly :)
.
.
.

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első