HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan II. Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 08. 17:12

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 16:59

PS: szerintem van valami nem publikus összezördülés MO és az EU között, valszeg nem folyósítják a beígért lóvékat. Erre válaszul mi meg leszarjuk a véleményüket.

Ezt miből? :think:

#122 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 17:18

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 17:12

Ezt miből? :think:

Megérzés. Egészen idáig úgy ugráltunk (pártállástól függetlenül), ahogy Brüsszelből fütyültek. Minden apró hülyeséget véresen komolyan vettünk és teljesítettünk, emlékezz csak arra a sok ésszerűtlen szabályra. Most meg mintha elvágták volna.

Idézet

A befektetőket nem izgatta Brüsszel rosszallása: erősödött a forint 
A forint erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót kedden négy óra tájban 248,50/60 forinton jegyezték, több, mint egy forinttal gyengébben a hétfői 249,55/65 forintnál. A forint 37 bázisponttal 11,97 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.
A forintot gyakorlatilag nem befolyásolta, hogy a huszonöt európai uniós tagország pénzügyminisztereinek mai találkozóján megerősítették az EU bizottságának október 20-án kiadott helyzetértékelését a magyar államháztartás hiányáról.
A dokumentum egyebek között megállapítja, hogy a magyar kormány által 2005-re és 2006-ra kitűzött államháztartási hiánycélokat Magyarország várhatóan nem éri el, és ezzel kérdésessé válik a maastrichti szerződés által előírt 3 százalék GDP arányos hiány 2008-as teljesülése.

Az az érzésem, hogy egészen más síkon zajlanak az események, mint ahogy azt mi, a közönség látjuk.

Szerkesztette: Miki2 2005. 11. 08. 17:19 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#123 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 21:56

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 17:19

Kell csökkenteni a deficitet, de az adókat is, abból nem engednék, hiába durrog az EU. Máshol lehet engedni, itt nem.

Már miért nem? Úgy értem készített valaki valami hatástanulmányt, hogy mennyivel fog jobban menni az embereknek az adócsökkentés után? Ha igen, akkor azt szívesen elolvasnám. De addig, amíg csak a politikai hozadékát látom tisztán, nem vagyok teljesen elégedett.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#124 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 22:36

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 21:56

Úgy értem készített valaki valami hatástanulmányt, hogy mennyivel fog jobban menni az embereknek az adócsökkentés után?

Igen, én :cool:
Egyik nap pont erről kérdeztem egy ismerősömet, aki - szerintem - rohadtul járatos a témában. Hosszú (pártatlan) gondolkodás után azt válaszolta, hogy kb. nulla a szaldó. Mindez nem is volna baj, és azzal sem lenne problémám, hogy politikai előny származik belőle a kormánynak a pozitív lépések hangoztatásával, azonban elképesztő terheket ró az államigazgatásra, az apehre és a vállalkozókra az átállás.

PS: százával szaporodtak az értelmezhetetlen rendelkezések (pl. 4% egézségbiztosítási hozzájárulás stb.)

Szerkesztette: Miki2 2005. 11. 08. 22:39 -kor

#125 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 22:46

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 23:36

Igen, én :cool:
Egyik nap pont erről kérdeztem egy ismerősömet, aki - szerintem - rohadtul járatos a témában. Hosszú (pártatlan) gondolkodás után azt válaszolta, hogy kb. nulla a szaldó. Mindez nem is volna baj, és azzal sem lenne problémám, hogy politikai előny származik belőle a kormánynak a pozitív lépések hangoztatásával, azonban elképesztő terheket ró az államigazgatásra, az apehre és a vállalkozókra az átállás.

PS: százával szaporodtak az értelmezhetetlen rendelkezések (pl. 4% egézségbiztosítási hozzájárulás stb.)

A nulla szaldót hogy érti? Össztársadalmi szinten, például úgy, hogy a tehetősebbeknek kicsit rosszabbul, a szegényebbeknek kicsit jobban? Mert ha ez a helyzet, akkor azt nem tartanám problémának. De nyílván ennél sokkal árnyaltabb a helyzet.
Nagyon el tudnék viselni egy olyan nyilakozatot, amelyben a jelenlegi kormány közli, hogy a jövő évi hangulatjavítás és választások megnyerése után rendbeszedik az államháztartást. Persze megint naív vagyok.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#126 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 23:04

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 22:46

A nulla szaldót hogy érti? Össztársadalmi szinten, például úgy, hogy a tehetősebbeknek kicsit rosszabbul, a szegényebbeknek kicsit jobban?

Mindent figyelembe vettünk, beleértve az áfa- és SZJA-csökkentést, az adminisztrációs szigorításokat és az ezzel járó költségnövekedéseket. Ezen belül természetesen ki lehet emelni nyerteseket és veszteseket, de nincs sok értelme.

#127 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 08. 23:12

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 0:04

Mindent figyelembe vettünk, beleértve az áfa- és SZJA-csökkentést, az adminisztrációs szigorításokat és az ezzel járó költségnövekedéseket. Ezen belül természetesen ki lehet emelni nyerteseket és veszteseket, de nincs sok értelme.

Pedig szerintem van értelme. Ha nem volna értelme, akkor nem létezne a jóléti állam.

#128 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 07:14

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 8., kedd - 21:56

Már miért nem? Úgy értem készített valaki valami hatástanulmányt, hogy mennyivel fog jobban menni az embereknek az adócsökkentés után? Ha igen, akkor azt szívesen elolvasnám.

Ez olyasmi: Számoljon adót az Indexszel!

Eleg pozitiv kepet fest a dologrol, erdekes lenne osszeszedni azokat, akik vesztenek az ugyon, mert olyat nem nagyon lattam benne.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#129 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 10:46

Idézet: Samott - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 7:14

Eleg pozitiv kepet fest a dologrol, erdekes lenne osszeszedni azokat, akik vesztenek az ugyon, mert olyat nem nagyon lattam benne.

Például a zindex csak a többes jogviszony vonatkozásában említi a 4%-os egészségbizt járulékot, viszont én úgy láttam a tervezetben, hogy bruttó 220 ezer plafonig mindenkinek fizetnie kell. Sőt, mintha az osztalékjövedelmre is kivetnék. Persze lehet, hogy mégsem került törvénybe. Meg kell várni a törvényt.

#130 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 11:01

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 10:46

Például a zindex csak a többes jogviszony vonatkozásában említi a 4%-os egészségbizt járulékot, viszont én úgy láttam a tervezetben, hogy bruttó 220 ezer plafonig mindenkinek fizetnie kell.

Persze, mert ugy fogalmaznak, hogy a "jövedelmek után is meg kell fizetni"... eddig csak a foallas utan kellett ilyet fizetni... amit persze ezutan is fizetni kell.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#131 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 11:08

Idézet: Samott - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 11:01

Persze, mert ugy fogalmaznak, hogy a "jövedelmek után is meg kell fizetni"... eddig csak a foallas utan kellett ilyet fizetni... amit persze ezutan is fizetni kell.

Samott

Ja-ja. Az alkalmazotti szegmensben egyértelmű a jöv-növekedés.

#132 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 11:32

Idézet

Akár csatlakozik az ország az eurózónához, akár nem, radikális hiánycsökkentés kell az államháztartásban - vélekedett Bokros Lajos. 
Az államháztartás deficitjét nem az euró miatt kell drasztikusan csökkenteni, hanem azért, mert a magas hiány a jövő generációi elől szívja el a forrásokat - mondta Bokros Lajos egy szerdai tévéműsorban. A volt pénzügyminiszter szerint ez független attól, hogy mikor akarjuk bevezetni a közös pénzt. Kritikusan jegyezte meg ugyanakkor az Index szerint, hogy az ország, amely eddig közeledett az euróhoz, immár távolodik a kritériumok teljesítésétől. A Világbank exigazgatója, a Horn-kormány volt pénzügyminisztere szerint a gyakran hangoztatott adócsökkentés a kiadási oldal együttes lefaragása nélkül nem lehetséges.
Bokros szerint az egyensúly melletti gazdasági növekedés nem azt jelenti, hogy nincs egyetlen fillér hiánya sem az államháztartásnak. Megítélése szerint az a fontos, hogy a deficit GDP-arányos mértéke jóval kisebb legyen, mint maga a GDP éves reálnövekedése. A közgazdász hangsúlyozta: csupán 1-1,5 évre állja meg a helyét, hogy a fokozottabb állami költekezés növekedésélénkítő hatással bír. Minél kisebb és nyitottabb egy gazdaság, annál rövidebb idő alatt beleütközik az adott ország az egyensúlyi problémába (az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiányának növekedése). Bokros szerint a legfontosabb érv a hiány lefaragására, hogy középtávon már inkább gátolja a gazdasági növekedést, mert elszívja a forrásokat a gazdasági szereplők elől, magasabb kamatokat tesz szükségessé a hiányfinanszírozás.
A volt pénzügyminiszter úgy véli, még az államháztartási hiánynál is nagyobb probléma ma a folyó fizetési mérleg hiánya. A finanszírozási igénynek ez a mutatója kiemelkedő az EU-tagországok között. Bokros ugyanakkor jelezte, hogy viszonylag kedvező ennek finanszírozása: nem feltétlenül vezet eladósodáshoz, hiszen kedvező a külföldi működőtőke-beáramlás és az itt megtermelt profit visszaforgatása.

Addig riogat Bokros a hiányával, amíg át kell helyezni 200-ra az erős oldali sávszélt.

#133 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 11:43

Na ez is  :omg:

Idézet

Járai: az ikerdeficit miatt gazdasági káosz fenyeget
Járai Zsigmond jegybankelnök szerint az ikerdeficit miatt magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, ami gazdasági káoszhoz vezethet.
Eger, (MTI) - A magyar nemzeti bank elnöke szerint, egyre közelebb kerül az ország egy olyan helyzethez, amikor az államháztartást finanszírozó befektetők bizalma meginog.
Ebben az esetben leértékelődhet a forint, felgyorsulhat az infláció, elértéktelenedhetnek a bérek és a nyugdíjak - figyelmeztetett a jegybankelnök. Ugyanakkor hozzátette: "lehet, hogy ez soha nem következik be, de jobb félni, mint megijedni".

Ahelyett, hogy levinné 4%-ra a kamatot, baromságokat pofázik.

Szerkesztette: Miki2 2005. 11. 09. 11:44 -kor

#134 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 19:00

Idézet

Joaquin Almunia pénteki nyilatkozata szerint egyedül Lengyelország nem rendelkezik még a 10 új Európai Uniós tagország közül euró bevezetési céldátummal. Így lengyel barátaink állnak a legrosszabban a bevezetésért vívott versenyfutásban. Az új lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz erre a felvetése azt nyilatkozta, hogy a kormánynak nincs oka és lehetősége, hogy a jelenlegi periódusban bevezesse az eurót, így nem is kíván a bevezetéssel most foglalkozni.

Mondom én, hogy van valami az euró körül....

#135 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 21:30

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 20:00

Mondom én, hogy van valami az euró körül....

Mondtam én, hogy a lengyelek (is) csúsznak. :)

#136 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 21:31

Idézet: Samott - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 8:14

Ez olyasmi: Számoljon adót az Indexszel!

Samott

Elolvastam, nem vagyok meggyőzve. Ezért a néhányezer forintos (jó, egy-két esetben éves szinten 5 számjegyű megtakarítás is elképzelhető) "ajándékért" bizony súlyos árat fizethetünk.

#137 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 21:34

Idézet: Miki2 - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 11:43

Ahelyett, hogy levinné 4%-ra a kamatot, baromságokat pofázik.

Sok lesz az a 4%, de gazdasági összeomlással riogatni fél évvel a választások előtt... lehet, hogy nem véletlenül ügynököznek? :)

#138 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 21:36

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 21:31

Elolvastam, nem vagyok meggyőzve. Ezért a néhányezer forintos (jó, egy-két esetben éves szinten 5 számjegyű megtakarítás is elképzelhető) "ajándékért" bizony súlyos árat fizethetünk.

Nézd, ha kb. ugyanannyira jössz ki mindent összeszámolva úgy, hogy kevesebb adót fizetsz, az jó, mert csökken az ÁHT mérete, ergo a pénz a gazdaságban forog.

#139 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 22:03

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 22:36

Nézd, ha kb. ugyanannyira jössz ki mindent összeszámolva úgy, hogy kevesebb adót fizetsz, az jó, mert csökken az ÁHT mérete, ergo a pénz a gazdaságban forog.

Igen, csak éppen ez a fajta adócsökkentés nem éppen a belső fogyasztás vezérelte növekedés irányába hat? Abba az irányba, amit annyira ostoroztunk OV-ékkel kapcsolatban?

#140 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 09. 23:29

Idézet: bbence - Dátum: 2005. nov. 9., szerda - 22:03

Igen, csak éppen ez a fajta adócsökkentés nem éppen a belső fogyasztás vezérelte növekedés irányába hat?

És akkor mi van? Felejtsd már el ezeket a kiadási oldal / bevételi oldal dumákat! Ezekhez már csak a Bokros és Petschnig korosztálya ragaszkodik görcsösen. Szegény Bokros egyre hevesebben támadja a kormányt, mert veszélybe került a nimbusza. Ki a fasz fogja interjúvolni fél év múlva? Nem veszed észre, hogy miközben mindenki támadja Fletót balról-középről-jobbról, EU-ból, mégis teljes a bizalom a befektetők részirűl?
Amikor júniusban elkezdték a 100 lépést a családi pótlék megduplázásával, 100%-ig biztos voltam abban, hogy a költségvetési és adótörvények elfogadásakor ki fog törni a balhé. Nos, nem tört ki. Mi ebből a tanulság? Alkalmazkodni kell az új viszonyokhoz. Új közgazdaságtant ír Fletó - ezt most halál komolyan gondolom.

Szerkesztette: Miki2 2005. 11. 09. 23:43 -kor

Téma megosztása:

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.